Skloňujeme víno aneb jaká pravda se nachází na dně sklenky?

Říká se, že Česko je národ pivařů, avšak je to pravda jen napůl. Druhá půlka jsou totiž vinaři. Kvalitu moravských i českých vín oceňují nejen Češi, ale i cizinci. Chtěli bychom vám proto představit tento lahodný mok z úhlů, z kterých ho možná neznáte.
Skloňujeme víno aneb jaká pravda se nachází na dně sklenky?

Pokud patříte mezi milovnice a milovníky vína, k praktické znalosti vašeho oblíbeného moku je dobré znát i trošku teorie. Jak se vlastně víno vyrábí a jaká je v rámci Česka jeho roční produkce?

Počátek aneb jak se z hroznového vína zrodí láhev?

Všechno krásné někdy začíná a někdy končí. Víno není výjimkou. Konec v podobě jeho spotřebování si dokáže představit kdekdo. Jak se však víno vyrábí?

Nejprve je třeba vypěstovat elementární surovinu – kvalitní vinné hrozny. Po jejich sklizni následuje odzrnění, které se musí provádět velmi šetrně a pečlivě. Pokud by zrníčka ve víně zůstala, víno by bylo hořké, o což nestojí ani vinaři ani konzumenti.

Následuje lisování, které je hotové buď okamžitě nebo řádově do několika hodin. Obecně se doporučuje rmut macerovat 3 - 6 hodin, aby víno získalo lepší aroma. Rozdíl je také v lisování bílého a červeného vína. Zatímco bílé se lisuje před kvašením, červené se nechá nejprve zkvasit a až poté se lisuje.

Posledním krokem je tzv. školení vína. Nejedná se však o žádné lekce matematiky a fyziky pro alkoholické nápoje. Jde zkrátka o manipulaci s vínem mezi kvašením a konzumací. Příkladem takového školení je třeba stáčení vína do láhví nebo jejich cílená archivace (setkat se můžete také s pojmem necílená archivace, kdy zkrátka na víno zapomenete a ono zestárne).

Víno v číslech a v mladých ženách

V České republice se za rok průměrně vyrobí 600 tisíc hektolitrů vína. Necelé dvě třetiny tvoří bílá vína, 28 % červená vína a zhruba 9 % připadá na růžová vína. Dlouhodobě však nabídka i poptávka po českém víně stoupá. Přibývá totiž konzumentů, kteří si dají více než jednu skleničku vína za večer. Pro vinaře je navíc dobrá zpráva, že trend směřuje k tomu, že si lidé často rádi připlatí za kvalitnější víno.

Pokud se zaměříme na skladbu konzumentů, zjistíme že výrazně vyčnívají hlavně ženy do 34 let. Ačkoliv tyto mladé ženy představují jen 15 % všech konzumentů, vypijí téměř čtvrtinu veškerého vína, které se v Česku vyrobí. V praxi to znamená, že tyto ženy spotřebují zhruba o 3 deci vína více než průměrný konzument.

Víno obsahuje mnoho užitečných látek. Příkladem je třeba zdraví (a především srdci) prospěšný Resveratrol, který se sice vyskytuje i v různých druzích zeleniny, ale jelikož není rozpustný ve vodě, nýbrž v alkoholu, je víno (zejména červené) ideálním médiem, jak tuto látku do těla dostat.

Jaké víno si vybrat?

Analogie mezi vínem a člověkem je na první pohled zjevná: Stejně jako je každý člověk jiný, je i každé víno unikátní. Kromě bílého, růžového a červeného, existují také zvláštní druhy vína jako třeba perlivé nebo ledové.

Základní rozdíl mezi jednotlivými víny je v podílu cukru. Kdo nerad cukrovinky sáhne po suchém, kdo je naopak mlsnější povahy rozhodne se pro sladké a ten, kdo se nerad radikalizuje, zvolí polosladké nebo polosuché.

Všechny nuance v chuti, vůni, barvě a dalších vlastnostech vína však prakticky nelze dokonale kategorizovat. Každé víno má zkrátka svůj vlastní nepopsatelný charakter. Pokud chcete mít představu, jak probíhá taková degustace, můžete použít videonávod níže.


Kam se vydat za vínem?

Víno je téměř synonymem pro jižní Moravu, kterou snad ani není nutné představovat. V nabídce Travelkingu naleznete ku příkladu Vinařství Lintner s večerní řízenou degustací s neomezenou konzumací vína v historickém sklepě pod vedením vinaře.


In vino veritas! Aneb méně známé citáty o víně

Víno je nápoj, který provází lidstvo již od starověku, není proto divu, že se stalo terčem pro hluboké myšlenky nejrůznějších mozků historie i současnosti. Dovolili jsme si proto připravit malou přehlídku citátů o víně.

  • „Pravda ve víně? Nekazí to chuť?“ (Gabriel Laub)

  • „Civilizovaní lidé směřují tam, kde zraje víno“ (Charlie Chaplin)

  • „Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.“ (Jan Werich)

  • „Starověcí Řekové měli boha vína a radosti. Zato my máme Freuda, komplex méněcennosti a psychoanalýzu.“ (Erich Maria Remarque)

  • „Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.“ (Shakespeare)

  • „Po bílém víně myslím na hlouposti. Po červeném víně říkám hlouposti. Po sektu děláme hlouposti.“ (Gore Vidal)

  • „Víno je světlo spojené kapalinou“ (Galileo)

  • „Víno jsem měl rád a neváhám tvrdit, že je to nápoj, který dělá zázraky.“ (Jaroslav Seifert)


Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet