Objevte to NEJ ze Slovenska: 7 míst, která by měl každý alespoň jednou za život navštívit

V srdci Evropy je ukryto množství kulturních i přírodních pokladů, které neznají nejen v cizině, ale často o nich netuší ani samotní Slováci. Která z těchto známých i méně známých míst jste již stihli navštívit vy?
Objevte to NEJ ze Slovenska: 7 míst, která by měl každý alespoň jednou za život navštívit

Tak malá zemička jako Slovensko nabízí překvapivě obrovské množství unikátů. Už jen prozkoumat všech 425 kostelů a 220 hradů a hradních zřícenin je velkou výzvou. Začneme tedy tím největším...

Spišský hrad

1. Spišský hrad a okolí

Největší středověký hradní komplex ve střední Evropě patří zároveň i do první desítky vůbec největších hradů na světě. Není se tak čemu divit, že byl zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO. Naopak překvapením pro některé může být fakt, že Spišský hrad ve skutečnosti leží na území Košického, nikoli Prešovského kraje, jak se mnozí domnívají. Jeho vybudování se datuje do 12. století a poslední stavební práce na něm provedli ještě Thurzovci a Csákyovci. V průběhu času ho postihl požár a komplex byl zničen. Od té doby na něm byly provedeny mnohé opravy a rekonstrukce.

Areál rozprostírající se na ploše 4 hektarů je v současnosti zpřístupněn i veřejnosti. Výstup k hradu není náročný - zaparkovat lze přímo pod objektem, odtud to budete mít asi 10 minut pěšky. První neděli v měsíci je vstup na hrad zdarma.

Zájem návštěvníků nevzbuzuje jen majestátní zřícenina Spišského hradu, ale i jeho okolí. Spišské Podhradie a Spišská Kapitula upoutají pozornost zejména těch, kteří se zajímají o historické sakrální památky. Věřící zase zamíří na Mariánskou horu v historickém městě Levoča. Toto významné poutní místo každoročně první červencovou neděli hostí statisíce poutníků z různých koutů Evropy. V roce 1995 se této události zúčastnil dokonce i sám Jan Pavel II.


Slovenský ráj

2. Slovenský ráj

Nemusíme se přesouvat daleko z východní části Slovenska, abychom narazili na další skvost. Atraktivní cíl turistů je i Slovenský ráj. Ten byl v roce 1964 prohlášen za chráněnou krajinnou oblast a v roce 1988 i za národní park. I když je chráněným územím, návštěvníkům je zpřístupněn díky husté síti turisticky značených stezek. V méně průchozích úsecích jsou nainstalovány kovové můstky a lávky, řetězy, žebříky a stupačky. Obdivovat zde můžete kouzelnou přírodní scenérii s hluboko vyrytými říčními kaňony a nekonečnými krasovými planinami, vodopády a v neposlední řadě nádhernou faunou a flórou.

Oblíbeným vyhlídkovým bodem je pak například Tomašovský výhled. Z výšky 146 m se vám při dobrém počasí může naskytnou výhled až na Vysoké Tatry.


Vlkolínec

3. Vlkolínec (tzv. „živá obec“) a Čičmany

Věděli jste, že Vlkolínec, klenot slovenské lidové architektury zapsaný na Seznamu UNESCO, je dodnes obydlen? Místní obyvatelé se však snaží uchovávat památkovou rezervaci v nezměněné podobě a chránit tak kulturní dědictví. Doporučujeme vám během návštěvy nevynechat roubenou dvoupodlažní zvonici z roku 1770. Váš zážitek bude ještě umocněn, pokud vesničku navštívíte během svátků např. Masopust či Majáles. Stále se zde totiž praktikuje mnoho tradic a zvyklostí našich předků. Nad Vlkolíncí navíc nedávno otevřeli vyhlídku Sidorovo, odkud můžete obdivovat Velkou Fatru, Nízké Tatry, Vysoké Tatry a velkou část Liptova. Výstup vám potrvá přibližně 1,5 hodiny a zvládnout by ho měli i ti nejmenší.

Podobně jako Vlkolínec i vesnička Čičmany vyniká jedinečnou lidovou archiktekturou, která vás přenese v čase. Její charakteristický ráz vychází z bílé ornamentální výzdoby dřevěnic. Podobná ornamentika se pak nachází také na výšivkách čičmanských krojů a ubrusů.


Banská Štiavnica

4. Banská Štiavnica

Těžba drahých kovů má na Slovensku dlouhou a silnou tradici. Reprezentantem báňského řemesla je nepochybně nádherná Banská Štiavnica. Ta se nazývala také „stříbrným městem“ z důvodu převážného výskytu této rudy. Městu se spolu s technickými památkami v okolí dostalo významného uznání zařazením na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Městská památková rezervace obsahuje neuvěřitelných 360 památkových objektů. O prosperitě a bohatství v minulosti svědčí i dvě pozdně románské baziliky, vzdálené od sebe navzájem jen 500 metrů. Navíc se místo rozprostírá v údolí úchvatných Štiavnických vrchů, což mu dodává ještě více impozantnosti. Nudy se tedy během výletu zde rozhodně obávat nemusíte.

V Banské Štiavnici můžete narazit i na jistou zvláštnost - ručičky na radničních hodinách jsou nasazeny opačně, takže velká ukazuje hodiny a malá minuty. Příčina této anomálie není známá, ale koluje několik verzí.


Zámok a ZOO v Bojniciach

5. Zámek a ZOO v Bojnicích

Pokud se ocitnete v okolí Bojnic, návštěva zámku z 11. století je snad samozřejmostí. Není se ani čemu divit - zámek v Bojnicích je opravdovým klenotem. To, jak žily princezny v pohádkových komnatách, si budoucí generace budou umět představit stále obtížněji. Naštěstí v Bojnicích se podařilo zachovat zcela věrný obraz noblesního způsobu bydlení aristokracie z minulosti. Výlet zaujme všechny věkové kategorie - kromě památek se můžete podívat i na ukázky historického šermu či sokolníků.

ZOO v Bojnicích je zas nejstarší a nejnavštěvovanější ze všech zoologických zahrad na Slovensku. Otevřená je celoročně a zastřešuje chov až 430 druhů živočichů (např. sloni afričtí či antilopy bongo), mezi nimi i ohrožené druhy. Jako jediná státem zřízená zoologická zahrada na Slovensku zajišťuje v rámci provozu rehabilitační stanice pro zraněné vzácné živočichy i trvalou péči o hendikepovaná zvířata.


Jeskyně

6. Jeskyně

Věděli jste, že na Slovensku bylo objeveno už téměř sedm tisíc jeskyní? Nejhustší síť podzemních prostor (až 1 110 jeskyní a propastí) se nachází na jihu země. Komplex jeskyní a propastí Slovenského krasu se dlouho pyšnil i rekordem v Guinessově knize rekordů. Titul nejvyšší sintrový sloup na světě dlouhou patřil právě krápníku v Krásnohorské jeskyni.

Dobšinská ledová jeskyně se nachází v již zmíněném Slovenském ráji. Jak název napovídá, vyniká objemem zmrzlé plochy, která si udržuje tloušťku ledu na mnoha místech až desítky metrů (nejtlustší naměřená část až 26,5 m ve Velké síni). Příčinou toho, že ani v létě tu teplota nevystoupí nad 0 °C, je tvar jeskyně, která od vchodu postupně klesá.

Málokdo ví, že taková Ochtinská aragonitová jeskyně ve středním Slovensku je dokonce raritou světové úrovně. Bohatství, které ukrývá, spočívá v jedinečné aragonitové výplni, která ve formě jehličkovitých útvarů podobných trsům bílých korálů vytváří pozoruhodné úkazy. Veřejnosti je zpřístupněno 230 metrů z celkových 300 metrů jeskynních prostor. Zaujme zejména část, kde v puklině na stropě ve světle lamp září bílé aragonitové třásně, tzv. „Síň Mléčné dráhy“.


Záhada zvaná Megoňky

7. Záhada zvaná Megoňky

Na Kysucích nedaleko Čadce objevili ještě v 80. letech unikátní přírodní úkaz, který byl v roce 2003 prohlášen za přírodní památku. Naleziště známé jako Megoňky bylo plné pískovcových útvarů vejčitého až kulovitého tvaru o průměru 10 až 260 cm. Od té doby byly mnohé z nich převezeny na různé expozice. Jejich původ není dodnes jednoznačně vysvětlen, geologové však předpokládají, že vznikly v pravěkém moři postupným nabalováním na jádro pohyby vody na mořském dně.



Zde určitě kompletní seznam nekončí, ale protože ten by byl dlouhý a vyčerpávající, zde raději zabrzdíme. Pokud máte tipy na další místa, která by byla škoda vynechat na cestách po Slovensku, podělte se o ně s námi v komentářích.


Bonusová otázka na závěr:

Víte, kde hledat nejstarší nepřetržitě fungující mincovnu na světě? Malá nápověda - mince se zde vyrábějí již téměř 700 let. Nebudeme vás trápit... protože v Kremnici se začalo razit již v roce 1328, je Kremnická mincovna skutečně jedním z nejdéle fungujících podniků v historii.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet