To NEJlepší z Bledu – Objevte přírodní krásy v okolí a užijte si dechberoucí výhledy

Ikonické jezero Bled s romantickým kostelíkem na ostrůvku se stalo symbolem Slovinska. Pro svou ojedinělou krásu a bohaté vyžití navštěvují toto nádherné místo statisíce turistů ročně. Vydejte se poznat to nejlepší z Bledu i vy.
To NEJlepší z Bledu – Objevte přírodní krásy v okolí a užijte si dechberoucí výhledy

Plánujete dovolenou ve Slovinsku? Jezero Bled byste na svých cestách rozhodně neměli vynechat. Nabídne vám nejen krásné scenérie, ale i bohaté vyžití v okolí.

Poznejte to nejlepší z jezera – koupání, lodičky a promenáda

U nejznámějšího slovinského jezera nuda nehrozí v žádném ročním období. Svůj pobyt u Bledu naplníte od začátku až do konce pestrým programem, který bude bavit vás i vaše děti.

Až k jezeru dorazíte, projděte se po březích a objevte, co všechno vás tu čeká. Asi 6 kilometrů dlouhá promenáda podél vodní hladiny slibuje příjemnou procházku ve stínu stromů s úchvatnou podívanou na jezero a protější břehy. Kdykoliv na cestě si můžete udělat zastávku v jedné z místních kaváren či restaurací a dát si něco dobrého na zub.

Nezůstávejte jen při zemi a vydejte se vstříc vodní hladině. Při návštěvě Bledu nesmíte vynechat plavbu na Bledský ostrov. V půjčovně si můžete pronajmout různé druhy loděk či šlapadlo, případně je možné se na ostrov dopravit tradiční „pletnou“, která připomíná benátské gondoly.

K baroknímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie na ostrově dorazíte po úspěšném zdolání 99 schodů. Za odměnu si můžete zazvonit na kouzelný zvon, který vám podle legendy splní tajné přání.

Horké letní teploty volají po osvěžujícím koupání. Jezero Bled je rájem vodních radovánek a přinese vám ideální zázemí pro celý den u vody. V průzračné vodě se zchladíte po návratu z túry, zaplavete si nebo si odpočinete na prosluněné pláži. Děti si zase vyhrají na skluzavkách a dalších vodních atrakcích.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať máte Bled jako na dlani.

Poznejte to nejlepší z přírody – horské túry i procházky

Jezero Bled leží na úpatí Julských Alp a je branou do Triglavského národního parku. Tato proslulá lokalita je perfektní volbou pro všechny vášnivé horaly. Na své si tu však přijdou i ti, kteří raději než vysoko do hor vyrážejí na kratší nenáročné procházky v podhůří. Nádherná příroda v okolí je protkaná značenými turistickými stezkami všech obtížností a k některým vysokohorským cílům vás pohodlně dopraví lanovka.

Kam v okolí Bledu vyrazit do přírody? Největším lákadlem je působivá soutěska Vintgar, která se nachází jen 4 kilometry od jezera. Po dřevěných chodníčcích a můstcích se vydáte nad šumící říčkou Radovnou, která na konci stezky tvoří 13metrový vodopád Šum.

Poznejte to nejlepší z výhledů – vyhlídky na jezero a okolní výlety

Fantastické zážitky slibují také okolní vyhlídkové body. Nejlepší rozhled na smaragdovou hladinu Bledu na pozadí alpských vrcholků se vám naskytne z Malé Osojnice, na kterou se z břehů jezera dostanete asi za 40 minut. Přístupnějším bodem, který nabízí rovněž dechberoucí podívanou, je vyhlídková plošinka Ojstrica. Plánujete-li túry po okolních kopcích, počítejte s kamenitým terénem a strmějším stoupáním. Přece jen ty překrásné výhledy nemohou být zadarmo!

Nespočet příležitostí k rodinným výletům na vás čeká v blízkém Triglavském národním parku. Pokud se ubytujete u Bledu, můžete podniknout jednodenní výjezdy třeba k jezeru Bohinj, k vodopádu Savica nebo lanovkou na horu Vogel.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať máte Bled jako na dlani.

Poznejte to nejlepší z historie – středověký hrad a malebná Radovljica

Rádi kráčíte ve šlépějích minulosti? Pak si nenechte ujít Bledský hrad, který se hrdě vypíná na skalním ostrohu nad jezerem. Tato majestátní středověká pevnost z 11. století vás přenese do dávných časů, pohostí vás v hradní kavárně a jako bonus nabídne i krásný výhled na jezero a přilehlé městečko.

Na hradě na vás čeká mimo jiné interaktivní muzeum věnované místní kultuře a životu předků. Nahlédnout můžete také do kaple se zajímavou freskovou výzdobou, hradní tiskárny nebo vinného sklípku.

Za dalšími střípky historie se vydejte na výlet do blízké vesničky Radovljica, kde se projdete po jednom z nejmalebnějších a nejzachovalejších náměstích v zemi. Místní architektura snoubí barokní, středověké i renesanční prvky. Potěší vás také zajímavá muzea, jako je muzeum perníku nebo Muzeum farmacie a alchymie.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať máte Bled jako na dlani.

Poznejte to nejlepší s dětmi – koupání, DinoPark a bobová dráha

Děti budou nadšené z koupání i vodních atrakcí, jako jsou skluzavky, tobogány nebo nafukovací prolézačky plující na hladině. Vyhrají si také na travnatých plážích u jezera. Zvídavým ratolestem se bude líbit v místním DinoParku s více než 40 modely dinosaurů číhajících u řeky Sávy.

Adrenalinové zážitky pro děti i dospělé přináší zábavní centrum Straža Bled. Svezete se tu po bobové dráze rychlostí až 40 km/hod nebo si otestujete své sportovní dovednosti v lezeckém parku s 81 atrakcemi 5 různých úrovní obtížnosti.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať máte Bled jako na dlani.

Poznejte to nejlepší z relaxu – termální lázně a sladká tečka na závěr

Bled je díky příjemnému klimatu oblíbeným místem pro odpočinek. V hotelích na břehu jezera zavítejte do špičkových wellness center, kde můžete relaxovat v sauně, vířivce či termálním bazénu anebo si dopřát zaslouženou masáž.

Vašemu tělu i duši prospěje také panenská příroda v okolí a dlouhé procházky podél klidné jezerní hladiny. Nejlépe uděláte, když odpočinek spojíte s gastronomickým zážitkem. Vychutnejte si třeba bledský krémový dezert zvaný kremšnita a zkuste i jeho svěží variaci s jahodami.

V nespočtu barů a restaurací na březích si můžete pochutnat na tradiční slovinské kuchyni, rybách, pizze nebo si užívat bezstarostné večery s osvěžujícím drinkem v ruce.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať máte Bled jako na dlani.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet