Italové se umí bavit, křičet a jíst. Objevte jejich gastronomii

Po celá staletí, dávno před sjednocením Itálie, měla zdejší kuchyně významné místo ve světovém gastronomickém panorama. Její postavení zůstalo neměnné. Nakoukněte s námi pod pokličku provoněných italských specialit.
Italové se umí bavit, křičet a jíst. Objevte jejich gastronomii

Stejně jako rozmanitost, která charakterizuje Itálii, italská kuchyně se skládá ze spousty regionálních specialit. Oblíbená je knížecí či populární kuchyně Piemontu a Kalábrie, Veneta i Puglie.

Jestli máte pro italské jídlo slabost, ideální je navštívit různé regiony a poznat jejich kulinářské tradice. Věřte, že vás v restauracích a hospodách čeká široká nabídka jídel. Objevíte mnohem širší paletu, než byste měli možnost ocenit v italských restauracích mimo Itálii.

pasta

Není restaurace jako restaurace

Italové nejraději jedí doma nebo s přáteli. Pokud se rozhodnou najíst venku, je to obvykle o víkendech nebo večer. Proslýchá se, že Eskymáci mají přes 100 výrazů pro sníh. (Mimochodem, není to pravda.) Věděli jste však, že v Itálii mají zase několik výrazů pro restauraci, a to proto, že od každé můžete očekávat něco jiného?

Nejdřív je tady klasická „ristorante“, kde si můžete vybrat ze široké nabídky jídel za obecně konzistentní cenu; pak „trattoria“, která je jednodušší, panuje v ní rodinná atmosféra a nabízí omezený výběr jídel za rozumnou cenu. „Osteria“ je navštěvovaná převážně mladými, kteří se chtějí kromě jídla také trošku napít a hlavně málo utratit. A konečně je tu pak „pizzeria“, kde si můžete objednat jakýkoliv druh pizzy.

antipasti

Antipasti

Antipasti neboli předkrmy jsou úvodem svátečního jídla. Jedná se především o lehké saláty, jejichž kompozice i úprava je závislá na sezoně. Papriky, artyčoky, houby, lilek, cuketa a další druhy - vařené, grilované nebo marinované v olivovém oleji a ochucené aromatickými bylinami. A to je jen ukázka z široké palety možností. Z kategorie předkrmů však rozhodně nemůžeme vynechat ani uzeniny, sýry nebo ryby a mořské plody (především v pobřežních oblastech).

I pravý Ital se v hektickém pracovním dni předkrmu vzdá a dá si rychlé těstoviny, které ideálně někde na stojáka zalije silným espressem. Ale když je čas na odpočinek mezi blízkými a společné hodování, bez antipasti by si ho Italové neuměli ani představit.

spagethi

Il Primo Piatto

Toť nejběžnější jídlo italské kuchyně. Il Primo Piatto, neboli první chod představují těstoviny, rizoto, noky nebo polévky, a to především druhu minestrone. Špagety, pappardelle, farfalle, tagliatelle, fusilli, penne, kolínka, orrechiette... v Itálii existuje více než 300 druhů těstovin. Dlouhé nebo krátké, kulaté nebo zkroucené, barevné těstoviny a nadívané těstoviny, vařené i zapékané. Asi byste potřebovali rok, abyste je všechny zkusili.

A jak se to vlastně má s původem těstovin? Podle legendy je přinesl v roce 1295 z Číny do Benátek slavný cestovatel Marco Polo. Ale kupříkladu gnocchi existovaly v Itálii i předtím, jak dokládají etruské reliéfy z doby před Kristem. Ty zobrazují nástroje, které mohou být použity k výrobě těstovin. Zajímavá je taktéž zmínka v řecké a latinské literatuře z pátého století. Nikdo však nebyl schopen rozhodnout, jestli se jedná o lasagne nebo koláče. :)

italská gastronomie

Il Socondo Piatto

U nás bychom ho nazvali druhý neboli hlavní chod. Sem patří pokrmy z masa a ryb, které jsou nejčastěji podávané se zeleninou nebo polentou. Opět platí, že existuje mnoho různých specialit z různých regionů. Jelikož je jejich výčet delší než seznam přání a stížností Správy a údržby silnic, zmíníme jen několik chutných a voňavých příkladů. Oblíbené jsou speciality z telecího masa jako pečeně Piacentina nebo kotlety Milanese. K tomu se skvěle hodí například špenát s piniovými oříšky a rozinkami.

Mezi základní suroviny samozřejmě patří skvělé italské sýry. Mezi stovkami místních specialit, z nichž mnohé mají chráněné označení původu (Origin Denominazionni Prodotte) jsou nejpoužívanější zejména gorgonzola, mozzarella z buvolího mléka, parmazán a také jeden z nejstarších sýrů na světě: pecorino romano. Ten je znám už z dob 2000 let před naším letopočtem, kdy pastýři obývali území současného Říma.

tiramisu

Il dolci

Sladkosti, koláče, pečivo, ovoce, čokoláda, smetana, mascarpone a tak dále a tak dále. To vše a mnohem víc naleznou při návštěvě této země všechny vybíravé mlsné jazýčky. :) Přesvědčí se, že zde skutečně přebývá „la dolce vita“ , tedy sladký život.

V Itálii je sladké pečivo doslova kulinářskou specialitou. Croissanty a šátečky se souborně označují pojmem „Cornetto“. Vybrat si můžete s různých druhů, většinou jsou plněné krémem a posypané čokoládovými lupínky. A abychom nezapomněli, Italové by snídani bez nich asi nepřežili. Určitě je ochutnejte, litovat rozhodně nebudete.

Dalším silným koněm v cukrářském závodu je zmrzlina (italsky gelato), která je přímo božská a naleznete ji na každém rohu a v každé malé uličce. Na závěr bychom nemohli opomenout světovou superstar, tiramisu, které je oblíbené i u nás. Jak pak ale chutná jeho pravá italská verze? Vyzkoušejte tento dezert na dovolené v té pravé atmosféře a dopřejte si jej s pohárkem Limoncella, tradičního italského likéru z kůry citronů.

café

Je libo něco k pití?

Čím jiným začít, než-li kávou. Italové jsou průkopníci ve vývoji její přípravy. V roce 1933 Alfonso Bialetti podal patent na první tlakem připravenou kávu, nazývanou taktéž moka káva nebo „moka expres“. Krátce poté italský vynálezce Caliman objevil inovaci v podobě užití pístu. V roce 1948 Achille Gaggia dokončil vynález přístroje na přípravu espressa. A co vlastně význam tohoto slova? Znamená „vyrobeno expresně na přání zákazníka“. Tímto druhem přípravy to samozřejmě nekončí. Kromě něj můžete ochutnat i cappuccino, machiatto, ristretto, lungo... Káva po italsku má zkrátka mnoho podob a je součástí každodenního života.

Itálie je také jedním z předních producentů vína. Mezi zaručené tipy patří Moscato d'Asti, Barbera z Piemontu nebo toskánské Chianti. Oblíbené je i Martini a již zmíněné limoncello, které se připravuje z těch nejlepších citronů z ostrova Capri.

pizza

Pizza

Jak jinak. Už jste si mysleli, že jsme na ni zapomněli? Vůbec ne. Nechali jsme si ji na závěr, protože pizza nespadá do složení jednotlivých chodů tradičního jídla, ale je jídlem sama o sobě. Je základním prvkem gastronomie Středomoří a má historii 3000 let. Pizza je tedy takovou kulinářskou prababičkou. Její kořeny najdeme v Neapoli. Masově populární v podobě, v jaké ji známe, se pak stala až v osmnáctém století. Podávala se přímo na ulicích u dřevěných pecí, ve kterých se připravovala. Dnes je pizza jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a je stále pilířem italské kuchyně. Italové se dokonce snaží dostat pizzu do seznamu dědictví UNESCO.

Méně známá než pizza je bruschetta. Ta je však stejně jednoduchá a chutná. Vyrábí se z přírodních ingrediencí. Jedná se o grilované pečivo potřené česnekem a olivovým olejem. A co navrch? Každý dle svých chutí, podává se s drcenými rajčaty, artyčoky, lilkem, bazalkou, tuňákem, mozzarellou a tak dále.

I vás ohromuje pestrý výběr čerstvých jídel, které hrají všemi barvami? Jestli se vám na sladké i slané pochoutky sbíhají sliny, určitě za krásou Itálie i její gastronomií brzo vyrazte. Nebo jste už něco skvělého v Itálii ochutnali? Napište nám o tom.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet