Výlety do přírody jsou stále povolené. Kam v Česku na výlet či zajímavou procházku?

V městském parku kousek za domem už máte vyšlapanou cestičku a na dalších oblíbených místech v okolí je vždy příliš mnoho lidí? Máme pro vás tipy na méně tradiční místa ve všech krajích České republiky, kam se vydat na procházku či výlet.
Výlety do přírody jsou stále povolené. Kam v Česku na výlet či zajímavou procházku?

Doba je to zvláštní. Obzvláště pak pro nás, milovníky cestování, je to doba poměrně smutná. Namísto naříkání nad aktuální situací a opatřeními vlády ale zkusme raději pracovat s tím, co máme. A že toho v Česku máme!

Každý z krajů oplývá několika desítkami míst v přírodě, kam můžete po pracovním dni vyjít a provětrat si hlavu. Stačí totiž krátký pobyt na čerstvém vzduchu a hned se vám bude lépe přemýšlet, zlepší se vám nálada, odplavíte nahromaděný stres, přibyde troška energie... zkrátka a dobře: budete se cítit fyzicky i psychicky o něco lépe. A to za těch pár desítek minut na čerstvém vzduchu stojí, ne?

Zde vám přinášíme tipy na méně tradiční místa seřazená podle vašeho kraje, abyste za parádními výlety nemuseli cestovat daleko. Ať už hledáte jen půlhodinovou procházku, nebo půldenní výlet na neděli, mysleli jsme na všechny.

Tak se dobře oblečte a vzhůru za lepším pocitem na nějakou rozhlednu, vyhlídku nebo do dosud nepoznaného klidného lesa.


Liberecký kraj

Pokud bydlíte v Libereckém kraji a centrum města, Ještěd i oblíbené procházkové okruhy libereckými čtvrtěmi už máte prochozené křížem krážem, neseme vám další tipy, co v regionu stojí za to. A možná zjistíte, že tato méně známá nemáte až tak daleko od domova!

  • Rozhledna Dubecko nedaleko Mírové pod Kozákovem je za příznivého počasí otevřená celoročně a poskytne vám nádherný výhled na přírodu Krkonoš, Českého ráje i Jizerských hor.
  • Skalní městečko Drábovna je menší, pískovcové skalní městečko a zároveň archeologické naleziště v Českém ráji se skromnými zbytky středověkého hradu.
  • Na Panskou skálu si možná matně vzpomenete z pohádky Pyšná princezna. Projděte si její okolí a užijte si krásný výhled na Kamenický Šenov a okolní kopce. Podobný, ale méně známý útvar, je pak Zlatý vrch, kam se můžete vydat klidně rovnou z Panské skály, pokud si chcete procházku o pár kilometrů prodloužit.

Královéhradecký kraj

Ani tomuto kraji nechybí dostatek zajímavých míst dýchajících historií, anebo alespoň příjemnou procházkovou atmosférou. Pokud už máte městských parků dost, podívejte se na naše tipy, kam se vydat na Královéhradecku.

  • Na hrad Kost se teď nedostanete, ale prozkoumat jeho malebné údolí vám zakázat nemůže nikdo. Údolí Plakánek najdete u tohoto hradu nedaleko rybníku Obora a je velmi romantickým místem na procházku. Najdete zde také 10,5 km dlouhou naučnou stezku.
  • Pískovcové skalní městečko Ostaš se skalním bludištěm, panoramatickým výhledem do krajiny i blízkou studánkou Samaritánkou láká ke krátkým i delším procházkám poblíž Police nad Metují.
  • Až k Hospitalu Kuks vás dovede krásná 7kilometrová okružní naučná stezka Betlém - Kuks. Zjistěte něco o historii tohoto místa i přesto, že vás teď dovnitř nevpustí a užijte si nádhernou okolní přírodu.
  • Nedaleko Trutnova pak najdete skvělý výletní cíl, zříceninu hradu Břecštejn. Dostanete se k ní procházkou přírodním parkem Hrádeček a možná po cestě potkáte i stejnojmenné, oblíbené místo Václava Havla.

Pardubický kraj

Vychoďte přebytek kalorií z pardubického perníku k některému z následujících výletních cílů. Provětráte se a přijdete také na to, že i tento kraj toho má k nabídnutí mnohem více, než jste si možná doposud mysleli.

  • Až k Toulovcově rozhledně se dostanete příjemnou procházkou přírodní rezervací Toulovcovy Maštale, kde mimo jiné cestou narazíte také na pískovcové skály. Pokud bydlíte nedaleko Proseče, máte tuhle krásu přímo za rohem.
  • Sedm lanškrounských rybníků, vyhlídkovou věž Hláska i ornitologickou pozorovatelnu objevíte, pokud půjdete podle naučné stezky Lanškrounské rybníky. Procházka navíc vede přírodním parkem, a tak se žádného hluku projíždějících aut bát nemusíte.
  • Jen zřícenina zůstala po hradu Orlík, který byl na přelomu 13. a 14. století postavený nedaleko Brandýsa nad Orlicí. Vydejte se sem na kratší výlet například přes krásnou Čertovou rokli.

Olomoucký kraj

Město Olomouc je půvabné samo o sobě, ale vyjet do okolí za přírodou vám někdy přijde vhod. Olomoucký kraj se může pochlubit hned několika zajímavými výletními cíli.

  • Tento stůl se dvěma židlemi jen tak nepřehlédnete. Gigantický kamenný "nábytek" stojí na vrcholu menšího Lánského vrchu u Skorošic, odkud budete mít parádní výhled do okolí, a dostanete se k němu nenáročnou procházkou.
  • Přírodní rezervaci Malý Kosíř, lákající ke krátkým i delším procházkám, najdete nedaleko lázní Slatinice na Hané. Navštivte zde třeba dřevěnou kapli sv. Antonína Paduánského či lomy s tůněmi. Daleko to nebudete mít ani ke kopci Velký Kosíř, odkud budete mít perfektní výhled na celé Hanácko. Nachází se zde také rozhledna, která je však od listopadu do dubna zavřená.
  • Biocentrum Mokroš je uměle vytvořený mokřad u obce Mořice. Vznikl v roce 2004, časem se však působením přírodních vlivů pomalu mění v lužní les a představuje tak velmi zajímavé místo k procházkám.

Zlínský kraj

Baťa věděl, proč své obuvnické impérium zakládat právě tady - procházkami po zdejších skvělých, různorodých památkách prošoupete nejedny cvičky!

  • Známá architektonická hříčka Zlínského kraje, celoročně otevřená rozhledna Salaš, se nachází u obce Salaš a nabízí krásný výhled na pohoří Chřibů.
  • Dokud opatření v souvislosti s nákazou covid-19 dají, hradem Buchlov vás nyní pravděpodobně nikdo neprovede. Naučnou stezku okolo Buchlova ale ještě nezavřeli ani nikomu nezakázali. Provede vás kolem hradu i celými Buchlovicemi, včetně javorové aleje pod Hořínkovou hájenkou či zámeckého parku.
  • Tipem na výlet i s dětmi je rozhodně Trpasličí město v Chřibech v údolí potoka Hruškovice nedaleko Osvětiman. Skládá se ze tří oddělených skalních útvarů a dalších několika menších skalek s velkým množstvím dutin a děr, které vaše nejmenší budou velmi bavit.
  • V Kvasicích vznikla na přelomu 17. a 18. století barokní zahrada, kde najdete majestátní, 230 let starý strom ořešák. Příjemná, krátká procházka s takovým výjimečným cílem přijde vhod po jakémkoliv náročném pracovním dni či týdnu.

Moravskoslezský kraj

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide? Kromě černookého bači to můžete být i vy. Moravskoslezský kraj ukrývá mnohé zajímavosti, které můžete beztrestně poznávat i v době pandemie.

  • Jedinečná přírodní památka Obora Hukvaldy se rozprostírá na Hukvaldech, přičemž dosahuje až k vrcholu Kazničov. Kromě daňků, zajíců, různorodého ptactva a dalších zvířat zde najdete i zajímavou flóru.
  • Přijeďte do Nýdku a vypravte se rytířskou stezkou až na Velkou Čantoryji, která stojí na hranicích České republiky a Polska. Na vrcholu se tyčí také celoročně otevřená rozhledna.
  • Středověký hrad Čeladná, který vznikl někdy v 13. století, stával na vrchu Kozinec. Dnes zde z něj zbyly jen ruiny. Tím však tvoří zajímavý výletní cíl s hezkou přírodní cestou vedoucí přímo k němu.
  • Unikátní arboretum s uměleckými díly Vincence Makovského a Jana Třísky najdete v Jablunkově u Sanatoria. Na krátkou příjemnou procházku po náročném pracovním dni či týdnu jako stvořené!
  • K Rolandovu kameni, vysokému skalnímu útvaru, dojdete z Karlovy Studánky po modře značeném lázeňském vycházkovém okruhu. Za příznivého počasí se před vámi rozprostře krásný panoramatický pohled na nedaleké Jeseníky.

Jihomoravský kraj

V Oboře Holedná už vás zvířata znají jménem, vokolo Prýglu už běháte po paměti se zavřenýma očima a hrad Veveří už znovu vidět zkrátka nepotřebujete. Rozumíme! Zkuste dát šanci třeba následujícím místům.

  • Unikátní spirálovou rozhlednu bez schodů navštivte na Kobylím vrchu na Břeclavsku. Samotná procházka k ní bude balzámem na duši, protože je lemována vinicemi a protkaná pohodovou atmosférou za každého počasí. Výhled z rozhledny stojí rovněž za to – blízká Pálava je velmi pohledná a za dobrého počasí dohlédnete až do Rakouska.
  • Národní přírodní rezervace Váté písky jsou jedinečným biotopem a ukázkou společenstva fauny i flóry na otevřených píscích. Téměř 6 km dlouhou trasu vedoucí touto zajímavou Moravskou Saharou najdete u Bzence.
  • Projděte vinicemi až na samý vrchol přírodní památky Žerotín s kapličkou a výhledem na celé město Strážnice.
  • Krásná rozhledna Babí Lom u Lelekovic je volně přístupná, a tak můžete kdykoliv vystoupat poměrně kamenitou cestou až na vrchol a kochat se výhledy na okolní krajinu. Nahoře na rozhledně najdete mimo jiné velmi zajímavé ukazatele – dozvíte se, jestli zrovna koukáte směrem na Praděd nebo třeba Tokio.
  • Moravský kras nabízí i takové skvosty, jako například průchozí jeskyni Kostelík či Býčí skálu. Na tyto zajímavé přírodní útvary narazíte, pokud se vydáte lesíkem z Křtin.

Vysočina

Vysočina vám nabídne procházky s přesahem – ať už historickým, náboženským nebo geografickým. Když už dělat něco pro své zdraví, tak ať je to aspoň něco více než jen procházka po městském parku, no ne?

  • Z hradu Kozlov ze 14. století už zbyly jen ruiny. Zajímavostí je však jeho poloha. Byl totiž původně postaven na kamenném ostrohu nad řekou Jihlavou, postupem času zde však lidé vytvořili přehradní nádrž Dalešice. Stala se z něj tak ostrovní (za nízké hladiny poloostrovní) hradní zřícenina.
  • Pekelný kopec v Mastníku poblíž Třebíče se teď kromě strašidelné pověsti může chlubit také poměrně nedávno postavenou rozhlednous několika symbolikami, které se s pověstí pojí. Rozhledna je otevřená celoročně a je zdarma.
  • Vypravte se za trochou buddhismu do celoročně otevřené japonské zahrady ve Sněžném u Nového Města na Moravě. Začala se budovat v roce 1996 a stále se na ní pracuje. Už teď ve vás však dokáže díky bonsajím, jezírkům, asijským symbolům či kamenům vzbudit nezaměnitelný pocit, že se nacházíte v Japonsku.
  • S cestováním po světě však stále nekončíme, Vysočina nám nabízí také vlastní Stonehenge. Nachází se v resortu Svatá Kateřina v Počátcích a byl postaven roku 2014 Ing. Pavlem Kozákem jako místo pro duchovní rozvoj lidí v ČR.

Jihočeský kraj

Češi z jihu, hola! I pro vás máme pár tipů, kam se vydat, když vám všechny ty krásné zámky pozavírali.

  • Terčino údolí u Nových Hradů je na delší, klidně i celodenní procházku. Tento přírodní park s řadou okrasných stromů a keřů, dokonale upravenými cestami s bíle natřenými dřevěnými můstky a lavičkami, několika romantickými stavbami (například zříceninu Modrého domu) či přírodní úkazy jako Strom svatebčanů vás okouzlí a budete se sem chtít vracet. Máte naše slovo!
  • Skalní útvar Napoleonova hlava u Horní Stropnice se nachází jen kousek od rozhledny Kraví hora. Můžete si tak vybrat, zda se vydáte jen na krátkou procházku lesem ke skalnímu útvaru připomínající hlavu, anebo si výlet prodloužíte o návštěvu celoročně otevřené rozhledny.
  • Národní přírodní rezervace Žofínský prales v Kaplicích v Novohradských horách je nejstarší rezervací nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Přímo do pralesa vás nikdo nepustí, ale v jeho okolí vede příjemná, nenáročná trasa a cyklostezka až k Huťskému rybníku. Procházka podél pralesa, to je přeci paráda!

Středočeský kraj

Na Malé Americe bude pravděpodobně docela narváno. Vyhněte se davům lidí a zkuste ve středočeském kraji navštívit některá z těchto méně známých, avšak neméně půvabných míst.

  • Čertovy hlavy jsou monumentální skulptury v přírodě, které najdete nedaleko Liběchova u obce Želízy Řadu. Tyto 9 metrů vysoké reliéfy vytesal v polovině 19. století do pískovcových skal sochař Václav Levý. Pokud sem půjdete z Želíz po modré turistické značce, potkáte po cestě mnohé další zajímavé skalní reliéfy, např. Hada či Jana Žižku.
  • Další, neméně půvabné skalní útvary, najdete na v přírodní rezervaci Kokořínský důl. Kokořínské pokličky, také zvané Mšenské skalní útvary, však vznikly samovolně, bez přičinění sochaře či jiné lidské ruky.
  • Vodopády na Bubovickém potoce patří k nejkrásnějším místům na Karlštejnsku. Pokud se sem z vesnice Srbsko vydáte zdejším lesem, nezapomeňte se zastavit také v Lomu Chlum.
  • V přírodní rezervaci nad řekou Sázavou se tyčí volně přístupná zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Vypadněte na chvíli ze stereotypu a vydejte se sem z Týnce nad Sázavou krátkým, nenáročným výšlapem.

Praha

Přestože má hlavní město bez turistů své kouzlo (a rozhodně jej v takovémto stavu doporučujeme prozkoumat také), určitě sem tam zatoužíte po zeleni a klidu bez rachotu aut či tramvají. I Praha jakožto hlavní město nabízí, díky bohu, nespočet takových míst.

  • Přírodní rezervace Prokopské údolí je místem k odpočinku i relaxaci. Nabízí nespočet přírodních úkazů, zajímavostí, jezírek, lomů a skalních výběžků i naučnou stezku.
  • Další přírodní rezervace je snad o něco známější, nese název Divoká Šárka a najdete ji na mezi soutěskou Džbán a Čertovým mlýnem u Šáreckého potoka. Během procházky tímto rozsáhlým lesem nevynechejte vyhlídku Dívčí skok či Hradiště Šárka.
  • Obora Hvězda je nejen lesem a přírodní památkou, ale především národní kulturní památkou. Najdete zde letohrádek s terasou s okrasnou zahrádkou i rybník Ve Hvězdě.
  • Na romantickou kamennou rozhlednu Cibulka se vyšplháte, když se vydáte do pražské čtvrti Košíře. Celoročně volně dostupná rozhledna je milým cílem ke krátké odpolední procházce.

Ústecký kraj

Za hezkými výletními místy nemusíte až do Německa. Poznejte oblíbené i méně známá místa Ústecka, která vás přesvědčí, že i tento pohraniční kraj má co nabídnout.

  • Pořádně se rozhlédnout po ústeckém kraji můžete i díky rozhledně na Děčínském Sněžníku. Nedávno zrekonstruovaná rozhledna v obci Jílové nabízí výhledy po celý rok. Z rozhledny se dolů vydejte naučnou stezkou Zapomenuté pohraničí a získejte tak pár nových vědomostí o vašem kraji.
  • Ústecko nabízí několik skalních komplexů v těsné blízkosti – Tiské stěny, Rájecké skály, Ostrovské skály a v neposlední řadě Skalní městečko Volské kameny. Poslední zmiňované není příliš známé, a proto je i z jmenovaných nejméně navštěvované. Přestože se může zdát, že skály jsou jen pro horolezce, zdejší okolí nabízí výborný terén pro krátké i delší výlety klidně s celou rodinou.
  • Ploučnická vyhlídka v Benešově nad Ploučnicí je celoročně otevřená, volně přístupná rozhledna. Je sice menší, ale na krátký výlet jako stvořená!

Karlovarský kraj

Zabalte si do batůžku lázeňské oplatky a vydejte se pro jednou za něčím jiným než za léčivými koupelemi a relaxem. Karlovarský kraj totiž nejsou jen koupele, zábaly a lehárko.

  • Navštivte Oboru svatý Linhart v Karlových Varech a jako bonus se pohledem na zvěř v ní pokochejte z visutých můstků. Obora se rozkládá na ploše téměř 70 hektarů a kromě klasické pozorovatelny totiž nabízí i ojedinělý pohled na zvířata shora. Jen nedaleko od obory se pak nachází naučná stezka Doubí – Svatošské skály. Pokud máte více času, projděte si z ní alespoň kousek – stojí za to.
  • V Karlových Varech ještě zůstaneme. Krásná Goethova vyhlídka, k níž vystoupáte klidně i přímo z centra města od pramenu Vřídlo, nabídne pohledy na Krušné Hory, Slavkovský les a Doupovské vrchy.
  • U Kraslic se nachází přírodní památka Vysoký kámen, tedy dechberoucí křemencové skály tyčící se nad okolními lesy u státní hranice s Německem. Skály připomínají zříceninu hradu a najdete zde také skalní věže, například Vyhlídkovou nebo Větrnou.
  • Národní přírodní památku Tři kříže naleznete nedaleko obce Prameny v Slavkovském lese. Jedná se o unikátní lokalitu vřesovišť; procházka tímto prostředím tak bude opravdu výjimečná.

Plzeňský kraj

Orosenou Plzničku si vychutnáte doma a její historii v centru Plzně prohlédnete po pandemii, pokud jste to dosud nestihli. Nyní nastal čas poznat tyto krásy Plzeňska.

  • Vyhlídková věž Chalupská Štěpánka je menší, milá rozhledna v Zeměticích. Vydat se sem můžete klidně i s dětmi, najdete zde totiž také dětské hřiště.
  • Rozhledna na Krkavci leží ve výšce 504 m.n.m. nedaleko Plzně uprostřed rozsáhlých lesů, ale s dobrou přístupovou cestou pro pěší, cyklisty i auta. Z jejích obou ochozů je nádherný výhled na Plzeňskou kotlinu, Šumavu, Český les i Krušné hory.
  • Megalitický kamenný kruh spolu s kamennými spirálami u Horní Bělé postavili novodobí čeští druidové. Podle nich mají tyto menhiry léčivou moc spolu s mocí přivádět do krajiny vodu. Ať už je to pravda, nebo ne, alespoň magickým výletním místem je jednoznačně.
  • Lesopark Martinská stěna, který můžete navštívit na okraji městečka Dobřany, byl podle všeho postaven již za první republiky. Krásný přírodní park s historickým podtónem, to se k načerpání nových sil či nápadů naprosto hodí!

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet