Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejlepších lázní, kde se budete cítit jako znovuzrození

Objevte skutečné bohatství Slovenska v podobě termální vody, která léčí. Vybrali jsme pro vás 8 nejlepších Slovenských lázní, kde blahodárné působení minerální vody pocítíte naplno.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejlepších lázní, kde se budete cítit jako znovuzrození

Lázně na Slovensku se těší čím dál větší popularitě. A není se čemu divit – vysoká úroveň služeb, krásná příroda i blízkost z Česka činí ze Slovenska dokonalou destinaci pro odpočinkovou dovolenou.

Lázně Piešťany

1. Lázně Piešťany

Elegantní lázně ležící na břehu řeky Váh zná díky unikátnímu léčebnému bahnu i více než 200 leté tradice skoro každý. Není se čemu divit, Lázně Piešťany si vysloužily uznání pro moderní léčebné metody, jaké nemají konkurenci v Evropě ani v celém světě. Přijďte i vy vyzkoušet blahodárné působení termální minerální vody (teplota 67 - 69 °C) s obsahem síry v různých formách. Místní voda a hlavně sirné bahno je nezaměnitelným pomocníkem při léčbě onemocnění pohybového ústrojí, revmatických či nervových onemocnění. Dopřejte si tu unikátní bahenní zábaly ve formě tzv. bažiny, ale i některé z více než 60 procedur, jako jsou např. zrcadliště, masáže či léčba teplem.

Relaxace v příjemném prostředí po procedurách nekončí - lázeňské město Piešťany nabízí nespočet možností zábavy i kulturního vyžití. Prohlédněte si termální jezírka na Lázeňském ostrově, projděte se po kolonádovém mostě a zastavte se u symbolu Piešťan - slavné sochy lamače berlí. Navštívit můžete i Balneologické muzeum, během procházky romantickými parky doporučujeme zavítat do Domu umění Piešťany, kde se pravidelně konají koncerty, divadelní představení i festivaly. Pokud ale nedáte dopustit na aktivní odpočinek, užijte si zábavu na termálním koupališti Eva nebo si zahrajte tenis, golf či volejbal na jednom z hřišť. Městem prochází i okouzlující turistická trasa a cyklotrasa, díky kterým poznáte Piešťany ve své plné kráse.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.


Lázně Trenčianste Teplice

2. Lázně Trenčianske Teplice

Za skutečně nevšedním zážitkem i relaxací zamiřte do slovenských nejvyhledávanějších lázní v Trenčianských Teplicích. Objevíte v nich nejen 6 bazénů plných termální vody s obsahem síry, ale také unikátní vanové lázně Hammam. Jak exotický název napovídá, jde o lázně vystavěné v orientálním stylu, kde si užijete masáže a relax pod třemi zasklenými kopulemi, arkádami s ornamenty či u mramorové fontány. Účinky místní sířené vody a minerálního bahna ocení hlavně návštěvníci s problémy pohybového ústrojí, revmatici i ti, které trápí nervové, kožní či gynekologické problémy. Zkušený personál poskytuje zábaly sirným bahnem, obklady, masáže a termální voda je výborná i na pitnou kúru. Odpočinek v nezapomenutelném prostředí však přijde vhod každému.

Jak se pravé turecké lázně dostaly do Trenčianských Teplic? Během světové výstavy v Paříži se návrh lázní pro egyptského vladaře natolik zalíbil tehdejší majitelce lázní Ifigénii d'Harcourt, že se rozhodla požádat vladaře o povolení výstavby kopie hammamu v Trenčianských Teplicích. Egyptský panovník nejen vyhověl této žádosti, ale dokonce poslal svého dvorního architekta na Slovensko, aby na výstavbu lázní osobně dohlížel.

Po blahodárných procedurách se vydejte do centra Trenčianských Teplic a poznejte jeho bohatý kulturní život. Během procházek romantickým anglickým parkem můžete zavítat i na jeden z mnoha festivalů, které se v lázeňském městě konají. Mezi nejznámější patří festival Hudební léto - nejstarší mezinárodní festival komorní hudby ve střední Evropě, či světově uznávaný International Film Festival Trenčianske Teplice. Jeho součástí je i udělování ceny Hercova mise, během níž je tabulka se jménem oceněného herce uložena na Mostě slávy před hotelem se stejným názvem. Festival v Trenčianských Teplicích již během svého jednání poctily návštěvou osobnosti jako Franco Nero, Ornella Muti či Jean-Paul Belmondo.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:


Turčianske Teplice

3. Lázně Turčianske Teplice

Lázně v Turčianských Teplicích s oblibou navštěvovali nejvýznamnější panovníci a šlechtici jako císař Maxmilián Habsburský či král Zikmund Lucemburský. Říká se, že místní léčivá voda vrátila krásu i hraběnce Marii Sečianské, kterou okouzlení muži nenazývali jinak než Muránská Venuše. Nechte se i vy rozmazlovat místní termální vodou, která zde vyvěrá až ze 7 pramenů. Tato voda se využívá hlavně na léčbu nemocí pohybového či trávicího ústrojí, kůže či urologických a ženských problémů. Příznivě působí i v případě, pokud toužíte po obnově životní energie a mladistvé krásy. Nechte ji na sebe působit v termálních bazénech, během pitné kúry nebo během vodoléčby. Na nabídce procedur najdete i bahenní, rašelinové či parafínové zábaly, fyzioterapie i unikátní léčbu zlatem, při níž vám zábal z plátků zlata navrátí mládí, pomůže zregenerovat pokožku a prokrví ji. Součástí lázeňského areálu je i jeden z nejlepších aquaparků Spa & Aquaparku Turčianske Teplice s bazény plnými léčivé vody, kde si můžete dopřát i zábavu na tobogánech či odpočinek ve Vitálním světě.

O bohatý program mimo bazény se postará kulturní středisko města. Zavítat můžete na jedno z mnoha divadelních představení, koncertů či jiných vystoupení v rámci programu. Za relaxací uprostřed zeleně se vydejte do lázeňského parku. Natrefíte v něm na pitné prameny i lavičky různých bizarních tvarů, na které si nejspíš nesednete. Tato umělecká díla slouží spíše k pobavení a potěšení pro vaše oči.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.


Lázně Aphrodite Rajecké Teplice

4. Lázně Aphrodite Rajecké Teplice

Za relaxací ve stylových antických lázních nemusíte chodit daleko. Termální lázně Aphrodite v Rajeckých Teplicích vám sen o přepychu mezi štíhlými sloupy a mramorovými sochami bohů splní přímo na Slovensku. Odpočinete si tu ve vnitřních a venkovních bazénech s léčivou vodou teplou až 38 °C, kde na vaše zdraví budou pozitivně působit ionty vápníku a hořčíku. Ty mají mimořádně příznivý vliv při problémech pohybového ústrojí, na nervový systém či nemoci z povolání. Právě proto lázně v Rajeckých Teplicích s oblibou navštěvují slovenské osobnosti a sportovci, dokonce i zahraniční fotbalisté. Pro dokonalý odpočinek navštivte běloskvoucí se budovy postavené v antickém stylu. Najdete v nich balneo centrum, kde budete relaxovat u masáží, zábalů, elektroléčby, parafaga či při inhalacích. Za návštěvu stojí i Saunový svět s orientálně laděnými interiéry. Pestré mozaiky a exotické vůně vás zlákají na návštěvu arabské, mentolové či bylinné sauny, najdete zde i solnou saunu, Kneippův chodník a příjemné tepidárium. Své služby zde nabízí i kosmetický salón, manikúra a pedikúra. Nebo dáte přednost návštěvě saunových rituálů? V Lázních Aphrodite si nebudete moct vybrat, kam dříve zavítat.

Procházky lázeňským parkem si v Rajeckých Teplicích dosyta užijete. Lokalitu si užijí i milovníci aktivní dovolené. Zamilujte se do okolní přírody protkané turistickými stezkami a cyklostezkami, které vás dovedou k nádherným vyhlídkám či hradu Lietava. V zimě zase navštivte lyžařská střediska v okolí.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.


Lázně Dudince

5. Lázně Dudince

Jih Slovenska láká návštěvníky hlavně na koupání se v proslulé termální vodě s léčivými účinky. Teplé klima a tiché prostředí navíc dělá z Lázní Dudince ideální místo na dovolenou plnou odpočinku od každodenního stresu. O blahodárném vlivu Dudinské vody věděli již římští vojáci, kteří zde zanechali 32 kamenných bazénů vytesaných do travertinu. Dnes si tu dopřejete odpočinek v moderním prostředí - čeká vás relaxace na letním koupališti Dudinka s termální vodou, v prostorách lázní nebo vitálním světě Wellnea. Všude si dopřejete odpočinek v termální vodě s obsahem až 6 důležitých minerálních prvků, které pomáhají při léčbě pohybového aparátu, revmatických onemocnění, kardiovaskulárního systému či nemocí z povolání. Lázně však doporučujeme navštívit i v rámci odpočinku a prevence. Odpočívat budete ve vitálním světě s vířivým bazénem a saunovým světem se dvěma suchými a dvěma parními saunami. Dopoledne se zde můžete zúčastnit i cvičení a vodní gymnastiky. Nouzi zde nebudete mít ani o ozdravné a oddechové procedury jako vodoléčbu, elektroléčbu, zábaly a množství masáží dle vašeho přání. A co dělat v Dudincích kromě koupání? Procházejte se po chodníku zdraví či ve Fitparku nebo vyrazte za kulturou do lobby baru, společenského sálu či kavárny Smaragd '78 přímo v lázních.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.


Lázně Nimnica

6. Lázně Nimnica

Ačkoliv Lázně Nimnica patří k těm nejmladším na Slovensku, rozhodně za slovenskými lázeňskými velikány nezaostávají. Historie oblíbených Lázní Nimnica se začala psát v roce 1952, kdy při stavbě vodní nádrže objevili dělníci termální pramen. Po čase začali pociťovat úlevu od bolestí kloubů a namáhaných svalů, a dolinou se rázem roznesla zvěst o zázračné vodě, která léčí. Vědci její ozdravnou sílu potvrdili, a tak se v Nimnici zrodily další slovenské lázně. Dnes si můžete užít působení minerální vody s obsahem draslíku, hořčíku, chloru, jódu, sodíku a dalších stopových prvků, které pomáhají v léčbě pohybového ústrojí, trávicí, oběhové i dýchací soustavy. Pokud se do Nimnice chystáte za odpočinkem a rehabilitací, těšte se na vodoléčebné lázně i koupání v bazénech či vířivkách. Pro ještě lepší působení termální vody je terapie spojována s cvičením ve vodě, čímž své svaly a klouby posílíte. V hlavní budově Balnea Grand, která je srdcem Lázní Nimnica, se provádějí léčebné procedury, masáže, elektroléčba, inhalace, teploléčba a mnohé další. Najdete zde i Medicínské wellness centrum, kde se nechte rozmazlovat léčivou vodou v bazénu s masážními tryskami, ve vířivkách či tropických sprchách. Skvěle vám padne i návštěva sauny, kde můžete relaxovat v bylinné, parní, infra nebo ve finské sauně. Možnosti relaxace jsou v Nimnici skutečně bohaté.

Odpočinek za stěnami Balneo centra nekončí - zavítat zde můžete do solné jeskyně nebo tiché čítárny. S přáteli si poseďte v kavárně nebo navštivte Kursalon, který je vlastně bar s krbem, vyhlídkou, bowlingem i dětským koutkem. Zahrát si zde můžete také kulečník a stolní tenis. Za slunečného počasí se nechte zlákat na procházku tichým lesoparkem, vydat se můžete také na turistiku po vyznačených stezkách v okolí.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.


Lázně Bardejov

7. Bardejovské lázně

Uprostřed nespoutané přírody východního Slovenska a významných kulturních památek objevíte další vzácný klenot - Bardejovské lázně. Na poměrně malém území zde vyvěrá až 10 termálních pramenů, které se díky svému složení pyšní jednou z nejvýznamnějších vod v Evropě. První zmínky o místních lázních pocházejí již z roku 1247, pro pravidelnou lázeňskou léčbu se využívají od 15. století až dodnes. Užít si tak můžete podobné rozmazlování a pohodlí, jaké zažívali významní návštěvníci jako Alexander I., Mária Lujza - manželka císaře Napoleona či císařovna Alžběta známá pod jménem Sissi. Procházka lázeňskou kolonádou vás přivede k pramenům s názvy Herkules, Alžběta, Klára či Napoleon. Všechny jsou pitné a pomáhají léčit žaludeční či dýchací problémy. Ještě lepší působení vody pocítíte, pokud se svěříte do péče terapeutů během lázní, inhalace, rehabilitačních cvičení, masáží či speciálních procedur jakými jsou teploléčba, lymfodrenáž či elektroléčba. Problémy oběhového ústrojí, dýchacích cest či fyzickou a psychickou vyčerpanost zaženete i ve Wellness a Vodním světě s relaxačním bazénem s tryskami, klidovým i dětským bazénem. V Saunovém světě se zase zdravě zapotíte v suché, inhalační či infrasauně, a také v páře. Na závěr se nezapomeňte zchladit procházkou po Kneippově chodníku a při ledovém kbelíku. Odpočiňte si na vyhřívaných lavicích tepidária a dopřejte si nealkoholický drink z baru přímo ve wellness.

Bardejovské lázně vás nenechají zahálet na lehátku příliš dlouho. Procházejte se po krásném lázeňském prostředí, v jehož srdci leží kolonáda s prameny a lázeňský dům. Navštívit zde můžete Stávající muzejní apartmán věnován císařovny Sissi nebo se projděte po naučné stezce se stejnou tématikou. V letních měsících se vydejte na nedaleké letní koupaliště, zahrajte si tenis, pétanque, squash nebo navštivte solnou jeskyni.


Podhájska

8. Wellness centrum Aquamarin - Podhájska

Přestože se Wellness centrum Aquamarin v Podhájské nepyšní pojmenováním "lázně", kvalitou služeb a termální vodou s léčivými účinky mezi ně rozhodně patří. Obec ležící sotva 27 km od Nových Zámků proslavila hlavně její unikátní voda, která se složením a obsahem podobá té z Mrtvého moře. Její léčivé účinky pocítily už stovky návštěvníků, jež sužovaly problémy s dýcháním, kůží či bolesti kloubů a zad. Ať už hledáte podobnou pomoc i vy, nebo toužíte jen po troše odpočinku, zavítejte do nedávno otevřeného Wellness centra Aquamarin. Čekají vás tu dva venkovní bazény a vnitřní bazénový komplex s vířivkou, relaxačním bazénem, kde vás zmasírují vodní trysky, vodopád a unese divoká řeka. Děti se vyřádí v dětském bazénu, na skluzavkách či tobogánech. Součástí wellness centra je i Vitální svět s finskou a biosaunou, solnou či bylinkovou inhalací, kde nechybí ani osvěžení u ledopádu a ochlazovacím bazénu. Odpočinek završte zdřímnutím v tepidáriu nebo jednou z nabízených procedur či masáží.

Pokud vyhledáváte kromě příznivých účinků léčivé vody i stylové prostředí, navštivte Římské lázně přímo v Podhájské. Stěny pokryté mozaikami, římské sloupy a sochy vám relaxaci ve stylu antických božstev zpříjemní ještě více. Usaďte se do velkého sedacího bazénu s termální vodou teploty 33 - 38 °C, do vířivky nebo si dopřejte Kleopatřinu koupel. Ani zde nechybí Saunový svět, relaxační vanové lázně, masáže nebo zkrášlovací procedury, jakým by neodolala ani sama Kleopatra.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejlepším lázním na Slovensku měli skutečně blízko.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet