Nejlepší místa v Maďarsku, která byste měli navštívit

V Maďarsku vás čeká krásná příroda, relaxace, památky i vynikající víno. Čemu dáte přednost a kam se vydáte? Pro ty nerozhodné máme tipy na nejlepší místa, kam si vyrazit na dovolenou nebo na výlet.
Nejlepší místa v Maďarsku, která byste měli navštívit

1. Balaton

Balaton

Dovolená u Balatonu? Veřte, že si ji užijete. Největší jezero ve střední Evropě nabízí nejen místo na koupání a vodní sporty, na své si přijdou také cyklisté a milovníci památek. Jezero obíhá cyklostezka Balaton Bike Ring vybavená spoustou restaurací a občerstvovacích stanic. Díky skvělému značení navíc jen tak nezabloudíte.

Za památkami či na romantickou večeři vyrazte do města Keszthely. Prohlédněte si baziliku, synagogu a Muzeum Balatonu, zlákat vás můžou i menší muzea (např. muzeum marcipánu, cadillaců nebo panenek). Za městem pak najdete zříceniny hradů Rezi a Tátika.

V Tihany, které se pyšní snad nejlepším výhledem na Balaton, narazíte na levandulová pole. Celoročně si tu můžete zakoupit levandulové suvenýry a zejména v červnu je tu pěkně fialovo.

Kde se ubytovat u Balatonu?


2. Budapešť

budapest

Pobyt v Budapešti si naplánujte podle svých představ, luxusně či nízkorozpočtově, rozhodně ale nezapomeňte navštívit to nejkrásnější, co hlavní město Maďarska nabízí. Budova Parlamentu, Budínský hrad, Rybářská bašta, plavba lodí po Dunaji a koupání v lázních – to vše patří k nezbytným zážitkům.

Kde se ubytovat v Budapešti?


3. Tokajská vinařská oblast

tokai

Možná jste už ochutnali tokajské víno a víte, jak se rozplývá na jazyku. Poznejte kraj, odkud pochází, Vinařskou oblast Tokaj, která je pod ochranou UNESCO a byla první uzavřenou vinařskou oblastí na světě. Na výlet se sem můžete vydat třeba z Miskolce, je to asi 60 km.

V Tokaji najdete spoustu rodinných vinných sklepů, nejznámějším z nich je Rákocziho sklep přímo na náměstí. Zúčastnit se můžete i řady akcí, jako jsou jarní slavnosti vína, Festival tokajského vína nebo podzimní slavnost zahájení vinobraní, kde nechybí průvod v krojích, přehlídka vinařů a folklorní program.

Kde se ubytovat poblíž Tokaje?


4. Šoproň

Šoproň

Víte, kde končí Rakousko a začíná Maďarsko? Ano, v Šoproni. Zdejší obyvatelé se po první světové válce rozhodli v referendu k příslušnosti k Maďarsku a vysloužili tak Šoproni titul “Nejvěrnější město.” Jako jediné maďarské město má Šoproň neporušené historické jádro a vchází se do něj tzv. Bránou věrnosti. Dominantou města je Požární věž, ze které je za pěkného počasí vidět až na rakouské Alpy, dále by vám neměl uniknout Kozí kostel a barokní domy na náměstí, kde dodnes bydlí lidé. Za pozornost stojí i jedna z nejstarších synagog v Evropě.

I zde se dostanete k výbornému vínu, místní pýchou je Modrá frankovka (Kékfrankos). Město je obklopeno přírodou a vinicemi, užijete si tedy i procházky zelení. S rodinou si udělejte výlet k Neziderskému jezeru, a pokud ještě nemáte historie dost, zajeďte si prohlédnout dva zámky Esterházy v nedaleké obci Fertód.

Kde se ubytovat v Šoproni?


5. Skanzen Hollókő

holloko

Vesnička Hollókő se nachází v lesnatých kopcích na severu Maďarska blízko hranic se Slovenskem a díky své tradiční zástavbě ze 17. století si zasloužila zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Lidé zde žijí v selských domech, dodržují starodávné folklorní zvyky a často je potkáte v krojích. Také zdejší nářečí se velmi liší od současné maďarštiny. Je to skutečný živý skanzen a zažít zdejší barvitou kulturu rozhodně stojí za to.

Upoutá vás kostelík Svatého Martina s dřevěnou věží, která byla postavena bez použití hřebíků, nebo nedaleká zřícenina hradu Hollókő, kde najdete expozici muzea a odkud se vám naskytne úchvatný výhled na okolní kopce.

Skanzen Hollókő neleží na žádné z frekventovaných tras, doporučujeme ho spíš jako výlet při delším pobytu například v Egeru a okolí.

Kde se ubytovat poblíž Hollókő?


6. Debrecen

debrecen

Pokud vás zajímá kultura a historie a rádi si prohlížíte významná města, zajeďte si také do druhého největšího maďarského města Debrecenu. V minulosti se toto město stalo střediskem revoluce a boje za svobodu v letech 1848-49 a díky náboženským souvislostem si získalo přídomek “kalvinistický Řím”. V centru nesmíte minout Velký kostel, tzv. uříznutý Malý kalvinistický kostel a Déri muzeum. Odpočinek pak najdete v části zvané Velký les, kde se nachází i botanická a zoologická zahrada, krásný univerzitní areál a termální lázně.

Na všechna tato místa se dostanete tramvají, jednoduše využijte okružní jízdu, která začíná i končí na nádraží. Nezapomeňte ochutnat zdejší uzenářské dobroty a dostanete se také k výbornému vínu.

Kde se ubytovat poblíž Debrecenu?


Za zmínku stojí dále například město Pécs neboli “Brána do Chorvatska”, kde vládne téměř přímořská atmosféra, či jediný zachovalý vodní hrad v Maďarsku Tata u jezera Öreg-tó. Dovolenou u vody můžete kromě Balatonu strávit u jezera Velence nedaleko Budapešti. Za relaxací rozhodně vyrazte do maďarských lázní, výčet těch nejlepších najdete v článku tady.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Maďarsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet