Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJlepších procházek a nenáročných túr

Toužíte poznat slovinské přírodní krásy, ale vysokohorské túry vás příliš nelákají? Nebojte, mnohé atraktivní turistické cíle jsou přístupné i po nenáročných stezkách. Výlety na čerstvém vzduchu s nádhernými výhledy si tak užijete i bez velké námahy.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJlepších procházek a nenáročných túr

Přemýšlíte, kam se ve Slovinsku vydat na procházku? Možností máte nespočet – vypravte se na průzkum divokých soutěsek, procházejte se podél klidných hladin ledovcových jezer anebo si užívejte výhledy z horských planin. Tak kam to bude?

1. Údolím Soči až k pramenům

Smaragdová řeka Soča se právem považuje za nejkrásnější vodní tok Slovinska. Její koryto lemuje proslulá trasa Soča Trail, která spojuje městečko Bovec a říční prameny. Celá stezka měří asi 25 kilometrů, není však nutné ji procházet celou od začátku až do konce. Zvolte si libovolný úsek trasy a kochejte se jedinečnou krajinou malebného údolí.

Oblíbenými turistickými cíli v této oblasti jsou vodopády Boka, Kozjak a Virje, pramen Soči nebo město Bovec. Pokud se rozhodnete dojít až k samotným pramenům, připravte se na to, že v závěru stezky narazíte na náročnější terén a budete se muset přidržovat ocelových lan.

Varianty tras:

  • Trenta – Pri Cerkvi – prameny Soči a zpět (12 km, 2,5 hod.)
  • parkoviště u vodopádu Boka – vodopád Boka (1 km, 20 min.)
  • vesnice Žoga – vodopád Boka a zpět (6 km, 2 hod.)
  • Kobarid – vodopád Kozjak a zpět (6 km, 2,5 hod.)
  • libovolný úsek trasy v údolí Soči

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

2. Soutěskou Vintgar po dřevěných můstcích

Jen pár kilometrů od překrásného jezera Bled objevíte opravdový přírodní klenot. Je jím kouzelná soutěska Vintgar, skrze kterou si prorazila cestu horská říčka Radovna. Šine si to skalní průrvou až k působivému vodopádu Šum, ke kterému dorazíte v závěru své cesty.

Nenáročná stezka dlouhá 1,6 kilometru vede po dřevěných chodníčcích a můstcích nad řekou. Cestou si užijete příjemné klima, výhledy na hučící peřeje i klidné tyrkysové laguny.

Soutěska je průchozí jen jedním směrem, zpět k parkovišti se proto musíte vydat jinudy. Na výběr máte ze dvou možností – buď se vrátíte pohodovou lesní cestou v kopcích nad soutěskou přes Blejskou Dobravu, nebo kolem kostela sv. Kateřiny.

Varianty tras:

  • Bled – Vintgar – kostel sv. Kateřiny – Zasip – Bled (10 km, 2 hod.)
  • parkoviště – Vintgar – Blejska Dobrava – Parkoviště (4,5 km, 2,5 hod.)
  • parkoviště – Vintgar – kostel sv. Kateřiny – Parkoviště (5,6 km, 3 hod.)

Vyberte si ubytování u jezera Bled a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

3. Poklidně okolo jezera Bohinj

Jezero Bohinj patří díky nádherné okolní přírodě a pestrému sportovnímu vyžití k nejvyhledávanějším slovinským lokalitám. Tyrkysová vodní hladina, ve které se odrážejí mohutné vrcholky Julských Alp, si již získala srdce nejednoho cestovatele. Nechte se krásou Bohinje okouzlit i vy a vydejte se na nenáročnou túru podél jezera. Okruh můžete začít v osadě Ukanc nebo v obci Ribčev Laz.

Procházku lesními stezkami s výhledem na jezero si můžete zpestřit odpočinkem na pláži nebo plavbou na lodičce. Otužilci se mohou v průzračné vodě jezera Bohinj i vykoupat.

Varianty trasy:

  • okruh okolo jezera Bohinj (12 km, 4 hod.)
  • libovolný úsek cesty

Vyberte si ubytování u jezera Bohinj a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

4. Za nádhernými výhledy na Velikou Planinu

Zelená pláň posetá tradičními dřevěnými salašemi – to je Velika Planina v Kamnicko-Savinjských Alpách. Toto jedinečné místo si můžete prohlédnout bez velké námahy, až na vrchol vás totiž vyveze lanovka z obce Kamniška Bistrica. Horní stanoviště kabinkové lanovky se nachází na vrcholu Šimnovec, odkud vede příjemná stezka až k planině. Můžete zde však i přesednout na navazující sedačkovou lanovku a nechat se dopravit k chatě Zeleni rob, od které je to na Velikou Planinu už opravdu jen kousek.

Nahoře si užijete nezapomenutelné výhledy na skalnaté vrcholky Alp. Vyšplhejte na nejvyšší vrchol planiny – Gradišče nebo navštivte nedalekou osadu Mala Planina. Poté co si pastevecký ráj křížem krážem prochodíte, posilněte se domácím sýrem či mlékem v jedné z místních romantických salaší.

Varianty trasy:

  • lanovka (Šimnovec) – Velika Planina – Mala Planina a zpět (8 km, 3 hod.)
  • lanovka (Zeleni Rob) – Velika Planina – Gradišče – Lanovka (1,5 km, 40 min.)
  • lanovka (Šimnovec) – Velika Planina – jeskyně Vetrnica a zpět (5,9 km, 1,5 hod.)
  • lanovka (Zeleni Rob) – Velika Planina – Kamniška Bistrica (5,3 km, 4 hod.)

Vyberte si ubytování v Savinjských Alpách a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

5. Mezi farmami údolím Robanov kot

Dalším překrásným místem v Kamniško-Savinjských Alpách, které rozhodně stojí za návštěvu, je Robanov kot. Toto čtyřkilometrové údolí se táhne v blízkosti rakouských hranic a je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zajímavou lokalitu bez davů turistů. V dolině se můžete vydat na příjemnou procházku a kochat se výhledy na zelené louky, osamocené horské farmy a samozřejmě skalnaté vrchy.

Varianty tras:

  • Koča na Loki – Raduha (2,5 km, 1,5 hod.)
  • Robanov kot – Molička planina a zpět (6 km, 2,5 hod.)
  • Logarska Dolina – vodopád Rinka (6 km, 2,5 hod.)
  • libovolný úsek v údolí Robanov kot

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

6. Za historií do skanzenu Kolovrat

Příroda a historie se snoubí v unikáním slovinském skanzenu Kolovrat, který leží u hranic s Itálií. Na hřebenu Kolovrat vybudovala italská armáda za dob první světové války opevněný systém třetí obranné linie se zákopy, vyhlídkovými plošinami a štolami. Muzeum na pravém břehu řeky Soči je návštěvníkům přístupné zdarma.

Tento výlet vás nadchne, i pokud zrovna nepatříte mezi zapálené historiky. Cesta vám totiž nabídne jedny z nejkrásnějších výhledů na údolí řeky Soči, italský region Veneto a Jaderské moře. Ke Kolovratu se nejlépe dostanete autem z obce Livške Ravne vzdálené 3 kilometry od skanzenu.

Trasa:

  • okružní procházka skanzenem, začátek: parkoviště pod Kolovratem (1 hod.)

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

7. V obklopení hor v údolí Tamar

Nedaleko proslulého turistického střediska Kranjska Gora se můžete vydat na lesní procházku údolím Tamar. Své putování začněte u skiareálu Planica se skokanskými můstky, které jsou dějištěm mezinárodních soutěží ve skocích na lyžích. Pokračujte malebným údolím mezi Julskými Alpami až k horské chatě Dom v Tamarju, kde doplníte energii tradičními slovinskými pochoutkami. Plni sil můžete pokračovat dále třeba k vodopádu Črne Vode nebo k prameni říčky Nadiža.

Varianty tras:

  • Planica – Dom v Tamarju (4 km, 1,5 hod.)
  • Planica – Dom v Tamarju – Črne Vode (5 km, 2 hod.)
  • Planica – Dom v Tamarju – Nadiža prameny (4,7 km, 2 hod.)

Vyberte si ubytování v letovisku Krajnska Gora a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

8. Za úžasnou podívanou k vodopádu Savica

Vodopád Savica patří k nejzajímavějším přírodním divům v celém Slovinsku. Abyste si mohli vychutnat jedinečnou scenérii, musíte zdolat asi 500 schodů. Odměnou vám však bude nádherný vodopád padající ze skalního útesu z výšky 78 metrů.

Vyrazit sem můžete z obce Ukanc u Bohinjského jezera po asi 4kilometrové trase. Autem se ale dostanete až na parkoviště pod vodopády, odkud je to k cíli asi půl hodinky cesty.

Varianty tras:

  • Ukanc – vodopády Savica (4 km, 2 hod.)
  • Ribčev Laz – vodopády Savica (9 km, 3,5 hod.)
  • Koča pri Savici – vodopády Savica (1,2 km, 40 min.)

Vyberte si ubytování u jezera Bohinj a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

9. Romantika okolo jezera Bled

Bled nesmí chybět na žádném seznamu slovinských krás. Klidnou procházku promenádou okolo jezera můžete zahájit v centru městečka Bled. Celý okruh měří asi 6 kilometrů. Túru můžete protáhnout výšlapem na Bledský hrad nebo na některou z okolních vyhlídek, jako je Ojstrica nebo Mala Osojnica. Zastavit se můžete také na pláži nebo v jedné z kaváren a restaurací na břehu a dopřát si vynikající místní zákusek kremšnita z křehkého těsta a spousty lahodného krému.

Varianty tras:

  • okolo jezera Bled (6 km, 1,5 hod.)
  • Ojstrica – Velika Ojstrica – Malá Osojnica (4,3 km, 2 hod.)
  • centrum Bledu – Bledský hrad (1 km, 20 min.)
  • jezero Bled – soutěska Vintgar (8,4 km, 2,5 hod.)

Vyberte si ubytování u jezera Bled a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

10. Po zelených pastvinách na planinu Menina

Planina Menina se rozkládá nedaleko Vranska a je protkaná spoustou turistických tras vhodných k odpočinkovým i náročnějším výletům. Tento krásný kout přírody je pokrytý starými lesy, rozlehlými pláněmi a krasovými jeskyněmi.

Vydat se můžete třeba na kratší procházku z planiny Biba, kde stojí malebná kaplička, podél stejnojmenného jezera až k horské chatě Dom na Menini Planini, kde se můžete posilnit na zpáteční cestu.

Varianty tras:

  • planina Biba – Dom na Menini Planini – Jezero Biba – planina Biba (9 km, 2 hod.)
  • Dom na Menini Planini – Vivodnik (500 m, 15 min.)
  • libovolná procházka

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte všechny přírodní krásy jako na dlani.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet