Objevte to NEJ ze Slovinska: 6 NEJkrásnějších jeskyní + bonusové tipy pro nadšené jeskyňáře

Krasové jeskyně patří k nejvýznamnějšímu přírodnímu bohatství Slovinska a my jsme pro vás připravili tipy na to nejzajímavější, co slovinské podzemí ukrývá. Zláká vás kouzelná atmosféra Postojenských jeskyní nebo třeba dlouhá historie jeskyně Vilenica?
Objevte to NEJ ze Slovinska: 6 NEJkrásnějších jeskyní + bonusové tipy pro nadšené jeskyňáře

Rádi se necháváte zas a znovu okouzlit dechberoucí nádherou krasových jeskyní? Pak je pro vás návštěva Slovinska povinností! Čeká zde na vás nejnavštěvovanější krasová jeskyně v Evropě, unikátní podzemní systém zapsaný na seznamu památek UNESCO, magická vodní jeskyně, kde se přeplavíte přes smaragdová jezera, i ledové jeskynní království s nikdy nekončící zimou.

1. Postojenské jeskyně

Park Postojenské jeskyně patří k nejkouzelnějším místům Slovinska. Najdete zde nejen krasové jeskyně, včetně Postojenské jeskyně, Černé jeskyně a jeskyně Pivka, ale třeba i slavný Predjamský jeskynní hrad. Největší popularitě se těší Postojenská jeskyně, která je dokonce nejnavštěvovanější krasovou jeskyní v Evropě. A není divu, prohlídka jeskyně je opravdu fantastickým zážitkem. Projedete se podzemním vláčkem, uvidíte fascinující krápníkovou výzdobu v čele s pětimetrovým stalagmitem zvaným Briliant a s trochou štěstí zahlédnete i legendární “dráčky”, tedy jeskynní mloky, kteří mohou dosahovat délky až 30 cm.

S Postojenskou jeskyní je umělými tunely propojená i jeskyně Pivka a Černá jeskyně, všechny tři tak můžete prozkoumat v rámci jedné dobrodružné prohlídky. Jeskyně Pivka vás okouzlí krásným pohledem na stejnojmennou podzemní řeku, v Černé jeskyni zase uvidíte unikátní černé vápencové krápníky.

Prohlídkové trasy:

  • Prohlídka Postojenské jeskyně: 90 minut, trasa vhodná i pro děti
  • Výlet třemi jeskyněmi: 2-3 hodiny, vhodná pro děti starší 6 let

2. Škocjanské jeskyně

Podzemní systém Škocjanských jeskyní je opravdovým světovým unikátem, který se zapsal i na seznam památek UNESCO. Prohlídka monumentálního, cca 6 km dlouhého jeskynního komplexu vám zkrátka vyrazí dech. Uvidíte podzemní tok řeky Reka, shlédnete do nejhlubšího podzemního kaňonu v Evropě, pokocháte se více než dvěma desítkami nádherných vodopádů a chybět samozřejmě nebudou ani jedinečné krasové útvary. Jeskyně si můžete projít dokonce několikrát a pokaždé trochu jinak, v nabídce jsou 3 různé prohlídkové okruhy. Jediná návštěva totiž jen těžko pokryje všechny krásy, které vám Škocjanské jeskyně odhalí.

Prohlídkové trasy:

  • Prohlídka Škocjanských jeskyní: 2,5-3 hodiny, trasa vhodná i pro děti
  • Po Škocjanské naučné stezce: trasa vhodná i pro děti
  • Podzemním kaňonem: 3-4 hodiny, vhodná až od 15 let

3. Pekelná jeskyně

I přes strašidelný název se nemusíte návštěvy dvoupatrové Pekelné jeskyně ani trochu bát. Své jméno údajně získala kvůli páře, která z ní v zimě uniká, a jeskyně tak vypadá jako kouřící brána pekel. Pokud se ale osmělíte, odměnou vám bude zhruba hodinová prohlídka a pohled na nespočet malých jezírek ve spodním patře jeskyně a podzemní vodopády v horní části. Jeden z nich dosahuje výšky až 4 metrů a je označovaný za nejvyšší podzemní vodopád v zemi.

Prohlídková trasa: 1 hodina, trasa vhodná i pro děti

4. Křížová jeskyně

Co může být magičtějšího než plavba po podzemním jezeře? Tiché šplouchání vody, smaragdová hladina a odrazy světel tančící na krápníkové výzdobě – prostředí Křížové jeskyně je opravdu jako vystřižené z fantasy románu. Při prohlídce přeplujete přes 13 jezer a prohlédnete si například kosti jeskynního medvěda, který zde kdysi přebýval. Zároveň jde o jedinou veřejnosti přístupnou jeskyni ve Slovinsku, která si zachovává svou přírodní podobu, nečekejte tedy upravené chodníky ani silné osvětlení. Část jeskyně si dokonce proplujete jen s baterkou, a můžete se tak cítit jako opravdoví badatelé.

Prohlídkové trasy:

  • Plavba lodí přes první jezero: 1 hodina, trasa vhodná i pro děti
  • Plavba do síně Kalvárie: 3,5-4 hodiny, trasa vhodná pro osoby od 10 do 65 let
  • Výlet s průvodcem na Křišťálovou horu: 6,5-7 hodin, trasa vhodná pro osoby od 15 do 65 let
  • Plavba lodí přes první jezero s návštěvou Medvědího tunelu: 1,5-2 hodiny, trasa vhodná i pro děti

5. Jeskyně Vilenica

Jedno je jasné – podzemní prostory fascinovaly lidi už po staletí. Důkazem je jeskyně Vilenica, ve které se pořádaly prohlídky už v roce 1633 a jde dokonce o první evropskou jeskyni otevřenou pro návštěvy veřejnosti. Až do 19. století byla považovaná za nejkrásnější jeskyni v Krasu a místní věřili, že v ní žijí víly. Procházely se zde i významné historické osobnosti jako Leopold I., Ferdinand I., Leopold II. nebo Fridrich August II. Saský a krásou jeskyně se při své tvorbě inspiroval benátský básník Giuseppe Campagnioni. S literaturou je jeskyně spjata dodnes, každoročně se zde pořádá mezinárodní literární festival.

Prohlídková trasa: 1 hodina, trasa vhodná i pro děti

6. Ledová jeskyně na Raduše

Díky stálé teplotě mezi 0-4 °C je Ledová jeskyně pod horou Raduha celoročním zimním královstvím. I v létě si zde můžete prohlédnout ledové krápníky dosahující výšky přes 20 metrů, sníh a speciální krémovou substanci zvanou “jeskynní mléko”, pokrývající stěny jeskyně. Tu najdete pouze v 7 veřejně přístupných jeskyních v Evropě a v historii se používala mimo jiné v kosmetice, umění a lékařství. Prohlídku jeskyně můžete spojit i s výletem na vrchol Raduhy, vzdálený jen cca hodinu chůze. Během jednoho dne si tak prohlédnete slovinskou přírodu z hloubky podzemí i horských výšin.

Prohlídková trasa: 1,5-2 hodiny, trasa není vhodná pro děti do 5 let (v jeskyni je nízká teplota a u vstupu je nutné překonat 10m žebřík)

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Bonusové tipy, aneb výletů pod zem není nikdy dost:

Grotta Gigante

Návštěva “Obří jeskyně” sice obnáší výlet za hranice, rozhodně ale bude stát za to. Grotta Gigante se nachází v italské části Krasu, přibližně 5 km od slovinských hranic, a její hlavní síň, Grande Caverna, je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako největší veřejně přístupná jeskynní prostora na světě. Kromě nádherné krápníkové výzdoby jsou zde k vidění také kosti jeskynního medvěda nebo zajímavé geofyzikální přístroje k měření pohybu zemských hornin.

Prohlídková trasa: 1 hodina, trasa vhodná i pro děti

Antonínova šachta

Ve slovinském podzemí na vás nečekají jen krápníky a vodopády, navštívit můžete i bývalé doly. Antonínova šachta v Idriji je rovnou druhým největším rtuťovým dolem na světě a jedním z nejstarších dochovaných komplexů svého druhu v Evropě. Historie dolu sahá až do 15. století a důlní práce zde byly definitivně ukončeny v roce 1995. Malá část dolu je dnes otevřená jako muzeum, a vy se tak na chvíli můžete vžít do role horníků, mířících do tajemného podzemí.

Prohlídkové trasy:

  • Antonínova hlavní cesta: 1,5 hodiny, trasa není vhodná pro děti do 3 let
  • Tavírna rtuti: 1 hodina 15 minut, expozice vhodná i pro děti

Podzemlje Pece

Další zajímavou, ještě o něco dobrodružnější, atrakcí jsou bývalé důlní šachty Podzemlje Pece, v současnosti také sídlo muzea. Doly si můžete pohodlně projet vláčkem, pro milovníky adrenalinu je tu ale mnohem zajímavější nabídka – podzemní jízda na kole nebo na kajaku. Ta zabere několik hodin a je dobré mít opravdu pro strach uděláno, plavba na temné vodní hladině jen za svitu svítilny prověří nejednoho odvážlivce. Něco podobného opravdu jen tak někde nezažijete.

Prohlídkové trasy:

  • Projížďka vláčkem: 15 minut, trasa vhodná i pro děti
  • Projížďka na kole: 2,5 hodiny, trasa není vhodná pro děti do 10 let
  • Projížďka na kajaku: 4 hodiny, trasa není vhodná pro děti do 10 let

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet