Objevte to NEJ z Maďarska: 9 NEJromantičtějších míst, která najdete v Maďarsku

I když Maďarsko není naší sousední zemí, těší se u Čechů velké oblibě pro své termální lázně a parádní kuchyni. Která místa se rozhodně vyplatí vidět alespoň jednou? Nechte se inspirovat naším seznamem nej měst v Maďarsku.
Objevte to NEJ z Maďarska: 9 NEJromantičtějších míst, která najdete v Maďarsku

Kam se vydat za nejkrásnějšími městy v Maďarsku?

1. Budapešť

Kdo nebyl v Budapešti, ten jako kdyby v Maďarsku ani nebyl… Jak si ale vychutnat atmosféru hlavního města jako místní, ale zároveň poznat její největší lákadla? Vydejte se za poznáním historie do parlamentu a poté obdivujte krásy Budínského hradu na druhém břehu Dunaje. Jen pár kroků od něj si užijte procházku po chrámu krále Matěje se známou Rybářskou baštou. Projděte se také po řetězovém mostě, který jako první spojil břehy měst Buda a Pešť, a nechte se unášet rytmem toku řeky během procházky po nábřeží nebo plavby na vyhlídkové lodi. Ochutnejte pravý maďarský guláš, nebo si dopřejte „street food“ v podobě langoše. Anebo dáte přednost pikniku na Margitiny ostrově? Vězte, že na tomto místě potkáte mnoho místních, kteří si zde užívají pohodu uprostřed ruchu města. Ty nejznámější památky už jste viděli? Vydejte se do nádherného hradu Vajdahunyad uprostřed parku, kde se budete cítit jako v pohádce. Samozřejmostí je nespočet galerií, muzeí a dalších památek, které stojí za návštěvu. A nezapomeňte si ani plavky! Přímo uprostřed Budapešti můžete relaxovat v termálních lázních, kterých je zde hned několik.

Náš tip:

Domluvili jsme pro vás ty nejlepší nabídky ubytování v Budapešti, které si můžete prohlédnout tady. Ať už chcete strávit víkend prohlídkou památek, anebo si chcete dopřát relaxaci ve wellness či lázních, ať už chcete zůstat v centru města, anebo v klidnější oblasti, určitě si vyberete hotel či penzion přesně pro vás.


2. Tihany

Tento poloostrov na břehu jezera Balaton láká návštěvníky nejen na přírodní krásy, ale také na historické zajímavosti. Tihany poskytuje nezapomenutelný zážitek v každém ročním období. Vydáte-li se sem na jaře, vezměte si s sebou také kola - okolí je totiž protkáno nádhernými cyklostezkami vhodnými i pro rodiny s dětmi. V létě se můžete těšit na koupání a lenošení na plážích kolem Balatonu, a také na obdivování krásné levandule na zdejších polích. Podzimní návštěva Tihany se neobejde bez vstupenky na jednu z akcí zaměřené na sklizeň plodin či bez prohlídky místního Benediktinského opatství. A co dělat v Tihany v zimě? Určitě se projděte kolem krásně zamrzlého jezera Balaton a užívejte si pohody v okolních wellness centrech či lázních.

Náš tip:

Okolí Balatonu nabízí nesčetné možnosti parádního ubytování - podívejte se do naší nabídky a vyberte si pobyt v hotelu či penzionu podle vašich představ.


3. Šoproň

Šoproň je jedním z nejkrásnějších měst v Maďarsku, které se může pyšnit bohatou historií i zachovaným středověkým jádrem s hradbami. Nachází se na úpatí pohoří Lővér, jen pár kilometrů od Neziderského jezera sahajícího většinou své plochy do Rakouska. Poměrně blízko je to sem také z Česka, které je od Šoproně vzdáleno zhruba 150 kilometrů. Město Šoproň se nazývá také barokní perlou Uherska a „nejvěrnějším městem“, protože se po první světové válce v referendu rozhodlo připojit k Maďarsku a ne k bohatšímu sousednímu Rakousku. Jako památka na tuto slavnou událost se dnes v Šoproni nachází Brána věrnosti. Za návštěvu zde stojí také Požární věž s nádherným výhledem do širokého okolí i Koupaliště Lővér a Plovárna Ference Csika, kde se budete během koupání kochat krásnými borovými lesy. Úplně ale stačí navštívit centrum města s krásnými budovami a příjemnými restauracemi a uvidíte, že jde o ideální místo na procházky plné romantiky.

Během výletu určitě nevynechejte ani návštěvu Staré synagogy a ochutnávku místních vinných specialit.

Náš tip:

Na poznání všech krás Šoproně vám jeden den určitě stačit nebude. Vydejte se sem proto alespoň na víkendový pobyt.


4. Keszthely

Dalším malebným historickým městem s bohatým kulturním životem je Keszthely ležící na západním břehu Balatonu. Klenotem města je neorokokový zámek Festetics s krásným anglickým parkem a skleníky, který je mnohými připodobňován k francouzskému Versailles. V Keszthelyi najdete také několik muzeí, jako například Muzeum aut Cadillac a Muzeum Balatonu. Na břehu jezera Balaton se nachází městská pláž, která navozuje atmosféru středomořského letoviska, a nechybí zde ani slavné molo. Městečko je navíc obklopeno množstvím tras vhodných pro pěší turistiku či cykloturistiku, díky čemuž si dovolenou u Balatonu užijete s celou rodinou.

Náš tip:

Ať už se do Keszthely vydáte za turistikou nebo památkami, pohodlné zázemí vám určitě přijde vhod. Vyberte si proto pobyt u Balatonu z naší nabídky.


5. Ostřihom

Město Ostřihom je mezi návštěvníky mimořádně oblíbené. Jedná se o krásné historické město, kde nechybí ani parádní termální lázně. Vydejte se tu na romantickou procházku po krásných historických čtvrtích a uličkách, které vás dovedou například na Hradní vrch s královským hradem a Ostřihomskou bazilikou. Z vrchu si vychutnejte také parádní výhled na Dunaj, po kterém jezdí i výletní lodě. A kam se vydat za odpočinkem? Jednoznačně na zážitkové koupaliště Aquasziged s relaxačními bazény i wellness centrem.

Přes Dunaj se můžete projít i po mostě Marie Valérie, který spojuje nejen dvě města, Ostřihom a Štúrovo, ale také dvě země - Maďarsko a Slovensko.

Náš tip:

Užijte si termály i známé pamětihodnosti Ostřihomi a vydejte se sem na pobyt plný zážitků.


6. Győr

Město Győr je známé nejen svými termálními lázněmi a magickým historickým centrem města s budovami v barokním stylu. Jeho snad nejvýznamnější památkou je Biskupský hrad postavený ve 13. století. Při prohlídce jádra města tu najdete nespočet kostelů, muzeí a pohádkových úzkých uliček, které rozhodně stojí za návštěvu. S dětmi se pak vydejte do Zoo Xantus János, která je jako stvořená pro rodinné odpoledne. Hlavním lákadlem města jsou jednoznačně Termální a zážitkové lázně Rába Quelle s vícero druhy zážitkových bazénů a tobogánů. Do Győru můžete zavítat v každém ročním období – díky množství aktivit se rozhodně nebudete nudit ani minutu.

Náš tip:

Chystáte se do Győru na několik dní? Vyberte si ideální pobyt, kde se bude líbit celé vaší rodině.


7. Pécs

Město Pécs je známé díky své bohaté minulosti a kulturnímu životu. Jeho historický název zní „Pětikostelí“, což vypovídá o množství náboženských staveb - prohlédnout si zde můžete jak významné kostely, tak stavby z římského období, kopulovité mešity či minarety. Za pozornost stojí obzvláště mešita Jakowaliho Hassana Paschu na Rákócziho ulici, která je jednou z nejlépe zachovaných muslimských staveb v Maďarsku. Milovníky umění rozhodně zavedou kroky do četných galerií - mezi ty nejoblíbenější patří galerie prezentující díla současných umělců Zsdrál Design & Art nebo Muzeum Victora Vasarelyho, světoznámého pop-artového umělce. Rodinky s dětmi zase potěší zdejší Zoo, kde můžete spatřit množství vzácných druhů zvířat.

Jen 25 km od Pécse se nachází městečko Harkány, které je vyhlášeno hlavně pro své termální lázně s léčivou vodou unikátního složení. Přijeďte si i vy odpočinout do venkovních a vnitřních bazénů s vodou obsahující vzácný karbonylsulfid, který byl objeven právě v této lokalitě. Po dni stráveném koupáním jistě pocítíte příznivé účinky na pohybovém ústrojí i kůži.


8. Szentendre

Malebné dlážděné uličky, příjemné kavárničky i procházky ruku v ruce s vaší polovičkou podél Dunaje - přesně tak vypadá „Montmartre na Dunaji“, městečko Szentendre, které možná znáte pod názvem Svatý Ondřej. Množství návštěvníků se sem vydává za jedinečnou uměleckou atmosférou, jejímž důkazem je množství galerií. Na své si zde přijdou nadšenci téměř každého výtvarného směru či maďarského umělce - své galerie či expozice zde mají výtvarníci Barcsay Jenő, Béla Czóbel či Károly Ferenczy a mnozí další. Kromě maleb sem návštěvníky lákají i dvě další skvělé památky - jednou z nich je nejvýznamnější kostel Srbské pravoslavné církve v Maďarsku, barokní Bělehradský dóm. Druhým cílem turistů je největší skanzen v Maďarsku, Skanzen Szentendre, kde jednotlivé domy představují vesnickou architekturu různých maďarských regionů. Nechybí zde dřevěná zvonice, škola a narazit můžete také na ukázky lidových tanců a řemesel.

Szentendre leží jen 22 km od Budapešti. Pokud se sem chcete dopravit opravdu stylově, nechte se sem zavést trajektem po Dunaji - vyhlídková plavba trvá 1,5 hodiny a poodhalí vám všechny krásy této jedinečné oblasti.

Náš tip:

Chcete si prohlédnout to nejlepší z města Szentendre i širokého okolí posetého památkami? Ubytujte se v Budapešti a do centra hlavního města Maďarska i k uměleckým výstavám to budete mít kousek.


9. Eger

Když se řekne Eger, mnozí z nás si jako první vybaví parádní termální lázně stojící přímo v centru města. Po koupeli ve 13 bazénech s léčivou termální vodou a tureckých lázních se ale vyplatí vyrazit i do samotného města, které přímo překypuje kulturním životem a pamětihodnostmi. Jednou z těch, které se rozhodně vyplatí vidět, je starobylý hrad s překrásným výhledem na město. V Egeru se nachází také druhý největší chrám v Maďarsku, neoklasicistní bazilika. Pokud se nebojíte výšek, vystoupejte za nejkrásnějším výhledem na okolí na vrchol 40 m vysokého tureckého minaretu. Fanoušky legendární hudební skupiny potěší návštěva Muzea The Beatles. Na okraji města se navíc nachází mimořádně oblíbená oblast známá jako „Údolí krásných žen“. Čím je údolí tak výjimečné? Jde o vinařskou oblast, odkud pochází známé červené víno „Egri Bikavér“ - Býčí krev. Takové množství zajímavostí zní jako perfektní důvod k tomu, abyste si v Egeru udělali výlet dlouhý i několik dní.

Náš tip:

Termální bazény vzdálené jen pár kroků, vinotéky i slavná muzea? Vydejte se na pobyt do Egeru a užijte si všechna lákadla, která nabízí.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet