Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJlepších termálních lázní, které budou dokonalou bránou do světa relaxace

Slovinsko je často opomíjenou perlou Evropy, která vás uchvátí překrásnou přírodou i vysokou úrovní místních lázní. Připravili jsme pro vás tipy na 10 nejlepších termálních lázní ve Slovinsku. Inspirujte se a objevte kouzlo slovinských termálů.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJlepších termálních lázní, které budou dokonalou bránou do světa relaxace

Ve Slovinsku se nachází celkem 15 lázeňských měst. Vybírat můžete z nejmodernějších resortů i z termálů se stovkami let historie. Vyzkoušejte a ochutnejte nejrůznější minerální prameny, vykoupejte se v černé vodě, navštivte lázně vysoko v horách i pivovarská a vinařská města. Slovinské termální lázně vás rozhodně nezklamou.

1. Termální lázně Olimia

Lázeňský komplex založený v 80. letech ve východní části Slovinska možná znáte ještě pod jeho historickým názvem Atomské Toplice, který je odvozen od místní mírně radioaktivní vody s léčivými účinky. V současnosti jde o jeden z nejlepších slovinských wellness resortů, kde si užijete romantický pobyt i dovolenou s rodinou. Zóna Family Wellness je totiž největším rodinným wellness centrem ve Slovinsku s pestrou nabídkou zábavných atrakcí, mnoha bazény, dětskou hernou nebo 7D kinem. Ve wellness centru Orhidelia, které je přístupné až od 15 let a pyšní se několikanásobným oceněním Best Wellness, si zase užijete klidnou relaxaci v nádherném prostředí. Když řekneme, že se zde budete cítit jako v jiném světě, opravdu nepřeháníme. Další zastávkou může být Spa Harmonia neboli centrum luxusních masáží. A samozřejmě nesmíte vynechat ani termální park Aqualuna s více než 3 000 m² vodních ploch, zážitkovými bazény a adrenalinovými atrakcemi.

2. Termální lázně Čatež

Provoz 365 dní v roce, plocha přes 10 000 m², 220 let tradice a 11 termálních pramenů – tak se ve zkratce dají popsat termální lázně Čatež neboli největší vodní park ve střední Evropě. Užijete si zde zábavu s celou rodinou v krytých i venkovních bazénech napájených termální vodou, která má blahodárný vliv na lidský organismus. Kryté bazény nabízejí přes 2 300 m² vodní plochy, venkovních bazénů zde najdete rovnou 10. Samozřejmě nechybí nejrůznější atrakce, včetně tobogánů, skluzavek a 450 metrů dlouhé řeky. Děti se vyřádí na venkovním pirátském ostrově, ve vodním parku nebo na pirátské lodi v kryté části.

A to ani zdaleka není vše. Těšit se můžete také na saunový svět s rozlohou 1 500 m² s 8 druhy saun (krystalová sauna, parní sauna, extrémní sauna s teplotou až 110 °C, indiánská venkovní sauna, solná sauna, infra sauna, sauna se světelnou a hudební terapií a finská aroma sauna) a wellness centrum s pestrou nabídkou masáží a jiných procedur. Součástí komplexu jsou také sportovní hřiště, restaurace či casino. Za vyzkoušení stojí i zajímavé exkurze a pro děti je nachystaný bohatý animační program. Nudit se zde zkrátka nebudete.

3. Termální lázně Terme 3000 v Moravských Toplicích

Moravské Toplice jsou malou obcí ve východním Slovinsku, která skrývá nebývalý poklad – černou termální vodu. Ta má teplotu 72 °C, tmavé zbarvení, a můžete z ní dokonce cítit ropu. Ačkoliv tento popis nezní asi nijak lákavě, za místní černou vodou se sjíždějí milovníci lázeňské relaxace ze všech koutů světa – je totiž známá svými léčivými účinky, zejména na klouby a kůži. A přesně v této vodě se můžete vykoupat v největším místním lázeňském komplexu Therme 3000. Na ploše 5 000 m² zde najdete 30 vnitřních a venkovních bazénů, adrenalinový venkovní aquapark s tobogány a dalšími atrakcemi nebo wellness centrum se saunami, masážemi a dalšími procedurami.

Menším sourozencem lázní Terme 3000 jsou Terme Vivat s plochou 2 000 m². I zde si můžete užít blahodárné účinky termální vody a zároveň nejmodernější ozdravné procedury včetně laserové terapie, magnetoterapie, elektroterapie aj. Nechybí ani parní, finská nebo infra sauna a masážní salon.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

4. Termální lázně Dobrna

Díky tradici trvající přes 600 let jsou termální lázně Dobrna považovány za úplně nejstarší ve Slovinsku. V termálních vodách Dobrny se koupaly i tak výrazné historické osobnosti, jako je Marie Terezie nebo spisovatel Karl May. Nemusíte se ale bát, že by měly lázně dny největší slávy už za sebou. Je tomu přesně naopak a dnešní podoba moderního a dynamického resortu láká stále více návštěvníků. A že jim má rozsáhlý komplex s 5 hotely opravdu co nabídnout: termální bazény (2 vnitřní, 2 venkovní, vířivka) a ozdravné koupele, masáže a relaxační procedury i bohatý saunový svět v Arbora SPA se 2 finskými, 2 tureckými a infračervenou saunou a ledovou jeskyní. Po saunování si mohou návštěvníci odpočinou ve vnitřní i venkovní relaxační zóně. Užijete si zde navíc i autentickou lázeňskou atmosféru s krásným parkem, historickými budovami a pitím léčivých minerálních pramenů. Ty dokonce můžete ochutnat i ve vychlazené nebo v perlivé úpravě.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

5. Římské lázně v Rimských Toplicích

Chcete se alespoň na chvíli přenést do antiky a vyzkoušet si lázně jako ve starém Římě? Pak vyrazte do termálních lázní Rimske Terme, které jsou označované za jedny z nejkrásnějších ve Slovinsku. Okouzlující atmosféra lázní umocněná architekturou v antickém stylu vás uchvátí ještě dříve, než se ponoříte do bazénu plného termální vody. Těch zde najdete rovnou 7: 4 vnitřní a 3 venkovní, včetně velkého panoramatického bazénu s krytou i venkovní částí. Bazény jsou napájené z pramene Amálie a z Římského pramene, které vyvěrají z hloubky cca 1 000 metrů a jejich ozdravné účinky byly známé již od dob Římské říše. Prohřejete se zde nejen v termální vodě, ale také v některé z mnoha saun. Vnitřní saunový svět zahrnuje finskou, 2 parní a 2 infra sauny, ve venkovním areálu potom najdete finskou, solnou a bylinkovou saunu. Následně si odpočinete si ve vyhřívaném tepidáriu a v klidné relaxační místnosti.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

6. Termální lázně Laško

Panenská příroda, nádherné termální lázně a skvělé pivo – zní vám to jako ideální kombinace? Pak budou termální lázně Laško pro vás to pravé. Lázeňský komplex se nachází v nedotčené přírodě údolí řeky Savinje a je opravdovou oázou klidu. Zároveň patří k nejmodernějším resortům ve Slovinsku, a těšit se tak můžete na mimořádnou úroveň komfortu. Ve vnitřní části areálu na vás čeká rekreační a zábavní bazén, bazén s vlnobitím, divoká řeka, 3 vířivky a další atrakce. Součástí je také dětský zábavní vodní park. Ve venkovní sekci si užijete relaxaci v termálním bazénu a vířivce, rozpohybujete se v plaveckém bazénu a o zábavu dětí se postará dětský bazén se skluzavkou. Třešničkou na dortu je rozsáhlý saunový svět o ploše 675 m².

Termální voda zde neslouží pouze ke koupání, zapojit ji můžete i do svého pitného režimu. V areálu najdete totiž hned několik pítek. A co ono zmíněné pivo? To se v této oblasti vaří již od roku 1825 a je spolu s lázněmi místní největší chloubou.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

7. Termální lázně Ptuj

Další z populárních římských lázní najdete na severovýchodě Slovinska, v historickém městečku Ptuj. Inspirace antikou není náhodná, historie města sahá právě až do dob římské civilizace. Termální bazény napájí voda ze 2 pramenů, které vyvěrají z hloubky 1 100 metrů. Účinky minerální vody můžete na vlastní kůži vyzkoušet ve vnitřním termálním parku se 6 bazény a vířivkami nebo na venkovním koupališti s tobogány, vlnobitím, divokou řekou a dalšími atrakcemi. Tradice římských lázní je zde udržovaná i pomocí luxusního saunového světa, kde se prohřejete v turecké, bahenní, solné a 2 finských saunách. Navíc je zde privátní sauna, ledová jeskyně a horké a studené koupele.

Jedno z nejstarších měst ve Slovinsku láká nejen na návštěvu lázní, ale i na mnohé historické památky. Za vidění stojí prastarý Orfeův památník, Ptujský hrad či Dominikánský klášter. Ochutnat můžete i místní víno, jehož výroba zde má opravdu dlouhou tradici.

8. Termální lázně Snovik

Stejně podmanivý výhled jako v lázních Snovik, se vám opravdu jinde nenaskytne. Komplex v srdci Kamnicko-Savinských Alp je totiž nejvýše položenými termálními lázněmi ve Slovinsku. A že jdou opravdu v souladu s přírodou, potvrzuje i několik ocenění za ekologii. V resortu je mimo jiné používána přírodní kosmetika a čisticí prostředky, minimalizuje se množství odpadu a suroviny pro místní restaurace pocházejí především z lokálních zdrojů. Vnitřní i venkovní bazény jsou plné minerální vody z vlastních vrtů, která je bohatá na vápník, hořčík a další tělu prospěšné prvky. Termální koupele můžete doplnit pobytem ve finské, turecké a ledové sauně, masáží či jinou procedurou.

Resort se do značné míry inspiroval konceptem Sebastian Kneippa, jednoho ze zakladatelů hydroterapie. Místní specialitou je Kneippova bosá stezka dlouhá 3,2 km, která má na svém kontě i ocenění Nejlepší tematická stezka roku (2018). Bosá chodidla zde promasírujete na trávě, kamíncích, písku a dalších přírodních materiálech.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

9. Termální lázně Bled

Město Bled na břehu stejnojmenného slovinského jezera si drží nejen status termálních ale také klimatických lázní. Příznivý vliv na lidský organismus totiž má i místní čerstvý vzduch. A není se čemu divit, město na kraji Triglavského národního parku je obklopené krásnou přírodou Julských Alp. Váže se k němu i dlouhá lázeňská tradice – první lázeňský dům zde v 19. století založil švýcarský lékař Arnold Rikli, jehož metody se úspěšně využívají dodnes. Současná podoba lázní už je modernější. Vyzkoušet můžete termální wellness centra v několika hotelech, kromě termálních bazénů samozřejmě nesmí chybět vířivky, sauny, masáže a ozdravné procedury. Součástí často bývá také výhled na pohádkové jezero Bled či okolní hory, který ještě umocní relaxační atmosféru.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

10. Termální lázně Topolšica

Chcete si odpočinout od města a každodenního shonu? Pobyt v lázních uprostřed horské přírody bude pravým balzámem na duši! Na náladě vám přidá i dostatek slunečního svitu: Topolšica bývá označovaná za jedno z nejslunečnějších míst Slovinska. Ani v chladnějších obdobích ale nemusíte mít obavu, lázně jsou zde v provozu po celý rok. Kvalita místní termální vody je pečlivě kontrolována, a bez obav si tak s celou rodinou můžete užít koupání ve vnitřních i venkovních bazénech vodního parku s celkovou vodní plochou 1 760 m². Nenechte si ujít ani rozmanité vodní atrakce, sauny (2 finské a infra sauna) a římské či turecké koupele.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste nejlepší lázně ve Slovinsku měli skutečně blízko.

NÁŠ TIP:

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet