Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJzábavnějších atrakcí pro celou rodinu

Chorvatsko je jako stvořené pro rodinnou dovolenou s dětmi od miminek po teenagery. Na malé návštěvníky zde čeká krásné moře i místa, kde si užijí spoustu zábavy a letních zážitků. Které atrakce pro děti jsou v Chorvatsku nejlepší? Máme pro vás 10 tipů.
Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJzábavnějších atrakcí pro celou rodinu

Pokud se na letní dovolenou chystáte spolu s dětmi, je Chorvatsko sázkou na jistotu. Kromě blízkosti láká země na Jadranu upravenými plážemi s pozvolným vstupem do vody, čistým mořem i skvělým zázemím pro hosty včetně těch nejmenších. Navíc zde najdete spoustu zábavních či vodních parků i dalších míst, kde si den plný zábavy užije celá rodina. Zpestřete svým ratolestem dovolenou v Chorvatsku návštěvou některé z následujících atrakcí pro děti. Na závěr pro vás máme jeden extra tip!

1. Aquapark Aquacolors Poreč

Největší chorvatský aquapark leží ve městě Poreč na poloostrově Istrie a slibuje nekonečné možnosti vodních radovánek i odpočinku pro všechny věkové kategorie od batolat až po prarodiče. Areál s rozlohou zhruba 100 000 m² byl vybudován v roce 2015, a tak nabízí nejmodernější zázemí. S malými dětmi oceníte velký dětský bazén se spoustou atrakcí a také několik dlouhých rodinných skluzavek.

Součástí vodního parku je 13 tobogánů, z nichž některé uspokojí i odvážné adrenalinové nadšence. Dále se můžete těšit na velký bazén s umělým vlnobitím a 500 m dlouhou línou řeku, která vede poklidnou zelení, takže si při plavbě dokonale odpočinete. V odpočinku pak můžete pokračovat v Krokodýlí zátoce, kde je k dispozici 140 masážních vodních lehátek a lavic.

Pokud vám během zábavy ve vodě či relaxace vyhládne, zamiřte do některé mnoha restaurací a bister se širokou nabídkou jídel i nápojů. Během dovolené s dětmi na Istrii byste Aquapark Aquacolors Poreč rozhodně neměli minout!

2. Zábavní park Dalmaland v Biogradu na Moru

V Chorvatsku nově najdete jedinečné místo, které po vzoru špičkových světových zábavních center propojuje atrakce na souši s aquaparkem. Zábavní park Dalmaland leží v malebném prostředí plném zeleně mezi letovisky Biograd na Moru a Pakoštane. Od metropole severní Dalmácie Zadaru je vzdálený asi 30 km.

Fun Park Biograd své brány návštěvníkům poprvé otevřel v roce 2017. Jeho součástí jsou různé tematické atrakce – vstoupit můžete do částí pojmenovaných Vesmír, Divoký západ, Pirátská zátoka či Jurský svět. Záleží jen na vás, jestli naskočíte na horskou dráhu, svezete se na ruském kole, sklouznete se na některé ze skluzavek, odcestujete v čase zpět do jurské éry nebo se zastavíte v herně s více než 90 arkádami.

V roce 2023 byl zábavní park rozšířen o spoustu vodních atrakcí a celý komplex získal nový název – Dalmaland. Kromě klasických atrakcí, jako jsou bazén s umělým vlnobitím, nejrůznější skluzavky či adrenalinové tobogány, zde na návštěvníky čekají také vyhřívané bazény, které jsou lákavé i v chladnějších měsících.

3. Aquarium Pula

Vody Jadranu jsou pověstné bohatým podmořským životem, který můžete objevovat při šnorchlování či potápění. Blízké seznámení s obyvateli moře je ovšem možné i v případě, že se vám potápět pod hladinu nechce. Na poloostrově Verudela v jižní části Istrie totiž najdete Aquarium Pula, a to v unikátním prostředí více než 130 let staré pobřežní pevnosti z dob Rakouska-Uherska.

V akváriu se na ploše 2 500 m² nachází více než 100 nádrží, ve kterých si prohlédnete přes 250 druhů živočichů, od pestrobarevných ryb přes hvězdice a mořské ježky až po žraloky. Jedná se o druhy obývající nejen Jaderské moře, ale i tropické vody či evropské řeky a jezera. U tzv. touching poolu si mohou návštěvníci sáhnout na hvězdici, mořského ježka, raka, želvu i další živočichy, což je (nejen) pro děti nevšední zážitek.

Na střeše budovy s akváriem je krásná letní terasa s restaurací, kde si vychutnáte nejen něco na zub, ale také úžasný výhled na historické město a nejjižnější cíp Istrijského poloostrova.

4. Muzeum iluzí ve Splitu

Místem, kde otestujete své smysly a zároveň se pobaví celá rodina, je Muzeum optických iluzí ve starobylém centru města Split. V tomto světě klamů a triků se fantazii meze nekladou a vy se stanete nejen pozorovatelem, ale dokonce přímým účastníkem hravé interaktivní expozice. Vyzkoušíte si například povyrůst během vteřiny o jeden metr, vyměníte si obličej s partnerem nebo jiným návštěvníkem muzea, položíte svou hlavu na talíř, budete chodit po místnosti vzhůru nohama nebo si ustelete na hřebících.

Expozice propojuje zábavu se vzděláním, takže se poutavým způsobem dozvíte zajímavé informace o vizuálním a smyslovém vnímání. V Muzeu optických iluzí ve Splitu je focení nejen dovoleno, ale dokonce vřele vítáno! Kromě nezapomenutelných zážitků si tedy odnesete spoustu originálních snímků do vašeho cestovatelského alba.

5. Aquapark Istralandia u Novigradu

Letovisko Novigrad ležící na severozápadním pobřeží Istrijského poloostrova se mezi turisty z Česka těší mimořádné oblibě. A není se čemu divit – malebné přímořské městečko nabízí ideální podmínky pro dokonalou dovolenou s dětmi, a navíc jej od českých hranic dělí pouze 6 hodin jízdy autem.

Pouze 5 km od Novigradu leží aquapark Istralandia, který je otevřen od roku 2014 a od té doby získal pověst nejzábavnější a nejnavštěvovanější atrakce na Istrii. Pyšní se největším bazénem s vlnobitím v Evropě (2 500 m²), na kterém lze surfovat a jezdit ve člunu. Na malé i velké návštěvníky čeká v aquaparku 20 tobogánů a skluzavek o celkové délce přes 2 km. Svézt se můžete například na nejdelší skluzavce v celém Chorvatsku (96 metrů) nebo po moderním tobogánu Sea Hole s dramatickým sešupem se světelnými i zvukovými efekty.

Děti nadchne bazén s pirátskou lodí a skluzavkami, dospělí zase ocení možnost relaxace v hydromasážním bazénu. O mimořádných kvalitách aquaparku Istralandia svědčí mimo jiné i to, že se ve velké konkurenci několika stovek evropských aquaparků v žebříčcích pravidelně umisťuje v první desítce.

6. Promenáda ve městě Zadar

Chození po historických památkách většinou nebývá oblíbenou aktivitou pro děti. Město Zadar je ovšem v tomto směru výjimkou. Na pobřežní části starobylého centra totiž pozornost všech kolemjdoucích poutají dvě jedinečné atrakce, díky kterým bude procházka po Zadaru atraktivní i pro malé cestovatele.

Prvním zadarským unikátem jsou Mořské varhany (Morske orgulje), jež mají podobu kamenných schodů směřujících přímo do moře. Uvnitř schodů je nainstalováno 35 píšťal, respektive trubek, které vydávají melodické zvuky, když se přes ně přelévá mořská voda. Na schodech je možné posedět a za hypnotizujících zvuků pozorovat výhled na protilehlé ostrovy nebo třeba západ slunce.

Hned vedle Mořských varhan leží druhá mimořádná atrakce – Pozdrav slunci (Pozdrav Suncu), což je vizuální instalace pracující se světlem a barvami. Pozdrav slunci tvoří kruh o průměru 22 metrů ze skleněných solárních desek, které přes den absorbují sluneční energii. Po setmění se všechny zabudované světelné prvky rozsvítí, a začne čarovná hra se světelnými efekty. Po instalaci Pozdrav slunce se dá bez omezení chodit. Procházet se nebo sedět na skleněném povrchu je tedy možné i ve chvíli, kdy instalace mění barvy přímo pod vámi. Díky Mořským varhanům a Pozdravu slunci si podvečerní procházku v Zadaru užije všemi smysly celá rodina!

7. Dinopark Funtana u Poreče

Co takhle zpestřit dětem dovolenou v Chorvatsku nezapomenutelným výletem do prehistorie? Výpravu do dob dinosaurů a dalších pradávných obyvatel naší planety můžete zažít v Dinoparku Funtana, který se nachází na Istrii nedaleko vyhlášeného letoviska Poreč.

Tematický zábavní park s rozlohou 85 000 m² se rozprostírá v krásném přírodním prostředí s impozantním skalnatým kaňonem. Na 1,5 km dlouhé okružní stezce projdete prakontinenty Gondwana a Pangea. Společnost vám při tom bude dělat 80 dinosaurů a dalších prehistorických obrů, kteří naší planetě vládli po miliony let. Některé z exponátů přitom můžete probudit k životu stisknutím tlačítka.

Spolu s dětmi se pobavíte na některé z mnoha atrakcí, jako jsou horské dráhy, kolotoče, houpačky, skluzavky a mnoho dalších. Pak se můžete svézt safari vláčkem, vyzkoušet si lukostřelbu a navštívit mini zoo či výstavu plazů. V parku se každý den konají živá vystoupení a zajímavé animační programy, které děti doslova vtáhnou. Pokud tedy máte doma malého milovníka dinosaurů či zvířat, dnem stráveným v Dinoparku Funtana mu rozhodně uděláte radost!

8. Zipline v Omiši

Pokud máte děti ve věku alespoň 7 let a zároveň se členové vaší rodiny vyznačují dobrodružnou povahou, doporučujeme vám příští letní dovolenou v Chorvatsku ozvláštnit sjezdem na zipline u pobřežního města Omiš.

Systém jednomístných lanovek na ocelovém laně vede nad kaňonem řeky Cetiny, která se v Omiši vlévá do moře. Křišťálově čistá řeka a nedotčená příroda v jejím okolí patří k tomu nejcennějšímu, co chorvatská krajina nabízí. A vy máte díky zipline možnost si tuto krásu prohlédnout z ptačí perspektivy. Osm úseků ocelových lan o celkové délce 2 100 m slibuje pořádnou porci adrenalinu i jedinečný zážitek v nádherné přírodě.

Pokud jste na zipline nikdy nebyli, vůbec to nevadí. Před začátkem probíhá trénink, během kterého se dozvíte důležité informace a vyzkoušíte si manipulaci s vybavením. O vaši bezpečnost a komfort se po celou dobu budou starat dva zkušení průvodci. Zipline v Omiši je vhodný jak pro začátečníky a děti od 7 let, tak pro zkušené dobrodruhy.

9. Vodopády v Národním parku Krka

Vy sami přírodu milujete, a tak byste lásku k životnímu prostředí chtěli pěstovat i ve vašich ratolestech? V tom případě je vezměte na celodenní výlet do Národního parku Krka, který si získá srdce návštěvníků všech věkových kategorií.

Chráněné území se táhne podél 73 km dlouhého toku řeky Krky od Jadranu u města Šibenik až k horám ve vnitrozemí Chorvatska. Celková rozloha parku činí více než 100 km čtverečních a kromě sedmi působivých vodopádů a několika průzračných jezer se v lokalitě nachází také netopýří jeskyně a mnoho historických staveb i vyhlídkových míst.

Největším skvostem Národního parku Krka je vodopád Skradinski buk. Děti určitě potěšíte, pokud se k němu vydáte výletní lodí z městečka Skradin (cena plavby je zahrnuta ve vstupném do národního parku). Od vodopádu vede přes kouzelnou krajinu plnou potůčků, peřejí a menších vodopádů okružní stezka přes dřevěné lávky a chodníčky, což děti moc baví. Před cestou zpět můžete ještě nahlédnout do prostorů mlýnů z 19. století.

10. Lanovka na horu Srđ v Dubrovníku

Nádherných měst je v Chorvatsku mnoho, ovšem za nejkrásnější z nich je považován Dubrovník. Starodávnému městu ležícímu až na samotném jihu Dalmácie se výmluvně přezdívá „perla Jadranu“.

Kromě prohlídky impozantních dubrovnických hradeb a procházky po hlavní tepně starého města Stradun si zde můžete dopřát i nevšední zážitek. Je jím jízda lanovkou na horu Srđ, která se nad městem vypíná do výšky 417 m n. m. Nenechte se ovšem zmást, vzhledem k blízkosti moře je převýšení opravdu velké a Srđ je nepřehlédnutelnou dominantou města. Z vrcholu hory Srđ uvidíte Dubrovník opravdu jako na dlani.

Spolu s dětmi si užijete zhruba 6minutové vyvezení moderní velkou lanovkovou kabinou, která jezdí zhruba každých 10–12 minut. Nahoře je mimo jiné panoramatická restaurace, kde si můžete pochutnat na čerstvých plodech moře či jiné dobrotě. Na Srđ se dá z centra města vyjít i pěšky po zhruba 3 km dlouhé křížové cestě, která se klikatí po přední straně hory. Vzhledem k velkému převýšení je tato trasa poměrně náročná a je vhodná pouze pro děti, které jsou na turistiku zvyklé.

Extra tip: vánoční trhy v Záhřebu

Čím dál více turistů začíná objevovat, že Chorvatsko je skvělou destinací nejen pro dovolenou v létě. Klima je zde celoročně teplejší než v Česku, takže se na parádní pobyt můžete vydat i na jaře, na podzim a v zimě. Mimo letní sezónu si můžete oblíbená místa, jako je Dubrovník či národní parky v Plitvicích a Krce, užít bez davů turistů.

Naším tajným tipem jsou ovšem vánoční trhy v Záhřebu! Věděli jste, že vánoční trhy v hlavním chorvatském městě se v posledních letech pravidelně objevují v čele oficiálních žebříčků a nechávají za sebou i jarmarky ve Vídni, Drážďanech či Budapešti? Záhřeb nabízí okouzlující adventní atmosféru i jedinečnou výzdobu. Obrovskou výhodou je také relativně nízké množství návštěvníků, takže si svařené víno, lahodné speciality k zakousnutí či nákupy hezkých suvenýrů vychutnáte v poklidu. Advent v Záhřebu zkrátka musíte zažít na vlastní kůži, a tak vám na vánoční trhy doporučujeme vyrazit právě do chorvatské metropole. Rozhodně nebudete litovat!

Autor článku:

Aktualizováno: 30. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet