Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejkrásnějších turistických tras, které stojí za to

Turistika na Slovensku - to není jen zdolávání hor a obdivování ples ve Vysokých Tatrách. Vydejte se na túru po dalších nádherných turistických trasách a poznejte výjimečná místa, o kterých jste dosud možná ani neslyšeli. Zde je 8 z nich.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejkrásnějších turistických tras, které stojí za to

Slovensko je rájem turistů. K atraktivním výletním cílům se zde dostanete po mnoha kilometrech značených tras. Nechte se inspirovat naším výběrem nejkrásnějších turistických tras na Slovensku a užijte si aktivní dovolenou na maximum.

Tomášovský výhled

1. Tomášovský výhled ve Slovenském ráji

Pokud se chystáte na túru do Slovenského ráje, počítejte s tím, že si z množství výjimečných turistických tras nebudete umět vybrat. Určitě ale uděláte dobře, pokud se vydáte na túru k Tomášovskému výhledu. Ten si díky neopakovatelným scenériím a pro nenáročnost cesty k němu drží mezi turisty pověst nejoblíbenější slovenské vyhlídky. Svou túru začněte v Čingově, odkud vykročte po žluté turistické značce. Trasa dlouhá přibližně 3,5 km vás provede po severovýchodní části Slovenského ráje i podél řeky Hornád. I když se trasa pokládá za nenáročnou a zvládnout by ji měli i děti a zdatnější senioři, počítejte se stoupáním a zadýcháním se. Po překonání posledních metrů cesty vedoucí lesnatým terénem se dostanete na ohromnou skalní galerii s délkou okolo 200 m, která se prudce zvedá nad řekou Hornád. Ze skalního převisu si vychutnejte výhled na Průlom Hornádu, dolinu Bílého potoka, vrch Čertova sihoť a pokud budete mít štěstí na ukázkovou viditelnost, můžete dohlédnout až na Vysoké Tatry. Nebuďte překvapeni, pokud na Tomášovském výhledu spatříte návštěvníky ležící na břiše - ti obdivují impozantní scenérii pod převislou skálou v bezpečné poloze. Skalní stěny láká i mnohé horolezce a milovníky lezení, na které tu čekají stěny různých stupňů náročnosti. Cestou z vyhlídky navštivte další místní zajímavosti jako jsou jeskyně Michalova džura, skalní útvary Kazatelna či Jehla, nebo se vydejte ke vzdálenějším ruinám kartuziánského kláštera (4 km).

Vstupné:

  • 1-denní vstupenka pro dospělého vyjde na 1,50 €, děti do 15 let na 0,50 €, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli naše nejkrásnější turistické trasy skutečně blízko.


Roháče

2. Roháče - výstup na Ostrý Roháč a Plačlivé

Milovníci adrenalinu a zkušení turisté jistě neodolají nejzajímavějšímu, ale zároveň i nejnáročnějšímu výstupu v Západních Tatrách. Je jím trasa vedoucí na hory Roháče, kterým kralují špičaté vrchy Baníkov a Ostrý Roháč připomínající Čertovy rohy. Cesta, která je pro svou náročnost vhodná jen pro fyzicky zdatné a zkušené turisty, začíná u chaty Zverovka. Dále pokračuje přes rozcestník Zverovka po žluté turistické značce až do sedla Zábrať, odkud směřuje až na první vrch vytouženého trojvrší - Volovec (2063 m n. m.), jehož masiv se rozkládá na slovensko-polské hranici. Na jeho vrcholu si dopřejte zaslouženou přestávku a rozhlédněte se - právě z vrcholu Volovce se vám naskytne nejkrásnější výhled na Jamnická plesa či Roháčská plesa a na celou krásu Západních Tater. Trasa pokračuje po technicky náročných chodnících označených červenou značkou, které jsou doplněny kovovými vstupy a řetězy až na vrchol Ostrý Roháč (2 088 m n.m.). Poslední vrch Plačlivé (2 125 m n.m.) dělí od Ostrého Roháče hodina kráčení po horském hřebeni, kde vám společnost mohou dělat i rohatí kamzíci. Po jeho zdolání začíná klesání z hřebene do Smutné doliny, kde vás turistická trasa provede kolem Roháčských ples a Roháčského vodopádu. Náročná, ale o to nezapomenutelnější trasa trvající více než 10 hodin, končí přechodem přes Adamcuľu a návratem do chaty Zverovka.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli naše nejkrásnější turistické trasy skutečně blízko.


Štiavnické vrchy

3. Štiavnické vrchy

Dovolená v Banské Štiavnici je plná poznávání kulturních a historických památek UNESCO a přírodních krás. Vydat se zde můžete na túru největší chráněnou krajinnou oblastí svého druhu na Slovensku - Štiavnickými vrchy s rozlohou 77 630 ha. Středně náročná až náročná trasa s celkovou délkou přechodu 6 hodin začíná ve vesnici Prenčov, odkud se vydejte po modré značce. Ta vás dovede na vrch Sitno, kde si udělejte zastávku nejprve u zříceniny hradu Sitno a po dalším kilometru u rozhledny Sitno. Odtud se můžete vydat buď trasou dlouhou 2 km za osvěžením v jezeře Počúvadlo nebo pokračujte po modře značené trase do sedla Peciny (5 km), odkud je to už jen na skok k Richnavským jezerům. Místní četné vodní plochy - tajchy - se tu nerozléhají jen tak náhodou, ale vznikly rozsáhlou hornickou činností. Většina z nich dnes slouží hlavně k rekreačním účelům. O těch nejlepších si můžete přečíst více v našem článku o 9 nejlepších vodních nádržích. Cestou přes listnaté lesy a mýtiny potom pokračujte pod vrch Tanada, kolem Kalvárie a vrchu Vráčnik až k jezeru Klinger, odkud to nebudete mít daleko k Novému zámku, přímo do centra nádherného města Banská Štiavnica .


Zádielska tiesňava

4. Zádielská Tiesňava

Skutečně nezapomenutelným zážitkem, který můžete prožít jedině ve Slovenském krasu, je túra nejdelší soutěskou na Slovensku - Zádielskou tiesňavou. Její impozantní vápencovou bránu uvidíte už z cesty a zve vás na mírně náročnou cestu národní přírodní rezervací. Cesta začíná na parkovišti před vstupem do soutěsky, kde vykročíte po červené značce vedoucí asfaltovou cestou. Provede vás soutěskou dlouhou zhruba 2 km, která má na některých místech šířku jen 10 m. Nad hlavami se vám však budou čnít skalní stěny s výškou i 300 m, soutěska, věžičky i úžlabiny. Nejpozoruhodnější z nich 1 055 m vysoká Cukrová homole, která se pyšní titulem nejvyššího věžovitého útvaru na Slovensku. Rozcestník vás ve správném čase navede na zelenou značku (směr Zádielska dolina - horáreň), kterou se dostanete na Borčianskou planinu. Výstup na vrch skal vás odmění velkolepým výhledem na celou Zádielskou dolinu a široké okolí. Prohlédnout si zde můžete i víc než 100 jeskyní, z nichž je nejznámější 17 m dlouhá Královská jeskyně či nejvýraznější jeskyně Orlí díra, kterou je možné vidět ze vzdálenosti několika kilometrů. Nachází se zde také významné Zádielské hradiště - jedno z nejstarších a největších Slovenských hradišť, jehož úkolem bylo kontrolovat strategický přechod mezi Košickou a Rožňavskou kotlinou. Celková túra Zádielská Tiesňava trvá přibližně 4 hodiny, ale zážitky z výhledů i cesty se vám vryjí do paměti nadlouho.

Otevírací doba:

  • Březen - Listopad: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Parkování - 1,5 €/auto/den.

Jánošíkove diery

5. Jánošíkovy díry

Jedinečná ukázka síly vody i perfektního místa na letní turistiku - přesně to jsou Jánošíkovy díry v Národní přírodní rezervaci Rozsutec. Vydat se můžete trasou z Bílého potoka nebo Terchové - Štěpánově, obě vás dovedou do srdce skrýše, kde se údajně schovával zbojník Jánošík. Soustavu pozoruhodných soutěsek a kamenů tvoří tři části - Dolní díry, Nové díry a Horní díry, mezi kterými protéká Dierový potok. Jeho voda po staletí formovala kameny do unikátní podoby, kterou si dnes můžete prohlédnout díky nádherné turistické trase. Trasa vás zhruba za 3,5 až 4,5 hodiny provede mezi skalami po soustavě železných žebříků, lávek a můstků, kterou jsou několikrát doplněny i zábradlím v podobě řetězů. Během stoupání a scházení žebříky se nezapomeňte kochat nádhernou přírodou - tvoří ji nejen jedinečně vymodelované skály, ale také vodopády a kaskády Dierového potoka. Mezi skalami Jánošíkových děr se drží celoročně příjemně svěží klima, díky které zde žijí také vzácné druhy rostlin a živočichů.


Demänovská dolina

6. Naučná stezka Demänovská dolina

Jasná v Nízkých Tatrách je skvělým místem na návštěvu i v létě. Nevěříte? Vydejte se na turistiku po jednom z nejkrásnějších naučných stezek vedoucím přes Demänovskou dolinu. Cestou vás bude provázet 12 informačních panelů s popisem přírodních zajímavostí lokality i užitečnou mapou. Trasa dlouhá kolem 13 km, která zabere průměrně zdatnému turistovi přibližně 5 hodin, začíná u Vrbického Plesa. Jedno z největších jezer v Nízkých Tatrách nabízí množství romantických výhledů i možnost posedět si před túrou. Děti se zde vyřádí na venkovním hřišti s prolézačkami. Rozcestník vás následně nasměruje na žlutou turistickou značku, odkud vede cesta kamenným chodníkem vedle lesním potůčku. Tato část trasy se podobá spíše na příjemnou procházku, od Tří vod však cesta po červené značce začíná stoupat, aby prověřila kondičku návštěvníků. Chodník se zde klikatí po severním svahu Dereše, od rozcestí Pod Orlí skálou se ráz cesty mění na strmější stoupání mezi kosodřevinou až po Lúkovou, kde trasa začíná klesat. Kosodřevinu chodník opouští až na Pěkné vyhlídce. Naučná stezka pokračuje po zelené značce, která vás provede kolem vršku Koňská hlava přes rozcestí Pod džbánky až k závěru trasy na chatě Lúčky. Komu túra nestačila, může pokračovat po zelené dál po naučné stezce s názvem Příběh vody (4 km), který vám ukáže významné vodní toky, ale také vás provede u Demänovské ledové jeskyně a Demänovské jeskyni svobody.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli naše nejkrásnější turistické trasy skutečně blízko.


Ďumbier

7. Nízké Tatry - přechod z Chopku na Ďumbier

Jedna z nejkrásnějších turistických tras na Slovensku vás za jeden den provede dva ze tří nejvyšších vrchů v Nízkých Tatrách. Řeč je o výstupu na Chopok (2 023,6 m n. m.), Odkud trasa pokračuje na dominantu národního parku - vrch Ďumbier (2 045,9 m n. m.). Pokud máte chuť na pořádnou celodenní túru, která vám zabere přibližně 9 hodin, vyrazte od Mikulášské chaty po modré značce. Ještě předtím se ale zastavte u krásného Vrbického Plesa, jezera ledovcového původu. Chodník dále pokračuje podél lanovek až na rozcestí Pod Orlí skálou, kde se k cestě připojuje červeně značený chodník směřující do Lukové. Najdete tam ideální místo na krátkou přestávku a v místní restauraci se můžete posílit před nadcházejícími stoupáními. To zakusíte ho hned po vykročení na modrou trasu, která vede přímo na Chopok. Pokud se ale chcete vyhnout středně náročnému stoupání a ušetřit čas, dopravte se na horu lanovkou. Její cíl je u Kamenné chaty pod Chopkom, odkud vás od vytouženého vrcholu dělí poslední desítky metrů. Po jejich zdolání budete odměněni nezapomenutelným výhledem na široké okolí. Turistika za krásami Nízkých Tater pokračuje trasou vedoucí po hřebeni na jednu z nejkrásnějších hor na Slovensku. Nejvyšší vrch Ďumbier vás přivítá slovenský dvojkřížem i nezapomenutelným kruhovým výhledem. Pokochejte se pohledem na Vysoké Tatry, Liptov, údolí Hronu i Malou Fatru, Velký Choč či Poľanu. Trasa dlouhá dohromady téměř 21 km končí zaslouženou večeří či dobře vychlazeným nápojem v Chatě generála M. R. Štefánika.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli naše nejkrásnější turistické trasy skutečně blízko.


Šútovský vodopád

8. Naučná stezka k Šútovskému vodopádu

Turistiky se nemusíte bát ani když zrovna nepatříte ke zkušeným turistům, kterým v batozích stále ťukají mačky a skoby. Nenáročnou, ale neméně krásnou túru si užijete v Národním parku Malá Fatra. Čeká tam na vás naučná stezku směřující k čtvrtému nejvyššímu vodopádu na Slovensku. Trasu díky své nenáročnosti mají v oblibě jak občasní výletníci, tak rodiny s malými dětmi či senioři. Na trase ale není výjimečné potkat i cyklisty, kteří se chodníkem vydávají za stejným cílem. Svůj výlet za Šútovským vodopádem začněte v obci Šútovo v okrese Martin. Pokud sem směřujete v létě, nezapomeňte si plavky - krátké odbočení vás za zhruba 40 minut přivede ke Kralovanskému jezeru s průzračnou tyrkysovou vodou, která je vhodná ke koupání. Po osvěžení pokračujte po modré turistické značce k vodopádu. Asfaltová cesta se od chaty Vodopád mění na kamenitou s mírným stoupáním. Po celou dobu ji lemuje Šútovský potok, který tu vytváří drobné kaskády a peřeje. Společnost vám bude dělat také 6 informačních tabulí, které vám postupně popíší místní faunu i flóru. Zhruba 6 kilometrová trasa vás po 2,5 až 3 hodinách dovede k rozcestí, odkud se vydáte po „odbočce k Šútovskému vodopádu“. Po 200 metrech kráčení spatříte 38 metrů vysoký Šútovský vodopád v plné kráse. Dopřát si zde můžete také krátký odpočinek na okolních lavičkách a samozřejmě fotku s krásným pohledem. Pokud máte stále dostatek energie, vydejte se dále po modré značce dalších 1,2 km k Mojžíšovým pramenům, kde Šútovský pramen vyvěrá. Odměnu na konci dne si můžete dopřát například v nedaleké Chatě pod Chlebom.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet