Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJpůvabnějších památek UNESCO

Chorvatsko je sice rozlohou malá země, ale na Seznamu kulturních a přírodních památek UNESCO má hned 10 zápisů. Vydejte se s námi za těmito historickými a přírodními skvosty a objevte 7 nejpůvabnějších chorvatských památek UNESCO.
Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJpůvabnějších památek UNESCO

Rozloha Chorvatska je pouhých 56 594 km², ovšem i tak se díky úchvatné přírodě, bohaté kulturní tradici a dlouhé historii pyšní celkem deseti památkami zapsanými na Seznamu světového dědictví UNESCO. Vybrali jsme z nich 7 nejkrásnějších, které rozhodně stojí za vidění!

1. Diokleciánův palác ve Splitu

Nejvýznamnějším chorvatským zápisem na seznamu UNESCO je Diokleciánův palác ležící ve střední Dalmácii v pobřežním městě Split. Pojem „palác“ může být v tomto případě matoucí, protože se nejedná o jednu stavbu, ale o celý starověký římský komplex, který zahrnuje řadu staveb a ulic včetně spousty fungujících obchodů a restaurací.

Stavba unikátního komplexu, který v sobě kombinuje prvky pevnostního hradu s luxusem antické vily, byla zahájena v roce 295 našeho letopočtu za vlády římského císaře Diokleciána. Hlavním stavebním materiálem byl kámen těžený na nedalekém ostrově Brač. Během 5. a 6. století se palác postupně proměnil v obytný prostor pro široké vrstvy obyvatel.

Dnes je Diokleciánův palác pulzujícím srdcem Splitu a zahrnuje zhruba 280 obytných domů, ve kterých se nacházejí restaurace, obchody, hotely i apartmány. Zajímavostí je, že v prostorách paláce dodnes žije kolem 3 000 obyvatel dalmatské metropole. V areálu chráněném 2 metry silnými zdmi a 16 věžemi je také majestátní katedrála sv. Dominika (nejstarší fungující katedrála na světě), Jupiterův chrám, překrásné náměstí Peristyle, Zlatá brána, egyptská sfinga či rozsáhlé podzemí.

Komplex prochází neustálou rekonstrukcí a koná se v něm spousta výstav, koncertů a dalších kulturních akcí. Jedná se o nejcennější antickou památku na území Chorvatska a jednu z nejzachovalejších ukázek římské architektury na světě. Na seznam památek UNESCO byl Diokleciánův palác ve Splitu zapsán v roce 1979. Vstup do komplexu je zdarma a není omezen otevírací dobou. Za poplatek je vstup do některých budov a do podzemí Diokleciánova paláce.

2. Staré město v Dubrovníku

Dalším z chorvatských měst, jehož centrum je chráněnou památkou UNESCO, je Dubrovník. Jeho starobylé jádro je o to cennější, že se dochovalo i přes mnohé katastrofy jako ničivé zemětřesení v roce 1667 či válka v 90. letech minulého století. Staré město Dubrovníku se ale vždy podařilo obnovit v takřka původní podobě, a tak vás i dnes okouzlí svým původním rázem.

Přestože historické centrum není velké rozlohou, vydržíte jej procházet celé dny. Pohltí vás svou jedinečnou atmosférou i prostředím plným úzkých uliček, romantických zákoutí, strmých schodišť i výstavních náměstí. Návštěvu Starého města vám zpříjemní i fakt, že je jeho území (stejně jako v případě Diokleciánova paláce) pěší zónou, takže jím můžete korzovat zcela bez obav.

K místům, která byste v Dubrovníku neměli minout, patří například hlavní třída Stradun, Dubrovnická katedrála, Knížecí palác, Dominikánský klášter či kostel sv. Ignáce. Za poplatek je možné vystoupat na mimořádně zachovalé městské hradby, které měří téměř 2 km a na kterých se před vámi otevřou nezapomenutelné výhledy. Úchvatné panorama na celý Dubrovník budete mít také z hory Srđ, která se vypíná přímo nad městem. Na vrchol můžete buď vystoupat pěšky po upravené křížové cestě, nebo vyjet lanovkou.

3. Plitvická jezera

Téměř povinnou zastávkou pro každého návštěvníka Chorvatska je Národní park Plitvická jezera. Ten se sice nachází hluboko v chorvatském vnitrozemí, ale cesty k němu rozhodně nebudete litovat. Středobodem nejstaršího, největšího a nejnavštěvovanějšího národního parku Chorvatska je soustava 16 průzračných jezer, která jsou propojena vodopády a kaskádami.

Jezera mají různou barvu od tmavě modré přes zelenou až po světle tyrkysovou, což se krásně vyjímá na fotografiích. Národním parkem vede celkem osm turistických okruhů. Nejkratší z nich měří 3,5 kilometru a projdete jej za 2 až 3 hodiny, pro ten nejdelší dvacetikilometrový si vyhraďte celý den. Trasy vedou z velké části po dřevěných chodníčcích v bezprostřední blízkosti jezer, nebo dokonce přímo nad vodní hladinou.

Křišťálově čistá voda sice láká k osvěžení, koupání je ovšem v národním parku přísně zakázáno! Vynahradit si to ovšem můžete během jiného zážitku – plavby lodí, která je zahrnuta v ceně vstupenky.

Plitvická jezera jsou otevřena každý den v roce včetně svátků. Během letní sezóny bývá národní park pod náporem turistů, a tak vám doporučujeme do Plitvic zajet mimo hlavní sezónu. Jedinečné kouzlo mají jezera například během podzimu, kdy okolní příroda hraje všemi barvami. Mimo léto oceníte nejen výrazně nižší množství turistů, ale také výhodnější ceny vstupného.

4. Eufraziova bazilika v Poreči

Jednu z památek UNESCO najdeme i na turisticky velmi oblíbeném poloostrově Istrie. Je jí Eufraziova bazilika, která se nachází v menším městečku Poreč ležícím na západním istrijském pobřeží. Bazilika je součástí biskupského komplexu, k němuž patří dále také sakristie, baptisterium a zvonice.

Budování monumentálního svatostánku započalo v první polovině 6. století na pokyn biskup Eufrazia. Za pouhých 11 let byla dokončena impozantní stavba, v jejíž architektuře se prolínají východní i západní prvky. Dnes se jedná o jednu z nejlépe dochovaných ukázek byzantského stavitelství v celé oblasti Středomoří a současně o jeden z nejcennějších sakrálních komplexů v Evropě.

Od dob 2. světové války byla Eufraziova bazilika několikrát restaurována. K vidění jsou v ní mimo jiné i dochované nástěnné malby Krista a mučedníků či podlahové mozaiky z 5. století reprezentující raně křesťanské malířství na chorvatském území. Kromě architektury a umění zde můžete obdivovat i nádherný výhled z věže.

5. Staré město v Trogiru

Pouze 20 km od města Split, jehož dominantou je výše zmíněný Diokleciánův palác, leží další památka UNESCO. Pro výjimečné množství mnoha historických skvostů na svém malém území bylo v roce 1997 na seznam světového dědictví zařazeno i starobylé centrum města Trogir.

Ve spleti kamenných úzkých uliček se zde nachází neobvyklé množství architektonických klenotů, které odráží dramatické dějiny, během kterých městu vládli Řekové, Římané, Byzanté, Rakušani, Benátčané, Francouzi a posléze Chorvati. Vzhledem k tomu, že se centrum města rozprostírá na ostrůvku, který s pevninou a protějším ostrovem Čiovo spojují mosty, získal Trogir přízvisko Malé Benátky.

Rozloha historického jádra je malá, a tak vám bohatě postačí, když si pro jeho návštěvu vyhradíte jedno odpoledne. Při procházce narazíte například na katedrálu s proslulým lvím portálem, obrannou věž svatého Marka, Mořskou a Pevninskou bránu, hrad Kamerlengo či zbytky původního opevnění ze 13. až 16. století.

Pobavíte se zajisté faktem, že ani na stísněném prostoru na ostrůvku plném pamětihodností nechybí fotbalové hřiště, což je pro Chorvatsko více než příznačné. Výlet do Trogiru si můžete zpestřit koupáním na některé ze skvělých pláží v okolí města. Najdete je například v přilehlém letovisku Seget Donji, kam se můžete vydat krásnou procházkou po malebném pobřeží.

6. Starigradská pole na ostrově Hvar

V ostré konkurenci překrásných chorvatských ostrovů je za ten nejkrásnější považován Hvar. Vzhledem k tomu, že se jedná o místo s nejvyšším počtem hodin slunečního svitu na celém východním Jadranu, je Hvar známý jako „slunečný ostrov“.

Od roku 2008 se Hvar pyšní i jednou lokalitou, která byla zařazena na prestižní Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tímto cenným územím jsou Starigradská pole, která se rozkládají na úrodné půdě v okolí přístavního města Stari Grad. Pole jsou světovým unikátem díky katastrálnímu členění, které se zachovalo v téměř nezměněné podobě od 4. století před naším letopočtem. Tehdy úrodnou půdu pomocí kamenných zdí rozparcelovali řečtí Illyrové. Zídky následně obyvatelé Hvaru nepřetržitě obnovovali v průběhu dalších 2 400 let, takže původní rozdělení zemědělských pozemků z dob antiky je vidět i dnes.

Malebnou kulturní krajinou si můžete projít po tisíce let starých zemědělských cestách, nebo si ji projet na okružní cyklotrase (č. 705), která začíná a končí v nedalekém Starém Gradu. Zhruba v polovině trasy projedete poklidným krásným městečkem Vrboska a poté se můžete osvěžit v moři na málo frekventované a zároveň okouzlující pláži uvala Velika Basina.

7. Katedrála v Šibeniku

Náš výčet nejzajímavějších chorvatských památek na seznamu UNESCO uzavírá majestátní katedrála svatého Jakuba (sveti Jakov) ve městě Šibenik ve střední Dalmácii. Vznik této impozantní stavby byl poměrně komplikovaný a dramatický. Od položení základního kamene do vysvěcení katedrály uplynulo dlouhých 124 let, během kterých se vystřídalo několik významných italských stavitelů.

Šibenická katedrála byla vybudována výlučně z kamene – vápence z nedalekých lomů a z mramoru z ostrova Brač. Na její stavbu tedy nebyla použita ani jediná cihla nebo kus dřeva. Během občanské války v Jugoslávii byla katedrála v roce 1992 zasažena dělostřeleckým granátem. Střela proletěla střechou a dopadla přímo do středu katedrály. Velkým štěstí, či podle některých zázrakem, granát nevybuchl, protože následky pro tuto výjimečnou stavbu by byly katastrofální. Ať už tomu bylo dílem náhody, nebo zasáhla boží vůle, nejvýznamnější památku renesanční architektury si můžete prohlédnout i dnes.

Autor článku:

Aktualizováno: 30. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet