Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Brně a Moravském krasu?

Chystáte se na prodloužený víkend do moravské metropole a okolí? Nechte se inspirovat a navštivte ta nejkrásnější místa v Brně a Moravském krasu. Čeká na vás spousta zajímavých památek, krásná příroda, jedinečné jeskyně i panoramatické výhledy.
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Brně a Moravském krasu?

Itinerář na perfektní víkend v Brně a Moravském krasu

Morava zdaleka nejsou jen nekonečné vinice a vinné sklípky. Během prodlouženého víkendu v Brně a CHKO Moravský kras na vás čeká spousta historických památek i unikátní příroda plná jeskyní, propastí a skal. Bude také spousta příležitostí na gastronomické a kulturní zážitky i zajímavé expozice. Dovolenou v Brně a jeho okolí si užijete s dětmi i při romantice ve dvou.

Zajímavost: V Moravském krasu bylo dosud objeveno více než 1 100 jeskyní. Přístupných veřejnosti je pět z nich: jeskyně Balcarka, Kateřinská jeskyně, Punkevní jeskyně, Sloupsko-šošůvské jeskyně a jeskyně Výpustek. V minulosti zpřístupněná Císařská jeskyně je dnes využívána jako dětská léčebna se speleoterapií (léčebná metoda využívající mikroklimatu podzemního prostředí).


1. den:

  • Konečně jste se dočkali a dovolená na jižní Moravě začíná. Čas před tím, než se v odpoledních hodinách ubytujete na hotelu, bude nejlepší využít k objevování zajímavých míst v okolí Brna. Dnes vás čeká krásný výlet do přírody, a tak si nezapomeňte kvalitní obuv a batoh se svačinou.
  • Prvním cílem putování po jižní Moravě je obora Holedná. Na tomto výjimečném místě si můžete užít kus přírody s volně žijící divokou zvěří. Plocha o rozloze 330 hektarů je velmi členitá – najdete zde rovinatá údolíčka i prudké svahy. Dominantou obory je vrchol Holedná (391 m n. m.), na kterém se nachází nová rozhledna s výhledem na město, Brněnskou přehradu i Drahanskou vrchovinu.
  • Pokud se budete lesem pohybovat tiše a klidně, možná se vám poštěstí a spatříte volně se pohybující daňky, daněly, jeleny, laně, muflony i muflonky. V jihozápadní části areálu je obora s divokými prasaty, která můžete nakrmit.
  • Z obory je to jen 3 km k Brněnské přehradě. Místní jí neřeknou jinak než Prýgl a jedná se o velice významnou rekreační oblast v bezprostřední blízkosti moravské metropole. Přehrada je ideálním místem k provozování různých druhů vodních sportů. Vodní plocha je lemována rozlehlými lesy a nabízí tak skvělou příležitost pro výlety pěšky i na kole.
  • Hladinu Prýglu brázdí celkem šest lodí na elektrický pohon. Právě okružní vyhlídkové plavby jsou velmi oblíbenou a vyhledávanou součástí rekreačního využití přehrady pro obyvatele i návštěvníky města Brna. Během okružní plavby trvající celkem zhruba 70 minut uvidíte celé jezero, úzkou skalní soutěsku a hrad Veveří. V užší horní části nádrže se vyskytuje spousta vodního ptactva.
  • Na hrad Veveří, který je dalším cílem, je nejhezčí výhled právě z paluby výletních lodí plujících po Brněnské přehradě. Doporučujeme vám tedy se k hradu dopravit lodí a to na zastávku Hrad Veveří.
  • Hrad Veveří se vypíná na skalnatém ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverka. Kromě několika prohlídkových okruhů a expozic se na Veveří můžete těšit také na zrekonstruovaný most zdobený sochami světců.
  • Poté vás čeká přesun k lomu Hády, jehož horní okraj leží ve výšce 424 m n. m. a nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na město. Za příznivého počasí je vidět až na Pálavu a výjimečně dokonce i na vrchol Schneeberg v Alpách.
  • K poslednímu dnešnímu cíli se můžete vydat buď autem, nebo po cca 10 km dlouhé trase vedoucí přírodou. Na východním okraji městské části Brno – Líšeň se nachází Mariánské údolí, které je tvořeno pěti vodními nádržemi a okolní zalesněnou krajinou. Mezi pozoruhodná místa patří pozůstatky hradiště Staré zámky a jeskyně v zadní části údolí.
  • Během dnešního výletu jste se přesvědčili, že periferie Brna je opravdu bohatá na krásnou a rozmanitou přírodu. Už vám zajisté vyhládlo, a tak bude nejlepší se co nejrychleji ubytovat v hotelu a vyrazit na večeři.
  • Po dni stráveném v přírodě možná zatoužíte ještě po trošce kulturního vyžití. Přímo se nabízí navštívit některé z brněnských divadel, jejichž produkce nabízí širokou škálu žánrů. V centru města najdete kromě Národního divadla Brno i další slavné scény jako divadlo Husa na provázku či HaDivadlo, případně můžete vybírat z programu nespočtu menších či alternativních scén.
  • Pro filmové fanoušky je v Brně spousta kin všech druhů a velikostí. K létu v Brně už neodmyslitelně patří projekce letních kin. Jeden z nejhezčích kinosálů pod širým nebem najdete na nádvoří radnice městské části Brno-střed na adrese Dominikánská 2.
  • Chcete se spíše dozvědět něco nového a zajímavého? Pak vyrazte do Hvězdárny a planetária, které se nachází v malebném parku na Kraví hoře. Během návštěvy můžete pozorovat hvězdnou oblohu, zhlédnout audiovizuální pořady v planetáriu, navštívit interaktivní představení či experimentální show.

2. den

  • Během prvního dne jste se mohli několikrát pokochat výhledy na Brno. Dnes vás čekají ta nejhezčí a nejzajímavější místa moravské metropole zblízka. Připravili jsme pro vás okruh o délce zhruba 3,5 km, který vás provede po tom nejlepším z centra Brna. Nezapomeňte se v hotelu pořádně nasnídat a užijte si dnešní výlet na maximum.
  • Začínáme na kopci Petrov, který je nepřehlédnutelnou dominantou v samotném centru města. Na Petrov se snadno dostanete městskou hromadnou dopravou.
  • Přímo na vrcholu se nachází katedrála sv. Petra a Pavla, které se kvůli jejímu umístění říká jednoduše katedrála Petrov. Pokud vám tato stavba přijde povědomá, bude to nejspíš tím, že je vyobrazena na desetikorunové minci. V chrámu si můžete prohlédnout trvalou expozici s názvem Klenotnice katedrály, která se skládá z bohoslužebných textilií, monstrancí, kalichů a dalších církevních předmětů. Z prostranství před katedrálou budete mít nádherný výhled na Brno.
  • Z Petrova je to doslova pár kroků na líbezné náměstí Zelný trh. Kromě toho, že zde mohou od pradávna obyvatelé Brna nakoupit ovoce, zeleninu či květiny, se zde nachází i spousta památek. Nejvýraznějším prvkem náměstí je monumentální barokní kašna Parnas. Dalšími významnými stavbami jsou divadla Reduta a Husa na provázku.
  • Přímo pod náměstím se nachází Labyrint pod Zelným trhem. Po sestoupení 212 schodů na vás čeká unikátní komplex středověkých podzemních chodeb a sklepů. Na turistické trase se dozvíte, jak se v minulosti uchovávaly potraviny, víno a pivo, navštívíte alchymistickou laboratoř a prohlédnete si pranýř a tzv. klec bláznů.
  • Na „Zelňáku“ najdete i překrásný barokní Dietrichsteinský palác, ve kterém je umístěna hlavní expozice Moravského zemského muzea. Sbírky obsahují předměty z paleontologie, mineralogie, pravěku a raného středověku a zajisté zaujmou všechny milovníky historie. Sbírky Moravského zemského muzea čítají více než 6 milionů předmětů, a tak jsou umístěny ve více budovách přímo v Brně i mimo něj.
  • Pár minut chůze je to k dalšímu cíli, kterým je brněnský klášter kapucínů. K vidění je zde například knihovna s původním barokním nábytkem a stropem s freskami od malíře Josefa Sterna.
  • Veřejnosti přístupná je také kapucínská krypta s hrobkou, ve které na vlastní oči uvidíte vzduchem mumifikované lidské ostatky řeholníků, šlechty a dobrodinců řádu.

  • V ulici Radnická přiléhající k Zelnému trhu se nachází pozoruhodná historická budova Staré radnice. Ta svému původnímu účelu sloužila do roku 1935, kdy se úřady přestěhovaly do prostor Nové radnice na Dominikánském náměstí. Dnes radniční budova slouží především ke kulturním účelům. V jejích prostorách se nachází galerie, informační centrum a stálá expozice o historii této stavby. Součástí budovy je i 63 m vysoká věž s vyhlídkovou plošinou s impozantním výhledem na Brno.

  • Do budovy Staré radnice se vstupuje klenutým průchodem, jehož portál zdobí legendární ohnutá věžička od sochaře Antona Pilgrama. V průchodu jsou umístěny dvě připomínky známých legend – loukoťové kolo a brněnský drak. Tohoto draka se rozhodně bát nemusíte. Jedná se totiž o vycpaného krokodýla, který podle pověstí žil před dávnými časy ve své jeskyni na březích řeky Svratky.

  • Víte, že i v centru Brna můžete zažít exotiku? V unikátní tropické zahradě Motýlího domu Papilonia vás obklopí stovky motýlů z více než 30 druhů z různých koutů planety. Nevšedním zážitkem je líhnutí motýlích larev, které zde probíhá prakticky neustále.

  • Další zastávkou je náměstí Svobody, které zaujme svým trojúhelníkovým půdorysem, množstvím architektonicky výjimečných budov i sochařskou výzdobou. Právě na „Svoboďáku“ najdete Brněnský orloj neboli časostroj, na němž je obtížné zjistit čas. Díky kontroverznímu designu se z brněnského orloje rychle stal jeden ze symbolů celého města. Pokud se vám poštěstí být zde přesně v 11:00 dopoledne, můžete zkusit štěstí a chytit v jednom ze čtyř otvorů kovovou kuličku, kterou orloj každý den v tuto hodinu vydává.

  • Na Jakubském náměstí narazíte na jednu z nejcennějších památek pozdní gotiky u nás: kostel sv. Jakuba. Zajímavostí kostela je, že z jižního okna jeho věže vystrkuje na kolemjdoucí své pozadí soška mužíčka jménem Nehaňba, ke kterému se váže jedna z nejznámějších brněnských pověstí. Na věž mohou návštěvníci vystoupat a pokochat se krásným výhledem na centrum Brna.

  • Na nedaleké Joštově třídě se nachází další krásná ukázka církevní architektury ve městě – kostel sv. Tomáše. Před tímto pozdně gotickým klášterním kostelem augustiniánů vás zajisté zaujme „dlouhonohá“ jezdecká socha Jošta. Osmimetrové dílo od akademického sochaře Jaroslava Róny vzbuzuje od svého odhalení v roce 2015 velké vášně. Kontroverze díla je nepochybně jedním z důvodů, proč dnes tato socha k Brnu již neodmyslitelně patří. Podívejte se na sochu podhledem přímo zespoda a posuďte sami, jak to s kontroverzností díla je.

  • Pokud patříte mezi milovníky moderního umění, navštivte Dům umění města Brna na Malinovského náměstí. Tato instituce je jedním z nejvýznamnějších hybatelů brněnské kultury. Zaměřuje se na současné umělce a snaží se zprostředkovat jejich kontakt s veřejností.

  • Výraznou budovou centra Brna je kostel Jana Amose Komenského, známý spíše jako Červený kostel. Budova z 19. století je nepřehlédnutelná díky charakteristickému neomítnutému cihlovému zdivu s kamennými detaily. V souladu s protestantskou tradicí je interiér kostela jednoduchý až strohý.

  • Od kostela dojdete po Husově ulici přímo k opravdu netradičnímu cíli. Atomový kryt 10-Z Bunker vybudovaný v roce 1959 měl v období studené války sloužit v případě jaderného konfliktu k záchraně několika vyvolených občanů především z řad komunistické politické honorace. Na ploše 1 500 m² projdete celkem 65 místností. Součástí expozice jsou také dveře od cel smrti z bývalé věznice na brněnském Cejlu se vzkazy odsouzených k smrti.

  • Pokud na vás předchozí zastávka brněnského putování působila příliš depresivně, spravte si náladu vystoupáním na Hrad Špilberk. Na příkrém skalnatém vrchu přímo nad historickým centrem města se tyčí již od 13. století. Kromě toho, že z hradeb budete mít úžasný výhled na Brno, sídlí zde i Muzeum města Brna. V areálu se mimo jiné nachází i zvonkohra složená z patnácti zvonů, rozhledna v nárožní věži nebo barokní kaple. Populárním turistickým cílem jsou také kasematy, temné klenuté chodby opředené řadou romantických i hrůzostrašných mýtů.

  • Tímto procházka po nejpozoruhodnějších místech středu Brna končí. Na poměrně malém prostoru je zde toho k vidění opravdu hodně, co říkáte?

  • Rádi byste si z moravské metropole odvezli i nějaké nevšední zážitky? Žádný problém, Brno nabízí dostatek zábavy pro každého.

  • V městské části Bystrc se nedaleko Brněnské přehrady nachází Zoo Brno. V moderních expozicích na vlastní oči uvidíte téměř 400 druhů zvířat. Evropskou raritou je pravidelný přirozený odchov ledních medvědů a mláďat ohroženého dvojjazyčníka haitského.

  • Zábavní vědecký park VIDA! science centrum u areálu výstaviště je určen pro celou rodinu. Unikátní expozice čítající na 170 interaktivních exponátů je rozdělena do čtyř tematických celků: Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Během návštěvy si vyzkoušíte spoustu zajímavých aktivit či experimentů a můžete tak atraktivní formou objevovat, jak funguje svět kolem nás.

  • Zajímají vás nejstarší dějiny? Pak byste rozhodně neměli vynechat návštěvu Pavilonu Anthropos. Stálá expozice je zaměřena na nejstarší dějiny osídlení Moravy i celého evropského kontinentu. Zaručeně nepřehlédnete nejoblíbenější exponát, kterým je model mamuta s mládětem v životní velikosti.

  • Chcete proniknout do tajů železářství a výroby železa, časostrojů, nožířství, velkých parních či vodních strojů a dalších technických mechanismů? Pak zamiřte do Technického muzea Brno. Jeho součástí je i technická herna, kde se interaktivní formou seznámíte například se zákony fyziky a dále řemeslně-technická dílna s programy zaměřenými na vzdělávání i tradiční řemeslné techniky.

  • Ve stínu městských budov se nachází romantický pozdně barokní letohrádek Mitrovských. V minulosti sloužil tento zámeček jako místo setkání svobodných zednářů a jednou zde údajně dokonce nocoval samotný Napoleon Bonaparte. Ve freskové výzdobě hlavního sálu lze objevit i skryté a tajemné symboly zednářské lóže.

  • V městské části Žabovřesky si můžete prohlédnout nádhernou secesní vilu Dušana Jurkoviče, kterou si navrhl a postavil sám věhlasný architekt. Dům umístěný ve svahu nad řekou Svratkou demonstruje vývojový posun v architektově tvorbě, kdy upouští od napodobování dřevěných lidových staveb. Jeho řešení se odvíjí od ústředního prostoru.

  • Správná dovolená se neobejde bez poctivé dávky relaxace. Wellness & Spa Infinit Maximus na břehu Brněnské přehrady je doslova oázou klidu a pohody nedaleko městského ruchu. Těšte se na termální bazén, saunový svět se 12 druhy saun a privátní SPA. Zpříjemnit den si samozřejmě můžete také mnoha druhy masáží a procedur.

  • Vodní radovánky i zasloužený odpočinek si užijete v Aquaparku Kohoutovice. Moderní areál nabízí vnitřní bazény, střešní bazén s letní sluneční terasou, saunu a také posilovnu. K oblíbeným atrakcím patří 90m tobogán a divoká řeka.

  • V Brně najdete hned dvě botanické zahrady! Celoročně volně přístupný areál Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se nachází nedaleko centra na rohu Veveří a Kotlářské ulice. Najdete zde venkovní expozici i velké skleníky.

  • O univerzitní zařízení se jedná i v případě Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity. Celý komplex je rozdělen do pěti tematických celků. Součástí sbírek je na čtyři tisíce taxonů orchidejí, tři sta taxonů tillandsií, dva tisíce trvalek, tři sta padesát kultivarů velkokvětých kosatců, pět set skalniček a čtyři tisíce taxonů dřevin.

  • Jediné svého druhu na světě je Muzeum romské kultury. Sbírka muzea čítající kolem 25 tisíc předmětů globálně dokumentuje kulturu Romů a Sintů, respektive mnoha různých romských subetnických skupin a komunit. Část originálních historických předmětů je prezentována ve stálé expozici s názvem Příběh Romů / Le Romengero drom.

  • Co by to bylo za výlet do Brna, kdybyste nenavštívili alespoň některý z řady legendárních gastronomických podniků? Ať jsou jsou vaše preference a chutě jakékoliv, v Brně určitě najdete to pravé. Máte dnes chuť na tradiční českou, nebo třeba italskou, vietnamskou, thajskou, balkánskou, americkou či francouzskou kuchyni? Stačí si jen vybrat z nespočtu restaurací, bister, hospod a podniků rychlého občerstvení.

  • V Brně určitě nezůstanete ani o žízni. Vedle vináren, pivnic, kaváren a klasických barů zde najdete i opravdu unikátní podniky. Garantujeme vám, že na originální koktejly z barů Super Panda Circus a Bar, který neexistuje jen tak nezapomenete. V neopakovatelné atmosféře architektonicky promyšlených interiérů s vybavením na míru zde ochutnáte neobvyklé drinky z ingrediencí, o kterých jste možná ani nikdy neslyšeli.

  • Ať už jste den v brněnském centru strávili objevováním pamětihodností, dali jste přednost zábavě a zážitkům, anebo jste obojí nakombinovali, program byl opravdu pestrý a nabitý. V pohodlné posteli na hotelovém pokoji se vám jistě bude usínat příjemně a už se můžete pomalu začít těšit na zítřejší výlet do přírody.


3. den

  • Poslední den prodlouženého víkendu na jižní Moravě je tady. Svůj pobyt v tomto krásném kraji si užijete až do konce. Než se odhlásíte z hotelového pokoje, dopřejte si opravdu vydatnou snídani se vším, co máte rádi.
  • Dnešní den strávíte v Moravském krasu, který je nejznámější a nejvýznamnější krasovou oblastí České republiky. V obklopení krásné přírody plné skal a propastí se zde nachází více než 1 100 jeskyní, z nichž 5 je přístupných veřejnosti. Do našeho itineráře jsme zařadili čtyři z nich.
  • Nejdříve vás čeká vystoupání 90 schodů po točitém schodišti na vyhlídkovou plošinu rozhledny Ostrá horka v brněnské městské části Soběšice. Odměnou za výstup vám bude krásný výhled na Moravský kras, Pálavu a severní část Brna.
  • Vstupní branou do Moravského krasu pro vás bude jeskyně Pekárna, která své jméno získala kvůli podobnosti svého tvaru s pecí na chléb. Celou 64 metrů dlouhou chodbu jeskyně osvětluje denní světlo pronikající velkým vstupním portálem. O tom, že byla Pekárna obydlena již v pravěku, svědčí množství archeologických nálezů, mezi které patří především kosti zvířat a kamenné či kostěné nástroje. Jedním z nejvýznamnějších nálezů je koňské žebro zdobené rytinou.
  • Do Ochozské jeskyně je to pak je pár minut chůze. Přístup do jedné z nejkrásnějších krasových jeskyní ve střední Evropě je v tomto případě značně omezen kvůli riziku nepředvídatelného zatopení podzemní vodou. Vstup do jeskyně je možný pouze několikrát do roka v návštěvní dny, které pořádá Česká speleologická společnost.
  • Poté vás čeká přesun do jeskyně Výpustek, která nabízí labyrint temných chodeb a dómů vytvořený činností Křtinského potoka. V podzemních prostorách jeskyně je instalována expozice, která seznamuje návštěvníky s velmi zajímavou historií této lokality. Za druhé světové války zde byla umístěna německá továrna na výrobu součástek leteckých motorů a poté byla do jeskyně vměstnána dvousetmetrová vestavba armádního velitelského pracoviště.
  • Dominantou nedaleké obce Křtiny je stejnojmenný zámek, který ve svých zrekonstruovaných prostorách nabízí ubytování a možnost pořádání společenských akcí či kongresů. Zámek Křtiny byl v barokním stylu vybudován v 18. století na tradičním duchovním místě.
  • Poté vás čeká přejezd do obce Adamov, nad kterou se vypíná vrchol Špičák s rozhlednou Alexandrovka s více než 130letou historií. Během nedávné rekonstrukce byla Alexandrova rozhledna o osm metrů zvýšena a dnes poskytuje ze svého vyhlídkového ochozu ve výšce téměř 14 m nad zemí nádherný výhled na Adamov, velkou část Brna, Pálavské vrchy a za příhodných podmínek dokonce až na vrcholky Alp.
  • Pokud vás lákají tajemná a mystická místa, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu Býčí skály. Na tomto místě se v minulosti konaly rituální vraždy. Důkazem je nález tzv. Halštatského pohřbu, který zde v letech 1871-1873 odkryl dr. Jindřich Wankel. Součástí tohoto pohřbu byly i lidské a zvířecí oběti. Posuďte sami, zda je místo skutečně prodchnuté negativní energií a zda jsou zvěsti o něm pravdivé!
  • Před mystikou dáváte přednost technickým památkám? Pak zamiřte do Staré huti u Adamova. Najdete zde hutnický komplex s 10 m vysokou pecí Františkou a expozicí věnovanou železářství. Na volném prostranství areálu se několikrát do roka konají experimentální tavby v replikách slovanských železářských pecí a ukázky starých řemesel.
  • Ve střední části Moravského krasu se na kopci mezi Adamovem a Blanskem tyčí Nový hrad. Vybudován byl jako předsunuté opevnění Starého hradu, jehož pozůstatky se nacházejí nedaleko. Opravovaná zřícenina Nového hradu je dnes hojně navštěvovaným místem, kde se koná řada zajímavých kulturních akcí.
  • Následující zastávkou je Rudické propadání. Jedovnický potok se zde propadá do 90 m hlubokého a přes 12 km dlouhého jeskynního systému, druhého nejdelšího v ČR. Jeho součástí je také nejvyšší podzemní vodopád v Česku (35 m), nejhlubší suchá propast (153 m) či Obří dóm.
  • Až na dno propasti Macocha se podíváte během prohlídky Punkevní jeskyně. Procházet se zde budete mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou. Velmi atraktivní je také možnost podniknout romantickou plavbu na lodičkách po podzemní říčce Punkvě.
  • Propast Macocha je největší propastí tohoto typu ve střední Evropě. Z výšky si ji můžete celoročně zdarma prohlédnout ze dvou vyhlídkových můstků. První z nich byl vybudován v roce 1882 a je umístěn v nejvyšším bodě. Druhý můstek pochází z roku 1899, nachází se 92 metrů nad spodní částí propasti a je z něho velmi dobře vidět na dno.
  • K další veřejnosti přístupné jeskyni Moravského krasu je to pak jen 2 km. Kateřinská jeskyně je tvořena dvěma vzájemně spojenými mohutnými dómy s přilehlými chodbami. Hlavní dóm je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem v České republice. Díky dokonalé akustice se v Kateřinské jeskyni pravidelně koná mnoho kulturních a hudebních akcí.
  • Nedaleko obce Ostrov u Macochy se nachází jeskyně Balcarka, která je svou krápníkovou výzdobou snad nejbohatší jeskyní Moravského krasu. Prohlídkový okruh tvoří podzemní labyrint chodeb, puklin a dómů ve dvou patrech. Součástí je také muzeum s expozicí představující jeskyni Balcarku jako jeskyni lovců sobů a koní a zimoviště medvědů.
  • Jeskyně jsou sice úchvatné, ale rádi byste opět viděli krajinu i z ptačí perspektivy? Pak vzhůru na rozhlednu Podvrší nedaleko obce Veselice. Vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 32 m na ochozu železobetonové telekomunikační věže. Po vystoupání 168 schodů na vás čeká nádherný výhled na Moravský kras, Drahanskou vrchovinu, Českomoravskou vrchovinu a na Pavlovské kopce.
  • Až se pokocháte výhledy na Moravský kras, přesuňte se do nedalekého města Blansko. Najdete zde krásný renesanční zámek, Aquapark Blansko či unikátní dřevěný kostelík přivezený po železnici z Podkarpatské Rusi.
  • V zámku Blansko si kromě nádherných historických interiérů můžete prohlédnout expozice Muzea Blansko. Dozvíte se zde o archeologických nálezech v Moravském krasu, o hradech v blanenském okolí či o blanenské umělecké litině. Součástí je také interaktivní expozice a prohlídková trasa pro rodiny s dětmi, takže si návštěvu užije opravdu celá rodina.
  • Blansko je posledním cílem putování po nejkrásnějších a nejzajímavějších místech v Brně a Moravském krasu. Po cestě domů můžete přemýšlet, jestli vás víc zaujaly historické památky, podzemní labyrint jeskyní nebo neopakovatelné výhledy na města i do přírody. I za pouhý prodloužený víkend jste toho stihli skutečně hodně. Viděli jste to nejlepší z Brna a jeho okolí a poté jste prozkoumali jedinečný Moravský kras. Ať už jste milovníky historie, architektury, přírody nebo technických památek, během těchto těchto pár dnů jste si určitě přišli na své.

Tip:

  • Vyhradili jste si na krásy Brna a Moravského krasu delší dobu? Dobře jste udělali, protože máte možnost vidět ještě více jedinečných míst tohoto zajímavého regionu.
  • Zámek Slavkov (německy Austerlitz) patří k nejmohutnějším barokním zámkům na Moravě a představuje dominantu města Slavkov u Brna. Znám je především jako rezidence významného rodu pánů z Kounic a jako místo, v jehož blízkosti se v roce 1805 odehrála bitva tří císařů (neboli bitva u Slavkova). Kromě prohlídek honosných zámeckých sálů zde můžete vidět podzemní expozici o vězení a mučení. Pro malé návštěvníky je připravena dětská prohlídka s detektivním příběhem. K zámku patří i rozsáhlý zámecký park s několika bazény a sochařskou výzdobou Giovanni Giulianiho.
  • Na rozhraní Malé Hané a Drahanské vrchoviny se na kopci vypíná romantická zřícenina goticko-renesančního hradu Boskovice. Z původně mohutné stavby se dochovalo torzo hradního paláce nabízející impozantní výhled do zdejší malebné krajiny. Technickou zajímavostí je 26 m hluboká studna poháněná dřevěným šlapacím kolem, jediným funkčním v Česku.
  • V Boskovicích můžete navštívit také Westernové městečko Boskovice. Autentické prostředí Divokého západu s mnoha různými atrakcemi a pestrým doprovodným programem zcela pohltí všechny malé i velké návštěvníky.
  • Barokní zámek Lysice postavený na místě původní renesanční vodní tvrze vyniká skvostnými a honosně zařízenými interiéry. Expozice představuje životní prostředí a styl přední moravské hraběcí rodiny Dubských z Třebomyslic. Bohaté sbírky obsahují především nábytek, sklo, porcelán a obrazy. K vidění je zde také vzácná sbírka zbraní, dvě knihovny, předměty dovezené z Orientu a pozoruhodné historické střelecké terče.
  • Že patříte mezi milovníky přírodních koupališť? Pak zamiřte k údolní nádrži Letovice, neboli Křetínky mezi Letovicemi a Křetínem nedaleko Blanska. Rozlehlá vodní plocha nabízí kromě koupání možnost provozování vodních sportů. Majitelé psů zajisté potěší, že na rozdíl od ostatních míst na Blanensku je zde přístup do vody psům povolen.
  • Pokud preferujete spíše klasická koupaliště, vyrazte se za horkých letních dnů osvěžit na venkovní koupaliště Letovice. Kromě venkovních bazénů se skluzavkou a tobogánem najdete v areálu restauraci a zázemí na volejbal, plážový volejbal, nohejbal, stolní tenis a kuželky.
  • Na kopci nad Letovicemi se tyčí zámek Letovice. Původně dřevěná tvrz ze 14. století byla později přestavěna na kamenný hrad. Současnou empírovou a pseudogotickou podobu získal zámek v 19. století, kdy byl v majetku maďarského rodu Kálnoky. Dnes jsou ve zrekonstruovaných prostorách zámku zpřístupněny jízdárna s restaurací, vinné sklepy, kaple, středověká mučírna s hladomornou a také sbírka zemědělské techniky a historických vozidel. Nejen děti okouzlí zoopark. Rodiče si mohou odpočinout u zámecké fontány v rozsáhlém anglickém zámeckém parku.
  • Jaká další zajímavá místa můžete na jižní Moravě navštívit? Nechte se inspirovat naším článkem o tom, kam vyrazit na jižní Moravě.

Kde se v Brně ubytovat?

Levné ubytování:

  • Přímo v centru Brna najdete vyhlášený hotel Cosmopolitan Bobycentrum ****, ve kterém se často konají různé koncerty a další kulturní akce. Těšte se na komfortní pokoje, chutnou snídani formou bufetu i možnost pozdního check outu, takže v den odjezdu nemusíte nikam spěchat. Příjemná je také cena, která na víkend pro dva vyjde na 2 490 Kč.

Zlatá střední cesta:

  • Máte rádi přírodu a nevadí vám do centra kousek dojet? Ubytujte se v Hotelu Rakovec *** u brněnské přehrady a užijte si snídaně či polopenzi, ale také vstup na hotelovou pláž a do wellness centra s bazénem, vířivkou a saunou. Pobyt na víkend pro pár začíná na příjemných 3 390 Kč.

Luxusní ubytování:

  • Pro milovníky luxusu je přímo v centru Brna parádní Hotel Barceló Palace *****, ze kterého to budete mít všude kousek. Čekají tu na vás pokoje Deluxe, snídaně formou bufetu, welcome drink a také vstup do sauny. Za příplatek si tu užijete oblíbené thajské masáže.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které v Brně nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet