To NEJ z Chorvatska: 10 NEJkouzelnějších měst, která vás ohromí

K přednostem Chorvatska patří i to, že v něm kromě čistého moře a úžasných pláží najdete i spoustu nádherných měst. Jsou plná úzkých uliček i památek a okouzlí vás svou romantickou atmosférou. Vybrali jsme pro vás 10 nejkrásnějších měst v Chorvatsku!
To NEJ z Chorvatska: 10 NEJkouzelnějších měst, která vás ohromí

Pro většinu cestovatelů představuje Chorvatsko synonymum slunných pláží a přírodních krás. Dalším pokladem země na pobřeží Jaderského moře jsou starobylá města protkaná malebnými úzkými uličkami a plná architektonických skvostů starých až několik tisíc let. Vybrali jsme pro vás 10 nejkrásnějších chorvatských měst, která byste si během dovolené neměli nechat ujít. Která to jsou a co v nich najdete?

1. Dubrovník

Nádherných měst je v Chorvatsku sice spousta, ale za nejkrásnější z nich je označován Dubrovník ležící na samém jihu Dalmácie. O jeho výjimečnosti vypovídá všeříkající přezdívka „perla Jadranu“. Dubrovník nabízí atraktivní kombinaci kulturních památek, půvabných oblázkových pláží a kouzelných zátok s tyrkysově modrým mořem. Pyšní se také velmi zachovalým historickým jádrem obehnaným impozantními městskými hradbami pocházejícími z 8. až 17. století.

Jedno z nejmohutnějších opevnění v Evropě doplňuje 15 věží a několik pevností. Není divu, že je celý komplex chráněnou památkou UNESCO, a navíc se stal předobrazem Královského přístaviště z oblíbeného seriálu Hra o trůny.

Téměř povinností pro každého návštěvníka Dubrovníku je projít se po třídě Stradun, která je hlavní pěší zónou protínající Staré město od východu na západ. Prohlídku města si můžete zpestřit procházkou po majestátních hradbách, jež město chránily nejen ve středověku, ale také na počátku 90. let během války v bývalé Jugoslávii.

Velké oblibě se těší také výlet lodí na nedaleký ostrůvek Lokrum či jízda lanovkou na horu Srđ, která je přirozenou dominantou města a z jejího vrcholu je na Dubrovník opravdu dechberoucí výhled.

2. Korčula

Tušíte, kterému místu se přezdívá „malý Dubrovník“? Jde o město Korčula, které je hlavním městem stejnojmenného ostrova ležícího ve vodách Jadranu nedaleko pobřeží jižní Dalmácie. Město Korčula si do dnešních dnů uchovalo svůj nedotčený historický charakter a množství hodnotných památek. Stejně jako další sídla na ostrově má i jeho metropole viditelný kolorit Benátek. Jedná se o upomínku na to, že celý ostrov od první poloviny 15. století ovládala právě tato středověká obchodní a námořní velmoc.

Turisticky nejzajímavější Staré město se nachází na poloostrově, který ze tří stran omývají tyrkysové vody Jaderského moře. Síť úzkých uliček je uspořádaná do tvaru rybí kostry, díky čemuž je ve městě stín a příjemný chládek i v těch nejteplejších dnech. V malebných uličkách sídlí spousta restaurací, kaváren, vináren a obchůdků se suvenýry. Nakoupíte zde například domácí olivový olej, produkty z levandule a výborné víno, které se pěstuje přímo na Korčule (především druhy Pošip, Rukatac a Grk).

Náš TIP: Procházku po městské promenádě směrem od centra můžete zakončit na staré kamenné tvrzi Forteca (86 m n. m.), odkud je na město ten nejkrásnější výhled.

3. Rovinj

Poloostrov Istrie, který leží v severní části chorvatského pobřeží, mají čeští turisté opravdu rádi. Tento kouzelný kout Chorvatska je od českých hranic vzdálen pouze 6 hodin jízdy autem a zároveň nabízí všechno, co na dokonalé letní dovolené nesmí chybět: čisté moře, nádherné pláže, úžasnou přírodu a okouzlující města plná památek.

Za nejkrásnější letovisko na Istrii je považována Rovinj, jejíž centrum leží na nevelkém vápencovém ostrově. Město vás ihned zaujme svým benátským rázem, jelikož bylo po staletí součástí středověké Benátské republiky. Jedinečnou atmosféru města můžete nasávat při procházkách přes romantické uličky a malá náměstíčka.

Zamířit byste rozhodně měli k hlavní dominantě Rovinje, kterou je velký farní kostel sv. Eufemie s 58metrovou věží či k nejstarší památce – osmiboké kapli sv. Trojice ze 13. století. Město je zároveň významným centrem kultury, takže v něm především v letní sezóně probíhají nejrůznější události jako rybářské noci, folklorní festivaly, koncerty a výstavy.

4. Hvar

Město Hvar na stejnojmenném ostrově nemůže na seznamu nejkrásnějších letovisek Chorvatska rozhodně chybět. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších a zároveň nejluxusnějších míst celého Jadranu. Centrum města se rozprostírá kolem malebného přístavu, odkud vede oběma směry několik kilometrů dlouhá pobřežní promenáda. Hned vedle přístavu leží malebné náměstí s barokní katedrálou sv. Štěpána se zvonicí, jež nedávno prošla citlivou rekonstrukcí.

Nad městem se vypíná pevnost Španjola, z jejíž benátských hradeb můžete shlédnout na panorama města a protilehlých ostrovů Pakleni, což je jeden nejúžasnějších výhledů v celém Chorvatsku. Město Hvar je vyhlášené jako centrum nočního života a je velmi populární mezi mladými lidmi, kteří dny tráví na některé z mnoha pěkných pláží a noci v legendárních klubech u moře.

Náš TIP: Milovníci přírody a turistiky se mohou vydat po okružní značené stezce do nedaleké rybářské vesničky Milna. Trasa vede přes kouzelné členité pobřeží a v Milně si pak můžete za odměnu dopřát znamenité plody moře v některé z místních taveren.

5. Split

Druhé největší chorvatské město Split patří k nejslunečnějším místům celé Evropy. Cestovatele z celého světa vábí na lákavou kombinaci krásných pláží, úchvatného centra plného unikátních památek, výborné středomořské kuchyně i jedinečné atmosféry, které se nebudete moci nabažit.

Značnou část starobylého kamenného centra tvoří slavný Diokleciánův palác, jehož základy byly položeny už ve 3. století našeho letopočtu. Celý palácový komplex o rozměrech 215 m × 180 m je zapsaný na seznamu UNESCO. Bez zajímavosti není, že v téměř 2 000 let starých budovách je nejen spousta restaurací, kaváren a obchodů, ale dodnes v nich žije více než 3 000 místních obyvatel.

Najdete zde samozřejmě i mnoho apartmánů a několik butikových hotelů. Místem milovaným nejen turisty, ale především obyvateli Splitu, je Riva neboli pobřežní promenáda se spoustou špičkových restaurací, kde můžete povečeřet a dívat se při tom na zapadající slunce.

Náš TIP: Jako stvořený pro procházky je kopcovitý lesopark Marjan, odkud uvidíte Split s horami v pozadí i protilehlé ostrovy Brač, Šolta a Čiovo. Mezi místními se jedná o oblíbenou lokalitu na vycházky, kterou ovšem většina turistů míjí. Přesvědčete se sami, že výšlap na kopec Marjan rozhodně stojí za to!

6. Pula

Pula ležící na jihu poloostrova Istrie vyniká nad ostatními chorvatskými městy množstvím historických památek, z nichž mnohé pocházejí ze starověku a středověku. Kromě milovníků dějin a architektury si v Pule přijdou na své sportovci i ti, kdo se chtějí na dovolené skvěle bavit.

Dominantou Puly je římský amfiteátr z počátku našeho letopočtu, kterému místní neřeknou jinak než „Arena“. V dobách své největší slávy pojala Arena více než 22 tisíc diváků. Často bývá přirovnávána ke slavnému Koloseu v Římě a je pátou nejzachovalejší stavbou svého druhu na celém světě. Během letní sezóny probíhají v unikátním prostředí Areny různé festivaly a kulturní akce.

Dalšími významnými pulskými památkami jsou vítězný oblouk rodiny Sergiů, Augustův chrám a františkánský kostel. Za pozornost stojí Zerostrasse – rozsáhlý komplex podzemních chodeb vybudovaný jako úkryt pro obyvatelstvo a sklad munice během první světové války.

Na členitém pobřeží v Pule a jejím okolí se nachází spousta pláží. Nejlepší oblastí pro koupání v Pule je poloostrov Verudela, na kterém najdete tři pláže oceněné Modrou vlajkou.

Náš TIP: V Pule je možné si zdarma půjčit elektrokolo, což je při objevování krás největšího města na Istrii ideální dopravní prostředek.

7. Omiš

Nevšední kombinaci upomínek na bouřlivou historii a pestrých možností pro aktivní dovolenou nabízí Omiš, který se nachází mezi městy Split a Makarska. Malebné městečko ležící uprostřed skal při ústí řeky Cetiny do moře bývalo po dlouhá staletí sídlem omišských pirátů, kteří se stali postrachy pro byzantské, benátské a později i chorvatské lodě. Ve 12. století ovládali piráti z Omiše moře od Splitu až po Dubrovník. Právě v této době bylo kolem Omiše vybudováno pirátské opevnění Mirabella, jehož součástí je i románská pevnost, odkud je nádherný výhled na celou Omišskou riviéru a ostrov Brač.

Díky poloze v úchvatné soutěsce řeky Cetiny je Omiš skvělou volbou pro všechny, kdo si dovolenou rádi obohatí o adrenalinové zážitky. Řeka Cetina totiž nabízí dokonalé podmínky pro rafting, který můžete absolvovat sami, nebo během půldenních organizovaných výletů za doprovodu profesionálů. Celá trasa raftu měří zhruba 9 km a sjezd trvá mezi 3–4 hodinami, během nichž se budete kochat překrásnou nedotčenou přírodou kolem kaňonu.

Omišské skály jsou zase optimální pro horolezectví, které si zde na trasách všech obtížností užijí jak začátečníci, tak zkušení lezci. Během dovolené můžete kromě vodních sportů vyzkoušet také zipline (skluz po laně) nebo horský terén zdolat po zajištěné stezce neboli via ferratě. Při pobytu v Omiši zkrátka nuda rozhodně nehrozí!

8. Zadar

Město Zadar je sice staré téměř 3 000 let, ovšem dnes je moderní metropolí severní Dalmácie. Cestovatele z celého světa láká nejen na starobylé památky, ale také na bohatý kulturní život a na rozmanité možnosti výletů na pevnině i na moři.

Centrum Zadaru se rozkládá na městském poloostrově, na němž kromě spousty pamětihodností najdete i dvě moderní atrakce, které se rychle staly jedněmi z nejvyhledávanějších míst celého Chorvatska. První z nich jsou Mořské varhany, jež mají podobu několika schodů vedoucích přímo do moře. V těchto schodech je zabudováno 35 píšťal, které spolu s pohyby mořských vln vydávají libozvučné tóny.

Pouze pár metrů od varhan leží druhá atrakce nazvaná Pozdrav slunci. Jedná se o vizuální instalaci ve formě kruhu zapuštěného do městské dlažby o průměru 22 metrů. Kruh je tvořen více než 300 skleněnými destičkami se solárními moduly, které po setmění rozehrají magickou hru světel a barev. Obě instalace jsou výjimečné i tím, že je na nich možné bez omezení chodit či sedět, což zaujme nejen dětské návštěvníky Zadaru.

9. Trogir

Pouze 20 km od světově proslulého Splitu se nachází další klenot Dalmácie – město Trogir. Jeho centrum je stejně jako v případě jeho většího a známějšího souseda chráněnou lokalitou UNESCO. Trogir bývá označován za „Malé Benátky“, a to proto, že se jeho starodávné centrum rozprostírá na ostrůvku spojeném s pevninou a ostrovem Čiovo dvěma mosty.

Ve spleti romantických úzkých uliček se nachází i několik cenných antických památek. Ve městě je jich tolik, že se o Trogiru dokonce říká, že se jedná o živoucí historické muzeum. Najdeme v něm totiž stavby, které vzpomínají na všechny, kdo nad městem drželi v jeho více než 2 300 let dlouhé historii nadvládu – postupně mu vládli Řekové, Římané, Byzanté, Rakušané, Benátčané, Francouzi a samozřejmě Chorvati. Díky obrovskému množství architektonických pokladů na malém prostoru si vás Trogir okamžitě získá svou jedinečnou kouzelnou atmosférou. V okolí Trogiru se nachází spousta krásných pláží, z nichž některé se pyšní oceněním Modrá vlajka.

Náš TIP: Vzhledem ke své velikosti je Trogir spíše skvělým výletním cílem než klasickou rekreační destinací. V jeho blízkosti leží oblíbená letoviska jako Seget Donji, Kaštela či ostrov Čiovo.

10. Záhřeb

Náš seznam nejkrásnějších chorvatských měst uzavírá hlavní město Záhřeb. Ten většina návštěvníků Chorvatska při cestě k moři pouze objíždí, a to je velká škoda, protože toho má hodně co nabídnout! Vzhledem k poloze na severu a ve vnitrozemí panuje v Záhřebu klima podobné našemu středoevropskému, které je o poznání chladnější než v pobřežních oblastech.

Hlavní město Chorvatska má asi milion obyvatel, což představuje zhruba čtvrtinu populace Chorvatů. Záhřeb se skládá se dvou odlišných oblastí: moderního Dolního města a historického jádra nazývaného Horní město. Tyto dvě části se propojují na hlavním náměstí zvaném Trg bana Jelačića. Nejdříve projdete novější částí Záhřebu, kde se nachází luxusní obchody, moderní stavby, hotely a různé instituce. Zástavba se bude postupně proměňovat ve starobylou část města, které dominují historické a církevní stavby, muzea a galerie.

Nejvýznamnějšími záhřebskými památkami jsou ikonická katedrála Nanebevzetí Panny Marie, věž Lotrščak, kostel sv. Marka a kostel sv. Kateřiny. V centru vás zajisté zaujme velké množství zeleně v podobě nádherně upravených parků a zahrad, kterým se trefně říká „Zelená podkova“.

Náš TIP: Vydejte se hlavního města Chorvatska v prosinci, kdy se v něm konají pohádkové vánoční trhy. Přesvědčte se sami, proč v žebříčcích evropských měst s nejkrásnějšími vánočními trhy za sebou Záhřeb nechává i metropole jako Drážďany, Praha, Vídeň a Budapešť!

Autor článku:

Aktualizováno: 2. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet