10 nejlepších míst na Slovensku, kam letos vyrazit na dovolenou

Za skvělou dovolenou nemusíte daleko, báječně si odpočinete i na Slovensku. Ať už se chystáte na hory nebo za koupáním, náš výběr vás nezklame. Dozvíte se, kde se ubytovat, co si nenechat ujít i kam si zajet na výlet.
10 nejlepších míst na Slovensku, kam letos vyrazit na dovolenou

1. Podhájska

Jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších lázeňských měst na Slovensku nabízí v létě dovolenou plnou zážitků pro celou rodinu. Areál možná začínal pouze jako termální koupaliště, dodnes se ale rozrostl o spoustu atrakcí, jako jsou tobogány či bazén s vlnobitím, a přibylo také Wellness centrum Aquamarin.

Pokud vás omrzí koupání nebo se na den dva zhorší počasí, vyrazte na výlet. V okolí můžete navštívit Levický hrad, město Nitra a Nitranský hrad nebo Topoľčianky, kde se nachází hned několik zajímavostí - zámek, zubří obora a národní hřebčín.

Kde se ubytovat v Podhájské?


2. Tatry

To nejlepší, co může Slovensko nabídnout milovníkům horské turistiky, jsou samozřejmě Vysoké Tatry. Mezi nejoblíbenější střediska zde patří Tatranská Lomnica, Tatranská Lesná a Starý Smokovec, krásně je však i v podtatranském kraji, kde se můžete ubytovat například v Popradu a zajít si do AquaCity Poprad.

Štrbské pleso jste viděli, na Lomnický štít jste se vyvezli a byli jste i v Belianské jeskyni? Pak je na čase začít honbu na vodopády. V Tatrách jich najdete celkem deset včetně vodopádu Skok, vodopádu Studeného potoka nebo Kmeťova vodopádu.

Kde se ubytovat v Tatrách?


3. Slovenský ráj

slovensky raj

Neposedíte chvíli na místě a nejlíp vám je uprostřed přírody? Změřte své síly s přírodou ve Slovenském ráji, kde budete chodit po strmých skalních stezkách a dřevěných žebřících. Panorama, která se vám naskytnou na vyhlídkách, za tu námahu ale rozhodně stojí! Nepřipravte se ani o pohled na Spišský hrad, památku UNESCO.

Kde se ubytovat ve Slovenském ráji?


4. Liptov

Liptovská Mara

Jánošíkův kraj vás v létě přivítá na svých pastvinách a kromě pobytu v čisté přírodě vám nabídne také povyražení v Aquaparku Tatralandia a Bešeňová nebo v Hurricane Factory. Za rekreací můžete vyrazit i k jedné z největších přehrad na Slovensku, Liptovská Mara je vhodná ke koupání i výletům na loďkách či šlapadlech.

Kde se ubytovat na Liptově?


5. Trenčianske Teplice

Lázně Trenčianste Teplice

Navštivte jedny z nejstarších lázní na Slovensku, kde léčivá sirná termální voda pomáhá uvolnit svalové napětí a ulehčuje tak od problémů s pohybovým aparátem. Možná i vám by koupel ve vodě o teplotě 36 - 40 °C přišla vhod. Turecké lázně Hammamm a Sina jsou navíc zařízené v orientální duchu, takže chvílemi můžete i zapomenout, že se stále nacházíte v srdci Evropy. K dispozici je několik vnitřních bazénů a venkovní bazén Grand. Z České republiky je to navíc opravdu kousek.

Kde se ubytovat v Trenčianských Teplicích?


6. Jižní Slovensko

velký meder

Jižní Slovensko je skutečným rájem pro milovníky termálních pramenů. Můžete si vybrat dovolenou ve Velkém Mederu, Podhájské, Komárnu či Dunajské Stredě a nebo pobyty v jednotlivých městech zkombinujte. Termální voda pomáhá při potížích s pohybovým aparátem nebo při kožních onemocněních, nudit se tu ale nebudou ani děti. V létě totiž každé z koupališť nabízí venkovní bazény i pro rodiny, k dispozici jsou také sportoviště, dětská hřiště a doprovodný program.

Kde se ubytovat na jižním Slovensku?


7. Turčianské Teplice

Spa & Aquapark Turčianske Teplice

Protože skvělých lázní mají na Slovensku víc než dost, dalším tipem jsou Turčianské Teplice. Vydat byste se měli samozřejmě hlavně kvůli zdější léčivé minerální vodě a vyhlášenému Spa & Aquapark Turčianské Teplice.

Díky své poloze má město ale co nabídnout i milovníkům horské turistiky. Není to odsud daleko ke kopcům Velké Fatry, k plavkám si tedy přibalte i pohory a zdolejte třeba Drienok v obci Mošovce.

Kde se ubytovat v Turčianských Teplicích?


8. Rajecké Teplice

Spa Aphrodite Rajecké Teplice

Klidnou a také romantickou dovolenou si užijete v Rajeckých Teplicích, jejichž největší chloubou jsou lázně Spa Aphrodité. Bazény s léčivou vodou jsou zde obklopeny antickými sloupy a také místní architektura navozuje pocit luxusu a vypadá, jako byste se ocitli na jihu Evropy. Nebudete se ale jen koupat. Vyrazit můžete obdivovat ruiny hradu Lietana, Přírodní rezervaci Slnečné skaly nebo Súlovský hrad. Potřebujete něco poklidnějšího? Projděte se lázeňským parkem a stoletou lipovou alejí.

Kde se ubytovat v Rajeckých Teplicích?


9. Piešťany

piešťany

Kdo by nikdy neslyšel o Piešťanech? Toto lázeňské město se nachází nedaleko Malých Karpat a přímo u vodní nádrže Sĺňava. Pokud jde o vodu, bude vás ale v Piešťanech zajímat spíš ta minerální léčivá, kterou můžete popíjet při procházkách po kolonádě nebo se do ní naložit v zrkadlisku. Pokud se rádi necháváte rozmazlovat při balneo a wellness procedurách, v Piešťanech si přijdete na svoje. V létě se tu koná hudební festival Grape a navštívit můžete také zdejší divadla a muzea.

Kde se ubytovat v Piešťanech?


10. Bojnice

Zoo Bojnice

K oblíbeným místům na Slovensku patří také pohádkové Bojnice. Zdejší zámek si zahrál v pohádce Šíleně smutná princezna a navštívit ho můžete denně kromě pondělí. Za odpočinkem vyrazte do místních termálních lázní. Léčivá voda vyvěrá z 9 pramenů a má blahodárné účinky na pohybový aparát a nervový systém.

Na město se podívejte z nadhledu z nové vyhlídkové věže a navštivte také ZOO Bojnice, která je nejstarší a nejnavštěvovanější na Slovensku. Na ploše 41 hektarů najdete výběhy pro vlky, medvědy, lemury, lvy nebo i slony. Bojnice jsou zkrátka skvělým místem na dovolenou pro každého.

Kde se ubytovat v Bojnicích?

Chcete se přece jenom podívat někam dál, ale nemáte na to celý týden? Vyberte si z 5 nejkrásnějších míst, kam z Česka dojedete za pár hodin.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet