Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 NEJkrásnějších národních parků

Přiznáváme, že je těžké vybrat ze všech slovenských národních parků ten nejkrásnější. Proto vám v článku představíme krásy všech devíti. Zjistěte, kde jsou nejvyšší hory a který park se může pochlubit nejnižší mírou světelného znečištění na Slovensku.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 NEJkrásnějších národních parků

Slovenské národní parky vás uchvátí divokou přírodou, majestátními vrcholy či průzračnými plesy. Ať už patříte mezi vyznavače náročné vysokohorské turistiky, nebo dáváte přednost lehčím výletům s rodinou, na Slovensku si užijete aktivní dovolenou přesně podle vašich představ.

NP Malá Fatra

1. Národní park Malá Fatra

Nejzápadněji položený slovenský národní park vás okouzlí množstvím pozoruhodných soutěsek, skalních roklin, turisticky atraktivní hřebenovkou i bohatou faunou a flórou. Projít ho můžete křížem krážem po více než 150 km značených turistických tras a naučných chodníků, které vás dovedou přes hustě zalesněné území parku na vrcholy hor Malý a Veľký Rozsutec, Stoh nebo Chleb. Jestliže ale toužíte po pořádném výšlapu, vydejte se na nejvyšší vrch Malé Fatry –⁠ Veľký Kriváň, který měří úctyhodných 1 709 m. Cestou se nezapomeňte kochat krásou více než 1 100 druhů rostlin, z nichž jsou 4 endemické a 67 je kriticky ohrožených. Při troše štěstí narazíte v houští i na vzácné živočichy, jako je rys ostrovid, vlk obecný, tetřev hlušec a výr velký. Pozor však, abyste nevyrušili medvěda hnědého, který v Malé Fatře žije. K oblíbeným cílům turistů patří v čtvrtém nejstarším národním parku Slovenska i Šútovský vodopád s výškou 38 m, soutěska Jánošíkovy diery, rozhledna Terchovské srdce nebo nedaleký hrad Strečno.

  • Národní park Malá Fatra je možné navštívit kdykoliv, s výjimkou období sezónní uzávěrky trvající každoročně od 1. března do 15. června.

NP Veľká Fatra

2. Národní park Veľká Fatra

Území Národního parku Veľká Fatra je zajímavé rozmanitým a hlavně výrazně členitým povrchem. Bohatá síť turistických chodníčků vás tu provede okolo mokřadů, přes listnaté lesy i pásy kosodřeviny, rozsáhlé hole a pastviny, které kdysi spásl dobytek, ku krasovým jevům jako jsou skalní stěny či jehly, až k významným pohořím. Tím nejvyšším je vrch Ostredok, který ční do nadmořské výšky až 1 595,5 m n.m. Během výletu rozhodně nevynechte ani Harmaneckou jeskyni, která je jako jediná zpřístupněná ze zde přítomných více než 531 jeskyní. Vydejte se například na méně náročnou túru po naučném chodníku hřebenem Veľké Fatry s délkou 11 km. Na zdatné turisty tady čeká lahůdka v podobě přechodu Veľkofatranskou magistrálou, která měří až 49 km. Cestou si všímejte vzácných rostlin jako např. plesnivce alpského, prvosenky lysé, koniklece slovenského a mnoho dalších. Za zastávku rozhodně stojí i pohled na místní endemit, cyklamén fatranský, který roste jedině na Veľké Fatře a západní části Nízkých Tater. Národní park je obzvlášť známý jako největší naleziště původního výskytu jehličnatého tisu červeného v Evropě. Ze živočichů zde můžete vidět vzácného tetřeva hlušce a tetřívka obecného, ze šelem taktéž vlka obecného či kočku divokou. Nadšence historie zaujme místní skanzen Vlkolínec, který je zapsaný na Seznam UNESCO. Milovníky zimních sportů zase zlákají nedaleká lyžařská střediska Donovaly, Malinné nebo bohatá síť běžkařských tratí.


Muránska planina

3. Národní park Muráňská planina

Slovenské rudohoří na rozhraní středního a východního Slovenska v sobě skrývá nespoutanou a turisty často přehlíženou krásu Národního parku Muráňská planina. Během výletu budete procházet turistickými chodníky, které jsou lemované závrty, škrapami, kaňony i skalními věžemi a okny. Narazit můžete i na více než 300 jeskyň a 15 propastí. A kam směřovat své kroky? Turisti zde nejraději míří za výstupem na vrch Fabova hoľa (1 438,8 m n. m.) nebo za návštěvou třetího nejvýše položeného hradu na Slovensku –⁠ zříceninou Muráňského hradu, která se tyčí až do výšky 935 m n. m. Hrad je silně spjatý se svou nejznámější obyvatelkou Marií Széchyovou, kterou pro její krásu nazývali Muráňská venuše. Dnes už z impozantního hradu zůstaly jen ruiny se zachovanou vstupní bránou s věží. Pokochat se z něj ale můžete nádherným výhledem na národní park a jeho široké okolí. Při pohledu na rozlehlé pláně možná uvidíte stáda pasoucích se koní. Nebojte se, zrak vás neklame. Na Muráňské planině se už desítky let chová jedinečné plemeno polodivokých koní s názvem Norik muráňského typu. Moc zde ale nechtějte potkat vzácné vlky, medvědy či rysy ostrovidy. Na své si přijdou i nadšenci botaniky, ti zde mohou obdivovat vzácný lýkovec slovenský, endemit a třetihorní relikt Muráňské planiny. Roste tu také nejníže položená kosodřevina na Slovensku (vidět ji můžete už ve výšce 750 m n.m.). Túru po Muráňské planině příjemně završte v Muráni, kde se dodnes pečou tradiční muráňské buchty. Jen těžko se dá vybrat, jestli jsou chutnější ty s džemovou, nebo tvarohovou náplní.


NP Nízke Tatry

4. Národní park Nízké Tatry

Celkové území rozléhající se na 728 km² a ochranné pásmo na 1 102 km² dělá z Národního parku Nízké Tatry největší národní park Slovenska. I zde se nachází nespočet krásných míst, u nichž si nebudete umět vybrat, kam se vydat dříve. Park milují turisté pro nejkrásnější hřebenovky na Slovensku. Vydejte se například na přechod mezi nejvyššími vrchy v Nízkých Tatrách –⁠ mezi Chopkem a Ďumbierem, které dosahují výšky nad 2 000 m n. m. Z více než 840 km značených tras a 15 naučných chodníků si zde vyberou i méně zdatní turisté. Trasy vedoucí přes dlouhé doliny, hluboké kaňony i travnaté hole a kamenné vrchy vás zavedou například do krásné Demänovské doliny, na Kráľovu hoľu či k známému komplexu Demänovských jeskyň, kde můžete navštívit veřejnosti přístupnou Demänovskou ledovou jeskyni, Demänovskou jeskyni svobody i neméně krásnou Jeskyni mrtvých netopýrů a Stanišovskou jeskyni. Během vysokohorské turistiky vám společnost budou dělat kamzíci či svišti, pozor si ale dejte na zde žijící vlky, rysy a medvědy. V zimě si sem nezapomeňte vzít lyže a běžky –⁠ čeká tu na vás nejznámější lyžařské středisko na Slovensku Jasná Nízké Tatry, Donovaly, Tále a početné stopy pro bežkaře.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejkrásnější národní parky Slovenska skutečně blízko.


Slovensko - Nejoblíbenější pobyty


Tatranský národný park

5. Tatranský národní park

Nádherné hory sahající až k nebi, ledovcová plesa i jedineční kamzíci –⁠ přesně tím je pověstný nejstarší národní park Slovenska. Oblast Vysokých Tater hrdě nese pojmenování Tatranský národní park už od roku 1949 a o 5 let později vznikl národní park i na polské straně Tater. Od té doby už zlákala statisíce turistů na procházku okolo největšího tatranského plesa –⁠ Veľkého Hincova plesa, nejvýše položeného jezera Modrého plesa (ve výšce 2 192 m n.m.) i dalších více než 100 ples či vodopádů. Největšími lákadly Tater jsou ale jednoznačně hory. Vždyť kdo by neznal symbol Slovenska, horu Kriváň, která se tyčí až do výšky 2 494 m n. m.? Skutečnou výzvu však představuje výstup na nejvyšší horu Slovenska Gerlachovský štít (2 654,4 m n. m.), který je možný pouze za doprovodu zkušeného turistického průvodce. Bez něj se neobejdete ani při výšlapu na Lomnický štít (2 633,9 m n. m.), na jeho vrchol se však můžete dostat i bez námahy pomocí lanovek. Cestou vás budou provázet orli skalní, svišti či unikátní kamzíci horští tatranští, kteří nežijí nikde jinde na světě, jen v Tatrách. Jsou velmi přísně chránění a v současnosti jich zde žije jen okolo 1 000 kusů. Během procházky po naučných chodnících a více než 600 km značených tras si nezapomeňte všímat i krásných horských květin a obzvlášť vzácného plesnivce alpského. Navštívit zde můžete Belianskou jeskyni, která je jako jediná zpřístupněna veřejnosti. Milovníky horské cyklistiky potěší více než 300 km značených cyklotras.

  • Kvůli bezpečnosti jsou turistické chodníky ve vysokohorském prostředí Tatranského národního parku sezónně uzavřené od 1. listopadu do 15. června. Mimo turistických tras se můžete pohybovat od 16. června do 31. října a jen za doprovodu horského průvodce.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejkrásnější národní parky Slovenska skutečně blízko.


Pieniny

6. Pieninský národní park

Pieninský národní park je společně s polským Pienińskim Parkem Narodowym součástí prvního mezinárodního parku v Evropě. Doslova povinností všech turistů je plavba na dřevěných vorech po úseku řeky Dunajec s délkou 9 km. Během něj vám místní voraři –⁠ Gorali představí všechny poklady Pienin, na které se vám z vodní hladiny naskytne ten nejlepší výhled. Patří mezi ně například nejvyšší vrch Tri koruny ležící na polské straně. Na turistiku vás tu mohou zlákat Haligovské skály, které v sobě ukrývají početné jeskyně a dutiny. Vydejte se sem pěšky nebo na kole, cestou určitě uvidíte vzácné rostliny a endemity, jako je například smetanka pieninská či arábka chochlíkatá. Při troše štěstí můžete vidět i jednoho ze 766 druhů motýlů, kteří zde žijí. V hlubokých lesích se zase skrývá rys ostrovid, v řece lze nezřídka vidět lovit vydru říční. Některé turistické chodníčky vás mohou dovést i k tajuplnému Červenému klášteru, kde dnes sídlí muzeum. Poutavá exkurze vám ukáže původní zařízení kláštera i expozici věnovanou životu tehdejších mnichů.


Slovenský ráj

7. Národní park Slovenský ráj

Pokud milujete adrenalinová dobrodružství a nemáte strach z výšek ani nedostatku pevné půdy pod nohama, Národní park Slovenský ráj je ideální místo pro váš nejbližší výlet. Nádherná oblast je proslavená svými hluboko zařezanými roklemi, krasovými pláněmi, dolinami a soutěskami, kterými protékají potoky a tvoří úchvatné vodopády. Jejich svěží vodu zakusíte z nevídané blízkosti. Nad bystřinami i samotnými kaskádami vede soustava lávek a žebříků, a tak během lezení nejednou pocítíte kapky svěží vody na vaší kůži. Vybrat si tu můžete jeden z 13 naučných chodníků nebo cestu dalšími více než 300 km značených chodníků. Dovedou vás k Tomášovský výhledu, který je známý jako jedna z nejkrásnějších vyhlídek na Slovensku nebo ke Kláštorisku s ruinami kartuziánského kláštera. Mezi nejoblíbenější místní trasy patří dolina Suchá Belá, kde polezete po žebřících okolo 29,5 m vysokého Mišova vodopádu. Slovenský ráj v sobě ukrývá i poklad nevídané hodnoty –⁠ Dobšinskou ledovou jeskyni, která patří k největším ledovým jeskyním v Evropě a možná i ve světě.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejkrásnější národní parky Slovenska skutečně blízko.


Slovenský kras

8. Národní park Slovenský kras

Za výletem do největší krasové oblasti ve střední Evropě nemusíte cestovat daleko. Najdete ji na jihu Slovenska blízko hranic s Maďarskem, kde se rozléhá Národní park Slovenský kras. Zdejší příroda je pověstná množstvím propastí, skalních útvarů a jeskyň, kterých zde můžete najít celkem až 1 100. Některé z nich byly pro svůj význam zařazeny i na Seznam přírodního dědictví UNESCO. Patří k nim například jeskyně Domica se svou nádhernou krápníkovou výzdobou. Část jeskyně se rozprostírá i v maďarské oblasti Aggteleki Karszt a můžete ji navštívit během toulek po Maďarsku. Jestliže se ale rozhodnete zůstat v Slovenském krasu, určitě se vydejte na túru do Zádielské doliny, kterou jsme vám už představili v článku o 8 nejkrásnějších turistických trasách. Vydat se můžete i na prohlídku zříceniny někdejšího husitského kostela za obcí Lúčka.


Poloniny

9. Národní park Poloniny

Nejtmavší místo Slovenska nebo i Park tmavé oblohy. Tak je občas nazývaný nejvýchodněji položený národní park Slovenska, Národní park Poloniny, ležící na slovensko-polsko-ukrajinském pohraničí. Nejen mezi astronomy je známý jako místo s nejnižší mírou světelného znečištění na Slovensku, a díky tomu je zde možné téměř celoročně pozorovat oblohu posetou stovkami hvězd. Vydat se sem oplatí i přes den, kdy se můžete procházet po dolinách a jedinečných horských loukách nacházejících se nad hranicí lesa, které se v těchto končinách nazývají “poloniny”. Právě podle nich je národní park pojmenovaný. Tím nejvzácnějším místním klenotem jsou však lidskou rukou nedotčené lesy a pralesy, které se tu rozléhají až na 81 % území. Tvoří je jedle, buky a jiné dřeviny staré i několik století. Prohlédnout si je můžete například v největším slovenském pralese Stužica, kde místní jedle rostou už více než 300 let. Právě díky nim si místní vzácné lesy spolu s nedalekými dřevěnými kostelíky vysloužily svoje místo mezi nejúžasnějšími památkami UNESCO. Pieninský národní park se pyšní ještě jednou vzácností –⁠ jako na jediném místě na Slovensku se tu ve volné přírodě vyskytují zubři evropští, které můžete v stádech vidět spásat pastviny. Bok po boku tu žijí se šelmami jako medvěd hnědý, vlk obecný či kočka divoká. Navštívit zde můžete také největší slovenskou nádrž na pitnou vodu, Starinu. Pokud byste se neuměli rozhodnout, ke kterému dřevěnému kostelíku se vydat, zamiřte nejprve do Minigalerie dřevěných kostelíků v Uliči, kde si 8 z nich prohlédnete v měřítku 1:10.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet