Objevte to NEJ z Maďarska: 9 NEJkrásnějších hradů, které jsou jako stvořené na výlet

Maďarsko se může pochlubit tolika krásnými hrady, že je obtížné vybrat si, kam se vydat za dobrodružstvím. S rozhodováním vám rádi pomůžeme – vybrali jsme 9 nejkrásnějších hradů jako stvořených pro výlet.
Objevte to NEJ z Maďarska: 9 NEJkrásnějších hradů, které jsou jako stvořené na výlet

Které maďarské hrady rozhodně stojí za návštěvu? Pojďte se podívat na náš výběr těch nejpůvabnějších a nejzajímavějších hradů napříč celým Maďarskem!

1. Budínský hrad

Nedílnou součástí panoramatu Budapešti je Budínský hrad, rozsáhlý komplex architektonických skvostů a historických budov stojících na Hradním vrchu. Vystoupat sem můžete i po vlastních, ale nejpohodlnější způsob, jak se dostat na vrchol, je nechat se vyvézt lanovkou, jejíž sklon je více než 40 stupňů. Ve výstupní stanici vás pak přivítá turul – mytologický tvor a státní symbol Maďarska. Prohlídka samotného hradního komplexu je velmi rozmanitá - za pozornost zde stojí velkolepý palác v neobarokové podobě, který v dobách Marie Terezie zahrnoval více než 200 panovnických místností. Dnes se zde nacházejí expozice Národní galerie, Historického muzea i Széchényiho národní knihovna. Během prohlídky nevynechejte ani Matějův kostel, který v minulosti sloužil i jako turecká mešita, anebo slavnou Rybářskou baštu. Projděte se kolem sochy krále Štěpána I. a prohlédněte si také sochu Nejsvětější trojice. Vaše kroky dále mohou směřovat až do samotného nitra Hradního vrchu – nachází se zde totiž podzemí, které během 2. světové války sloužilo jako protiraketová základna. Na prohlídku hradu si vyhraďte klidně i několik hodin.

Budínský hrad byl velmi oblíbeným místem častých návštěv a pobytů rakouského císaře Františka Josefa I. a jeho manželky císařovny Alžběty, známé jako Sisi.

Otevírací doba:

  • Hradní areál je otevřen pro veřejnost kdykoli, ale expozice mají vlastní otevírací hodiny.

Vstupné:

  • Hradní areál lze navštívit bezplatně, ale expozice a kulturní akce lze navštívit za poplatek.

Náš tip:

Užijte si pár dní v Budapešti a ubytujte se dle vašeho vkusu - v nabídce naleznete jak komfortní penziony a hotely blízko památek, tak i luxusní hotely s wellness a prvotřídními restauracemi.


2. Hrad Vajdahunyad

Většina hradů na světě vznikla jako obranná pevnost v těžkých časech, nebo jako luxusní sídlo někdejších panovníků. Hrad Vajdahunyad byl postaven za zcela jiných a daleko veselejších okolností. Jeho dokončení je datováno k roku 1896, který je pro maďarský národ velmi významný – v tom roce se totiž konaly velké oslavy tisíciletí maďarského státu. U příležitosti oslav byla v budapešťském parku Városliget postavena dřevěná imitace historické stavby hradu ze sedmihradského města Hunedoara. I když kulisy hradu měly v parku stát jen dočasně, místním obyvatelům se hrad líbil natolik, že časem město postavilo hrad z trvalých materiálů. Dnes si zde můžete prohlédnout kombinaci více architektonických slohů - románského, gotického i renesančně-barokního. Nejcharakterističtějším prvkem hradu je středověká věž hradu Vajdahunyad, podle které komplex získal svůj název. Uvnitř hradu můžete navštívit Zemědělské muzeum. Budovu obklopuje jezero Városligeti, které je v létě oblíbeným místem pro plavbu na loďce.

Po prohlídce hradu Vajdahunyad se projděte i po přilehlém parku, který zdobí několik sochy – jednou z nejznámějších je téměř 2 m vysoká socha Anonyma, která zobrazuje anonymního notáře bývalého maďarského panovníka. V jednom z výklenků pro sochy přímo na hradě je umístěna socha Bély Lugosiho, známého herce maďarského původu, který emigroval do Ameriky a ztvárnil postavu Drakuly.

Otevírací doba:

  • PO: zavřeno
  • ÚT - PÁ: 10:00 - 16:00 hodin
  • SO - NE: 10:00 - 17:00 hodin

Vstupné na stálou výstavu a vyhlídkovou věži:

  • Dospělí: 1 600 HUF
  • Studenti a senioři: 800 HUF

Náš tip:

Už se nemůžete dočkat návštěvy hradu Vajdahunady? Vydejte se na pobyt do Budapešti a k hradu i dalším památkám to budete mít kousek.


3. Vyšehradský horní hrad - Hrad Visegrád

Významným maďarským hradem, kde se psaly dějiny starší i ty novověké, je hrad Visegrád. Ještě v roce 1991 v jeho interiérech jednali předsedové vlád Polska, Maďarska i Československa o společném obchodu i vstupu do EU. Před více než 600 lety se zde odehrálo další zasedání, které se do dějin zapsalo nikoli pro svůj politický výsledek, ale pro množství vína zkonzumovaného panovníky - během jednání se zde vypilo více než 10 000 l vína! Dnes patří hrad, tyčící se až do nebes nad město Visegrád, k oblíbeným turistickým cílům. Nechte se i vy zlákat na prohlídku šestihranné Šalamounovy věže, kde si vychutnáte jak zajímavé expozice, tak i nádherný výhled do širokého okolí. Blízká citadela v minulosti ukrývala korunovační klenoty, dnes se zde nachází výstava mučících nástrojů. Královský palác je od Šalamounovy věže vzdálen přibližně 500 m a dostat se k němu můžete po trase známé jako Fellegvár - Kalvária. Prohlédnout si zde budete moci krásně zrekonstruované terasy i fontány zdobené četnými sochami lvů.

Je obdivuhodné v jaké podobě se dnes hrad nachází. Má za sebou totiž bouřlivou historii, kdy byl zničen a v roce 1544 padl do tureckých rukou. Později na hrad útočili také Habsburkové, kteří dokonce pevnost v roce 1702 vyhodili do povětří. První snahy o obnovu hradu začaly až začátkem 70. let 19. století a renovace pokračují dodnes.

Otevírací doba:

  • 25.12. - 8.1.: denně: 10:00 - 16:00 hodin
  • 10.1. - 28.2.: PÁ - NE: 10:00 - 16:00 hodin
  • 1.3. - 29.3.: denně: 9:00 - 17:00 hodin
  • 30.3. - 30.9.: denně: 9:00 - 18:00 hodin
  • 1.10. - 26.10.: denně: 9:00 - 17:00 hodin
  • 27.10. - 1.12.: denně: 9:00 - 16:00 hodin
  • 2.12. – 23.12.: PÁ - NE: 10:00 - 16:00 hodin
  • 24.12.: zavřeno

Vstupné:

  • Dospělí: 1 700 HUF
  • Studenti a senioři: 850 HUF
  • Děti do 6 let a senioři nad 70 let: zdarma

Náš tip:

Vydejte se do Maďarska na víkendový pobyt a ubytujte se v blízkém městečku Ostřihom s termálními lázněmi a dalšími krásnými památkami.


4. Hrad Sümeg

Hrad Sümeg je jednou z nejkrásněji zachovaných středověkých pevností v krajině, která i přes historické útrapy stále nabízí krásný výhled do okolí. V minulosti hrad odolával útokům mongolských nájezdů i tureckých vojsk, dobít se ho podařilo až habsburským vojskům. Ve 20. století prošel rozsáhlou rekonstrukcí, díky čemuž dnes patří k největším hradům v Maďarsku. Při návštěvě ho uvidíte již z dálky – jeho kamenné zdi spolu s věží se vypínají na vápencovém vrchu ve výšce 270 m n. m. Uvnitř si prohlédněte expozice Hradního muzea ve Staré věži, v bývalých hradních stájích se zase nachází Sedlářské muzeum. Na hradě se pravidelně konají hradní slavnosti plné historických kostýmů, voňavého jídla, hudby, ukázek řemesel a bohatého kulturního programu.

Hrad sehrál významnou vojenskou roli v Rákócziho válce za nezávislost, kdy byl důležitou základnou povstalců a v jeho hradbách se dokonce vyráběl střelný prach pro bojující vojsko. Vojska ale nedokázala útokům odolávat donekonečna a v roce 1709 se kurucké vojsko pod vedením Istvána Töröka z Teleku vzdalo bez jediného výstřelu z děla. Následně byl hrad vypálen.

Otevírací doba:

  • leden, únor, březen, listopad a prosinec: denně: 9:00 - 16:00 hodin
  • duben, květen, září a říjen: denně: 9:00 - 17:00 hodin
  • červen - srpen: denně: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělí: 1 500 HUF
  • Děti od 6 do 14 let a senioři: 800 HUF
  • Děti do 6 let: zdarma

Náš tip:

Hrad Sümeg se nachází necelých 30 km od Balatonu, a tak si sem můžete udělat výlet kdykoli mezi koupáním a opalováním. Blízko to budete mít také z městečka Kehidakustány (30 km) a lázeňského Sárváru (43 km).


5. Hrad Gyula

Hranice mezi Maďarskem a Rumunskem zdobí velká gotická pevnost – hrad Gyula. Jeho nedobytné zdi nejsou postaveny z kamene, ale netradičně z cihel, jejichž hlína se těžila v korytě řeky Körös. I když pevnost statečně odolávala útokům a více než 129 let byla pod osmanskou nadvládou, jejím největším nepřítelem se stal čas. Nechybělo mnoho a neunikla by úplné zkáze. Hrad zachránila až rekonstrukce, která zde začala po 2. světové válce a byla dokončena až v roce 2005. Dnes v hradě Gyula sídlí muzeum, kde si můžete prohlédnout památky na bohatou historii města. Součástí areálu hradu je také zámecká zahrada, která je oblíbeným dějištěm kulturních akcí, koncertů i výletů pro rodiny s dětmi.

Hrad během své existence nesloužil jen svému původnímu obrannému účelu. Jeho prostory sloužily také jako pivovar, palírna, archiv či dokonce vězení.

Otevírací doba:

  • září - říjen: ÚT - NE: 10:00 - 18:00 hodin, PO: zavřeno
  • červenec - srpen: denně: 9:00 - 19:00 hodin
  • listopad - únor: ÚT - NE: 9:00 - 17:00 hodin, PO: zavřeno

Vstupné:

  • Dospělí: 4 300 HUF
  • Zlevněné vstupné: 2 400 HUF
  • Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti): 10 100 HUF

6. Hrad Boldočín (Boldogkő)

Ideálním místem na výlet pro rodiny s dětmi i turisty je hrad Boldočín, známý také pod přezdívkou „šťastný kámen“. Tento hrad je skvělou zastávkou například na cestě za maďarskými termály v Miškovci a jeho okolí. Před výšlapem na hrad si nezapomeňte obout turistické boty – odměnou vám pak bude krásný výhled na chráněnou krajinnou oblast Zemplén. Přesné období vzniku hradu není známo, je však jisté, že se s výstavbou začalo v období po mongolské invazi, aby se mohlo dohlížet na cestu do Košic a údolí Hornádu. Vstup na hrad je možný přes dřevěnou lávku, která dnes nahrazuje někdejší padací most. Lávka zavede návštěvníky na dolní nádvoří a dále k dolnímu i hornímu hradu se starou věží. Prohlédnout si zde můžete výstavy zaměřené na archeologii, vojenskou historii i historii peněz, vlajek a erbů. Nejatraktivnější částí hradu je takzvaná Lví skála, strážní věž, která stojí na vrchu 20 m vysokého skalního hřebene. V podzemí zase zaženete svou žízeň ve vinárně, hlad přemůžete ve středověké restauraci.

K hradu Boldočín se váže pověst, podle které zde místní muž Bodó zachránil život krále Bela IV. Šťastný král daroval svému zachránci vesnice Aszalló a Bodoló pod podmínkou, že nad vesnicemi vybuduje hrad. Bodó byl otcem 7 moudrých dcer, které se rozhodly, že si za muže vezmou jen ty mládence, kteří budou rok pomáhat při stavbě hradu. Netrvalo dlouho a na kopci skutečně vyrostl hrad, kde se po ukončení výstavby uskutečnila svatba všech sester najednou. Svatby se samozřejmě zúčastnil i král Belo IV., který mu při pohledu na šťastné nevěsty a ženichy dal přezdívku „šťastný kámen“.

Otevírací doba:

  • leden - březen a listopad - prosinec: denně: 9:00 - 16:00 hodin
  • duben - květen a září - říjen: denně: 9:00 - 18:00 hodin
  • červen - srpen: denně: 8:00 - 20:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělí: 1 700 - 2 000 HUF
  • Studenti a senioři: 1 400 - 1 700 HUF
  • Děti do 6 let: zdarma

7. Hrad Bory

Všichni dobře víme, že láska hory přenáší. Díky ní vzniklo nespočet uměleckých děl počínaje písničkami a básněmi až po obrovské stavby. Své o tom ví i maďarský umělec Jenő Bory, který pro svou milovanou manželku, malířku Ilonu Komocsinovou, postavil vlastníma rukama hrad. A to bez pomoci – Bory chtěl své architektonické umění podrobit nejtěžší zkoušce, a tak nejen sám navrhl plány hradu, ale také se na jeho výstavbě podílel jako mistr a zedník. Na pozemku nedaleko Székesfehérváru (Stoličného Bělehradu), kde před začátkem výstavby stál jen malý domek a vinice, po 41 let postupného zvelebování a rozšiřování vyrostlo sídlo hodné králů - hrad pojmenovaný po svém staviteli - Bory. Hrad nese prvky oblíbených stylů manželů a mnozí návštěvníci se sem rádi vracejí - tvrdí totiž, že vždy, když se po jeho interiérech procházejí,objeví něco nového. Uvnitř hradu si kromě zajímavě pojatého zdobení můžete prohlédnout také ateliér i výstavy děl nejen manželů, ale také maďarských umělců, jako jsou János Fadrusz, István Csók či Vilmos Aba-Novák. Kolem hradu se navíc rozprostírá nádherná zahrada, kde nechybí četné sochy, fontány i busta architekta Boryho.

Hrad Bory je zapsán také v Guinnessově knize rekordů jako největší stavba, která byla postavena jediným člověkem.

Otevírací doba:

  • 8.1. - 6.3.: všední dny: 9:00 - 15:00 hodin, víkend: 9:00 - 16:00 hodin
  • 7.3. - 31.10.: denně: 9:00 - 17:00 hodin
  • 1.11. - 7.11.: denně: 9:00 - 16:00 hodin
  • 8.11. - 22.12.: všední dny: 9:00 - 15:00 hodin, víkend: 9:00 - 16:00 hodin
  • 23.12. - 7.1.: zavřeno

Vstupné:

  • Dospělí: 2 500 HUF
  • Studenti a senioři: 1 500 HUF
  • Děti do 6 let: zdarma

Náš tip:

Na prohlídku Hradu Bory se můžete vydat například během dovolené u Balatonu - hrad je totiž od oblíbeného letoviska vzdálen jen 39 km.


8. Hrad Tata

Dominantou drobného maďarského městečka Tata je jednoznačně stejnojmenný hrad stojící na břehu Starého jezera. Mohutný hrad se zde vypíná již od 15. století, kdy ho rozsáhlými stavebními pracemi vybudoval jako své sídlo a myslivecký zámeček král Zikmund Lucemburský. O pohodlí obyvatel hradu se staral topný systém hypokaustového typu a také vinný sklípek vytesaný do skály. Dnes si zde můžete prohlédnout prvky několika architektonických stylů, které se na hradě podepsaly během několika rekonstrukcí - gotického, renesančního, barokního i romantického. Za pozornost stojí také gotický rytířský sál a expozice Muzea Kuny Domokos, která je zaměřena na historii města v období středověku, a také na nádhernou místní fajánsovou keramiku. Ve volně zpřístupněné hradní kapli z 18. století je instalována výstava církevního umění.

Bohužel i Hrad Tata se stal obětí tureckých bojů - zachránila ho však lest podobná té s Trojským koněm. Během bojů v roce 1597 se dva mazaní uherští vojáci převlékli za Turky a v přestrojení se jim podařilo dostat na hradní most. Když padla noc, zpod obilí vyhrabali bronzový zvon naplněný střelným prachem a za pomoci obrovské exploze zničili hradní bránu. Po nečekaném útoku vypukl mezi Turky velký chaos. Do hradu tak vtrhl kapitán Miklós Pálffy se svými muži a Turky přemohli.

Otevírací doba:

  • PO: zavřeno
  • ÚT - NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělí: 1 300 HUF
  • Zlevněné vstupné: 700 HUF
  • Rodinné vstupné: 2 200 HUF

Náš tip:

Zpříjemněte si pobyt v Komárně či Komáromu nejen relaxem v termálech, ale také výletem za historií. Hrad Tata je od Komároma vzdálen necelých 20 km.


9. Hrad Füzér

Poslední hrad z našeho seznamu se vyplatí navštívit nejen pro jeho významnou minulost, ale také pro přírodní krásy v jeho okolí. Hrad Füzér se totiž tyčí na vulkanické skále v nadmořské výšce 552 m n. m. v nejvýchodnější části pohoří Zemplén. Pěší trasa i cyklostezka vás zavedou k hradu ze 13. století, který patří k nejstarším kamenným hradům v někdejším Uhersku. Kromě působivých výstav věnovaných spletité historii hradu a maďarským korunovačním klenotům (které zde byly v 16. století ukryty) si zde můžete prohlédnout i krásně udržovanou bylinkovou zahradu. Zajímavostí hradu jsou zachovalé pece a krby, a také středověká toaleta. Nejpůsobivější výhled se vám naskytne z Dolní bašty, odkud je vidět i vesnička v podhradí.

Hrad Füzér vystřídal během své existence množství majitelů. Na začátku 17. století byla majitelkou hradu i proslavená krvavá hraběnka Alžběta Bátoriová.

Otevírací doba:

  • 14.3. - 14.6. a 1.9. - 1.11.: denně: 10:00 - 18:00 hodin
  • 15.6. - 31.8.: denně: 9:00 - 18:00 hodin
  • 2.11. - 13.3.: denně (kromě pondělí): 10:00 - 16:00 hodin (pouze za dobrého počasí)

Vstupné:

  • Dospělí: 3 000 HUF
  • Studenti a senioři: 2 500 HUF
  • Děti do 6 let: zdarma
  • Rodinný vstup: 8 800 HUF

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet