Lázně Sárvár - 8 důvodů, kvůli kterým si je zamilujete i vy

Za lázněmi světové kvality nemusíte cestovat daleko. Vždyť termály ve městě Sárvár leží jen něco málo přes 3 hodiny cesty z Brna a jako jedny z mála se pyšní titulem The Royal Spas of Europe. Přečtěte si 8 důvodů, kvůli kterým si je zamilujete také.
 Lázně Sárvár - 8 důvodů, kvůli kterým si je zamilujete i vy

1. Ne jeden, ale rovnou dva léčivé prameny

Lázeňská historie Sárváru se začala psát v roce 1961. Při hledání ropy byl v maďarském městě objeven poklad daleko větší hodnoty - termální voda s léčivými účinky. V současnosti ji místní termální lázně čerpají dokonce ze dvou ozdravných pramenů:

První vyvěrá z hloubky 1 300 m a dosahuje teploty až 43 °C. Obsahuje chlorid sodný, kyselinu uhličitou a stopové prvky, díky kterým je ideální k léčbě pohybového ústrojí nebo rehabilitaci po sportovních zraněních. Koupel v termální vodě vám dokonale uvolní zatuhlé svalstvo po náročných dnech.

Druhý blahodárný pramen je také bohatý na chlorid sodný, kyselinu uhličitou a stopové prvky, navíc obsahuje jód, brom a fluor. Voda s teplotou okolo 83 °C je po ochlazení nenahraditelná při léčbě svalů a kloubů, při gynekologických i kožních onemocněních. Velkou cenu má i po odpaření. Sůl z ní se totiž sbírá, a vy si tak místní křišťálovou sůl můžete odvézt a doma ve vaně vytvořit s její pomocí zmenšené sárvárské termály.

2. Neskutečných 55 000 m² termálních radovánek a relaxu

Moderní lázně byly otevřeny v roce 2002 a pyšní se celkovou rozlohou 55 000 m², z nichž 3 600 m² tvoří bazény. Vnitřní celoročně otevřené bazény s léčivou vodou o teplotě od 32 - 38 °C vás nadchnou už při vstupu. Unavené svaly, bolavá záda a klouby promasírujte u různorodých vodních trysek. V létě se navíc odpočinková plocha zvětšuje o vnější zážitkové i léčebné bazény.

3. Mistrovské saunové rituály

Svoji imunitu posilníte v luxusním saunovém světě, který je v lázních Sárvár více než bohatý. Hoďte každodenní starosti za hlavu a vstupte do oázy klidu plné finských a bio saun, parních lázní nebo aroma kabin. Pokud se do Sárváru chystáte v zimě, rozhodne se zúčastněte některé z mnoha saunových seancí - meditací pod vedením profesionálů. Vaše tělo i mysl uvolní například vůně medu, soli, čokolády, jogurtu či ovoce. Pobyt v saunách pravidelně prokládejte osvěžením pod zážitkovými sprchami a procházkami v Kneippově chodníku s oblázkovým dnem. Navštívit také doporučujeme wellness centrum s pestrou nabídkou léčebných procedur a masáží.

Sárvár - Nejoblíbenější pobyty

4. Unikátní čištění vody chránící přírodu i zdraví

Novinkou v lázních je jedinečné ultrafiltrační zařízení na čištění vody, které chrání životní prostředí i zdraví návštěvníků. Termální voda v lázních Sárvár je čištěná bez chlóru. Výsledkem je křišťálově čistá voda bez bakterií a chemických látek, která nedráždí ani tu nejcitlivější pokožku.

5. Dokonale oddělená zóna zábavy od relaxační

Klidová zóna je od zábavních atrakcí s nadšenými výskajícími dětmi důsledně oddělena. Při relaxu vás tedy nebude nic rušit. Pokud ale do Sárváru cestujete spíše za zábavou, zamiřte rovnou do rodinné části, která je s lázněmi propojena chodbou. Čeká vás zde středomořská atmosféra a nespočet bazénů s atrakcemi pro děti každého věku. Zaskákejte si v příboji umělých vln, spusťte se po tak široké skluzavce, že se na ni vleze celá rodina nebo seberte odvahu a skočte do jednom ze tří tobogánů, které se točí vně i uvnitř celé budovy.

6. Slunce, pirátská loď i adrenalinové tobogány

Od května do září dejte spolu s dětmi přednost zábavě na slunci - venku si užijete plavecké i dobrodružné bazény plné atrakcí a her pro všechny věkové kategorie. Rodiče si pochvalují bazén s mělkou vodou pro batolata a větší děti nemohou ani na svačinu vytáhnout z dobrodružného bazénu s pirátskou lodí a vodním hradem plným prolézaček a skluzavek. Pokud jste milovníky adrenalinu, zamiřte k tobogánům s všeříkajícími názvy - Kamikadze, Turbulance a 107 m dlouhý Aquatube!

7. Nadstandardní služby pro děti

Chystáte se do Sárváru vyrazit bez dětí, protože si myslíte, že by vás nenechaly odpočinout? Nebojte se - v místních termálech myslí na všechno. Kromě světa batolat s kuchyňkou k ohřívání dětské stravy či přebalovací místností si rodiče chválí i dětský koutek, kde se o děti starají kvalifikované vychovatelky. O vaše děti starší tří let se zde postarají zcela zdarma. Program, který zaujme i ty největší neposedy, připravují zkušení animátoři. A pokud přece jen chcete mít své ratolesti stále na očích, ponořte se do vířivky v rodinné části lázní - budete z ní mít výhled přímo na dětský bazén.

8. Sárvár překvapí také památkami a dalšími atrakcemi

Vstup do lázní vypršel, skvěle jste se nadlábli v jedné z mnoha skvělých restaurací, ale stále se vám nechce domů? Navštivte centrum Sárváru s mnoha památkami a zajímavostmi. Na hradě Nádasdy chvíli pobývala slavná Alžběta Báthoryová. Prohlédněte si vzácné barokní nástěnné malby a expozici věnovanou historii husarů, k dispozici vám budou doprovodné materiály v češtině. Pokud se do Sárváru chystáte v červenci, rozhodně se vypravte na historický festival pojmenovaný po nejznámějším obyvateli hradu Ferenci Nádasdym.

Jen 5 minut chůze od hradu se nachází proslulé arboretum Sárvár, kde si kromě pestré sbírky rostlin a dřevin nezapomeňte zastavit u mohykána - dubu starého více než 350 let. Děti ocení návštěvu zábavního dobrodružného parku s lesní lanovou dráhou ve výšce až 8 m plnou výzev a zkoušek odvahy. Nebo dáte přednost lezecké stěně, rýžování zlata a lukostřelbě? V Sárváru je rozhodně z čeho vybírat.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Maďarsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet