Objevte to NEJ ze Slovinska: 6 NEJlepších adrenalinových zážitků, které vám rozproudí krev v žilách

Slovinsko je populární destinací mezi vyznavači adrenalinových sportů. Pestrá slovinská krajina vás zve k nezapomenutelnému dobrodružství v horách i na řekách. Vrhnete se na rafty, zdoláte divoký vodní proud v kajaku nebo raději vyšplháte na Triglav?
Objevte to NEJ ze Slovinska: 6 NEJlepších adrenalinových zážitků, které vám rozproudí krev v žilách

Rafty a kánoe plující po smaragdových řekách, ostré horské štíty a padáčky poletující nad krajinou –⁠ to jsou pohledy, které ke Slovinsku prostě patří. Vpusťte si do žil trochu adrenalinu a odvezte si z dovolené nezapomenutelné zážitky. Nuda totiž během pobytu ve Slovinsku rozhodně nehrozí!

1. Rafting –⁠ vzrušující sjezdy smaragdových řek

Slovinsko je ideální destinací pro všechny nadšené dobrodruhy. Tyrkysové řeky s divokými i klidnějšími úseky, které protékají krásnou hornatou krajinou, poskytují ty nejlepší podmínky pro sjezdy. Není tedy divu, že k nejpopulárnějším adrenalinovým sportům ve Slovinsku patří právě rafting. Rájem raftařů jsou řeky Soča, Sáva Bohinjka nebo Savinja. Klidnější sjezdy vás pak čekají na řekách Kolpa, Sáva Dolinka a Krka.

Na rafty do Slovinska mohou vyrazit i úplní začátečníci, a to ideálně v doprovodu instruktorů, kteří tamní vody dobře znají. Nudit se tu však nebudou ani zkušení vodáci, které bude cesta bouřlivými peřejemi rozhodně bavit. Ať už rafting podniknete s přáteli nebo s rodinou, jedno je jisté – z dovolené si přivezete mimořádné zážitky.

Kam ve Slovinsku vyrazit na rafty?

  • Soča z osady Bovec nebo Kobarid
    • trasa vede od mostu u Log Čezsoški až k Trnovo ob Soči
  • Sáva Bohinjka z obce Ribčev Laz
    • trasa vede o Bohinjského jezera do Bohinjské Bistrice
  • Sáva Dolinka u jezera Bled
    • trasa vede z kempu Šobec do obce Globok
  • Savinja z obce Luče nebo kempu Menina
    • trasa vede od Strugy po Ljubno

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

2. Paragliding – nádherné výhledy z ptačí perspektivy

Nechte se unášet větrem nad štíty hor, průzračnými jezery a svěžími lesy a pozorujte při tom nádhernou slovinskou krajinu z ptačí perspektivy. Paragliding patří ve Slovinsku k oblíbeným adrenalinovým aktivitám, a vyzkoušet si ho tu může úplně každý.

Výhodou paraglidingu oproti seskoku padákem je, že nepotřebujete žádný speciální výcvik. Stačí vám totiž jen trocha kuráže a odhodlání. Při tandemovém seskoku vám bude dělat společnost zkušený instruktor. Ten se postará o řízení a hladké přistání, zatímco vy se budete v klidu kochat výhledem na krajinu pod vámi.

Ve Slovinsku najdete přes 40 registrovaných míst pro paragliding, a tak máte opravdu z čeho vybírat. Pozorujte z výšky jezero Bohinj, vzneste se nad Kamnicko-Savinjské Alpy nebo poletujte nad údolím řeky Soči.

Kde vyzkoušet ve Slovinsku paragliding?

  • Kamnicko-Savinjské Alpy – Krkavec nebo Potoška Gora
  • Vipavské údolí – Kovk nebo LIjak
  • údolí řeky Soči – Stol nebo Kobala
  • jezero Bohinj – Vogel nebo Vogar
  • Krajnska Gora – Grpišca nebo Vitranc

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

3. Canyoning – dobrodružné putování kaňonem

O raftech a paraglidingu už jste toho zajisté slyšeli mnoho. Víte však, co obnáší takzvaný canyoning? Tento nevšední sport nadchne všechny milovníky přírody, kteří se nebojí vyrazit na dobrodružný průzkum kaňonu. Během canyoningu si vyzkoušíte spoustu netradičních aktivit, jako je například slaňování vodopádů, skoky do průzračných tůní, prolézání skalních tunelů a plavání v řece. To vše zažijete na cestě přírodou, která je běžným turistům nedostupná.

Na výběr máte ze spousty tras různých obtížností. Ve specializovaných střediscích si zapůjčíte vybavení v podobě lan, helem a neoprenů. Na vzrušující misi se společně s vámi do kaňonu vypraví i instruktor, který je připraven vám kdykoliv pomoci.

Kam ve Slovinsku za canyoningem?

  • kaňon Grmecica u Bledu
  • kaňon Jerecica u Bledu
  • kaňon Sušec v údolí Soči
  • kaňon Fratarica u Bovce
  • řeka Savinja u Menina

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

4. Zipline – nezapomenutelná jízda ve výšce až 200 metrů nad zemí

Zipline vám poskytne jedinečnou příležitost proletět se nad krajinou jako pták. Po ocelovém lanu prosvištíte vysoko nad zemí z jednoho konce na druhý a cestou si užijete jedinečné výhledy na slovinskou krajinu. K dokonalosti pak už chybí málo – snad jen dát si to celé ještě jednou.

Ve Slovinsku najdete hned několik skvělých zipline tras. Zdaleka nejlepší zážitek na vás čeká u městečka Bovec, kde můžete otestovat největší zipline park v Evropě. Až 200 metrů nad zemí, rychlost 60 km za hodinu a 700 metrů délky – to jsou čísla, která zajisté zvednou tep každému milovníkovi adrenalinu.

Kde najdete nejlepší zipline ve Slovinsku?

  • Adrenalin Park Bovec
  • Planica zipline u Kranjské Gory
  • Dolinka zipline u Bledu
  • Sunny Paradise Estate u Mariboru
  • Olimpline v Črna na Koroškem

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

5. Kajak i kánoe – divoké sjezdy i klidné plavby po jezeře

Plavte se po smaragdových slovinských řekách v kánoi nebo na kajaku a staňte se na chvilku součástí přírody. V horkém létě byste lepší osvěžení hledali jen těžko. Slovinské řeky jsou vhodné jak pro vodácké mazáky, které nadchnou divoké řeky, tak pro úplné začátečníky. Ti mohou vyplout na klidnější části řek nebo na hladinu jezera. Díky rozmanitosti slovinské přírody si tak každý může vybrat trasu, na kterou se zrovna cítí.

Stejně jako pro rafting, i pro sjezdy na kánoi či kajaku volí vyznavači adrenalinu nejčastěji řeku Soči. Ta nabízí parádní podmínky pro vodní sporty v kombinaci s krásnými přírodními scenériemi. Stejnou dávku zábavy však slibují i další slovinské řeky, například Sáva, Savinja, Kolpa nebo Krka. Kajak si můžete pronajmout také třeba u jezer Bohinj, Velenje nebo v Bovci. Ke sjíždění řeky je třeba si zajistit povolení, nebo vyrazit v doprovodu instruktora.

Kam vyrazit na plavbu kánoí nebo kajakem?

  • údolí řeky Soči – řeka Soča, řeka Koritnica, Rabeljsko jezero
  • řeka Krka – Žužemberk
  • jezero Bohinj a Sáva Bohinjka
  • řeka Sáva u Radovljice
  • jezero Velenje
  • řeka Mura

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

6. Adrenalin v horách – via ferraty, lezení a vysokohorská turistika

Slovinsko vyniká bohatými možnostmi pro vysokohorskou turistiku. Julské Alpy v Triglavském národním parku nebo Kamnicko-Savinjské Alpy nedaleko Lublaně uspokojí jak zkušené horaly, tak horské nováčky nebo rodiny s dětmi. Na výběr máte ze spousty nenáročných tras, ale i složitějších treků, na kterých se vám bude hodit horolezecké vybavení. Ať už vyrážíte na lehčí nebo těžší stezky, vždy mějte pevnou obuv a vhodnou výbavu.

Abyste si hory užili na maximum, vydejte se na jednu ze slovinských via ferrat. Ty vám usnadní cestu na vrcholy, které by byly jinak přístupné jen zkušeným lezcům. Ferraty vás čekají třeba při výstupu na nejvyšší slovinskou horu Triglav, případně také na vrcholy Mangart a Jalovec.

Kde jsou nejlepší via ferraty ve Slovinsku?

  • via ferrata Mojstrovjka - trasa pro rodiny s dětmi
  • via ferrata Mala Mojstrovka - trasa pro zkušenější lezce
  • via ferrata na Českou chatu - technicky náročnější trasa
  • via ferrata Spodnji plot - nejtěžší ferrata ve Slovinsku
  • via ferrata Hvadnik - jednodušší trasa vedoucí soutěskou

Zajištěné cesty jsou vhodné i pro nezkušené. Na protřelé lezce tu čekají parádní skály jako stvořené pro horolezecké zážitky. V celé zemi můžete prozkoumat více než 113 lezeckých lokalit. Skvělé podmínky slibuje hora Kotečnik, kde najdete více než 300 tras. Oblíbený je také Kraški Rob na mořském pobřeží nebo Blažčeva skala u Kranjské Gory.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a zažijte nezapomenutelné adrenalinové dobrodružství.

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet