To NEJ ze Slovinska: TOP 8 nejkrásnějších vodopádů

Poznejte další ze slovinských přírodních krás. Které vodopády ve Slovinsku jsou nejkrásnější a jak se k nim dostanete? Přečtěte si tipy na 8 z nich.
To NEJ ze Slovinska: TOP 8 nejkrásnějších vodopádů

Slovinsko je neuvěřitelně krásná destinace známá svými působivými přírodními zajímavostmi. Během návštěvy této země se těšte na snové výhledy, hluboké lesy, národní parky, okouzlující jezera a také zurčící vodopády. A právě vodopády, kterých je v zemi více než 300, jsou něčím, co se ve Slovinsku stává stále populárnějším výletním cílem. Kterých 8 vodopádů zaručeně stojí za to navštívit – ať už za výhledy nebo za krásnými fotkami? Vybrali jsme pro vás 8 těch NEJúžasnějších vodopádů ve Slovinsku, které musíte vidět na vlastní oči. A k tomu přidáváme i pár praktických tipů.

1. Vodopád Savica

Pokud je během pobytu ve Slovinsku jedním z vašich hlavních cílů Triglavský národní park, jezero Bohinj nebo město a jezero Bled, připište si na svůj itinerář taky vodopád Savica. Jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších vodopádů má výšku 78 metrů a vyniká svou barvou. Voda z podzemní řeky teče po vysoké skále do krásné smaragdově zelené tůně. Díky kontrastu tmavých skal, dvěma proudům bílého vodopádu a průzračně zelenému jezírku je toto místo extrémně fotogenické.

Jak se k vodopádu dostanete?

Jediná cesta k vodopádu vede od parkoviště přes zhruba 550 schodů (20 minut pohodové chůze). Zeshora ovšem budete mít výhled nejen na vodopád, ale také na jezero Bohinj. K parkovišti se dostanete pěšky, na kole anebo v letní sezóně také speciálním autobusem.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vodopád Savica možná trošku překvapí svou otevírací dobu. V květnu, červnu a září bývá v pondělí zavřeno, od úterý do pátku je pak otevřeno od 10:00 do 18:00, o víkendu od 8:00 do 19:00. V červenci a srpnu pak můžete navštívit vodopád každý den od 7:00 do 22:00.

K návštěvě vodopádu si budete muset zakoupit vstupenku ze stánku u vchodu. Nezapomeňte s sebou mít hotovost, protože kartou zde platit nelze.

  • Pro dospělé:3 €
  • Pro studenty a seniory: 2,5 €
  • Pro děti (7–14 let): 1,5 €
  • Pro děti mladší 7 let: Zdarma
  • Parkovné: 4 €

Náš tip: Vyhlídka na vodopád je celkem malá a zejména v létě na ní bývá poměrně plno. Abyste se tedy vyhnuli davům, zkuste místo navštívit brzy ráno.

2. Vodopád Peričnik

Vodopád Peričnik je se svými 52 metry jedním z nejdelších slovinských vodopádů. Najdete ho poblíž města Kranjska Gora, v údolí Vrata u vesnice Mojstrana. Samotný vodopád i jeho okolí jsou nádherné, ovšem kromě toho si tady užijete ještě jednu zajímavost: můžete se procházet i za vodopádem. Túra k němu je nenáročná – z parkoviště trvá procházka k menšímu spodnímu vodopádu (vysoký je cca 16 m) asi 10–15 minut. Od něj pak můžete pokračovat k vyššímu vodopádu. Toto druhé stoupání je o něco náročnější, ale výhledy z jeho vrcholu jsou úchvatné.

K vodopádu se můžete se dostat velmi blízko. Z jeho stěn kape voda, což je zvláště v létě příjemně osvěžující. Pokud byste ale neradi zmokli, nezapomeňte si před cestou přibalit pláštěnku. Taky buďte velmi opatrní – po mokré skále to může trochu klouzat!

Jak se k vodopádu dostanete?

Pokud jedete autem, projeďte vesnicí Mojstrana a sledujte ukazatele do údolí Vrata. Můžete využít také kyvadlovou dopravu z města Kranjska Gora až k vodopádu. Autobus jezdí pouze v letní sezóně a stojí 2 € za jízdu.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

  • Otevírací doba: celoročně
  • Vstupné: zdarma
  • Parkovné: 3 €/ 2 hodiny

3. Vodopád Rinka

Druhý nejvyšší vodopád ve Slovinsku měří 90 metrů a jmenuje se Rinka. Najdete ho nedaleko rakouských hranic uprostřed mohutných dvoutisícovek Kamnicko-Savinjských Alp, v krásné Logarské dolině. Leží na řece Savinja, která kousek od vodopádu pramení a poté Logarskou dolinou protéká. Vodopád je obklopen horskou scenérií s lesy a skalnatými vrcholky, což dodává tomuto místu jedinečnou atmosféru.

Jak se k vodopádu dostanete?

K vodopádu Rinka se dostanete autem, od parkoviště je to k němu pěší chůzí asi 15 minut. Po zaparkování stačí následovat ukazatel na Orlí hnízdo – chatu, odkud si můžete vychutnat nádherný výhled na vodopád a v sezóně se také občerstvit. Pokud máte čas, užijte si nádhernou procházku Logarskou dolinou.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vstupné k vodopádu je zdarma a vyhlídka je přístupná kdykoliv po celý rok. V případě, že cestujete autem nebo motorkou, budete ovšem muset zaplatit vstupné do Logarské doliny. Stojí 7 € pro auta a 5 € pro motocykly. Abyste se vyhnuli poplatku, můžete nechat auto u vchodu a jít pěšky – ale nezapomeňte, že vodopád je odtud vzdálený asi 2 hodiny chůze.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

4. Vodopád Boka

U města Bovec najdete nejvyšší a nejmohutnější vodopád Slovinska – vodopád Boka. Vysoký je 144 metrů, široký 18 metrů a zdroj jeho vody pochází z krasového pramene pod vápencovou skálou. Zajímavostí je, že síla vodopádu způsobuje erozi tam, kam voda dopadá. Díky tomu vodopád postupem času pomalu, ale jistě „roste“ do výšky. Nejkrásnější je výhled na tuto přírodní krásu zejména na jaře a po vydatných deštích. Vodopád Boka je skvěle viditelný ze silnice – a nejen to, je ho odsud i velmi dobře slyšet.

Při návštěvě tohoto vodopádu si s sebou pláštěnku brát nemusíte, přímo k vodopádu se totiž nedostanete. Vodopád si můžete prohlédnout pouze z dálky z vyhlídkového místa, kam vás dovede dobře značená stezka. Přestože cesta potrvá pouze 15 minut, nebude to nejjednodušší čtvrthodinka vašeho života – trasa je to poměrně strmá a kamenitá.

Pokud se vám do náročnějšího výstupu k vodopádu nechce, můžete vyhlídku vynechat a vodopád jen obdivovat z parkoviště. Poté se vydejte na procházku po břehu řek Soča nebo Boka, případně si udělejte výlet do krásného okolí.

Jestliže jste naopak zkušení turisté, kteří se nebojí žádných výzev, můžete se dostat až na vrchol vodopádu. Stačí se vydat po stezce za vyhlídkou a šlapat dále po strmé a kamenité cestě asi 45 minut. Odměnou vám pak ovšem bude dechberoucí výhled.

Jak se k vodopádu dostanete?

Jedete autem? Pak vyrazte z města Bovec směrem na Kobarid. Auto můžete nechat na parkovišti u hotelu Boka nebo jet o něco dál, dokud nedorazíte na výchozí bod stezky k vyhlídce. Během léta jsou parkoviště přeplněná, takže doporučujeme přijet ideálně co nejdřív v dopoledních hodinách.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vodopád můžete navštívit po celý rok. Jak vstup na vyhlídkovou plošinu, tak parkování je zdarma.

5. Vodopád Kozjak

Na potoce Kozjak, který protéká údolím Soči nedaleko městečka Kobarid, najdete celkem 6 vodopádů. Z nich jsou veřejnosti přístupné pouze dva – 6metrový Mali Kozjak a 15metrový Kozjak, na který se teď zaměříme. Je tajemně ukrytý ve skalní dvoraně na konci kaňonu. Když přes jeskynní otvor svítí slunce, vytváří se pod ním nádherná hra světel a stínů. Vodopád Kozjak je obklopen okouzlující přírodou, která láká milovníky turistiky a fotografování. Okolí vodopádu nabízí také další možnosti pro pěší túry a objevování přírodních krás Triglavského národního parku. V blízkosti se nachází také historické památky, jako je například známý Napoleonův most.

Jak se k vodopádu dostanete?

Auto snadno zaparkujete u kempu Kamp Koren. K vodopádu Kozjak se pak dostanete asi za 30 minut pěšky stezkou mezi skalními stěnami, která místy vede po dřevěných můstcích. Tato krásná procházka není náročná, naopak je vhodná i pro rodiny s dětmi. Pěšina vede lesem, sleduje křišťálově čistou řeku Soča a překračuje dřevěné mosty. K vodopádu ovšem dojdete i pěšky z města Kobarid.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vstupné

  • dospělé osoby: 4 €
  • děti od 7 do 17 let pak 2 €
  • studenti a senioři 3 € na osobu
  • Parkovné: 3 €
  • Otevírací doba: celoročně

6. Vodopády Martuljek

Vodopády Martuljek je několik nádherných vodopádů nacházejících se v severozápadní části Slovinska, v pohoří Julské Alpy pod horou Špik. Jsou pojmenovány po stejnojmenné skupině hor, která je součástí Triglavského národního parku.

Obzvláště velkolepý je vodopád Horní Martuljek, který sestupuje ve třech úrovních přes 110 m dlouhé kolmé stěny. Cesta k němu je poměrně snadná, ale stezka do blízkosti vodopádu je vhodná pouze pro dobře vybavené horolezce. Vodopád Dolní Martuljek padá přes 50 m vysokou stěnu do úzké soutěsky vytvořené ve vápenci.

Jak se k vodopádu dostanete?

Pokud pojedete autem z Jesenice směrem do města Kranjska Gora, za mostem přes řeku Sava Dolinka odbočte v horské osadě Gozd Martuljek. Zde můžete auto zdarma zaparkovat. Z města Kranjska Gora se sem dostanete za 10 minut, z města Bled pak za 30 minut. K vodopádům se poté dostanete pouze pěšky.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vodopády jsou přístupné celoročně bez omezení. Nejkrásnější jsou prý na jaře, kdy je jejich tok díky tajícímu sněhu nejsilnější. Vstupné se neplatí a parkování je také zdarma.

7. Vodopád Virje

Vodopád Virje najdete opět poblíž města Bovec v národním parku Triglav. Tento vícepramenný vodopád protéká útesem schovaným pod mechem s různými odstíny zelené. Přestože je vodopád vysoký pouhých 12 metrů, je to jeden z nejkrásnějších vodopádů ve Slovinsku. Jeho pohádkově zelená barva a snová atmosféra jsou jedním slovem okouzlující. V létě je zde také možnost koupání. Zdrojem vodopádu je potok Glijun, jeden ze vzácných krasových pramenů, které nikdy nevysychají.

Jak se k vodopádu dostanete?

Auto můžete nechat ve vesnici Plužna a pěšky se vydat po značené cestě do Virje. Před mostem přes potok Glijun odbočuje široká cesta doleva a dolů. Při chůzi uslyšíte vodopád stále hlasitěji, takže ho snadno najdete. Pokud jste ubytováni ve městě Bovec, můžete se z něj vydat pěšky. Potrvá vám to asi 50 minut. Z parkoviště vám procházka k vodopádu zabere 10 minut. Pokud se vydáte i za pramenem a jezerem, bude to zhruba na 45 minut.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Vodopád můžete navštívit zdarma a je pro návštěvníky otevřen po celý rok. Poplatek za parkování činí 5 € na 2 hodiny.

Náš tip: Vyberte si z nabídky ubytování přímo u Triglavského národního parku

8. Vodopád Šum

Vodopád Šum najdete blízko jezera Bled. Je součástí malebné soutěsky Vintgar, kterou vyhloubila řeka Radovna. Soutěskou vede asi 1600 metrů dlouhá trasa podél říčního toku. Půjdete po dřevěných můstcích a budete se kochat úžasnou přírodou, až narazíte na malou kavárnu a u ní 16metrový vodopád Šum.

Návrat vám zabere 1,5–2 hodiny. V létě a zejména o víkendech se jedná se o velmi oblíbenou atrakci, takže se vyplatí koupit si lístky předem on-line.

Jak se k vodopádu dostanete?

Soutěska Vintgar je jen kousek od Bledu, autem se sem dostanete za pár chvil. Případně můžete využít kyvadlový autobus z Bledu, který stojí 1 €.

Kdy můžete vodopád navštívit a za kolik?

Návštěva soutěsky Vintgar stojí 10 € pro dospělé, 6 € pro studenty a 3 € pro děti. Poplatek za parkování na místě je 5 €. Otevírací doba soutěsky se liší dle ročního období, a je následující:

  • 1.4. - 31.5. denně od 10:00 do 16:00 hodin
  • 1.6. - 30.6. denně od 8:00 do 18:00 hodin
  • 1.7. - 31.8. denně od 7:30 do 19:00 hodin
  • 1.9. - 31.10. denně od 8:00 do 17:00 hodin
  • 1.11. - 31.3. denně od 9:00 do 16:00 hodin

Zpestřete si pobyt ve Slovinsku výletem k vodopádům

Každý z těchto vodopádů má své jedinečné kouzlo a nabízí nezapomenutelné zážitky. Slovinsko je opravdu bohaté na přírodní krásy, a vodopády jsou jedním z jeho nejcennějších pokladů. Ať už jste dobrodruh, milovník přírody nebo prostě hledáte místo pro relaxaci v nádherném prostředí, návštěva těchto vodopádů vás jistě nadchne a odvezete si z ní vzpomínky na celý život.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet