Zimní dovolená aneb kam na hory na Slovensku?

Chcete na letošní zimní dovolenou vyrazit na Slovensko? V tomto článku se dozvíte, kde se dobře lyžuje a kam je nejlepší vyrazit na výlet.
Zimní dovolená aneb kam na hory na Slovensku?

České sjezdovky už máte proježděné, ale do Alp si zatím netroufáte? Pak vyrazte na zimní dovolenou do slovenských hor. Čekají zde na vás moderní lyžařské areály, stovky kilometrů běžeckých tras i zajímavé možnosti výletů mimo sjezdovku.

Slovensko - Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Nemusíte hned jezdit ke Štrbskému plesu, abyste zažili lyžování v Tatrách. V podtatranském kraji najdete také krásné ski areály, které navíc budou vyhovovat celé rodině.

Například Snowpark Lučivná se výborně hodí pro rekreační lyžování. Děti můžou využívat dětské hřiště a lyžařskou školu se zkušenými instruktory, kteří dbají na to, aby se nenudily. V provozu jsou 4 vleky, 1,5 km lyžařských a 3 km běžeckých tratí. Pobyt zde si zpestříte snowtubingem nebo večerním lyžováním.

Tipy na výlety

  • Ve 12 km vzdáleném Popradu si užijte relaxaci v AquaCity Poprad, který disponuje termálními bazény, relaxačními bazény i dvoupodlažním wellness centrem.

  • Thermal Park Vrbov má otevřeno celoročně a zahrnuje deset bazénů, z toho čtyři dětské, zdejší termální voda má navíc blahodárné účinky.

TIP: V okolí stojí za to vyzkoušet také Lyžařské středisko Tatrasvit nebo Ski Centre Lopušná Dolina.


Slovensko - Nízké Tatry

Nízké Tatry

Oblast Nízkých Tater je rozsáhlá a nabízí hned několik skvělých míst pro lyžování s dětmi. Vypravte se třeba do Demänovské doliny, kde vás čeká kvalitní Ski areál Jasná Chopok s 29 km sjezdovek všech obtížností a 15 km běžeckých tratí. Děti potěší Maxiland aréna sloužící jako lyžařská školka pro úplné začátečníky, vstup je možný zdarma i bez skipasu. Pro děti od 3 let zde funguje lyžařská škola a na svazích najdete snadné úseky vhodné pro rodiny s dětmi.

Tipy na výlety

  • Aquapark Tatralandia nese titul největšího areálu vodní zábavy s ubytováním ve střední Evropě, malí i velcí se vyřádí ve 14 bazénech s mořskou, termální nebo čirou vodou a na 26 tobogánech a skluzavkách.

  • Vedle aquaparku si můžete vyzkoušet simulaci volného pádu v Hurricane Factory.

  • Za sportem se vydejte do Liptov Arény Tatralandia, je tu místo pro halové sporty, jako je tenis, florbal či volejbal.


Líbit se vám bude také v Park Snow Donovaly, který se pyšní největším dětským fun parkem ve střední Evropě. Děti se naučí lyžovat v Brumíkově lyžařské akamedii a celá rodina si užije 17 sjezdovek, z nichž většina je označená modře. Několik okruhů je tu vyhrazeno běžeckému lyžování, další možnost běžkování a lyžování pro celou rodinu pak nabízí třeba i Ski Šachtičky.

Tipy na výlety

  • Centrum Almet v Donovalech nabízí vyžití při bowlingu či billiardu, na laserové střelnici, golfovém trenažéru atd.

  • Plavecký, relaxační a dětský bazén vás čeká v Rezortu Gothal v Liptovské Osadě, navíc tu najdete i sauny a různá sportoviště.

  • Slavné havířské město Banská Bystrica má pěknou atmosféru a zajímavou historii, vyrazit sem ale můžete i na nákupy.


Slovensko - Kysucké Beskydy

Kysucké Beskydy

Lyžování v Kysuckých Beskydech si rozhodně užije celá rodina. Snowparadise Velká Rača Oščadnica nabízí 15 sjezdovek, z toho 7 modrých. Pro zkušené lyžaře je tu adrenalinová část, děti se zatím budou učit ve dvou lyžařských školách s certifikovanými instruktory a zábavnými maskoty. První kroky na lyžích jim usnadní lyžařský pás, dva dětské vleky a překážková dráha s pohádkovými figurkami. Děti s platným skipasem využívají lyžařskou školu zdarma.

Tipy na výlety

  • Ve Staré Bystrici můžete obdivovat první orloj na Slovensku, ukazuje tzv. pravý sluneční čas a večer je osvícený.

  • Navštivte město Žilina a Budatínský zámek, kde v současné době sídlí Považské muzeum s archeologickými nálezy ze starší doby kamenné.


Slovensko - Orava

Orava

Nejstudenější slovenská dolina Oravská Lesná slibuje dlouhou lyžařskou sezónu. Vydejte se za rodinným lyžováním například do střediska Orava Snow. Své první lyžařské úspěchy i pády zde děti zažijí na jednom ze čtyř uměle zasněžovaných svahů s modrým označením, zkušenější lyžaři se dosytosti vyřádí na červených a černých sjezdovkách se čtyřsedačkovou lanovkou. Pokud si na výuku lyžování netroufáte, svěřte děti do rukou zkušených a licencovaných instruktorů, kteří se jim budou věnovat v areálu Lyžařské školy Yeti přímo ve středisku.

Tipy na výlety

  • Pohádkový Oravský hrad můžete navštívit i v zimě. prohlédněte si komnaty, které posloužily jako kulisy pohádkám Dračí srdce či Král drozdí brada, ale i klasickému filmu Upír Nosferatu. Před výšlapem k hradu ale doporučujeme obout si pevnou turistickou obuv, která vám pomůže ve zdolání náročného terénu.
  • Projeďte se na technologické památce po Oravské lesní železnici. Z vozů tažených parní lokomotivou si užijete nádherné výhledy na okolní přírodu.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet