Kam na nejkrásnější vánoční trhy v Česku v roce 2023?

Vůně svařeného vína, zpěv koled a zvuky rolniček, krásně nasvícená náměstí s ozdobenými stromečky uprostřed… Příjemná atmosféra vánočních trhů nenechá nikoho na pochybách, že se blíží nejkrásnější svátky roku. Kam letos za nejkrásnějšími vánočními trhy?
Kam na nejkrásnější vánoční trhy v Česku v roce 2023?

Ačkoliv tradice vánočních trhů sahá až do středověku, i v dnešní uspěchané době jsou neodmyslitelnou součástí adventního času. Jsou místem, kde ochutnáte tradiční vánoční pochoutky, zahřejete se při popíjení svařených nápojů a přímo od řemeslníků nakoupíte dárečky pro své blízké. Vánoční jarmarky se konají na mnoha místech od velkoměst po malé obce. Na jakých místech se v Česku v roce 2023 pořádají nejkrásnější vánoční trhy? Navštívíte letos ty nejbližší, nebo se vydáte na víkendový pobyt a vychutnáte si pohodovou předvánoční atmosféru naplno?

🎄 Praha

Vánoční trhy v Praze si každoročně nenechá ujít mnoho návštěvníků z Česka i ze zahraničí a není se čemu divit. Oslava Vánoc v malebných kulisách pražských památek je opravdu jedinečným zážitkem. Největší trhy budou probíhat na Staroměstském náměstí. Kromě desítek stánků s vánočními pokrmy a nápoji, dekoracemi a rukodělnými výrobky se můžete těšit na bohatý kulturní program na velkém pódiu, ukázky lidových řemesel, velký betlém a mini zoo. Za ochutnání rozhodně stojí tradiční rybí polévka, kterou pro návštěvníky již několik let vaří tým špičkových kuchařů restaurace Taiko. Vánoční trhy na Staroměstském náměstí budou otevřeny denně do 22:00 hodin, stánky s občerstvením pak dokonce do půlnoci.

Pokud máte raději komornější akce, navštivte vánoční trhy na náměstí Míru v srdci Královských Vinohrad. Nabídka zdejších stánků je neméně bohatá. Najdete zde jednoduše všechno, co patří k Vánocům, od delikates přes dekorace až po stromky a kapry. Velkou výhodou je i skvělá dopravní dostupnost – metro trasy A má stanici přímo na náměstí a nedaleko se nachází i výstup trasy C na stanici I. P. Pavlova. Přímo na náměstí se dostanete také autobusem nebo tramvají.

Podobně vřelou a klidnou atmosféru nabízejí také vánoční trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Před kostelem Nejsvětějšího srdce Páně bude probíhat vánoční jarmark s dekoracemi, vánočními věnci, adventními kalendáři, cukrovím, horkými nápoji a zkrátka vším, co na vánočních trzích nesmí chybět. I na náměstí Jiřího z Poděbrad se snadno dostanete metrem nebo tramvají. Již zmíněné trhy na náměstí Míru jsou vzdáleny pouze jednu stanici metrem, a tak stihnete obě místa navštívit během jednoho odpoledne. Večeři si pak můžete dát třeba v některé z mnoha vyhlášených vinohradských restaurací.

Během víkendového pobytu v Praze stihnete kromě trhů i romantickou procházku zasněženou Prahou a pořídíte dárky pro své blízké. Možnosti nakupování jsou v Praze nejlepší v rámci celé České republiky.

  • Termín konání: 2. 12. 2023 - 6. 1. 2024 (Staroměstské náměstí)

  • Termín konání: 2. 12. 2023 - 6. 1. 2024 (Václavské náměstí)

  • Termín konání: Cca 23. 11. 2023 - 6. 1. 2024 (Pražský hrad)

  • Termín konání: 20. 11. - 24. 12. 2023 (náměstí Míru)

  • Termín konání: 24. 11. - 24. 12. 2023 (Anděl)

  • Termín konání: 25. 11. - 24. 12. 2023 (náměstí Republiky)

  • Termín konání: 26. 11. - 24. 12. 2023 (Tylovo náměstí)


Brno

🎄 Brno

Moravská metropole pro své obyvatele i návštěvníky připravila již tradiční akci s názvem Brněnské Vánoce. Do té správné vánoční nálady se můžete naladit hned na čtyřech místech. Největší trhy na náměstí Svobody doplní menší umístěné na Zelném trhu, Dominikánském náměstí a na Moravském náměstí. Kromě klasických dobrot a vyhlášeného brněnského turbomoštu nakoupíte na stáncích pro sebe i své blízké poctivé domácí delikatesy, vánoční dekorace a řemeslné výrobky. O zábavu pro celou rodinu se postará bohatý doprovodný program.

Největší a nejnazdobenější strom bude stát na hlavních trzích na náměstí Svobody. Oblíbený photopoint, kde pořídíte parádní fotky s obrovskou vánoční hvězdou v pozadí, tentokrát najdete na nádvoří Staré radnice. Dominikánské náměstí zase zkrášlí proslulý Halouzkův betlém s více než stovkou dřevěných ručně vyřezávaných figur. Během adventu se můžete historickým centrem Brna projet speciální vánoční tramvají.

  • Termín konání: 24. 11. – 23. 12. 2023

Olomouc

🎄 Olomouc

Překrásné kulisy nabízí vánočním trhům historické jádro Olomouce. Místem konání trhů budou stejně jako v uplynulých letech Horní a Dolní náměstí spolu s tržnicí. Desítky dřevěných nazdobených stánků budou nabízet spoustu jídla, pití, řemeslných výrobků a dekorací. Pokud patříte mezi milovníky svařených nápojů, tak si v Olomouci rozhodně dejte vyhlášený punč nebo svařené víno z originálního norimberského vína. Nikde jinde v Česku tuto lahůdku neochutnáte! Letos je horkým vánočním nápojům věnovaná dokonce i punčová stezka. Na tržnici si vánoční trhy v Olomouci můžete zpestřit projížďkou na obřím třicetimetrovém vyhlídkovém kole nebo bruslením na kluzišti.

  • Termín konání: 19. 11. – 23. 12. 2023

🎄 Ostrava

Čekání na Ježíška si můžete zpříjemnit také v Ostravě, kde se propojením vánoční zóny na Masarykově a Jiráskově náměstí s okolím vytvoří jeden velký adventní prostor. Vánoční trasa povede už od Prokešova náměstí až k nákupnímu centru v Nové Karolině. Program na Jiráskově náměstí bude zaměřen hlavně na rodiče s malými dětmi, a tak se promění v pohádkové městečko. Kromě stánků zde nebudou chybět ani oblíbené dílničky. Na vedlejší Masarykovo náměstí se vrátí živý vánoční strom, který bude stát vedle hlavního pódia. Těšit se můžete i na kluziště na náměstí Dr. Edvarda Beneše a také jeho rozšíření o atraktivní ledové chodníčky.

  • Termín konání: Cca 26. 11. – 23. 12. 2023

🎄 České Budějovice

Ty pravé jihočeské Vánoce si užijete na Budějovickém náměstí v centru Českých Budějovic. Střed adventního městečka bude i letos patřit ledovému kluzišti, kde se můžete projet po jedinečném okruhu kolem nasvícené kašny se sochou Samsona. Pro děti a všechny, kdo rádi tvoří, budou připraveny Ježíškovy dílny. Více než 90 stánků nabídne návštěvníkům mnoho klasických i netradičních dobrot, vánoční zboží a dárkové předměty. Součástí budou také řemeslné stánky s vlastnoručně vyráběným sortimentem. V těchto stáncích se budou jednotliví řemeslníci během celého adventu střídat. A díky vyhlídkové věžičce si budete moci vánoční trhy prohlédnout také z ptačí perspektivy.

  • Termín konání: 18. 11. 2023 – 6. 1. 2024

Český Krumlov

🎄 Český Krumlov

Vánoce jako v pohádce zažijete v Českém Krumlově. Náměstí Svornosti v historickém srdci města dodává jarmarku opravdové kouzlo. Vánoční dobroty, dekorace a dárečky pro své blízké budete moci nakoupit ve 30 stáncích místních prodejců. Vánoční trhy v Českém Krumlově nabídnou také bohatý kulturní program, a dokonce i živý Betlém – biblický příběh ztvárněný písní a tancem za hudebního doprovodu.

Do vánočního programu se zapojí také Klášter Český Krumlov, na jehož nádvoří budou probíhat menší trhy s dílničkami. Malí i velcí si budou moci vyzkoušet různá řemesla a výrobu vánočních dekorací.

  • Termín konání: 1. 12. 2023 – 1. 1. 2024

🎄 Karlovy Vary

Nejkrásnější české lázně jsou v období adventu obzvlášť úchvatné. Přesvědčte se o tom sami a navštivte letos vánoční trhy v Karlových Varech. Slavnostně vyzdobená a nasvícená Mlýnská kolonáda ve vás probudí tu pravou vánoční náladu. Na stáncích můžete vybírat z pestré nabídky ručně vyrobených předmětů, sladkostí a dobrot od místních dodavatelů. Dopravu k trhům v centru města zajistí vánoční autovláček. Karlovy Vary jsou perfektním místem pro adventní víkendový pobyt, během kterého si dosyta užijete procházky v zasněžené přírodě, relax v místních lázních i tradiční vánoční trhy.

  • Termín konání: Cca 27. 11. - 26. 12. 2023

Liberec

🎄 Liberec

Advent je tím pravým časem pro návštěvu Liberce. Náměstí dr. E. Beneše se opět promění ve vánoční městečko s mnoha stánky, nádherně nazdobeným stromečkem a 25 m vysokým ruským kolem. Nakoupíte zde lahodné krajové speciality, vánoční ozdoby, cukroví i krásné ručně vyráběné dárečky. Pokochat se můžete také pohledem na oblíbený mechanický betlém s ručně vyřezávanými figurkami.

  • Termín konání: 25. 11. – 23. 12. 2023

🎄 Litoměřice

Z hektického předvánočního shonu vás vytrhne příjemná a klidná atmosféra Vánoc v Litoměřicích. Na Mírovém náměstí vyrostou dřevěné domečky zdobené vánočním chvojím a zlatými hvězdami a celý prostor se naplní zpěvem koled a vůní Vánoc. Hvězdné Vánoce v Litoměřicích zpestří především dětem krásný betlém s živými zvířátky i tvořivé dílničky a Ježíškova pošta, kde mohou poslat dopis se všemi přáními.

  • Termín konání: 8. 12. – 23. 12. 2023

🎄 Hrad Loket

Doslova pohádkové Vánoce zažijete o víkendu 11. 12. – 12. 12. na hradě Loket v Krušných horách. Objevíte zde tradice a zvyky, které se váží ke zdejšímu regionu a ochutnáte klasické krušnohorské vánoční dobroty. Výjimečně pestré budou možnosti tvoření – zájemci si vyzkouší třeba výrobu slaměných ozdob a vonných františků nebo zdobení vánočních perníčků. Tu správnou atmosféru adventu doplní flašinetář, koledy, krušnohorská folklórní muzika a divadelní představení pro malé i velké.

  • Termín konání: 9. 12. - 10. 12. 2023

Plzeň

🎄 Plzeň

Na všechen předvánoční shon snadno zapomenete v příjemné atmosféře trhů v Plzni. Na náměstí Republiky provoněném čerstvými trdelníky a svařeným vínem strávíte nezapomenutelné sváteční chvíle se svými blízkými. Ve více než 120 stáncích nakoupíte nejen vánoční laskominy, ale také lokální speciality a dárečky od řemeslníků. Nejen dětské oči se rozsvítí radostí při pohledu na světově unikátní betlém umístěný v přízemí plzeňské radnice, která stojí přímo na náměstí. Součástí plzeňského betlému je již více než 800 figurek. Rozšířit sbírku figurek můžete i vy. Stačí z trvanlivého materiálu vyrobit postavičku do velikosti 20 cm a nechat ji doručit do Muzea strašidel na náměstí Republiky.

  • Termín konání: 23. 11. – 23. 12. 2023

🎄 Opava

Velmi oblíbeným dějištěm adventního jarmarku je slezská Opava. Nechybí zde žádná ingredience dokonalého předvánočního zážitku: příjemná atmosféra, nádherná výzdoba, široká nabídka regionálních produktů a bohatý kulturní program. Vánoční trhy v Opavě se konají na Dolním náměstí v samotném historickém centrum města. Poslední týden doplní trhy řemeslné městečko, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet například výrobu svíčky, ražbu mincí nebo lití olova.

  • Termín konání: 24. 11. – 23. 12. 2023

🎄 Pardubice

K českým Vánocům neodmyslitelně patří perníčky a ty nejlepší se odjakživa pečou v Pardubicích. Při návštěve trhů na Pernštýnském náměstí budete moci ochutnat ty nejlepší perníčky, ale i mnoho dalšího. K tomu vás potěší různá, především folklórní, vystoupení nebo vánoční kino. Nejen děti jistě zabaví adventní dílničky věnované výrobě ozdob a zdobení perníčků. V prostorách Mázhausu navíc najdete i Peklíčko s čertíky, část výstavy o českých tradicích s historickými artefakty, figurkami a audiovizuálními prvky.

  • Termín konání: 26. 11. - 23. 12. 2023

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet