Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu na jižní Moravě?

Vydejte se poznat všechny krásy jižní Moravy ve dvou, s rodinou či přáteli. Čekají vás přírodní krásy jako je CHKO Pálava či Národní park Podyjí, vyhlášené památky - zámky, zříceniny hradů či kostely, ale také plno vína a dobrodružství.
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu na jižní Moravě?

Itinerář na parádní víkend na jižní Moravě

Jižní Morava je kraj slunce, vína, pohodových lidí, ale také nádherných památek. Jedná se o velice rozsáhlé území, kterému kraluje Brno. Abyste poznali jižní Moravu celou a důkladně, určitě byste potřebovali více než jen jeden víkend. Proto jsme se v našem článku zaměřili především na poznávání této oblasti v okolí Lednicko-Valtického areálu a Znojma. Ať už chcete vyrazit ve dvou či s celou rodinou - hurá na jižní Moravu, zábava se tu najde pro všechny! Tip: Jižní Morava je propletená celou řadou cyklostezek, takže nezapomeňte na kola.

Zajímavost: Víte, že jižní Morava se může chlubit nejvyšším počtem slunečných dnů v Česku?

1. den:

  • Ať už jste si vybrali útulný penzion či pěkný hotel, většina ubytovacích zařízení nabízí možnost ubytování od 14:00 hodin. Můžete se nejprve zajet ubytovat a následně vyrazit za krásami jižní Moravy, anebo vyrazte už ráno s tím, že se ubytujete později a celý den tak budete moci věnovat výletům či relaxaci.
  • První zastávkou dnešního výletu bude město mandlí - Hustopeče. Na jejich prozkoumání si vyhraďte 2 - 3 hodiny. Doporučujeme začít na nejoblíbenějším místě města, kterým jsou Mandloňové sady s krásnou rozhlednou. Poté se vydejte do Hustopečské mandlárny, kde určitě ochutnejte některý z likérů (třeba vyhlášenou Mandlovku), pražené mandle či jinou delikatesu.
  • Za návštěvu stojí i centrum městečka s kostelem sv. Václava a Anežky České či Městským muzeem a galerií. Především tu však najdete cukrárnu, vinný sklípek a několik restaurací, ve kterých si můžete dát oběd.
  • Pokud cestujete s dětmi, navštivte i místní Ranč Valkýra s koňmi, poníky, osli, lamami, kozami, telátky, pávi i klokany. Na koni či poníkovi se děti mohou dokonce projet.
  • Máte rádi levanduli? Tak to si zamilujete dlouhé lány této fialové květiny, které ucítíte ještě než k Levandulovému poli a farmě dorazíte.
  • Co by to bylo za dovolenou bez trošky relaxace. Tu vám zaručí Aqualand Moravia v Pasohlávkách, který nadchne nejen děti, ale i dospělé. Najdete tu celkem 15 bazénů o celkové ploše 3 000 m², 20 tobogánů a skluzavek a 30 saun. Je jen na vás, zda tu strávíte hodinu nebo zbytek dne.
  • Dáváte raději přednost odpočinku v přírodě? Tak to stačí popojet jen o kousek dál k Mušovské přehradě, která je spíše známá jako Vodní dílo Nové Mlýny jehož je součástí.
  • Jen pár kilometrů od Aqualandu i vodní nádrže leží proslulé Dolní Věstonice, kde byl učiněn významný archeologický nález - plastika Věstonická Venuše. Odtud je to příjemných 4,5 km ke krásné Zřícenině hradu Děvičky, odkud budete mít nádherný výhled na vodní hladinu i CHKO Pálava.
  • Pokud vám zbude čas, anebo jste-li v některém z blízkých městeček ubytováni, vydejte se poznat krásné vinařské vesničky, kde víno teče proudem. Co třeba Velké Pavlovice, Velké Bílovice, Rakvice nebo Zaječí?
  • Jenom se nezapomeňte včas vrátit na večeři do ubytování pokud je součástí vašeho pobytového balíčku. Večer si pak užijete posezení s degustací v některém z blízkých vinných sklípků za zvuků cimbálovky.

2. den:

Během druhého dne navštívíte Lednicko-Valtický areál, Valtice a Mikulov. Každé z míst je nádherné a plné památek, není tedy problém jen na jednom z míst strávit celý den. Zároveň však máme ověřeno, že když se člověk trochu snaží, dají se stihnout všechna tři místa za jeden den.

  • Ráno si přivstaňte, posilněte se chutnou snídaní formou bufetu a potom alou k Lednicko-Valtickému areálu. Jedná se o velmi oblíbené místo, a proto není divu, že čím později se sem člověk dostane, tím delší fronty a větší davy lidí, zde potká. Tip: Promyslete si, co zde chcete vidět a zakupte si lístky předem na internetu.
  • Určitě navštivte alespoň některou z expozic zámku, projděte se nádhernými zahradami k akvaduktu a minaretu, nezapomeňte na Janův hrad. Děti zase jistě nadchne ukázka dravých ptáků a sov.
  • Jen kousek od zámeckého areálu najdete i řadu dalších lákadel jako je Vyhlídková věž Lednická kolonáda nebo Muzeum mučících nástrojů.
  • Další zastávkou budou Lednické rybníky, které máte cestou do kouzelného města Valtice.
  • Valtice jsou plné úžasných míst. Začněte u Chrámu Tří Grácií, který leží jen pár kilometrů od rybníků. Potom pokračujte ke Kapli sv. Huberta, zastavte se i u zámečku Belveder a následně pak už do samotného centra Valtic.
  • V centru si udělejte krátkou (1,5 km) procházku s návštěvou Kostela Nanebevzetí Panny Marie, s dětmi určitě zajděte do Světa pohádek a strašidel. Ještě nemáte dost zámků? Tak to se vydejte k Zámku a zámecké zahradě Valtice, kde najdete třeba i jeskyni Peklo a výstavu Tajuplný svět. Líbit se tu bude i dětem a milovníkům sladkého, součástí areálu zámku je totiž vyhlášená čokoládovna.
  • Máte rádi tajemno, anebo alespoň historii? Prozkoumejte Valtické podzemí, které patří k oblíbeným turistickým cílům. A pokud vám zbývá čas a energie, zajeďte si ke Kolonádě na Reistně, na okraj města.
  • Posledním dnešním přesunem bude cesta z Valtic do 13 km vzdáleného Mikulova, který leží v CHKO Pálava. Tady vás čeká 6 km dlouhý okruh po těch nejparádnějších místech, které tohle město nabízí.
  • Začátek vaší cesty je u Kozího hrádku a pokračuje kolem Horní Synagogy k Zámku Mikulov. Je jen na vás, zda se zámkem pokocháte zvenčí, anebo si užijete ještě jednu návštěvu expozice. Následně zamiřte k Dietrichsteinské hrobce.
  • Po procházce centrem města následuje odbočka do přírody. První zastávkou je Svatý kopeček u Mikulova s parádním výhledem. Za ještě krásnějšími panoramaty se vydejte na Vyhlídku Nad Lomem a pokračujte až k samotnému Lomu na Janičově vrchu. Zhruba půlku cesty 6 km dlouhého okruhu teď máte za sebou.
  • Výlet pokračuje k Jeskyni a přírodní rezervaci Na Turoldu. K dispozici je i Naučná stezka Turold.
  • Celou procházku doporučujeme zakončit v jednom z místních vinařství. Například Vinařství Volařík nabízí nejen skvělá vína, ale i unikátní posezení na vyvýšené terase s výhledem na Mikulov.
  • Pak už zbývá jen cesta do hotelu, chutná večeře a relaxace se sklenkou vína v ruce, které si bude moci užít i případný řidič.

3. den:

  • I když se jedná o poslední den pobytu, neznamená to, že se bude zahálet. Dopřejte si snídani, která vám dodá sílu, odhlaste se z ubytování a pak zamiřte do další z perel Jihomoravského kraje, a to do Znojma.

  • Před příjezdem do samotného centra Znojma se zastavte v Louckém klášteře na okraji města. Klášter přímo vybízí k zastavení a zamyšlení, anebo alespoň ke krátké procházce.

  • Krátkou 2 km dlouhou procházku Znojmem začněte u Radniční věže, která leží v blízkosti Znojemského podzemí. To byste určitě neměli vynechat, jelikož patří k nejkrásnějším podzemím v Česku.

  • Pokračujte k Chrámu sv. Mikuláše a poté k Rotundě sv. Kateřiny. Jen kousek od ní se nachází Znojemský hrad.

  • A co takhle načerpat nové znalosti? Ve Znojmu se nachází hned několik muzeí - Jihomoravské muzeum či Muzeum motorismu. S dětmi můžete zamířit k Přírodnímu dětskému parku Gránice a absolvovat naučnou procházku S mlokem Gránickým údolím.

  • Můžete si dopřát trochu vína? Tak v tom případě doporučujeme zajet si do Vinařství Lahofer (5 km od Znojma), které vás jistě nadchne svou architekturou, letním amfiteátrem a vyhlídkovou pochozí střechou.

  • Vynechat návštěvu Národního parku Podyjí by byl hřích, je v něm totiž spousta krásných míst. Vydejte se třeba ke Královu stolci (zhruba 2 km tam a 2 km zpět), anebo se vydejte na Vyhlídku Devět mlýnů a Sealsfieldův kámen (jedna cesta 6 km).

  • Dáváte raději přednost lenošení či romantické procházce kolem třpytivé vodní hladiny? Popojeďte si k Vranovské přehradě a užijte si relaxaci, koupání, opalování. Zábava se tu najde i pro děti.


Tip:


Kde se na jižní Moravě ubytovat?

Hotel Bax, Znojmo

Levné ubytování:

  • Hotel Bax *** leží ve vinařské obci u Znojma. Těšte se na komfortní pokoje, polopenzi, ale také láhev kvalitního vína a množstvo slev. Pobyt na víkend pro dva vyjde na méně než 3 000 Kč.

Zlatá střední cesta:

  • Hotel Rustikal *** se nachází v malebné vinařské obci Hustopeče, která je známá díky svému mandlovému sadu. Kromě polopenze si tu užijete degustaci vín v rodinném vinařství Rustikal.

Luxusní ubytování:

  • Hotel Happy Star **** leží u Národního parku Podyjí a jen 8 km od Znojma. Užijte si přepychové ubytování v klidném prostředí a těšte se na chutné snídaně formou bufetu i relaxaci ve wellness centru s bazénem, vířivkou a párou.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které na jižní Moravě nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet