Ochutnejte Česko

Kyselo, vošouchy nebo kočičáky. Pokud netušíte, co se skrývá pod těmito názvy je nejvyšší čas to zjistit. A jak jinak, než se vydat na cesty a na vlastní jazyk ochutnat všechny regionální speciality, které kraje Česka nabízejí.
Ochutnejte Česko

Dávno pominuly časy řízků mezi chleby, cestovatelským trendem je skloubit poznávání krás světa s poznáváním místních chutí. A za gastronomickými zážitky rozhodně nemusíte jezdit daleko, stačí skočit za humna. Regionální česká kuchyně nabízí široké spektrum chutí, které byste možná někdy ani nečekali. Nechte si s námi teď chvíli sbíhat sliny a načerpejte inspiraci na další cestovatelsko-gastronomický zážitek.

Ačkoliv některé speciality jsou typické pro celou republiku, regionální kuchyně obvykle vychází z toho, jaké plodiny v daném kraji rostou. Začneme naše chuťové putovaní na jihu Moravy. Pro tu je, vedle vína, typická hojnost ovoce, hlavně meruněk, z nichž si jihomoravští připravují kynuté knedlíky bohatě sypané tvarohem nebo mákem. Na stole ve vinném sklípku nesmí chybět ani moravské uzené, nakládané okurky a stopička pálenky - přesvědčte se o tom sami v jednom z penzionů.

Meruňkové knedlíky ochutnejte na jižní Moravě

Oproti tomu jih Čech si více zakládá na pivě - a hlavně rybách. Specialitou je například kapr na černo, pstruh po mlynářsku nebo třeba kapří hranolky. Kdo nefandí rybám, nebude ochuzen o jiné, typicky jihočeské chutě. Jednou z nich je například tkz. kočičák - šťouchané brambory se škvarky a kysaným zelím anebo zelňáky, placky ze sádla, kysaného zelí a mouky. A kde lépe ochutnat všechny chutě Jižních Čech než v kolébce pivovarnictví, Českých Budějovicích? Odpočiňte si s celou rodinou v penzionu Relax Martina, odkud to máte blízko za všemi krásami jihu Čech.

Pro jižní Čechy jsou typické pokrmy z ryb

Zapomenout nesmíme ani na Plzeňský kraj, kde obzvlášť v oblasti Chodska ochutnáte například vošouchy (neboli bramboráky) či chodské koláče s mákem, tvarohem a povidlím. Nechybí ani použití zelí, třeba při přípravě sklářských knedlíků. Zelí se, podobně jako na jihu Čech, hojně používá i na Vysočině - Horácku. Kuchyně tohoto chudého, hornatého kraje staví převážně na bramborách, luštěninách, houbách a právě zelí. Typické jsou polévky (kyselka, černá polévka...), různé placky ze zeleniny a brambor anebo třeba hubník - upečená placka z namočených hub.

Za zmínku rozhodně stojí Valašsko, které v gastronomickém slovníku můžete také najít pod názvem Švestkozemě. Říká se totiž, že stačí dát Valachovi švestku a připraví z ní jídlo od předkrmu po dezert a ještě vypálí slivovici. Z trnek (neboli švestek) se na východní Moravě připravují nejen sladká jídla, ale i omáčky k masu. Specialitou, která byla zvolena za nejlepší valašský recept je pak kyselica (polévka dochucená octem s rozmíchaným vajíčkem), ke které můžete zakousnout poškrabky (bochánky z mouky). Vydejte se například do Beskydského hotelu Relax, kde si vedle skvělé kuchyně užijete i perfektní služby a strategickou polohu nedaleko Pusteven.

Švestky nesmí chybět ve valašské kuchyni

Z Beskyd rovnou do Jeseníků a Krkonoš. Hory jsou jedním z nejčastějších cílů turistů a tyto dvě pohoří mají rozhodně co nabídnout i po stránce gastronomické. Pro Jeseníky, východní Sudety, jsou typická jídla maštěná sádlem: v horách se vždy pracovalo těžce a proto si místní mohli dovolit i řádně kalorická jídla jako například Pradědovu husu s jablky, Rýmařovskou roštěnou nebo třeba masové kuličky v nudlovém těstě.

Krkonošští svoji kuchyni zakládají na vydatné kombinaci hub, bylinek, brambor, luštěnin, obilovin a zelí. Vedle zemitých chutí mají krkonošské pokrmy ještě jednu zajímavost - rozhodně vás pobaví svými názvy. Dát si můžete třeba Hladkou Ančku (zahuštěnou polévka z hub, kysané smetany a kmínu s rozšlehanými vejci, okyselenou octem) nebo Dědky (pečivo z hrachové mouky zadělané vodou a kvasnicemi). Chystáte - li se do Krakonošova, vyberte si ubytování v centru hor, ať máte tradiční jídlo na dosah ruky.

Houby jsou základem krkonošské kuchyně

Zkuste tedy pro jednou vyměnit mezinárodní speciality za poctivou, regionální kuchyni, která rozhodně dokáže překvapit. Nezapomeňte se také s námi podělit o to, co zajímavého jste na dovolené ochutnali anebo snad které speciality zdobí kuchařky vašeho kraje.

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizováno: 29. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet