Ochutnejte Rakousko region po regionu

Rádi objevujete nové chutě, ale máte pocit, že v Rakousku vás nic nového nečeká? To byste o hodně přišli. V zemi Alp a horských jezer jedí hutné knedlíky, vyzrálé sýry, ale i vytříbené sladké dezerty. Ochutnejte s námi.
Ochutnejte Rakousko region po regionu

Je pravda, že z rakouské kuchyně se toho mnohé objevuje i na našich stolech. Vídeňský řízek ani polévku s játrovými knedlíčky nebo fritátovými nudlemi byste nejspíš nepovažovali za cizí, ale pravda je, že se jedná o gastronomické přivandrovalce. Samotná rakouská kuchyně do sebe vstřebává vlivy svých sousedů a mísí se tak s českou i maďarskou gastronomií. Jaká národní jídla zde ale můžete očekávat?

Často u nás bývá rakouská kuchyně redukovaná pouze na vídeňskou, hlavní město ale představuje jen jednu z **devíti spolkových zemí Rakouska**. Abychom poznali kuchyni našich sousedů v celé její kráse a rozmanitosti, podíváme se jednotlivě do každé z osmi zbývajících spolkových zemí.

knedlíky

Horní Rakousy

Jestliže vás lákají jezera tzv. Solné komory a ledovec Dachstein, zavítáte právě do Horních Rakous. Nápojům zde vévodí pivo a říká se, že právě zde, v okolí jezera Mondsee, je rodiště knedlíků. Tradiční knedlíky zvané Grammelknödel vydají za plnohodnotné jídlo, neboť jejich těsto je kromě pečiva, vajec a bylinek uhnětené také z kousků špeku či škvarků. Jindy bývají tyto knedlíky masem plněné. V dnešní době se můžete setkat i s moderními obdobami, přičemž se do knedlíků přidává tofu, kuskus nebo sójové klíčky.

Dolní Rakousy

Tato země obemyká ze všech stran hlavní město Vídeň a bývá tak spojována především s vídeňskou kuchyní, i tady však mají vlastní specifika. Jedním z nich je obliba máku. Najdete ho v dezertech, nudlích i jiných hlavních jídlech. Z Dolní Rakous také pochází bramborové knedlíky v podobě, v jaké je známe i my.

Na něco sladkého si zajeďte do Lince. Že vám to zní povědomě? Po tomto městě se jmenuje nejen oblíbené linecké cukroví, ale také linecký dort z jemného křehkého těsta s rybízovou marmeládou uvnitř. Jedná se o skutečný historický skvost. Jelikož recept na linecký dort pochází z roku 1653, je tento moučník téměř o 200 let starší než proslulý Sachrův dort.

Salzbursko

U sladkostí ještě chvíli zůstaneme a podíváme se do Salzburku. V této metropoli se narodil Wolfgang Amadeus Mozart, a tak si tu můžete vychutnat pravé Mozartovy koule z jemného nugátu a marcipánu. Pokud si chcete zamlsat tak, jak to dělávala měšťanská šlechta zhruba od počátku 19. století, objednejte si v restauraci Salzburské noky (německy Salzburger Nockerln). Na oválné misce před vámi se objeví tři kopečky nadýchaného suflé sladké chuti s jemným citrónovým nádechem.

Alpy - Nejoblíbenější pobyty

Štýrsko

Nejvíce ovocnou zemí je Štýrsko, pyšnit se zde můžou zejména skvělými jablky a dýněmi, z jejichž semínek se vyrábí prvotřídní olej přezdívaný štýrské zelené zlato. Proces výroby dýňového oleje si můžete prohlédnout během Dne otevřeného lisování dýňového oleje. Při této příležitosti je volný vstup do olejových mlýnů a bývá zvykem hotový olej ihned na místě ochutnat.

Co se týče jablek, ta mají svůj Festival jablečného květu, kde se za zvuků hudby čepují jablečné džusy, mošty a pálenky. Pokud zavítáte do štýrské restaurace, vyzkoušejte krémovou dýňovou či jablečnou krémovou polévku s kari kořením.

Korutany

Všeobecná představa o rakouské kuchyni jistě zahrnuje něco jiného než jablečnou polévku. Na mysli vám nejspíš vytane pořádně prorostlý kus masa a tvrdý horský sýr. Za takovými pochoutkami se vydejte do Korutan.

Za tím nejlepším špekem si zajeďte na Speckfest, který se koná vždy v první polovině července v městečku Hermagor. Místní specialitou je také Gailtalerský salašnický sýr a každá horská vesnička vás překvapí vlastní verzí pikantní klobásy nebo salámu. Na jídelních lístcích pak často narazíte na korutanské plněné taštičky z nudlového těsta (Kärntner Kasnudeln).

I tady narazíte na sladké mlsoty. Údolí Rosental je vyhlášeným producentem medu, tak se ani není čemu divit. Můžete si tu dát například rakouskou obdobu bábovky zvanou Reindling. Tvoří se z kynutého těsta a bývá příjemně ochucená skořicí a ořechy.

Voralbersko

Nejzápadnější spolková země Rakouska nabízí svým návštěvníkům zejména nádhernou přírodu kolem Bodamského jezera a také pohoří Bregenzerwald. Sem se vydejte, pokud patříte mezi milovníky sýrů, funguje zde totiž sýrová trasa. Ta spojuje horské salaše, venkovské statky, hostince, sýrárny i obchody se sýry, zkrátka vše, co má co do činění s produkcí zdejších sýrů.

Věděli jste, že na pravý horský sýr si počkáte? Bergkäse potřebuje k uzrání šest měsíců až jeden rok, sýr tupy Alpkäse dokonce dva roky. Výsledkem je tvrdý pikantní sýr jedinečné chuti.

Tyrolsko

Tyrolská kuchyně odpovídá drsnému horskému podnebí, užijete si tedy tučná, hutná a vydatná jídla. V Rakousku jsou proslulé například tyrolské špekové knedlíky (německy Speckknödel), kde je oproti jiným naprosté minimum mouky. Knedlíky naopak obsahují spíš ztvrdlé pečivo, tyrolský špek a uzené maso nebo tvrdý salám. Pravé špekové knedlíky jsou na povrchu hladké, uvnitř kypré a hlavně velmi syté.

Oblíbené jsou zde vaječné nudle zvané spätzle, které se připravují na slano i na sladko. Dají se spojit se špenátem nebo použít jako příloha ke klobáse. Pokud jste masoví, dejte si tyrolský gröstl – kousky hovězího masa s bramborami a volským okem.

Regionální pochoutkou je Zillertalská kobliha, se níž se setkáte v Zillertalském údolí. Jedná se o kapsu z tenkého těsta plněnou strouhanými bramborami se sýrem, tvarohem a kořením, která se podává dozlatova osmažená. Dříve, kdy se lidé v Zillertalu živili především zemědělstvím a chovem dobytka, představovala Zillertalská kobliha vydatné jídlo, které si místní dokázali připravit z toho, co dům dal.

Burgenland

Do Burgenlandu si přijeďte vychutnat šťavnatou husu a kvalitní vína. Burgenlandská vína patří mezi nejlepší na světě. V této oblasti přiléhající k maďarským hranicím totiž panuje pro víno příznivé mírné klima, které spolu s úrodnou půdou a zkušenostmi zdejších vinařů dává vzniknout skvělému nápoji.

Burgenlandská husa je festival, který nabízí řadu workshopů od draní peří přes pořádání slavnostního menu až po svatomartinské akce. Husy jsou zde chované v těch nejlepších podmínkách, pasou se volně na venkovských loukách, a tak jsou vyhlášené svou chutí.


Která rakouská pochutina vás nejvíc zaujala? Jste spíše na sladké nebo byste si dali špekové knedlíky?

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet