Objevte to NEJ z Maďarska: NEJlepší aktivity v Budapešti pro výletníky i gurmány

V maďarské metropoli se pokocháte památkami, odpočinete si ve slavných lázních a ochutnáte vyhlášené maďarské speciality i víno. K vidění je zde toho opravdu hodně, a tak jsme pro vás vybrali ta nejlepší místa, která vidět a navštívit v Budapešti.
Objevte to NEJ z Maďarska: NEJlepší aktivity v Budapešti pro výletníky i gurmány

Budapešti se přezdívá „perla Dunaje“ a mezi evropskými městy se jedná o skutečný klenot. Maďarská metropole oficiálně vznikla v roce 1873 spojením tří měst: Buda (na pravém břehu řeky Dunaj s Budínským hradem), Pešť (na levém břehu, největší část města) a Óbuda (severní část). Věřte, že toto osobité město uchvátí doslova všechny vaše smysly. Čekají zde na vás jedinečné pamětihodnosti upomínající na zlatou éru Rakouska-Uherska včetně památek UNESCO. Najdete zde také vyhlášené termální lázně, ve kterých si užijete dokonalý relax i vodní radovánky. V bohatých sbírkách budapešťských muzeí a galerií si můžete prohlédnout spoustu zajímavých expozic i vzácných děl. A samozřejmě nesmíme zapomenout zmínit, že dostatečným důvodem k návštěvě Budapešti je místní kuchyně, která uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky a nejlépe si ji vychutnáte se sklenkou znamenitého lokálního vína. Seznam toho, co vidět a zažít v maďarském hlavním městě, je opravdu dlouhý. Vybrali jsme proto pro vás ta nejlepší místa v Budapešti, která stojí za návštěvu třeba během prodlouženého víkendu. V našem výčtu najdete světoznámé památky, slavné termály, nejzajímavější muzea a nechybí ani tipy, co ochutnat.

Odpočiňte si ve vyhlášených lázních

Ne nadarmo je další přízvisko Budapešti „Lázně Evropy“. Věděli jste, že hlavní město Maďarska leží na 125 termálních pramenech? Po dni stráveném pobíháním po památkách vám tak třeba přijde vhod ozdravný odpočinek v teplé termální vodě.

Beze sporu nejznámějšími termály v Budapešti jsou lázně Széchenyi (Széchenyi fürdő) ležící v samotném centru města v nádherném městském parku Városliget. Areál vybudovaný v roce 1913 v secesním stylu dodnes patří mezi největší lázeňské komplexy Evropy. Zajímavostí je jeho dispozice, která podle mravů v době stavby areál rozdělila na dámskou a pánskou část. Toto rozdělení je i dnes znatelné podle zrcadlového rozmístění bazénů. Odpočinete si ve třech venkovních a patnácti vnitřích bazénech s léčivou termální vodou. Kromě toho se zde můžete prohřát ve finských a parních saunách, případně využít mnoha špičkových lázeňských služeb.

Druhými nejznámějšími lázněmi v Budapešti jsou Gellértovy (Gellért fürdő). Vybudovány byly mezi lety 1912 až 1918 v secesním art nouveau stylu a dnes jsou součástí stejnojmenného luxusního hotelu. Gellértovy lázně nabízí svým návstěvníkům 13 bazénů s termální vodou, bazén s vlnobitím, vířivky a sauny. Relax v obklopení překrásné architektury s mozaikami, vitrážovými okny, sochami a sloupy rozhodně stojí za to!

Na západním břehu Dunaje v oblasti jižního cípu Margaretina ostrova se nachází lázně Lukács (Lukács fürdő). Ačkoliv termály v dnešní podobě zde byly vybudovány až ve 2. polovině 19. století, léčivých účinků vody zde využívali již ve 12. století Maltézští rytíři, kteří zde postavili klášter. Kromě tří termálních bazénů, v nichž se teplota pohybuje od 32 do 40 stupňů Celsia, zde najdete venkovní bazén, saunu, parní lázeň, solnou jeskyni a Kneippovo jezírko.

Navštivte zajímavá muzea

Budapešť je stejně jako jiné evropské metropole na muzea a galerie velmi bohatá. Celkově si zde můžete nejrůznější stálé i dočasné expozice prohlédnout na více než stovce míst. Široké je rovněž tematické zaměření zdejších kulturních institucí, a tak zde kromě tradičních muzeí věnovaných historii a umění najdete například muzeum piva, metra nebo textilu.

Pokud patříte mezi fanoušky historie a chcete se seznámit s dějinami Maďarska, pak vám doporučujeme navštívit Maďarské národním muzeum (Magyar Nemzeti Múzeum). Nachází se v srdci metropole a sídlí v reprezentativní neoklasicistní budově obklopené nádhernou zahradou. Muzeum se pyšní sbírkou čítající několik milionů položek, včetně uměleckých děl, sbírek a archeologických nálezů. Expozice vypráví dějiny maďarského národa a státu od období pravěku přes středověk až po současnost. Součástí výstav jsou i artefakty nevyčíslitelné hodnoty jako například korunovační plášť sv. Štěpána, zakladatele uherského státu. K vidění je zde také tzv. Seusův poklad, tedy skutečně nedocenitelná sbírka zdobeného stříbrného nádobí a příborů pocházející z doby pozdní římské říše.

Za uměním se vyjdete do Maďarské národní galerie (Magyar Nemzeti Galéria) sídlící přímo v prostorách Budínského hradu v budovách s označením A až D. Najdete zde výhradně díla umělců původem z Maďarska. Práce zahraničních umělců jsou k vidění ve sbírkách Muzea krásného umění (Szépművészeti Múzeum) na Náměstí hrdinů. Kolekce Maďarské národní galerie čítají více než 100 tisíc exponátů různých uměleckých forem: obrazy, sochy, fotografie a další. Mezi zdejší skvosty patří například dřevěné gotické oltáře a sochy, gotické obrazy, renesanční lapidárium či habsburská krypta.

K nejnovějším kulturním institucím v Budapešti patří Dům teroru (Terror háza), který byl otevřen v roce 2002. Neorenesanční budova muzea stojí v centru města na Andrássyho třídě s popisným číslem 60 a toto umístění je velmi symbolické. Právě tento dům byl kdysi sídlem maďarských fašistů (Strany šípových křížů) a poté se stal hlavním štábem komunistické tajné policie ÁHV (tajné policie Maďarské lidové republiky). Obě tyto temné doby dnes Dům teroru návštěvníkům představuje a to zcela bez servítek, syrově a drsně. Tedy tak, jak obě epochy doopravdy vypadaly. Ocitnete se zde ve výslechové místnosti, projdete se kolem šibenic a pojedete vlakem do gulagu na Sibiři. Expozice se skládá ze svědectví pamětníků a autentických fotodokumentací. Dům teroru je jednak muzeum představující moderními prostředky nedávnou tragickou minulost Maďarska a současně představuje památník věnovaný všem obětem nacistického i komunistického režimu.

Budapešť - Nejoblíbenější pobyty

Projděte se po památkách

Výhodou Budapešti je relativně malá rozloha a docházková vzdálenost nejznámějších památek. Většinu nejkrásnějších lokalit je zde tak možné vidět během jednodenního výletu. Níže uvedená trasa měří necelých 8 kilometrů a i se zastaveními na jednotlivých místech ji tak zvládnete za pár hodin, případně si můžete vybrat jen některé úseky.

Začínáme na Mostu svobody (Szabadság híd), který na první pohled upoutá ocelovou konstrukcí ve stylu Eiffelovy věže s mytickými ptáky na vrcholcích čtyř pilířů. Přes Most svobody se dostanete na úpatí Gellértovy hory (Gellért-hégy), což je zalesněný vrcholek vypínající se do výšky 235 metrů na Budínské straně města. Možná vám bude trošku připomínat pražský Petřín, ovšem s rozdílem, že sem nevede lanovka a na vrcholu se místo rozhledny rozkládá rozsáhlá vojenská citadela. Z prostorných teras vedoucích podél citadely se můžete pokochat jedním z nejlepších výhledů na Budapešť a Dunaj. O kousek dál stojí na 14 metrů vysokém podstavci socha Svobody s bohyní Niké vybudovaná po konci 2. světové války na počest vítězství Rudé armády.

Přes Gellértovu horu se dostanete k největší budapešťské dominantě – Budínskému hradu (Budai Vár). Jedná se vlastně o komplex paláců vypínající se na hradním návrší Várhegy. Toto středověké sídlo králů je dnes součástí přilehlé Hradní čtvrti a sídlí v něm Maďarská národní galerie, Budapešťské historické muzeum a Széchényiho národní knihovna. Součastná podoba Budínského hradu nedosahuje zdaleka rozměrů jako na přelomu 19. a 20. století. Velká část paláců byla poškozena během bombardování na konci 2. světové války. Následná oprava byla poměrně necitlivá a hradní komplex navíc nebyl obnoven v původní velikosti. Posledním významným milníkem byl rok 1987, kdy byl Budínský hrad zařazen na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Na hradním vrchu se nachází i další úchvatná budapešťská pamětihodnost: Rybářská bašta (Halászbástya). V letech 1895–1902 byla na místě původního rybího trhu vybudována k oslavám tisíciletého výročí Maďarska. Pro Maďary má tato výjimečná novorománská kamenná stavba hluboký význam. Sedm věžiček symbolizuje sedm kočovných kmenů, které založily Maďarsko. Špičaté věže evokují tradiční maďarské stany. Uprostřed bašty stojí jezdecká socha svatého Štěpána, patrona země a jednoho z největších Maďarů. Pokud rádi fotíte, vypravte se pro nejkrásnější záběry právě na neogotické a částečně i neorománské reprezentativní terasy Rybářské bašty. Jako na dlani odsud uvidíte na majestátní budovu parlamentu, Řetězový most i kopuli baziliky svatého Štěpána.

Přes Szechényho most (Szechenyi lanchid) se dostanete zpět na levý břeh Dunaje, podél kterého dojdete k impozantní parlamentní budově, v maďarštině zvané Országház. Pokud vám během procházky po památkách už vyhládlo, můžete se zastavit v některé z příjemných kaváren, hospůdek a barů. Ostatně i břehy Dunaje jsou památkou UNESCO, tak proč si je pořádně neužít? Maďarský parlament je monumentální stavba o délce 268 metrů, šířce 123 metrů a s kupolí ve výšce 96 metrů. Se svými rozměry a 691 místnostmi tak Országház patří k největším svého druhu na světě.

Kousek od parlamentu leží Bazilika sv. Štěpána (Szent István-bazilika), která je jednou z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších sakrálních památek a zároveň třetí nejvyšší budovou v Maďarsku. Je zasvěcena králi Štěpánovi, který v roce 896 spojil maďarské kmeny a je považován za zakladatele maďarského státu. Kromě samotného chrámu doporučujeme vydat se na terasu u kopule, ze které jsou snad nejkrásnější výhledy v Pešti.

Ochutnejte maďarské dobroty

Maďarská kuchyně je vskutku výjimečná a najdete v ní vlivy gastronomie rakouské, německé i turecké. Tradiční maďarská jídla jsou vydatná, pikantní a chuťově velmi výrazná. Mezi základní suroviny patří maso (hovězí, vepřové, zvěřina i ryby), chléb, paprika, zelí a zakysaná smetana. Takřka ve všech hotelech v Budapešti ochutnáte kromě standardních mezinárodních pokrmů také klasické maďarské speciality. Co tedy v Maďarsku ochutnat?

Ve spojitosti s maďarskou kuchyní vás nejspíš na prvním místě napadne guláš. Druhů guláše ochutnáte v Budapešti i celém Maďarsku hned několik. Nejtypičtější je gulyás, který získal svůj název podle kotlíku, ve kterém si tento pokrm v dávných dobách vařili pastevci. Jedná se v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule, to vše okořeněné sladkou nebo pálivou paprikou. Nejbližší českému guláši je perkelt (pörkölt) skládající se z masa, rajčat, cibule, česneku a mleté červené papriky. Pokud je v pokrmu i zakysaná smetana, jedná se o paprikáš (paprikás).

Velmi oblíbené jsou v Maďarsku polévky, například rybí polévka (halászlé), fazolová polévka (jókai bableves) nebo z našeho pohledu netradiční studená ovocná polévka (gyümölcsleves). Skoro na každém rohu si v Budapešti můžete dát langoš, který je původem právě z Maďarska a nejčastěji se podává s česnekem, smetanou a sýrem. K pokrmům se nejčastěji servíruje čalamáda – směs nakládané zeleniny. Doporučujeme ochutnat také maďarské palačinky (palacsinta), které se připravují ve mnoha sladkých i slaných variantách.

Maďarsko je rozhodně rájem pro všechny milovníky uzenin. Právě odtud pochází spousta lahůdek, které jsou běžně k dostání i na pultech českých obchodů. Vyhlášené jsou zejména maďarské klobásy, jako je například ostrá sušená papriková klobása čabajka. Podle města Debrecen je pojmenovaná debrecínská šunka a velké oblibě se v Česku těší také uherský salám.

Povinnou zastávkou pro všechny gurmány je Karaván. Toto místo ležící asi 1 km od Baziliky sv. Štěpána je plné stánků s jídlem a rozhodně zde ochutnáte nejlepší street food v celém Maďarsku. Výběr je zde opravdu široký a vedle maďarské klasiky zde nabízí mexické, indické či thajské jídlo, veganské burgery nebo výborné vafle. Po výtečném jídle si můžete dát vynikající kávu nebo točené pivo.

V tržnici Nagy Vásarcsarnok ochutnáte nejen tradiční maďarské speciality, ale nakoupíte zde také suvenýry pro své blízké. Vyzkoušejte guláš nebo tradiční maďarský langoš. Jako upomínku na pobyt v Budapešti si můžete koupit maďarskou papriku (koření) nebo sušené papričky.

A sladká tečka na závěr? Osladit den si můžete v nejpopulárnější budapešťské cukrárně Mr. Funk. Specialitou jsou donutové koktejly, které lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také očím a rozhodně stojí za fotku! Pokud se sem vypravíte s dětmi, tak vám garantujeme, že budou v sedmém nebi! Vynikající zmrzlinu ve tvaru růže vám naservírují v Gelato Rosa.

Dokonalá destinace pro každého

V Budapešti si užijete romanticku ve dvou, rodinnou dovolenou se spoustou zábavy i relaxační pobyt plný odpočinku v léčivé termální vodě. Navštívit můžete zajímavá muzea a ochutnat to nejlepší z jedinečné maďarské kuchyně. Další výhodou je, že cesta z Prahy trvá něco málo přes 5 hodin, z Brna jste v Budapešti za pouhé 3,5 hodiny. Zkrátka a dobře pokud jste v maďarské metropoli ještě nebyli, rozhodně neváhejte a zarezervujte si svůj pobyt co nejdřív.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Maďarsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet