Objevte to NEJ ze Slovinska: 9 NEJpůsobivějších výhledů, které vám vyrazí dech

Vydejte se polapit nejkrásnější slovinské výhledy, které vám budou připadat jako vytržené ze snu. Prozradíme vám, odkud obdivovat jedinečnou slovinskou krajinu, abyste si z dovolené odvezli nejen mimořádné zážitky, ale i dokonalé fotky.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 9 NEJpůsobivějších výhledů, které vám vyrazí dech

Moderní rozhledny, vysoké hory nebo věže hradů a kostelů – možností, odkud pozorovat slovinskou krajinu, máte hned několik. Prohlédněte si jezero Bled z výšky, zamilujte se do přírody v okolí Solčavy a nechte se okouzlit romantickým Piranem.

1. Solčavská panoramatická cesta – dechberoucí výhledy na každém kroku

Svěží zvlněné louky, alpští velikáni a drobné farmy krčící se v jejich stínu – taková romantická zátiší vás budou provázet na Solčavské panoramatické cestě. Obdivovat je můžete z auta, na kole nebo se po vybraných úsecích projít pěšky.

Úzká silnička pověstná oslnivými výhledy se line ve svazích nad Solčavou a Logarskou dolinou nedaleko hranic s Rakouskem. Je dlouhá 37 kilometrů a spojuje všechny atraktivní lokality Savinjských Alp.

Vyberte si ubytování v Savinjských Alpách a kochejte se nezapomenutelnými výhledy.

2. Malá Osojnica – kouzelný Bled jako na dlani

Ať už se na ikonické jezero Bled podívate odkudkoliv, okouzlí vás jako snad žádné jiné místo. Za tím nejkrásnějším pohledem se však musíte vydat na svahy, které ho obklopují. Vyšlápněte si na horu Malá Osojnica, ze které se před vámi otevře nádherná scenérie s jezerem a mohutnými Alpami na horizontu.

Malá Osojnica se vypíná u jihozápadního břehu v nadmořské výšce 685 metrů. Dostanete se sem buď 20minutovou stezkou po kovových schodech od jezera, nebo přes vyhlídky Velika Osojnica a Ojstrica. Lesní stezka je poměrně prudká, nenechte se ale odradit trochou námahy, výhledy z Malé Osojnice za ni totiž rozhodně stojí.

Vyberte si ubytování u Bledu a kochejte se nezapomenutelnými výhledy.

3. Hora Vogar – túra nad jezerem Bohinj

V srdci Triglavského národní parku vyšplhejte na horu Vogar, kde na vás čeká úchvatná podívaná na Bohinjské jezero s barevnými padáčky, které se snášejí nad hornatou krajinou. Značená stezka na Vogar začíná ve vesnici Stara Fužina, odkud vám výstup zabere asi 75 minut.

Nahoře vás kromě neobyčejných výhledů čeká i horská chata Kosijev dom na Vogarju, ve které doplníte síly tradičními pochoutkami a lokálním pivem. Až se dostatečně posilníte, posaďte se na lavičku a obdivujte jedinečnou přírodu v okolí Bohinje z výšky.

Vyberte si ubytování v Trigalvském národním parku a kochejte se nezapomenutelnými výhledy.

4. Vyhlídková věž Vinarium Lendava – čtyři země z jedné rozhledny

U městečka Lendava, které proslulo termálními lázněmi, se vypíná netradiční vyhlídková věž Vinarium Lendava. Designová rozhledna připomíná elegantní dámu, která pozorně dohlíží na malebou krajinu pod sebou. Výjimečná je nejen věž samotná, ale i výhled z ní. Znáte snad jiné místo, ze kterého dohlédnete hned do čtyř zemí najednou? Ze 42metrového ochozu spatříte naráz Slovinsko, Chorvatsko, Itálii a Maďarsko.

Na Vinarium Lendava se dostanete buď pěšky po 240 schodech, anebo výtahem, který jezdí v jejím proskleném středu. Až se pokocháte malebnou krajinou v okolí Lendavy, zastavte se na něco dobrého v restauraci pod rozhlednou.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

5. Vyhlídka Mesečeva Višta – Měsíční záliv z nezvyklé perspektivy

U přímořského letoviska Strunjan najdete stejnojmennou přírodní rezervaci, která se rozprostírá na strmém útesu. Pokud se chcete pokochat tyrkysovou hladinou moře, mohutnými útesy a slunnými plážemi, vypravte se na místní vyhlídku zvanou Mesečeva Višta. Z té můžete nejlépe obdivovat proslulou pláž Měsíční záliv, nad kterou stoupá do výšky 80 metrů nejvyšší útes na Jadranu.

Z Mesčeva Višta dohlédnete až do italského města Trieste a za dobré viditelnosti na vás v dáli vykouknou i vrcholky Julských Alp. Podobná panoramata si užijete také u nedalekého Strunjanského kříže.

6. Hora Peč – trojmezí v obklopení alpských vrcholků

Pohled na fascinující alpské štíty si vychutnáte z vrcholu Peč neboli Tromeja, který se vypíná na trojmezí Slovinska, Itálie a Rakouska v nadmořské výšce 1 508 metrů. Nahoře najdete památník oslavující mír, u něhož se každoročně setkávají na symbolické akci zástupci všech tří národů.

Vydejte se sem z obce Rateč po 7kilometrové naučné stezce, která vám prozradí vše, co jste o trojmezí chtěli vědět. Z vrcholu uvidíte vrcholky Julských Alp, Vysoké a Nízké Taury a západní Karavanky. Posaďte se tu na lavičku a nechte se pohltit krásou snové krajiny.

7. Lublaňský hrad – romantické panorama z hradní věže

Chcete si prohlédnout slovinské hlavní město z výšky? Vypravte se na Lublaňský hrad! Už z hradního kopce můžete pozorovat život ve městě z nezvyklé perspektivy, za tím nejkrásnějším panoramatem ale pokračujte až na hradní věž. Pohled na malebnou Lublaň s kouzelnou kulisou v podobě alpských vrcholů si natolik zamilujete, že se vám z věže nebude chtít slézt.

Nevrátit se na hradní nádvoří by však byla škoda. Čeká tu na vás nápaditá expozice, která vám předá mnoho zajímavých informací o bohaté historii hlavního města, a také kavárna s lahodnými zákusky.

8. Rozhledna Gonjače – slunné vinice z ptačí perspektivy

Vinařská oblast zvaná Goriška Brda se rozprostírá v přímořském Slovinsku nedaleko hranic s Itálií. Goriška Brda je turisticky atraktivní lokalitou, která láká na zvlněnou krajinu protkanou turistickými trasami a skvělými cyklostezkami. Romantický ráz oblasti dotvářejí středověká města, ve kterých okoštujete regionální vína.

Nezapomenutelný zážitek slibuje místní rozhledna tyčící se nad vesničkou Gonjače, která vás zaujme originálním designem i svou symbolickou hodnotou, jedná se totiž zároveň o památník obětem druhé světové války. Vězte, že výhled z 23metrové rozhledny na oblast Goriška Brda, Julské Alpy, Dolomity a údolí Vipavu vás dočista odzbrojí.

9. Město Piran – slovinské Benátky z ikonické zvonice

Toužíte zažít Benátky bez davů turistů? Vyzkoušejte ty slovinské. Přezdívá se tak přímořskému letovisku Piran, které je vměstané na malý poloostrov u Jaderského moře. Jedno z nejkrásnějších míst na slovinském pobřeží vás okouzlí autentickou atmosférou úzkých uliček, nádhernými plážemi a chutnou středomořskou kuchyní.

Pokud chcete spatřit toto malebné městečko z výšky, zdolejte 146 schodů na místní zvonici u kostela sv. Jiří, která je kopií slavné benátské zvonice sv. Marka. Uvidíte odtud nejen sytě červené střechy obklopující malé náměstí, ale i širé moře ztrácející se v nekonečných dálkách poseté klidnými plachetnicemi.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a kochejte se nezapomenutelnými výhledy.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet