Objevte to NEJ z Chorvatska: 6 NEJznámějších lokalit, které znáte z filmů

V Chorvatsku je spousta krásných míst, která se objevila ve filmech či seriálech. Vydejte se s námi po stopách hvězd stříbrného plátna na 6 nejznámějších filmových lokalit v Chorvatsku. Během příští dovolené na Jadranu je třeba uvidíte na vlastní oči!
Objevte to NEJ z Chorvatska: 6 NEJznámějších lokalit, které znáte z filmů

Starobylá města plná památek, unikátní příroda a krásné pláže v Chorvatsku lákají nejen turisty, ale také filmaře. Lokality v zemi na pobřeží Jaderského moře se už po mnoho desetiletí pravidelně objevují ve snímcích i seriálech tvůrců z celého světa. Vydejte se s námi po stopách filmových hvězd a objevte místa, která už možná znáte ze stříbrného plátna.

1. Dubrovník aneb Královské přístaviště ze Hry o trůny

Nejznámější filmovou lokalitou v Chorvatsku je bez pochyb Dubrovník, který je považován za vůbec nejkrásnější město v celé zemi. Jeho historické centrum zvané Staré město se stalo předobrazem města Královo přístaviště v seriálu Hra o trůny. Tento seriál z produkce HBO se rychle po uvedení první z osmi sérií stal celosvětovým hitem, kterému propadly miliony fanoušků. Do Dubrovníku v současnosti míří každý rok tisíce milovníků Hry o trůny, kteří chtějí na vlastní oči vidět místa, která znají ze svého oblíbeného seriálu. Ve městě je možné absolvovat speciální prohlídky zaměřené přímo na seriál.

Zajímavostí je, že ačkoliv se většina scén natáčela v Dubrovníku, muzeum věnované Hře o trůny se nachází ve městě Split. V Dubrovníku ovšem pro změnu najdete obchod, ve kterém nejenže nakoupíte výhradně suvenýry související se seriálem, ale dokonce se v něm můžete vyfotit na železném trůnu.

Dále se v Dubrovníku natáčely také některé scény osmého dílu ze ságy Hvězdné války: Poslední z Jediů z roku 2017.

2. Plitvická jezera ukrývající poklad na Stříbrném jezeře

Film Poklad na Stříbrném jezeře je sice více než půlstoletí starý (natáčel se v roce 1962), ovšem i tak k Plitvickým jezerům, kde se jeho část natáčela, stále míří každý rok tisíce fanoušků filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi z knih spisovatele Karla Maye.

Přestože Plitvická jezera leží hluboko v chorvatském vnitrozemí, zajížďka k nim se rozhodně vyplatí. Soustavu 16 jezer propojených více než 140 vodopády a nesčetně kaskádami obklopuje nedotčená příroda. Jezera a jejich okolí spadají pod Národní park Plitvická jezera, který byl pro svou mimořádnou krásu zařazen na seznam přírodního dědictví UNESCO už v roce 1979.

Na území je k dispozici několik turistických tras, které vedou především po dřevěných chodníčcích kolem jezer či přímo nad nimi. Pokud si park budete chtít projít celý, zabere vám to minimálně celý jeden den. V ceně vstupenky do národního parku je i plavba lodí, během které si jedinečné scenérie prohlédnete z vodní hladiny.

Za zmínku stojí fakt, že většina fanoušků Vinnetoua přijíždí do Národního parku Plitvická jezera z Německa (odkud pocházel autor knižní předlohy Karel May) a dále z Česka. Paradoxní je, že pro Chorvaty je Vinnetou a jeho příběhy téměř neznámý. Už v 70. letech totiž mohli obyvatelé tehdejší Jugoslávie sledovat západní filmy včetně kvalitních amerických westernů, jejichž kvalita byla výrazně vyšší než u východoněmeckých kovbojek s náčelníkem Vinnetouem. Důvodem je to, že ačkoliv bývalá Jugoslávie oficiálně patřila k Sovětskému svazu, její vládce maršál Tito si dokázal uhájit značnou autonomii, která se projevovala například liberálnějším přístupem k západní kultuře.

3. Ostrov Vis v pokračování filmového hitu Mamma Mia!

K největším pokladům Chorvatska patří jeho ostrovy, a to si dobře uvědomují samotní obyvatelé, turisté i filmaři. Není se tedy čemu divit, že dosud největší a nejdražší zahraniční filmová produkce v historii Chorvatska probíhala právě na jednom z nich – ostrově Vis.

Překrásná zátoka Barjoška na západním pobřeží ostrova, která je přístupná pouze po moři, se stala dějištěm pokračování amerického filmového muzikálu Mamma Mia. Natáčení druhého dílu nazvaného Mamma Mia: Here We Go Again! začalo v roce 2018, tedy přesně 10 let po uvedení veleúspěšného prvního dílu. Ostrov Vis ve filmu ztvárnil fiktivní ostrov Kalokairi a v hvězdném obsazení se objevili celebrity jako Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth či zpěvačka Cher.

Filmaře přivedlo právě na Vis především to, že je ostrov stále pouze řídce osídlený a díky své izolovanosti zůstává stranou masového turismu. Na Vis se lze dopravit pouze trajektem z pevninského přístavního města Split, plavba trvá více než tři hodiny. Ostrov si tak až do současnosti zachoval nejen své přírodní krásy, ale také autentickou atmosféru, kterou dnes už v Chorvatsku najdete pouze zřídka. Pokud chcete dovolenou strávit na klidném místě stranou od davů turistů, Vis je pro vás správnou volbou.

Navštívit Vis můžete také při denních výletech lodí, které vyplouvají ze Splitu nebo z dalších dalmatských ostrovů Hvar a Brač. Ať už na Visu strávíte celou dovolenou, nebo jeho krásy budete objevovat při jednodenním výletu, rozhodně zamiřte do magické Modré jeskyně na ostrůvku Biševo, která je nejpůsobivějším místem Visu a jeho okolí.

4. Opatija jako luxus obklopující princeznu Dianu

Z odlehlého dalmatského ostrova Vis se nyní přesuneme do regionu, který je v rámci Chorvatska kolébkou turismu. Řeč je o Kvarnerském zálivu a městě Opatija, kterému se přezdívá „královna cestovního ruchu“.

V honosném prostředí opatijských hotelů se odehrával děj životopisného filmu Diana z roku 2013. Snímek zachycuje poslední dva roky života princezny Diany, tedy dobu mezi jejím rozvodem s princem Charlesem a tragickou smrtí při autonehodě v Paříži.

Důvodem, proč se Opatija stala dokonalým místem pro natáčení filmu o princezně z Welesu, je její unikátní rakouské kouzlo. Ve druhé polovině 19. století se totiž tyto chorvatské přímořské lázně staly útočištěm rakousko-uherské smetánky. V Opatije se tedy nachází nejen spousta luxusních hotelů, ale také vil, které v minulosti patřily vídeňské šlechtě. Kromě přepychových interiérů se v záběrech filmu Diana objevily také dechberoucí výhledy na Kvarnerský záliv, úzké strmé uličky s tradičními istrijskými bílými domky a malý přístav, kde kotví loďky místních rybářů.

5. Pula zobrazující dějiště tragédie s vojevůdcem Titem

Území dnešního Chorvatska bylo v dobách starověku součástí Římského impéria, na což upomíná řada památek pocházejících z dob nadvlády Římanů. Jedním z míst, kde narazíte na stopy římského stavitelství téměř na každém kroku, je starobylé město Pula ležící na jihu Istrijského poloostrova.

Nejvýznamnější pamětihodností v Pule je římský amfiteátr postavený na počátku našeho letopočtu, kterému místní neřeknou jinak než „Arena“. Tato impozantní stavba, která patří mezi pět nejzachovalejších svého druhu na světě, ztvárnila dějiště úvodní i závěrečné scény filmu Titus z roku 1999. Arena velmi hodnověrně zobrazila prostředí slavného Kolosea v Římě, ke kterému bývá ostatně často přirovnávána.

Předlohou debutu režisérky Julie Taymorové byla tragédie Titus Andronicus od Williama Shakespeara a hlavní roli římského vojevůdce Tita si zahrál Anthony Hopkins. V případě, že na dovolenou zamíříte na velmi oblíbenou Istrii, návštěvu historického města Pula v čele s majestátní Arenou si rozhodně nenechte ujít!

6. Split místem dramatického příběhu současnosti

Jedním z nejnovějších snímků, které byly natočeny v Chorvatsku, je film Víkendový útěk z roku 2022. Téměř celý děj se odehrává ve slunném přístavním městě Split. Hlavní hrdinka Beth se snaží vyvrátit obvinění z vraždy své nejlepší kamarádky Kate, a zároveň s pomocí místního taxikáře Zaina zjistit, co se osudné noci stalo.

Kromě malebných úzkých uliček zavede film diváky i do přepychových apartmánů, jejichž prostředí se vyrovná těm nejluxusnějším hotelům. Další z dramatických scén se odehrává dokonce přímo v Diokleciánově paláci, který je nejvýznamnější splitskou stavbou i důvodem, proč je centrum města zapsané na seznamu památek UNESCO. Split je zkrátka ve filmu zobrazen v celé své pestrosti a kráse. Po shlédnutí Víkendového útěku budete chtít toho nádherné město na vlastní oči spatřit i vy!

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet