Objevte to NEJ z Česka: 10 NEJlepších turistických tras

Našli jsme pro vás 10 nejkrásnějších turistických tras plných výhledů, krásné přírody, zajímavých zákoutí i památek. V seznamu najdete jak snadné trasy pro začátečníky a rodiny s kočárky, tak i pro zkušené horaly. Tak hurá do přírody!
Objevte to NEJ z Česka: 10 NEJlepších turistických tras

Nazujte si turistické boty a vydejte se s námi k těm nejzajímavějším výletním cílům. Přinášíme inspiraci na túry ve všech koutech Česka.

Jeseníky: Výstup na Praděd

1. Jeseníky: Výstup na Praděd

Praděd je nejvyšší vrchol Jeseníků a zároveň nejznámější horský symbol Moravy a Slezska. Obdobně jako Sněžka nebo Radhošť patří k povinným turistickým cílům. Výstup na Praděd zvládnou i příležitostní turisté. Kopec samotný je plochý, zvýrazňuje jej 146,5 metru vysoký televizní vysílač viditelný desítky kilometrů daleko a je nejvýše položeným místem v Česku. Na Praděd vystoupejte kolem řeky Střední Opavy, která vytváří kaskády a peřeje. Pod kaplí svaté Hedviky začíná 5,5 km dlouhá modře značená trasa k chatě Švýcárna. Odtud pokračujte hřebenovou magistrálou na Praděd, což je trasa dlouhá 9 km s 800 metrovým převýšením. Nejdříve projdete hustými lesy, ale se vstupem na Medvědskou hornatinu se vám začnou odkrývat panoramata horských hřebenů. Cílová rovinka na Praděd už vede po asfaltce a nejspíš potkáte zástupy turistů. Přesto je Praděd magicky přitažlivý a krásný.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


Krkonoše: Výstup na Sněžku

2. Krkonoše: Výstup na Sněžku

Naši nejvyšší horu vám asi nemusíme dlouze představovat. Pojďme se tedy rovnou podívat, jak se na její vrchol dostanete. Vede k ní několik krásných cest dosažitelných pěšky, v zimě na běžkách anebo také lanovkou z Pece pod Sněžkou. Pokud nejste zkušení horalové, cesta od Pomezních bud patří k nejlehčím trasám. Výchozí bod je Horní Malá Úpa, odtud se dostanete po červené značce k chatě Jelenka, dále budete stoupat další 4 km přes Obří hřeben na Sněžku. Další schůdnou variantou je trasa z Pece pod Sněžkou po zelené turistické trase na Růžovou horu. Z Růžohorek pokračujte po žluté značce až na Sněžku. Poslední trasa je nejnáročnější, ale zároveň nejkrásnější. Z Pece pod Sněžkou se vydáte po modré značce asi 7 km přes Obří důl na Obří sedlo, odkud vystoupáte na Sněžku po červené. Najdete zde nezapomenutelné výhledy na Obří důl i na Sněžku.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


České Švýcarsko: Túra Mezní Louka - Pravčická brána

3. České Švýcarsko: Túra Mezní Louka - Pravčická brána

České Švýcarsko je úchvatné. Pojďte si jej projít celé křížem krážem. Vydejte se z obce Hřensko k Pravčické bráně po červené turistické značce kolem penzionu Lugano. Cesta po silnici vás zavede ke Třem pramenům, odkud pokračujte stoupáním lesním terénem. U Pravčické brány najdete krásný zámeček Sokolí hnízdo. Od Pravčické brány se vydejte po žluté turistické značce po vrstevnicích Gabriliiny stezkyna Mezní louku. Za hotelem Mezní louka vystoupáte po modré značce Ke Strži. Odtud pokračujte po žluté trase k Divoké Soutěsce, kde se s poutavým vyprávěním propletete soutěskami Divoké Kamenice. Dále pokračujte kaňonem k Tiché Soutěsce, odkud se přeplavíte s převozníkem Edmundovou Soutěskou. Odtud je to pak pouhé 2 km do Hřenska. Celá trasa je dlouhá 16 km a je nenáročná.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


Beskydy: Túra Pustevny - Radhošť

4. Beskydy: Túra Pustevny - Radhošť

Další turistickou klasikou, kterou byste neměli vynechat je beskydská túra z Pusteven na Radhošť. Cesta vede po rovině až do pozvolného kopce a je dostatečně široká. Výchozím bodem je horské sedlo Pustevny, kam se dá dojet i autem od Prostřední Bečvy. Na Pustevnách stojí dřevěné stavby Libušín a Maměnka, postavené v lidovém slohu dle projektu architekta Dušana Jurkoviče. Od Pusteven se vydejte po naučné stezce Radegast, po modré turistické značce. Asi po prvním kilometru se ocitnete u sochy Radegasta, pohanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody. Dále pokračujte přes rozcestí Radhošť - hřeben na vrchol kopce Radhošť, na kterém stojí dřevěný kostel sv. Cyrila a Metoděje a před ním socha těchto dvou věrozvěstů. Pokocháte se nádhernými výhledy na Beskydy, Valašsko, Jeseníky, Malou a Velkou Fatru.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


Jizerské hory: Túra Riegrovou stezkou

5. Jizerské hory: Túra Riegrovou stezkou

Naučná Riegrova stezka vede přírodní rezervací Údolí Jizery, nabízí celkem 15 zastavení věnovaných ochraně přírody, fauně a flóře, geologii a technickým zajímavostem v údolí. Cesta vede kolem několika vyhlídek, z nichž je krásný pohled na řeku Jizeru a její údolí. K nejatraktivnějším místům stezky patří skalní brána u Bítouchova, kterou překonáte po 77 metrech dlouhé visuté lávce umístěné 5,5 metrů nad hladinou řeky. Riegrova stezka končí v Podspálově na soutoku řek Jizery a Kamenice. Odtud se dále můžete vydat do sklářského města Železný Brod, do Bozkova k dolomitovým jeskyním, Palackého stezkou ke zříceninám hradu Návarov nebo zpět po horní hraně údolí zpět do Semil.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


CHKO Český ráj: Túra Prachovskými skalami

6. CHKO Český ráj: Túra Prachovskými skalami

Vydejte se túru Prachovskými skalami a vyberte si z malého nebo velkého okruhu. Malý okruh je dlouhý 1,5 kilometru a je provázen žlutou turistickou značkou. Od Turistické chaty mírně vystoupáte lesní cestou k Zadní Točenici, před začátek Císařské chodby a odtud se vydáte k Malé Fortně. Po cestě můžete obdivovat skalní medailon Jana Žižky, místy se přidržíte zábradlí a pokocháte se nejkrásnější vyhlídkou Českého ráje. Velký okruh je dlouhý 3 kilometry a je značen zelenou turistickou značkou. Od Turistické chaty vystoupáte po červené značce od Zelené rokle a namáhavým Řehákovým výstupem, zabezpečeným zábradlím, na Pechovu vyhlídku. Pak už pokračujte po pohodlném úseku k rozcestí nad Fortnou a dále potemnělou chodbou. Na trase zahlédnete Lví sluj, Novou rokli nebo například Šikmou věž. Trasy Prachovskými skalami jsou dobře značené, takže nemůžete minout krásné výhledy, věžičky a skalní útvary.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


CHKO Český les: Túra k lomu Velká Amerika i Karlštejnu

7. CHKO Český kras: Túra k lomu Velká Amerika i Karlštejnu

Další úchvatnou stezkou je túra přes Český kras k lomu Velká Amerika i Karlštejnu. Jedná se o velmi jednoduchý a krátký výlet, s minimálním převýšením. Půjdete po značených cestách či vyšlapaných stezkách. Vydejte se z náměstíčka v obci Mořina, chvíli po žluté značce. Dá se odbočit přes pěšinky mezi zahradami a kolem židovského hřbitova až k železnici a opět se napojit na žlutou. Dále vede stezka kolem lomu Velká Amerika, lomu Mexiko a lomu Kanada. V okolí se ještě nachází lom Malá Amerika, který se skrývá v lesích. Cesta dál vede po široké polní cestě, odkud je vidět i na hrad Karlštejn. K němu je to pak už coby kamenem dohodil. Vápencové lomy vznikly již v 19. století a největší a nejznámější z nich je lom Velká Amerika. Ten je pro svůj atraktivní vzhled využíván i filmaři. Natáčel se zde např. Limonádový Joe, Akumulátor i zahraniční filmy a seriály.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


České středohoří: Výstup na Bořeň

8. České středohoří: Výstup na Bořeň

Hora Bořeň je obklopena krajinou zdevastovanou těžbou hnědého uhlí, přesto má stále velkou hodnotu jako přírodně cenná lokalita s výskytem mnoha chráněných druhů. Vyskytují se zde chráněné druhy ptáků, drobní živočichové a rostliny. Botanickým unikátem na Bořni je Liběšická stráň. Vrchol hory je přístupný po značené turistické stezce a vede tudy i naučná stezka. Za dobré viditelnosti spatříte z Bořně vrcholy ostatních hor Českého Středohoří a velkou část hřebene Krušných hor. Vrch Bořně je zajímavý i archeologicky, našly se zde pozůstatky knovízské kultury z dob kolem tisíce let před naším letopočtem. K Bořni vede jedna značená turistická trasa – zelená. Vydáte se po ní přímo od železniční stanice, směrem k náměstí. Po chvíli se již ocitnete na pastvinách a v lesíku. Na vrchol Bořně je to pak už asi jen čtvrt hodinka od rozcestníku. Z vrchu se můžete kochat pohledem na Bílinu.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


Jižní Morava:Túra po Národním parku Podyjí

9. Jižní Morava: Túra po Národním parku Podyjí

Podyjí je náš nejmenší Národní park, jehož osu tvoří přes 40 kilometrů dlouhé údolí Dyje. A kromě rakouské obce Hardegg v něm nenajdete osídlenou část. Tím je Podyjí unikátní. Národní park projdou zkušení turisté během dvou dnů. Pokocháte se asi 50 kilometry stezek vedoucích lesy, loukami, podél vinic a přes nádherné vyhlídky. Vydejte se cestou kolem břehu přehrady. Hned po pár kilometrech natrefíte na Sealsfieldův kámen, první vyhlídku. Dále se vydejte po žluté značce proti proudu řeky. Dostanete se k vinohradům, které vás dovedou k vyhlídce Devět mlýnů. Mezi dalšími zastávkami následuje Žlebské jezírko a zřícenina Nový Hrádek. Na hradě navštivte komentovanou prohlídku. Další den se vydejte Pašeráckou stezkou do Vranova, která patří k nejzajímavějším cestám v parku. Stezka nabízí krásné výhledy na protější svahy Braitavy, ležící pod Býčí horou, nejvyšším vrcholem znojemského okresu. Je to největší a zároveň nejzachovalejší oblast přirozených lesů na území národního parku Podyjí.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.


Brno: Túra podél Brněnské přehrady na hrad Veveří

10. Brno: Túra podél Brněnské přehrady na hrad Veveří

Brněnská přehrada je oblíbeným cílem všech rekreantů. Kromě relaxace a vodních sportů se můžete kolem přehrady vydat na výlet po značené turistické trase a dojít až k hradu Veveří. Velká část výletu vede po asfaltových cestách, proto je vhodná i pro kočárky. Výchozím bodem výletu je autobusová zastávka Rakovec na jihovýchodním okraji přehrady. Cestou na Veveří se budete držet červené značky. První část trasy vede kolem obydlené části s chatkami, hotely, kempy a plážemi. Za rozcestím Osada – hostinec vstoupíte do lesa a za 2,5 kilometrů dojdete na další rozcestí (Cyklistická – přístaviště). Odtud již vedou úzké cesty ve skalkách (tudy už nedoporučujeme chodit rodinám s kočárky). Za chvíli dorazíte k mostu u přístaviště Hrad Veveří. Vyšplhejte se na hradby a vydejte se na prohlídku hradu. Nazpátek můžete dojít pěšky, svézt se autobusem či lodní dopravou.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na túru opravdu kousek.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet