To NEJlepší ze slovinského vinařství: TOP 10 zážitků pro milovníky vína

Milovníci vína se budou ve Slovinsku cítit jako v sedmém nebi. Nádherná krajina pokrytá vinicemi, nejstarší vinná réva na světě, výhledy na vinohrady a samozřejmě degustace regionálních vín – tato malá země vám zkrátka přinese jen ty největší zážitky.
To NEJlepší ze slovinského vinařství:  TOP 10 zážitků pro milovníky vína

Kam se ve Slovinsku vydat za vínem? Objevte vinařské regiony, ochutnejte slovinské víno a užijte si degustaci v Lublani. Přinášíme vám tipy na nejlepší zážitky, které vám zajistí nezapomenutelnou dovolenou.

1. Poznejte malebné vinařské oblasti

Vinice pokrývají více než 22 300 hektarů slovinské krajiny a soustřeďují se do tří vinařských regionů. Prvním z nich je Přímoří (Primorsko), které se, jak lze odvodit z názvu, nachází nedaleko jadranského pobřeží. Tento krásný vinařský kraj se dále dělí na podoblasti Goriška Brda, Vipavské údolí, Kras a Istrie. Celý region má nádech středomořské atmosféry a naláká vás nejen na prvotřídní víno, ale také na středověká městečka rozesetá po zvlněné krajině. Degustaci vína si zpestříte ochutnávkou gastronomických specialit nebo čerstvého ovoce utrženého přímo ze stromu.

Největší slovinský vinařský region se rozkládá na severovýchodě země. Nazývá se Podráví (Podravska) se svými částmi Zámuří a Štajersko. Centrem oblasti je město Maribor, které se pyšní nejstarší vinnou révou na světě. V historické perle Slovinska navíc budete mít nespočet příležitostí k degustaci lokálního vína. Můžete si jím třeba okořenit relaxaci v místních termálních pramenech.

Třetí vinařskou oblastí je Posáví (Posavska), které se rozprostírá na východě u hranic s Maďarskem a zahrnuje oblasti Dolenjska, Bela krajina a Bizeljsko Sremič. Regionem protékají řeky Sáva, Krka a Kolpa, které společně s vinohrady a roztomilými kostelíky vytvářejí nezapomenutelné scenérie. V takové krajině je radost popíjet si dobré víno třeba s výhledem na jeden z místních hradů či klášterů. Na svých toulkách těmito končinami narazíte na tzv. zidanice, což jsou malé viniční domky, ve kterých poznáte autentickou atmosféru slovinské vinařské tradice.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a připijte si znamenitým regionálním vínem.

2. Vychutnejte si prvotřídní slovinská vína

Díky příznivému klimatu se vinné révě ve Slovinsku velmi daří, rozlohou však proslulým vinařským velmocem bohužel nestačí. Co však této zemi chybí v hektarech, dohání na kvalitě, a tak tu ochutnáte prvotřídní vína rovnající se světovým měřítkům.

Bílé nebo červené? Sladké nebo suché? Slovinsko svou rozmanitost dokazuje i ve vinařství, a tak si tu každý najde takový nápoj, který nejvíce lahodí jeho chuťovým buňkám. V Přímoří vznikají sušší vína bohatá na minerály, jako je červený Refošk nebo bílý Malvazija. Podráví produkuje silná aromatická bílá vína, jimž vévodí odrůda Šipon. Ty z Posáví zase vynikají svou lehkostí a výraznější kyselostí. Vyzkoušíte třeba růžového Cvička nebo populární červené víno Metliška črnina.

3. Vydejte se za vínem do Lublaně

Pokud nemáte příležitost navštívit vinařské regiony, nezoufejte, o degustační zážitek se ochudit nemusíte. Stavte se ve slovinském hlavním městě, kde budete mít příležitost poznat kousek z každé oblasti. Romantická atmosféra historické Lublaně je navíc ideální k posezení s nejbližšími přáteli a lahví vína za teplého letního večera.

Staňte se na okamžik sommeliérem a posuďte chuť místních vín, třeba přímo na Lublaňském hradě, kde najdete příjemnou vinárnu s obchůdkem.

4. Degustujte z plna hrdla ve sklípcích, vinárnách i na lodích

Degustace může mít různou podobu, od běžné až po netradiční. Zavítejte do vinných sklípků, kde nasajete romantickou atmosféru a popovídáte si s místními. Navštivte třeba Vinagarovy sklepy v Mariboru, které se svou rozlohou 20 km² drží ve Slovinsko čestné prvenství ve velikosti. Schovávají se pod centrem města a lákají na prohlídku s degustací.

Ve vinárně jste už asi někdy byli, víno z fontány jste však určitě zatím nekoštovali. Ve Slovinsku budete mít šanci si tento nevšední způsob degustace vyzkoušet. Fontánky, ze kterých teče víno podobně jako minerální prameny, najdete ve Šmarješkých Toplicích, Vodole nebo Marezige.

Nezapomenutelné zážitky vás čekají také na lodích, třeba v přímořské Izole nebo Lublani, kde si doušek bílého či červeného vychutnáte na palubě s krásnými výhledy.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

5. Prožijte nezvyklé Safari mezi vinohrady

Žádné žirafy, slony ani lvi v okolí vinařské obce Goriška Brda sice nežijí, přesto tu zažijete Safari. Jen trochu jiné – vínové. Projedete se kolem slunných vinohradů, budete obdivovat nádhernou zvlněnou krajinou Přímoří a ochutnáte regionální vína.

Cestou se zastavíte i za vinaři, kteří vás nechají nahlédnout do tajů svého tradičního umění. K vínu samozřejmě nesmí chybět ani něco dobrého k zakousnutí, a tak se před začátkem cesty náležitě posílíte slovinskými specialitami.

6. Kochejte se nádhernými výhledy na vinice

Srdce každého milovníka vína jistě potěší úchvatná podívaná na vinice, a tak si určitě naplánujte výlet na jednu z místních vyhlídek. Nejslavnější rozhlednou je Vinarium Lendava, která je unikátní nejen designem, ale i výhledem – dohlédnete odsud totiž hned do čtyř zemí najednou – Slovinska, Maďarska, Chorvatska a Itálie.

Další malebná vyhlídka vás čeká nedaleko Mariboru. Nazývá se Piramida a stojí na místě bývalého Mariborského hradu. Na 368 metrů vysokém kopci stojí malá kaplička, od které spatříte vinohradské království i město Maribor.

Jeden z nejromantičtějších výhledů v celém Slovinsku objevíte rovněž nedaleko Mariboru. Je jím srdíčková silnice, která se kroutí mezi vinicemi ve snové krajině na pozadí. Pro nejlepší rozhled vylezte na Črni vrh nebo některý z vrchů v okolí a kochejte se kouzelnou podívanou, jež nemá obdoby.

7. Vzdejte hold nejstarší vinné révě na světě

Nejenže Slovinsko vyniká kvalitou vín a překrásnou krajinou, může se dokonce pochlubit i jedním světovým unikátem. V Mariboru totiž skromně roste nejstarší vinná réva na světě. Pne se po Domě staré révy, ve kterém zároveň sídlí muzeum věnované tomuto mariborskému klenotu. Víno z 400 let staré révy se rozlévá jen vysokým státním představitelům a váženým hostům. Pokud mezi ně nepatříte, musíte se spokojit s degustací jiných vín z okolí Mariboru.

8. Prohlédněte si historické exempláře v romantickém Koperu

Půvabné přístavní městečko Koper je centrem slovinského pobřeží, kde se vykoupete na báječných plážích, okusíte tradiční slovinské pochoutky a proslídíte úzké uličky v historickém jádru. Krom toho vás tu čekají hned další dvě slovinská nej související s vínem. Ve sklípku Vinakoper se již od roku 1951 ukrývá největší vinný sud v zemi, který se s kapacitou 41 427 litrů řadí mezi nejobjemnější v celé Evropě.

Nedaleko Koperu ve vesničce Lopar navštivte Dům Bardinc, ve kterém se dozvíte řadu zajímavostí o slovinské Istrii a tradici pěstitelství. Mimo to si prohlédnete nejstarší istrijský vinařský lis z 19. století. Poté si užijete výhled na moře a hory nebo nakouknete do historických památek.

9. Oslavujte život na vinařských slavnostech po celý rok

Sdílejte radost s místními vinaři a navštivte některou ze slavností nebo festivalů. Akce spojené s vínem a gastronomií se konají po celý rok, nejvíce to však ve Slovinsku žije na podzim během období sklizně. Zavítejte třeba na svatomartinské slavnosti nebo navštivte příležitostné vinárny v Přímoří, kde vám místní nabídnou sklenku kvalitního vína společně s pršutem, pančetou a jinými tradičními delikatesami. Na jaře pak přijďte na festival Brda & Vino nebo Orange wine festival v Izole. Největší slovinský festival vína Vinska Vigred vás čeká v květnu v Metlice v Bele krajine.

O slavnosti nepřijdete ani v hlavní turistické sezóně. Zajímavé zážitky slibují Dny vína a poezie, které se konají v historickém městečku Ptuj vždy v srpnu. Těšit se můžete také na Vinarium festival v Lednavě nebo Festival Teranu a Prosciutta v Dutovlje.

10. Vrhněte se mezi vinice na kole

Aktivní cestovatele zaujme možnost poznat slovinské vinařské atrakce na kole. Na báječných cyklostezkách budete obdivovat rozlehlou krajinu s vinicemi. Večer můžete zastavit ve vinných sklípcích, ustlat si ve wellness resortech a ráno opět vyrazit za cyklistickým dobrodružstvím.

Oblíbená trasa vede od Staré révy v Mariboru na okolní kopce Piramida nebo Kalvarija. Na kole se můžete vydat i k srdíčkové silnici, okolo které se linou zlatavé louky, slunné vinice, malebné kopečky a vesničky s drobnými kostelíky. Malebnost místního kraje vás chytne za srdce. Skvělé zážitky ze sedla vašeho kola na vás čekají také v okolí Lendavy, u lázní Moravske Toplice nebo Bele Krajině v regionu Posáví.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a přivezte si odsud nekonečno vínových zážitků.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet