To NEJlepší z Triglavského národního parku –⁠ Objevte skryté alpské poklady

Triglavský národní park ležící na severozápadě Slovinska je oázou nedotčené přírody. Objevte jedinečné přírodní krásy regionu, ve kterém najdete majestátní vrcholy, vodopády, průzračná horská jezera i spoustu možností aktivního vyžití po celý rok.
To NEJlepší z Triglavského národního parku –⁠ Objevte skryté alpské poklady

Nádherná příroda, pozoruhodná historie i špetka adrenalinu. Co vše vás v Triglavském národním parku čeká?

To nejlepší z přírody – nádherné scenérie i aktivní vyžití

Triglavský národní park je nejlepší volbou pro útěk z velkoměsta. Průzračná jezera, divoké soutěsky, horské strouhy a zelené pláně vytvářejí na pozadí alpských velikánů dechberoucí scenérie. Když k tomu přičteme čerstvý vzduch a zpěv ptáků, idylická dovolená v krásné přírodě je na světě.

Pokud si rádi dáváte do těla, pak je pro vás pobyt v Triglavu ležícím na severozápadě Slovinska to pravé. Tento pestrý region je totiž uznávaným rájem outdoorových sportů. Po husté síti značených turistických stezek se dostanete k atraktivním cílům v horách i na jejich úpatí. Dále můžete vyrazit na kolo, vyzkoušet si adrenalinové sporty nebo pokořit skály za pomoci ferraty i bez ní.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a mějte přírodní krásy na dosah ruky.

To nejlepší z hor – vysokohorské túry i nenáročné procházky

Triglavský národní park díky své rozmanitosti uspokojí každý typ cestovatele. Rádi se touláte v horách? Pak podnikněte celodenní, nebo dokonce vícedenní túry v Julských Alpách. Preferujete kratší procházky? Pak se vypravte do soutěsek nebo na vycházku okolo jezera.

Pokud se vám z výšky nezamotá hlava, můžete pokořit nejvyšší vrchol Slovinska – horu Triglav (2 864 m n. m.). Na výběr máte z několika tras s různým stupněm obtížnosti, z nichž většinu zakončuje zajištěná ferrata, která vám pomůže dostat se až na vrchol. Odměnou za jeho zdolání vám bude jeden z nejkrásnějších výhledů vůbec.

Poznávat hory ale nemusíte jen po svých. Zajímavý zážitek slibuje nejvýše položený slovinský průsmyk Vršič. Tímto horským sedlem vede úzká silnice, která spojuje horské obce Bovec a Kranjska Gora. Úžasné výhledy si tak můžete užívat, aniž byste opustili auto. Na hory Vogel nebo Kanin se pak zase pohodlně dopravíte lanovkou.

Věděli jste, že Triglavský národní park je jediným národním parkem ve Slovinsku? S datem založení 1924 ovšem patří mezi nejstarší v celé Evropě.

To nejlepší z jezer – koupání, lodičky a výlety

Průzračné hladiny ledovcových jezer jsou ozdobou národního parku. Na jejich březích se koncentruje velké množství vyžití, a tak není divu, že jsou oblíbenými centry turismu. Ideálním výchozím bodem pro vaše výlety do hor je jezero Bohinj, které leží v samém srdci parku. Největší přírodní jezero ve Slovinsku vám nabídne i skvělé příležitosti k odpočinku po náročných výšlapech.

Na severním okraji oblasti se u obce Kranjska Gora rozprostírá jezero Jasna známé pro ikonickou sochu bájného Zlatoroga. Jen o kousek dál se v Přírodní rezervaci Zelenci ukrývá malé smaragdové jezírko s vyhlídkou. Nejznámějším triglavským jezerem je rozhodně Bled se slavným kostelíkem na ostrůvku uprostřed. V Bledu se na rozdíl od ostatních jezer dá vykoupat v relativně teplé vodě a kolem jeho břehů vede oblíbená okružní trasa. Navíc jeho břeh zdobí Bledský hrad vypínající se nad vodní hladinou vysoko na skále.

Některé vodní poklady jsou ukryté vysoko v horách, a tak se na výletě za nimi trošku zapotíte. Určitě ale navštivte největší slovinské vysokohorské jezero Krn, které leží v obklopení mohutných alpských vrcholků. Mezi horami se rozprostírá také Dolina sedmi triglavských jezer. Cesta k ní je sice náročnější, ale námaha za tuto jedinečnou podívanou rozhodně stojí.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a mějte přírodní krásy na dosah ruky.

To nejlepší z přírodních divů – divoké soutěsky a vodopády

Voda je ingrediencí, která dotváří jedinečnost přírody Triglavského národního parku. Toky horských řek a potoků za sebou v krajině zanechávají opravdu krásné stopy. Občas vyvěrají v podobě vodopádu, jindy si zase prorážejí cestu mezi skalami. V Triglavu tak je rozhodně vždy čím se kochat.

Nádherné procházky i túry si užijete třeba v údolí tyrkysové řeky Soči a jejích pramenů. Báječnou příležitostí pro klidnější rodinné výlety představují divoké soutěsky, kterých v národním parku najdete hned několik. Nejznámější je soutěska Vintgar, kterou vyhloubila řeka Radovna nedaleko Bledu. Soutěska končí vodopádem Šum vysokým 25 metrů. Nenechte si ujít ani soutěsku Korita Mostnice nebo skalní úžinu Pokljuška.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Žasnout budete také nad místními vodopády. Při návštěvě národní parku byste v žádném případě neměli vynechat procházku k vodopádu Savica v blízkosti jezera Bohinj. Mohutný vodopád padá z výšky 78 metrů a nabízí nezapomenutelnou podívanou.

Výjimečný zážitek slibuje také vodopád Peričnik u obce Mojstrana, který je unikátní tím, že se můžete projít za ním a užít si tak kouzelné vodní dílo i z trochu jiné perspektivy.

Věděli jste, že soutěsku náhodou objevili kartograf Jakob Žumer s fotografem Benediktem Lergetporerem v až v roce 1890?

To nejlepší z historie – pevnosti a upomínky na války

Triglavský národní park nadchne především milovníky přírody, ovšem ani fanoušci historie nepřijdou zkrátka. Například u sedla Vršič stojí dřevěná Ruská kaple postavená za první světové války na počest válečných zajatců. Období druhé světové války zase připomíná partyzánská nemocnice Franja, ve které se podařilo zachránit spousty životů a kterou nacisté navzdory velkým snahám nikdy nenalezli. Dnes si tu prohlédnete skanzen a expozici.

Za deštivého počasí zavítejte třeba do muzea Oplenova hiša u Bohinjského jezera, které vám přiblíží život obyvatel z počátku 20. století formou autentických interiérů. Nedaleko nahlédněte také do malebného kostela sv. Jana Křtitele, který vás přenese do období gotiky.

Věděli jste že, údolí jezera Bohinj bylo osídleno již za doby bronzové? Dnešních 5 000 obyvatel jsou pravděpodobně potomky původních osadníků.

Vydejte se poznat i místní pevnosti. Tu nejzajímavější najdete na okraji parku u jezera Bled. Bledský hrad je jedinečnou historickou památkou v regionu, která stojí za návštěvu jak kvůli zajímavým expozicím, tak pro jedinečné výhledy na jezero a okolí. V údolí Soči zase najdete pevnost Kluže s muzeem věnovaným pozoruhodné historii.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a mějte přírodní krásy na dosah ruky.

To nejlepší z adrenalinu – zipline i bobová dráha

Triglavský národní park je doslova a do písmene rájem pro všechny vyznavače adrenalinových sportů. Ať už cestujete s dětmi nebo sami, užijete si v této oblasti pořádnou dávku zábavy. Vypravte se třeba do areálu Zipline Bohinj, kde se můžete svézt po jedné z pěti zipline, nebo si dokonce troufnete na simulaci volného pádu. Máte-li odvahy na rozdávání, vyzkoušejte i vodní adrenalinové sporty, jako je rafting, paddle boarding nebo jízda na kanoi.

Zábavu slibuje také zábavní park Straža Bled, kde se projedete na bobové dráze nebo si užijete dobrodružství v lezeckém centru. To vše s parádním výhledem.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a mějte přírodní krásy na dosah ruky.

To nejlepší z relaxu – wellness i klidné hladiny jezer

Jak je známo, příroda je tím nejlepším lékem, a tak pobyt ve Slovinsku prospěje vašemu tělu i duši. Ačkoliv se Triglavský národní park prezentuje jako ideální místo pro aktivní dovolenou, stejně dobře vám poslouží i pro odpočinek. Daleko od hluku a šedi velkoměsta můžete v blízkosti přírodních krás zapomenout na všední starosti.

Za jedinečným relaxem spojeným s příjemnými zážitky se vydejte k jezeru Bled. Klidná vodní hladina, plavba na lodičce, procházky ve stínu stromů a káva s výhledem na jezero je osvědčeným receptem na štěstí. Dovolenou si zpestřete také pobytem ve wellness centru některého z hotelů nebo koupáním v průzračném jezeře.

Dalším idylickým místem jako stvořeným pro relax je Kranjska Gora a její malebné okolí. Užijete si tu odpočinek ve wellness centrech, ale také u jezera Jasna, které je ideální pro piknik nebo plavbu na lodičce.

Příjemně se budete cítit také v Aquaparku Welness Bohinj s více než 500 m² vodních ploch s mnoha atrakcemi. Dopřejte si tu chvíle klidu a pohody ve vířivce nebo sauně, zatímco se vaše ratolesti vyřádí na tobogánech.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a mějte přírodní krásy na dosah ruky.

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet