Objevte to NEJ ze Slovinska: 14 NEJlepších míst, která musíte vidět v Lublani

Lublaň je městem zážitků, které slibuje senzační dovolenou. Poznejte romantickou atmosféru slovinské metropole, objevujte místní památky a navštivte skvělé restaurace. Máme pro vás 14 tipů na místa, která při návštěvě Lublaně prostě musíte vidět.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 14 NEJlepších míst, která musíte vidět v Lublani

Slovinské hlavní město Lublaň má vše, co očekáváte od pestré dovolené. Prozkoumáte tu zajímavé historické památky, načerpáte energii v krásném parku Tivoli nebo si pochutnáte na specialitách slovinské kuchyně v prvotřídních restauracích i na autentickém food festivalu. Jaká místa v Lublani určitě neminout?

1. Historické centrum – romantická atmosféra v úzkých uličkách

Historické centrum Lublaně vás očaruje hned, co do něj vkročíte. Starodávné domky, úzké uličky a útulné kavárny společně vytvářejí romantickou atmosféru, díky které bude váš pobyt opravdu nezapomenutelný. Staré město, které je vtěsnané mezi hradní kopec a řeku Lublaňku, se skládá se ze tří částí – Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Městské jádro je poměrně malé, a tak si ho můžete od začátku až do konce pohodlně projít pěšky.

Cestou narazíte hned na několik památek. Nejvýznamnější je místní stará radnice s lublaňským drakem na erbu, před kterou stojí známá Robbova kašna. Cestou budete míjet také designové cukrárny, skvělé restaurace a obchůdky s netradičním zbožím. Posaďte se tu na kávu nebo ochutnejte slovinské speciality a nechte se okouzlit malebnou architekturou.

2. Lublaňský hrad – dominanta s nádherným výhledem

Lublaňský hrad při návštěvě slovinského hlavního města určitě nepřehlédnete. Ze strmého kopce nad městem vás již z dálky bude zvát, abyste se vydali odhalit jeho tajemství. Vyšplhejte na hradní vrch, nebo se na něj dopravte lanovkou, a zjistěte, co vše vám lublaňská dominanta z 12. století může nabídnout.

Ze zachovalé pevnosti si odvezete spoustu zajímavých zážitků. Těšit se můžete na úchvatné panorama z hradní věže, odkud zahlédnete i samotné Alpy. Navštívíte místní interaktivní expozice všeho druhu a pobavíte se na jedné z mnoha kulturních akcí, které se pravidelně konají na prostorném nádvoří. Až vás rozkrývání minulosti unaví, neváhejte se posadit do hradní kavárny a dopřát si něco dobrého na zub.

3. Trojmostí – symbol slovinské metropole

Lublaní protéká řeka Lublaňka či Lublanice, přes kterou vede hned několik zajímavých mostů. Nejpůsobivější ze všech je ale rozhodně proslulé Trojmostí, které se stalo jedním ze symbolů slovinského hlavního města. Netradiční soustava tří stejných mostů spojuje v historickém centru Stritarjevu ulici s Prešernovým náměstím.

Původně v těchto místech propojoval oba břehy samostatný most nazývaný Franzův. Lublaňský architekt Jože Plečnik však později připojil ještě jeden identický most z každé strany, a vytvořil tak jedno z nejvýznamnějších míst v Lublani.

4. Dračí most – unikát se sochami dračích ochranitelů

Dalším slavným lublaňským mostem je Dračí most, který překlenuje řeku nedaleko centrální tržnice. Je unikátní tím, že na jeho koncích stojí na piedestalech čtyři sochy draků, podle kterých získal původní most Františka Josefa I. své nové jméno.

Drak je symbolem slovinského hlavního města již od pradávna. Vystupuje jako její ochranitel, který znázorňuje hodnoty síly, odvahy a moudrosti. Dračí most patří mezi ikonická místa v Lublani, a tak se přes něj při návštěvě města musíte projít za každou cenu.

5. Prešernovo náměstí – brána do historického centra

Půvabné náměstí Prešernov trg v Lublani nemůžete minout, rozkládá se totiž hned u řeky Lublaňky kousek od historického centra. Své jméno nese po slovinském básníkovi Francovi Prešerenovi, který patřil mezi nejvýznamnější romantické spisovatele v Evropě. Na připomínku slovinského velikána, kterého proslavily výborné sonety, tu byla vztyčena i socha s poetickou múzou.

Prešernovo náměstí je vstupní branou do Starého města a stojí na něm celá řada secesních domů. Jeho dominantou je krásný františkánský kostel Zvěstování Panny Marie ze 17. století, ve kterém se ukrývá knihovna s více než 70 tisíci knihami. Kostel zdobí měděná socha Panny Marie, největší v celém Slovinsku.

6. Centrální tržnice – voňavé jídlo přímo od farmářů

Srdce města provoní denně (kromě neděle) vyhlášené farmářské trhy s čerstvým ovocem a zeleninou od lokálních pěstitelů. Nakoupíte tu také tropické ovoce, sušené maso nebo mléčné výrobky. Centrální tržiště je oblíbeným prostorem pro setkávání místních, kteří sem chodí klábosit s přáteli. Všude okolo tak panuje pohodová atmosféra, jíž se můžete stát součástí.

Od března do listopadu v centrální tržnici každý týden koná nejznámější food festival v zemi s názvem Otevřená kuchyně, který figuruje na předních příčkách světových žebříčků. Tržiště zaplní stánky s lokálními dobrotami, mezinárodní kuchyní i vegetariánskými pokrmy.

7. Řeka Lublaňka a nábřeží – relax v centru města

Řeka Lublaňka dotváří romantickou scenérii města a zároveň láká na parádní zážitky. Zábava vás čeká jak na břehu, tak přímo na vodě. Posaďte se do jednoho z podniků na nábřeží, dejte si něco dobrého k jídlu nebo pití a relaxujte s báječným výhledem na řeku.

Nábřeží u Starého města ožívá zejména ve večerních hodinách. Hraje tu radostná hudba, svítí lucerničky a ze všech stran se ozývá spokojený smích. Jde tak o ideální místo v Lublani, kde strávit bezstarostný letní večer. Aleje stromů, které lemují říční koryto, vytvářejí příjemné ovzduší, a tak vám tu bude příjemně i v parném létě.

Pokud si chcete slovinskou perlu prohlédnout i z jiné perspektivy, vypravte se na dobrodružnou plavbu lodí a kochejte se pohledem na oba břehy. Podplujete slavné lublaňské mosty, od průvodců se dozvíte spoustu zajímavostí, a hlavně si užijete jedinečné okamžiky se svými blízkými. Dopřejte si osvěžující drink a nechte se unášet říčním proudem.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a odvezte si z Lublaně a okolí nezapomenutelné zážitky.

8. Kongresové náměstí – náměstí s českou stopou

Kongresové náměstí (Kongresni trg) je místem, kde vše začíná. Do historického centra je to totiž odsud jen pár kroků. Rozlehlé náměstí obklopuje několik historických památek, které nesmí chybět na vašem seznamu klenotů, které si v Lublani chcete prohlédnout.

Stojí tu radnice, Slovinská filharmonie nebo budova rektorátu Lublaňské univerzity, kterou navrhl český architekt Jan Vladimír Hráský. K náměstí přiléhá městský park s ruinami antického města a pozlacenou sochou. Bonusem je báječný výhled na Lublaňský hrad.

9. Lublaňská katedrála – barokní klenot s božským interiérem

V centru města objevíte jeden ze slovinských skvostů – katedrálu sv. Mikuláše, které se někdy říká Lublaňská. Největší katedrála v zemi byla původně vystavěna v gotickém slohu, v 18. století však byla upravena do dnešní barokní podoby. Zelenou kopuli a dvě štíhlé věže rostoucí k nebi zahlédnete už z dálky. Nejlépe je katedrála přístupná z centrální tržnice. V žádném případě nevynechejte prohlídku interiéru, ve kterém vás zaujmou bohaté fresky, přepychový oltář a významné sochy.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a odvezte si z Lublaně a okolí nezapomenutelné zážitky.

10. Metelkova – pestrobarevný squat v jádru města

Trochu jinou Lublaň poznáte v tzv. Metelkově městě, centru alternativní kultury, které vzniklo v 90. letech v prostorách původních vojenských kasáren. Až přijdete do komplexu barevných budov zkrášlených pouličním uměním a spoustou podivných prvků a kreativních děl, budete mít pocit, že jste se ocitli v jiném světě.

Squat přímo v centru města nemá obdoby. Metelkova ožívá hlavně v noci, kdy se mění na dějiště kulturních akcí a pravidelných koncertů, které doprovázejí otevřené bary. A tak se sem po soumraku určitě zajděte podívat, abyste prožili nekonvenční zábavu v blízkosti centra města.

11. Park Tivoli – zelená oáza klidu a odpočinku

Až vás slovinská metropole unaví, vydejte se do městského parku Tivoli, který je oblíbenou rekreační oblastí v centru města. Podobně jako leckteré další významné lublaňské stavby, i tento rozsáhlý park navrhnul architekt Jože Plečnik. Vzrostlé stromy, romantická jezera a rozkvetlé záhony – to jsou přísady dokonalého odpočinku v přírodě.

Děti si tu vyhrají na hřišti, osvěží se na koupališti nebo si zacvičí ve sportovním centru. Dospělí ocení pohodlná lehátka, projdou si botanickou zahradu a vychutnají si kávu v místní kavárně. V parku stojí také pohádkový zámek s fontánou, podél kterého vede naučná stezka Jesenko. Všimnete si tu čtyř litinových psů, které stvořil rakouský sochař Anton Dominik Fernkorn. Ten si podle místních povídaček vzal život poté, co psům zapomněl vytesat jazyky.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a odvezte si z Lublaně a okolí nezapomenutelné zážitky.

12. Nebotičnik – lublaňský mrakodrap s nejlepším výhledem

Jeden z nejkrásnějších výhledů na město se vám naskytne z výškové budovy Nebotičnik, která stojí v centru města již od roku 1993. Do horních pater je situována restaurace a kavárna, o které se zpívá ve slovinské popové písničce Na vrhu Nebotičnika.

Lublaňský mrakodrap měří 70 metrů a svého času byl nejvyšší stavbou na Balkáně a devátou nejvyšší stavbou v celé Evropě. Dnes ho již několik nových budov s přehledem trumflo, stále je však nepřehlédnutelným prvkem městské scenérie. Uvnitř můžete obdivovat zajímavou architekturu, pochutnat si na kvalitní kávě nebo gastro specialitách, a především si užít jedinečné panorama, které je nejpůsobivější při západu slunce.

13. Muzeum iluzí – zábavné hrátky se smysly

Pronikněte do tajemného světa iluzí, ve kterém nebudete moct věřit vlastním smyslům. Muzeum iluzí v Lublani vás přesvědčí o tom, že nic není úplně tak, jak to na první pohled vypadá. Malí i velcí si tu užijí spoustu zábavy díky hravé expozici se 70 exponáty.

Vstupte do místnosti popírající gravitaci, projděte se pozoruhodným Vortex tunelem nebo protočte své mozkové závity v myšlenkových hrách. Z muzea si navíc odvezete nápadité fotografie, které vám poslouží jako skvělá vzpomínka na netradiční zážitky ze slovinského hlavního města.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a odvezte si z Lublaně a okolí nezapomenutelné zážitky.

14. Lublaňská zoo – příjemný výlet pro malé i velké

Dětem se zajisté bude líbit v lublaňské zoo, kterou objevíte na konci parku Tivoli. Malá zoo se stala domovem pro více než 100 druhů zvířat. Pozorovat tu můžete třeba medvědy, šimpanze, žirafy, slony nebo tygry. Mezi výběhy jsou umístěná originální dětská hřiště, na kterých si vyhrají nejen nejmenší návštěvníci zoologické zahrady, ale i jejich rodiče a prarodiče. Až se vydovádíte, doplňte síly v restauraci Safari a poté se zajděte podívat také na krmení zvířátek.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a odvezte si z Lublaně a okolí nezapomenutelné zážitky.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet