Netradiční zahájení vinařské sezóny a tipy na nejlepší místa na jižní Moravě

Vinaři zastřihují vinnou révu a koštují výsledky svého snažení z minulého roku. Vinice se na jaře těší z množství vinařských akcí, a tak zahajte vinařskou sezónu jak se sluší a patří i vy.
Netradiční zahájení vinařské sezóny a tipy na nejlepší místa na jižní Moravě

Oprašte kola a přivítejte začátek vinařského roku trochu jinak než jste zvyklí. Máme pro vás několik tipů, jak zahájit vinařskou sezónu. Navštivte krásnou jižní Moravu a dopřejte si nejen víno, krásnou přírodu, ale také cyklistiku.


Tekuté poklady v Hustopečích u Brna

Hustopeče

Krásné jarní, chvílemi spíše letní, počasí láká k procházkám a cyklovýletům na čerstvém vzduchu. V Hustopečích u Brna můžete například navštívit unikátní mandloňový sad, jehož historie sahá až do roku 1949. Každé jaro místní obyvatelé kromě vinné révy bedlivě pozorují právě pupeny na mandloních. Proč? Každý chce být tím, kdo na den přesně předpoví první mandloňový květ.

Před ochutnávkou léčivé hustopečské mandlovice a vína v některém z mnoha sklípků se ještě na překrásný kvetoucí sad s bzučícími včelkami podívejte z výšky. Uprostřed sadu se nachází 17,4 m vysoká rozhledna. Schodů na vyhlídkovou plošinu sice není mnoho, ale výborného vína ve sklípcích Na Hradbách ano. Při opačném výletním harmonogramu byste proto do sadu možná nedošli za světla.


Tip: Vyzkoušejte víno s mandlovicí dohromady - tzv. Mandlíno z výroby rodinného podniku Hustopečská mandlárna. Nápojů a jídel vonících po mandlích a nebo rovnou s celými mandlemi můžete v Hustopečích u Brna ochutnat nespočet! Lákavá je i degustace místních vín, přesněji snoubení vín s nakládanými hustopečskými mandlemi.


Nezdolná jihomoravská recese

Jižní Morava

Originální humor a recese je vinařům vlastní. Na vlastní kůži ji mimo jiné zakusíte ve svobodné spolkové republice Kraví Hora na Bořeticku. Před pobytem doporučujeme důkladně přečíst Ústavu republiky. Dobrou zprávou je, že hranice bezvízové republiky zůstávají otevřené pro všechny a za všech situací.

Tzv. Vinařskou pohotovost zahajují v květnu vinaři v Šatově. O co se jedná? Ve sklepních ulicích městyse 6 km jižně od Znojma má každý týden v sezóně službu alespoň jeden vinař. A vy jej tedy ve sklípku můžete navštívit i v případě, že nemáte návštěvu objednanou dopředu. Posezení u sklenky dobrého vína zachráněno!


Tip: Okolí viniční tratě Kraví Hora je přímo prošpikováno vinnými sklípky. Všech 290 jich asi navštívit nezvládnete, ale rozhodně se o to můžete pokusit.


Za vínem do Podyjí

NP Podyjí

Jarní degustace, vinařské soutěže a výstavy i otevírání sklepů a další tradiční akce na vás letos již netrpělivě čekají. Výborná vína ze Znojma a okolí však zakoupíte také ve většině obchodů. Skvělým výchozím bodem k objevování celého Znojemska je například Hotel U Divadla ***, kde vás čeká chutná polopenze, welcome drink, láhev kvalitního vína i balíček skvělých slev.

Vydejte se na Znovínský koloběžkový okruh podél břehů Dyje. Trasa měří přibližně 4,5 km a pohodovým tempem ji zvládnete asi za 1,5 hodiny.

Co vše podél okruhu můžete vidět a navštívit? Například unikátní železniční most z roku 1871 a znojemskou celoročně přístupnou dominantu - radniční věž. V maltě na její omítku prý nechybělo 10 věder vína a 5 věder piva. Dále také gotický chrám sv. Mikuláše, románskou rotundu sv. Kateřiny, Znojemskou přehradu, hradiště a Kraví horu neboli vstupní bránu do Národního parku Podyjí. Povinnou zastávkou je pro vinaře Loucký klášter - bývalý premonstrátský klášter sloužící dnes coby znojemské centrum vína.


Tip: Kola a koloběžky nemusíte do Znojma vozit s sebou. Zapůjčí vám je v půjčovně Cyklo klubu Znojmo na Melkusově ulice u Louckého kláštera.


UNESCO cyklistika na jižní Moravě

Jižní Morava

Lahodné víno Valtického Podzemí si musíte zasloužit. Co třeba pořádně šlápnout do pedálů na lichtenštejnských stezkách? Jedná se o ojedinělý soubor cykloturistických tras, které spojují nejkrásnější památky rodu Lichtenštejnů na jižní Moravě (a v Rakousku):

  • Lednická a Valtická stezka
  • Knížecí stezka CZ+AT
  • Břeclavská stezka
  • Poštorenská stezka
  • Habánská stezka

Na 90 km dlouhý okruh přeshraniční Knížecí stezky navazují na moravské straně 4 kratší výše uvedené stezky. Všechny je poznáte podle specifického značení s rodovým erbem Lichtenštejnů.


Tip: Víno vás sice láká, ale kolo moc ne? Objednejte (duben–říjen) pro sebe a kamarády vyhlídkovou plavbu lodí po Vranovské přehradě s ochutnávkou znovínských vín! Po dlouhodobé uzavírce a rekonstrukci hlavní hráze přehrady si můžete opět plnohodnotně vychutnat nejen místní vína, ale i krásy Moravského Jadranu.

Autor článku:

Barbora FialováBarbora Fialová
Aktualizováno: 29. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet