Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Adršpachu a na Broumovsku?

Tisíce skalních věží, vodopády, zříceniny, jezírka či rokle. To vše najdete v Adršpachu, Teplických skalách a CHKO Broumov. Vydejte se sem ve dvou, anebo třeba s celou rodinou na víkend plný dobrodružství a zábavy.
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Adršpachu a na Broumovsku?

Itinerář na perfektní víkend v Adršpachu a na Broumovsku

Unikátní přírodu se skalními městy, roklemi, vodopády i hrady a zámky jednoduše musíte vidět na vlastní oči. Během prodlouženého víkendu v Adršpachu a na Broumovsku na vás čekají pískovcové skalní útvary, stolové hory, barokní památky i zajímavá muzea. K vidění je toho v tomto regionu opravdu hodně, a tak jsme pro vás připravili itinerář, který vás během tří dnů provede po nejkrásnějších místech Adršpašských a Broumovských skal.

Zajímavost: I živelná katastrofa může ve finále přinést pozitiva. Důkazem je ničivý požár, který v roce 1824 zachvátil oblast Adršpašských skal. Trval několik týdnů a zničil v této lokalitě prakticky veškerý lesní porost mezi skalami. Až poté se lidem zdejší jedinečné pískovcové útvary vyjevily v celé své kráse, a začala tak vznikat síť turistických tras.


1. den:

  • Dovolená začíná a vy si ji užijete od začátku až do konce. Hned první den vás čeká fascinující Adršpach – největší a nejdivočejší skalní město ve střední Evropě. K vidění je zde toho opravdu hodně: tisíce skalních věží, vodopády, zřícenina, jezírka či rokle. Připravili jsme pro vás trasu o délce necelých 10 km, na které uvidíte ta nejkrásnější místa v Adršpachu. Věřte nám, že z unikátních skalních útvarů, kouzelné přírody a nezapomenutelných výhledů se vám bude tajit dech. Doporučujeme vám vyrazit včas, abyste před ubytováním se na hotelu měli na výlet dostatek času.
  • Výchozím bodem trasy je zřícenina barokního kostela Panny Marie ukrývající se v lesích na vrchu zvaném Kopeček asi 2 km severně od vstupu do Adršpašského skalního města. Ze zchátralého kostela postaveného v roce 1667 se do dnešních dnů dochovaly pouze obvodové zdi. Tato zřícenina s jedinečnou tajuplnou atmosférou je navíc velmi fotogenická, a tak si nezapomeňte udělat pár obrázků.
  • Pod vrchem Kopeček na vás čeká další zajímavé místo – Zdoňovské menhiry. Energetický harmonizační systém ze 13 kamenů a kamenného kříže zde postavili v roce 2018 čeští druidové. Udělejte si zde přestávku, během které načerpáte energii a pokocháte se výhledem na okolí Zdoňova a Kapli sv. Jana Nepomuckého v Hrnčířském údolí.
  • Žlutá turistická trasa vás poté zavede na Křížový vrch, který se do výšky 667 m n. m. tyčí přímo naproti vstupu do Adršpašských skal. Na vrchol se dostanete nově zrekonstruovanou křížovou cestou lemovanou litinovými reliéfy zasazenými do skal. Jako odměny za výšlap se vám dostane krásného výhledu do okolní přírody a skalních měst.
  • Až sestoupíte z Křížového vrchu, vydejte se rovnou ke vstupu do Adršpašského skalního města. Mimořádně krásným skalním labyrintem vás provede zeleně značený turistický okruh o délce 3,5 km.
  • Jen pár minut chůze za vstupem se třpytí průzračná hladina adršpašského jezera Pískovna. Jezírko s bělostnými písečnými plážičkami na okrajích kdysi vzniklo zatopením pískovcového lomu. Beze sporu se jedná o jedno z nejkrásnějších skalních jezer v celé České republice. Pokud vás křišťálová voda okouzlila, obejděte si celé jezero po modře značeném okruhu s několika malebnými vyhlídkami.
  • Pohled na tisíce skalních věží a věžiček vás dozajista uchvátí. Pseudokrasový reliéf doplňují romantické soutěsky, kaňony, labyrinty, vodopády a skalní jezírka. Adršpašské skalní město je charakteristické množstvím samostatně stojících vysokých skalních věží, které svým tvarem často připomínají například postavy, zvířata nebo věci. K turisticky nejatraktivnějším patří Starostová a Starosta, Milenci, Džbán a Homole cukru.
  • Přibližně v polovině stezky skalním městem narazíte na 16 m vysoký Velký vodopád na říčce Metuji. Vodopád ukrytý ve skalní jeskyni je zpřístupněný chodbou a dřevěnou lávkou. Jeho průtok je regulován, protože na jezírku ležícím těsně nad vodopádem probíhají plavby na pramici. Vyzkoušejte zakřičet tajné heslo „Krakonoši, dej nám vodu“, které spouští stavidlo. Velké kouzlo má vodopád během zimy, kdy alespoň částečně zamrzá.
  • Pokud budete mít čas a náladu, pokračujte od Velkého vodopádu dále po žluté značce vedoucí až do Vlčí rokle, která tvoří přirozenou hranici mezi dvěma skalními městy – Adršpašskými a Teplickými skalami. Cesta Vlčí roklí je fyzicky poměrně náročná a turisté zde musí zdolávat několik žebříků a spousty schodů. Námaha ale rozhodně stojí za to. Spatříte zde skutečnou divokou přírodu plnou rašelinišť a skal.
  • V případě, že vám bude pro dnešek stačit projít celý turistický okruh, pokračujte kolem dalších zajímavých skalních útvarů zpět až ke křižovatce u útvaru jménem Homole cukru, který okruh Adršpašskými skalami uzavírá.
  • Přímo naproti východu ze skalního města najdete barokní zámek Adršpach, jehož součástí je horolezecké muzeum. Expozice přibližuje především pískovcové lezení, které je s Adršpašsko-teplickými skalami neodmyslitelně spjato. K vidění je vývoj jistících technik, pomůcek, sedáků či bot.
  • Výlet po nejkrásnějších místech Adršpachu uzavírá návštěva zříceniny skalního hradu Adršpach, který se nachází na Starozámeckém vrchu asi 1,5 km západně od zámku. Z hradu samotného se do současnosti dochovaly zbytky zdiva a další nepatrné stopy po lidské historii. Z hradní plošiny je fantastický výhled, který dokonale zakončí váš první den putování po nejkrásnějších místech Broumovska.
  • Na úchvatnou přírodu a úžasné výhledy dnešního dne budete zajisté ještě dlouho vzpomínat. Až se ubytujete v hotelu, bude už pomalu čas večeře. Vychutnejte si svůj pobyt doslova všemi smysly a vyzkoušejte některou z tradičních místních specialit. Co třeba regionální obdobu bramboráků kramfleky nebo poctivou česnekovou polévku zvanou oukrop?
  • Nedílnou součástí každé aktivní dovolené by měl být také odpočinek. Dopřejte si na hotelu třeba masáž, nebo pár koleček saunování. Potom už je čas si popřát dobrou noc, protože i zítra na vás čeká plno cestovatelských zážitků.

2. den

  • Ráno dělá den, a tak si vydatnou snídani v hotelu v klidu vychutnejte. Energie vám pak nebude chybět po celý nabitý den. Pak už hurá do CHKO Broumovsko.
  • První zastávkou je nejvyšší bod Javořích hor a zároveň jeden z hraničních bodů mezi Českem a Polskem – Ruprechtický špičák (880 m n. m.). Na vrcholku hory stojí 30 m vysoká železná rozhledna, na kterou vede přesně 100 schodů. Z vyhlídkového ochozu se před vámi otevře další krásný výhled, tentokrát na Orlické hory, Broumovské stěny, Ostaš, Hejšovinu a samozřejmě také Adršpašsko-teplické skály.
  • Z vrcholku Ruprechtického špičáku je to jen zhruba 10 km do centra města Broumov ležícího v kotlině na česko-polských hranicích. Nachází se zde několik zajímavých kostelů. Jedním z nich je unikátní hřbitovní kostel Panny Marie, který je nejstarší dochovanou památkou lidové dřevěné sakrální architektury v České republice.
  • Dominantou města je impozantní barokní komplex Broumovského kláštera benediktýnů, kterému současnou podobu kombinující červenou a bílou barvu vtiskl architekt K. I. Dienzenhofer. Kromě opatského kostela sv. Vojtěcha a knihovny s více než 17 tisíci svazky si zde můžete na vlastní oči prohlédnout unikátní kopii Turínského plátna z roku 1651.
  • Navštívit zde můžete také rozsáhlé podzemí broumovského kláštera, ve kterém je uloženo celkem 34 mumií pocházejících z krypty farního kostela sv. Prokopa ve Vamberku. Nejstarší mumie pocházejí ze 17. století, avšak převážná část z 18. století. Jde hlavně o mumie významných vambereckých měšťanů, kněžích či varhaníků a dalších.
  • Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku, zavítejte na prohlídku Broumovského pivovaru. V průběhu prohlídky se seznámíte s tajemstvím výroby jednoho z nejstarších klášterních piv a s historií místního pivovarnictví.
  • Kousek za Broumovem stojí na vrchu Hvězda úchvatná barokní kaple Panny Marie Sněžné. Jedinečná stavba o půdorysu hvězdy je umístěna do prostředí divoké přírody a nabízí překrásný výhled na broumovskou kotlinu, lemovanou Sovími a Jestřábími horami.
  • Poté vás čeká objevování krás Broumovských stěn, které tvoří skalnaté temeno 12 km dlouhého hřebenu mezi městy Police nad Metují a Broumov. Tato lokalita je bohatá na skalní města, samostatné věže, hluboké rokle a výjimečné skalními hřiby.
  • Přímo pod vrchem Hvězda se nalézá jedna z nejkrásnějších partií Broumovských stěn. Zhruba 1 km dlouhá Kovářova rokle je strmá, lesnatá a lemovaná nádhernými skalními věžemi z pískovce. Součástí rokle je také Mariánská jeskyně a jeskynní výklenek s protékajícím potůčkem zvaný Kovárna.
  • Na trase přes Broumovské stěny je mnoho úchvatných míst s překrásným výhledem do okolí. Přesvědčte se na vlastní oči a projděte si postupně ty nejlepší vyhlídky Broumovských skal.
  • Nejdřív vás čeká vyhlídka Ovčín (Modrý kámen). Asi kilometr za vyhlídkou jsou na velké plošině nad obcí Slavný rozeseté Slavenské hřiby. Tyto skalní útvary ve tvaru hub jsou považovány za nejdokonaleji vyvinuté skalní hřiby u nás. Dosahují různé velikosti od drobných skalek až po několikametrové kolosy.
  • Následují další dvě parádní vyhlídky, které si rozhodně zaslouží zvěčnit na fotce: vyhlídka Zaječí rokle a Slavenská vyhlídka.
  • Poté už se budete pomalu blížit k jednomu z hlavních symbolů Broumovských stěn – Kamenné bráně. Až pod tímto jedinečným skalním útvarem o šířce a délce 5 m projdete, otevře se před vámi nezapomenutelný výhled na Broumovskou kotlinu v pozadí se Sovími horami a pásmem Javořích hor.
  • Cesta na Božanovský Špičák, který je nejvyšším vrcholem Broumovských stěn (773 m n. m.), vede přes skalní labyrint s mnoha zajímavými útvary. Pro podobnost některých skal se zvířaty se této lokalitě přezdívá „Kamenná Zoo“. Uvidíte zde třeba Velblouda, Želvu nebo Veverku.
  • Skvělým zážitkem pro malé i velké je návštěva Muzea stavebnice Merkur v malebném městečku Police nad Metují. Expozice mapuje dějiny nejznámější české stavebnice. Prohlédnete si zde například nejstarší stavebnice z roku 1920, kolejiště Merkur „O“ v měřítku 1:45 a spoustu historických i současných exponátů.
  • Do dalšího zajímavého muzea stačí jen přejít ulici! Muzeum papírových modelů se pyšní světově unikátní sbírkou modelů z papíru. Seznámíte se s historií modelářství i tvorbou modelářů a výtvarníků. Zájemci si mohou na památku vystřihnout a slepit vlastní model, nebo pomoci rozšířit řadovou výstavbu rodinných domků přímo v muzeu.
  • Kilometry nachozené ve skalách Broumovských stěn už k večeru v nohách určitě pocítíte. Za dnešní výkon si rozhodně zasloužíte pořádnou odměnu v podobě lahodné večeře. Doporučujeme ochutnat pavlišovský řízek, který patří mezi tradiční regionální speciality podávané v mnoha restauracích. Jedná se o klasický řízek servírovaný s kysaným zelím a houskovými knedlíky. Mňam!
  • O slovo se určitě hlásí také žízeň. Zažeňte ji náchodským pivem Primátor vyráběným klasickou technologií s dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Pokud pivu či alkoholu neholdujete, nevadí. Pivovar Primátor vyrábí z vysoce kvalitní vody pocházející z přírodní rezervace Teplicko-adršpašských skal také limonády. Místní malinová limonáda je nejoblíbenější příchutí již po mnoho desítek let.

3. den

  • Poslední den, ale určitě nebude o zážitky chudší než dny předchozí. Dopřejte si chutnou snídani a pak už hurá do Teplických skal.
  • Začněte den trochou turistiky a udělejte si zhruba 11,5 km dlouhý okruh v krásné přírodě Teplických skal.
  • Počátečním i závěrečným bodem trasy je vstupní brána do skalního města Teplických skal. Pokocháte se tu do nebe sahajícími skalními stěnami i nejrozsáhlejším skalním labyrintem ve Střední Evropě. Oblíbenými skalními útvary jsou třeba Řeznická sekera, Housenka, Lahvička inkoustu nebo Krakonošova harfa.
  • Další zastávkou je zřícenina hradu Střmen. Ten najdete 1 km od vstupní brány do Teplických skal, stačí se vydat po modré turistické značce. Hrad dříve sloužil jako pozorovací místo a k ochraně nedalekého hradu Adršpach, jeho historie sahá až do 14. století.
  • Poté se vydejte ke zřícenině hradu Skály jehož historie sahá až do 14. století. Mnoho tu z něj nezůstalo, i tak se můžete pokochat zbytky studny a částí zdiva vtesaného do skal. K tomuto místu vede červená turistická stezka.
  • Rozhledna Čáp se nachází v Adršpašsko-Teplických skalách a stojí za vidění. Užijete si z ní výhled na skalní města, Krkonoše i Orlické hory, a to z nadmořské výšky 786 m n. m.
  • Jednou z nejkrásnějších partií této lokality je skalní město Teplické skály - Chrámové stěny, které byste rozhodně měli vidět. Doporučujeme spíše procházku pod Chrámovými stěnami, jejich vrcholky jsou určeny spíše pro zdatné horolezce.
  • Necelé 2 km od Teplických skal najdete městečko Teplice nad Metují. Dopřejte si tu oběd či něco dobrého na zub a pokochejte se místními památkami. Prohlédněte si kostel sv. Vavřince, který je postaven v barokním stylu. Dále v okolí najdete Poutní kostel Panny Marie Pomocné na Kamenci, Kostel Nejsvětější Trojice ve Zdoňově, ale také Horní a Dolní zámek s přilehlou zahradou. V dnešní době se zámek využívá jako Městský úřad a domov důchodců, i tak si jej můžete prohlédnout alespoň zvenku.
  • Popojeďte 8 km a dostanete se do Přírodní rezervace Ostaš. Najdete zde Skalní město Ostaš a několik zajímavých skalních útvarů – Čertovo auto, Žábu a Mohylu smrti.
  • Mlýn Dřevíček najdete jen 12 km od Skalního města Ostaš. Ukrývá se v něm Mlynářské muzeum, ve kterém nahlédnete do pekařské profese.
  • V případě, že patříte mezi milovníky bunkrů, tak vás jistě potěší, že okolí je jich plné. Vydejte se třeba k bunkru Pod Kolčarkou, pěchotnímu srubu K-S 25 „Na sedle“ či jinému z řady dalších.
  • Pokud z Adršpašsko-Teplických skal míříte domů na západ, můžete cestou navštívit Rozhlednu Žaltman a Sluj loupežníka Lotranda, která potěší především pohádkové nadšence.
  • Míříte-li spíše na jih, nevynechejte Rozhlednu Na Signálu nad osadou Slavíkov, ze které si užijete krásný výhled na Ostaš, Broumovské stěny, Krkonoše, Orlické i Stolové hory.

Tip:

  • Vydali jste se do Adršpachu na delší dovolenou? Máme pro vás ještě pár dalších tipů, kam se podívat, až už budete mít shlédnuté všechny skalní útvary.
  • Jen kousek od Adršpachu najdete Krkonoše, které jsou plné nádherných míst, turistických i cyklistických tras i památek. Přečtěte si náš článek o tom, co v Krkonoších stojí za vidění.
  • Když už budete tak blízko hranic s Polskem, byla by škoda nenakouknout k našim sousedům. Vydejte se třeba do Národního parku Stolové hory, kde se natáčeli oblíbené Letopisy Narnie. Jen o kousek dál se nachází maličká, ale o to více zajímavá Kostnice v Čermné. Milovníci procházek a historie zase mohou zavítat ke zřícenině hradu Radosno.

Kde se v Adršpachu ubytovat?

Levné ubytování:

  • Chatový areál Zděřina najdete v Polici nad Metují. Kromě ubytování v útulných chatkách vás čeká také polopenze (kontinetnální snídaně a večeře formou menu) a bohaté možnosti vyžití. Co si třeba zahrát fotbálek, kulečník, volejbal či stolní tenis? Potěší také nízká cena. Víkend pro dva vyjde na 1 199 Kč.

Zlatá střední cesta:

  • Pension Radvanice se nachází u vstupu do Adršpašsko-teplických skal. Těšit se můžete na komfortní pokoj či apartmán a parádní polopenzi. Nechybí ani fotbálek, kulečník a pro děti hřiště a dětský koutek. Víkend pro dvě osoby stojí 2 599 Kč.

Ubytování s wellness:

  • Hotel Praha *** leží v Broumově, tedy jen kousek od Adršpachu a Broumovských stěn. Čeká tu na vás krásný pokoj, chutná polopenze, ale také wellness centrum s bazénem a vířivkou. Pro milovníky golfu je připravena sleva 50 % na green fee.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které v Adršpachu nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet