10 nejlepších míst v Česku, kam letos vyrazit na dovolenou

Proč se hnát k moři, když doma je tak krásně? Vyrazte letos v létě na dovolenou po Česku a poznejte to nejlepší z našich hor a měst. Poradíme, kam za koupáním, turistikou i historickými památkami. Stále máte co objevovat.
10 nejlepších míst v Česku, kam letos vyrazit na dovolenou

Za dokonalou dovolenou nemusíte cestovat stovky nebo tisíce kilometrů. Objevte s námi top lokality na dovolenou v Česku a užijte si vinice, hory, města i památky.

beskydy

1. Beskydy

Kdo by neznal Moravskoslezské a Slezské Beskydy a jejich nejoblíbenější atrakce jako Pustevny, sochu Radegasta na hoře Radhošť nebo Lysou horu? Nechte tentokrát vrcholy stranou, ony na vás počkají, a zaměřte se na opomíjená místa. Navštivte báchorkami opředenou Přírodní památku Čertovy skály v Lidečku nebo vezměte děti za zábavou do Aquaparku Olešná. Vyzkoušet můžete také nová golfová hřiště a pivní lázně.

Kde se ubytovat v Beskydech?


2. Jižní Morava

Láká vás pohled na zelené vinice, jezdíte rádi na kole a oceníte folklorní slavnosti? Zavítejte na jižní Moravu, kde je v létě opravdu krásně. Pro milovníky turistiky tu mají Pálavské vrchy a Národní park Podyjí, osvěžení v tropických teplotách pak přinese Vodní nádrž Nové Mlýny, Vranov i Aqualand Moravia v Pasohlávkách.

Oddanost vinařství je na jižní Moravě znát. Do sklípků se dostanete po svých, vinobusem nebo na kole po vinařských cyklostezkách. Víno na vinicích je v létě dobré na zobání, v tekutém stavu si pak vychutnáte loňskou úrodu i archivní ročníky.

Kde se ubytovat na jižní Moravě?


Šumava

3. Šumava

Čistá příroda, stovky kilometrů cyklostezek a největší přehrada v Česku - to je Šumava. Spousty lidí už si bez Lipna neumí představit léto, a pokud jste léto na Šumavě ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas začít. A jak? Výšlapem na rozhlednu Špičák nebo Kleť, vyhlídkovou plavbou po Lipně nebo půjčením kol, ze kterých sesednete nejdřív o 50 km dál. Samozřejmě podle vašich sil.

Kde se ubytovat na Šumavě?


4. Jižní Čechy

Jižní Čechy jsou přímo pohádkový kraj plný nádherné přírody, rybníků, romantických zámků a dalších památek, které stojí za pozornost. Je těžké navštívit vše během jedné dovolené. Jižní Čechy proto patří mezi místa, která si jednou zamilujete a budete se sem často vracet.

Rozhodně nevynechte Český Krumlov, České Budějovice a Třeboň, kde se rozkládá největší český rybník Rožmberk. Nejen tato města ale stojí za návštěvu, v Táboře se například dozvíte spoustu zajímavostí o Janu Žižkovi a husitech, doporučujeme také návštěvu podzemí a muzea lega.

Kde se ubytovat v jižních Čechách?


Jeseníky

5. Jeseníky

Jeseníky jsou ideální na spojení sportovní a relaxační dovolené. Zamiřte na Praděd a k Velkému vodopádu nebo si alespoň projděte rašeliniště Rejvíz, ale pokud jste přijeli spíš za odpočinkem, potěší vás lázně v Jeseníku a Termály Losiny. I v Jeseníkách se můžete vypravit za historií, třeba na hrad Kolštejn, hrad Sovinec nebo vodní tvrz Jeseník.

Kde se ubytovat v Jeseníkách?


6. Krkonoše

Největší české pohoří nesmí v tipech na dovolenou chybět a není to jen kvůli Sněžce, proč byste se sem měli alespoň jednou vypravit. Podívejte se na naši krásnou zemi pěkně s nahledem a nadýchejte se čerstvého vzduchu. Pokud vás na velké túry neužije, udělejte si alespoň procházku k velkolepému Mumlavskému vodopádu v Harrachově nebo si projděte malebné centrum Špindlerova Mlýna.

Kde se ubytovat v Krkonoších?


Luhačovice

7. Luhačovice

Navštivte největší moravské lázně Luhačovice a prožijte dovolenou na kolonádě. Dovolenou v těchto lázních doporučujeme každému, kdo se nechce zničit túrami, ale vystačí si s každodenními procházkami na čerstvém vzduchu. Plusem navíc jsou léčivé minerální prameny včetně obecně známé Vincentky, krásná lázeňská architektura a parky. Co si takhle dát za cíl obejít všechny významné vily nebo projít Jurkovičovou alejí až k Luhačovické vodní nádrži? Můžete se tu vykoupat nebo k tomu využijte Městskou plovárnu.

Kde se ubytovat v Luhačovicích?


8. Vysočina

Míříte v létě do přírody nebo za památkami? Na Vysočině se vám dostane dost od obojího. Města jako Třebíč a Telč skrývají památky zapsané na seznamu UNESCO, a přitom jsou tato města od sebe vzdálena jen 35 km.

V jejich okolí najdete spoustu míst pro pěší turistiku či cyklistiku, navštivte třeba Rozhlednu Mařenka nebo prokřižujte Křižanovskou vrchovinu. Směrem na Moravský Krumlov vás pak zaujme Mohelenská hadcová step či Přehrada Dalešice a dalešický pivovar, kam můžete vyrazit na prohlídku i ochutnávku.

Kde se ubytovat na Vysočině?


český ráj

9. Střední Čechy

Jaká je největší výhoda dovolené ve středních Čechách? Všude je to blízko, ať už se rozhodnete navštívit Český ráj, některý z mnoha hradů nebo samotnou Prahu. Pokud se ale na každodenní výlety necítíte, vyberte si místo, kde vydržíte relaxovat po celou dobu pobytu. Pomoct by vám k tomu mohlo wellness nebo pivní lázně.

Kde se ubytovat ve středních Čechách?


10. Praha

Zlatým hřebem našeho seznamu není nic menšího než hlavní město Praha. Už dlouho se plánujete podívat na Pražský hrad, Malou Stranu a na Petřín? Odhodlejte se a vyrazte na letní dovolenou do Prahy.

Bojíte se dovolené v rušném velkoměstě? Ubytujte se v klidné části Prahy, kde si po dni stráveném prohlížením památek můžete oddychnout na zahradě a v bazénu. K odreagování vám pomůže také Aquapalace Praha nebo návštěva zoologické či botanické zahrady v Tróji.

Kde se ubytovat v Praze?


Máte Česko v malíčku a nevíte co dál? Podívejte se na 7 míst na Slovensku, která by měl každý alespoň jednou za život navštívit.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet