Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJlepších míst ke koupání v moři, jezerech i řekách

Neumíte si představit letní dovolenou bez koupání? Ve Slovinsku se osvěžíte v průzračně čisté vodě a odpočinete si na plážích u moře, jezer i řek. Připravili jsme pro vás 8 tipů, kde se ve Slovinsku vykoupat, abyste si léto užili naplno.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJlepších míst ke koupání v moři, jezerech i řekách

Slovinsko nabízí spoustu míst, kde se dá v létě za hezkého počasí příjemně osvěžit. Pokud by náhodou pršelo, zavítejte do krytých termálních lázní. O těch nejlepších slovinských lázních se dočtete v samostatném článku.

1. Koupání u moře – nejlepší slovinské pláže

Slovinsko je sice malou, ale zato velmi rozmanitou zemí, ve které strávíte dokonalou aktivní i odpočinkovou dovolenou. Těšit se sem můžete na nádhernou přírodu, historické památky, lázně, a dokonce i kousek moře. Na jihozápadě země se táhne asi 43 kilometrů dlouhé pobřeží Jadranu. U tyrkysové mořské hladiny najdete písčité i oblázkové pláže, které jsou jako stvořené pro letní chvíle pohody.

Kde se ve slovinském moři vykoupat? Mezi plážemi jednoznačně vyniká Měsíční záliv. Tato romantická pláž je právem považována za nejkrásnější v celé zemi. Rozkládá se pod 80metrovým útesem, který je největším u Jadranu. V těsné blízkosti pláže objevíte také koupaliště Talaso Strunjan s klimatickými lázněmi.

Bezchybný relax si užijete i na plážích v přímořských letoviscích. Za zmínku stojí třeba pláže ve městech Izola, Koper nebo Piran. Jejich výhodou je výborná dostupnost turistického zázemí a skvělých restaurací.

Jaké jsou nejlepší pláže ve Slovinsku?

  • Měsíční záliv
  • Portorož
  • Rt Seča
  • Žusterna
  • Debeli rtič
  • Svetilnik

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

2. Koupání v řece Kolpa – nejteplejší slovinská řeka

Mysleli jste si, že koupání v řece je jen pro otužilce? Slovinská řeka Kolpa vás přesvědčí o opaku. Jednu z nejteplejších a nejčistších slovinských řek najdete na jihu země, kde svým tokem lemuje hranici se sousedním Chorvatskem. Během horkého léta nabízí azurová řeka Kolpa skvělou příležitost ke zchlazení se v přírodě. Voda v ní dosahuje totiž nezvyklé teploty až 25 °C.

Letním radovánkám hraje do karet i vyžití na březích řeky. Můžete tu využívat kempy, půjčit si kanoi a paddleboard nebo se občerstvit v jednom ze stánků či restaurací. Nejlepší koupání v řece Kolpa objevíte ve vesničkách Metlika nebo Adlešiči.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

3. Koupání v jezeře Bled – letní radovánky s romantickým výhledem

Slovinsko ukrývá velké množství nádherných jezer, zdaleka nejpřívětivější podmínky pro přírodní koupání však nabízí proslulé jezero Bled. Podél vodní hladiny se můžete uvelebit na travnatých plážích a vykoupat se v relativně teplé vodě.

Koupání v Bledu je výjimečným zážitkem i díky krásnému výhledu na kostel na ostrově uprostřed vodní hladiny s majestátními vrcholy Alp v pozadí. Zdatnější sportovci mohou na ostrov dokonce doplavat ze břehu – nejkratší trasa měří asi 300 metrů. Na děti zase čeká spousta zábavy na vodních prolézačkách nebo hřištích.

Relax u vody si navíc můžete zpestřit i dalšími zážitky. Vydejte se na výlet do okolní přírody, vyšplhejte na vyhlídky nad jezerem nebo se podél jeho břehů projeďte na kole. Ať už podniknete v okolí tohoto oblíbeného turistického letoviska cokoliv, jedno je jisté – vždy se budete mít kde osvěžit.

Vyberte si ubytování u Bledu a užijte si letní dovolenou svých snů.

4. Jezero Velenje – idylické místo v přírodě s bohatým vyžitím

Dalším ze slovinských jezer, které je perfektní destinací pro letní dovolenou, je Velenje. Rozprostírá se asi 24 kilometrů od historického města Celje, a je tak ideálním místem pro únik z města do přírody.

Pokud se tu rozhodnete strávit letní odpoledne, budete potěšeni křišťálově čistou vodou a její vlídnou teplotou. Oceníte zajisté i plážové bary s občerstvením, možnost půjčit si příslušenství k různým vodním sportům nebo bezplatná lehátka. Děti budou nadšené z několika hřišť nebo z vodního póla a zabaví je také animační program. Především během letní sezóny se u jezera Velenje konají nejrůznější akce, které zpestří pobyt celé rodině.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

5. Koupaliště Kolezija – vodní ráj uprostřed Lublaně

Trávíte dovolenou ve slovinském hlavním městě? Pak vám během parných dnů jistě přijde vhod možnost koupání přímo uprostřed města na placeném koupališti Kolezija. Bazény zde dělají radost místním již od 19. století, mnozí obyvatelé Lublaně se naučili plavat právě tady.

Najdete tu tři venkovní bazény – olympijský, masážní a dětský. Odpočívat můžete na dřevěných platformách nebo travnatých plochách u bazénu. Věnovat se můžete i venkovním sportům, jako je volejbal, tenis nebo basketbal.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

6. Jezero Podpeško – přírodní koupání v blízkosti Lublaně

Pokud dáváte přednost přírodnímu koupání, bude pro vás v okolí Lublaně lepší volbou jezero Podpeško. Malé hluboké jezero, které má téměř dokonale kruhový tvar, se nachází asi 17 kilometrů od slovinské metropole. Napájí ho sedm krasových pramenů z přilehlého lesa, který spadá do oblasti Lublaňských bažin.

V létě se tu vykoupete s výhledem do okolní krajiny. Relax u vody můžete doplnit i o gastronomický zážitek a ochutnat některou ze slovinských specialit v místní restauraci. Nezapomeňte si také z pláže odskočit na hezkou vyhlídku u kostelíka sv. Anny, který stojí asi 30 minut od jezera a nabízí ikonický výhled na jedno z nejvíce fotogenických míst ve Slovinsku.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

7. Řeka Nadiža – netradiční koupání v horské řece

Řeka Nadiža protéká Triglavským národním parkem a je jednoznačně nejlepší slovinskou alpskou řekou pro letní osvěžení. Teplota vody zde v letních měsících dosahuje až 23 °C, a je tak teplejší než Soča či Idrijca, které mívají okolo 20 °C. Zejména pokud se v Triglavu budete věnovat turistice, vody řeky Nadiža oceníte pro zchlazení během horské túry nebo po návratu.

A kde se v řece Nadiža vykoupat? Nejlepší přístup do koryta řeky se vám naskytne z osady Robič nebo u Napoleonského mostu. U řeky jsou i parkovací místa, a tak můžete za koupáním pohodlně dojet autem.

Vyberte si ubytování v Triglavském národním parku a užijte si letní dovolenou svých snů.

8. Vodopád Kozjak – jedinečné koupání v tyrkysové vodě pod vodopádem

Na závěr vám přinášíme i jeden nevšední tip, tentokrát však pro otužilejší výletníky. Navštívíte-li jeden z nejkrásnějších slovinských vodopádů – Kozjak, můžete se zchladit ve smaragdovém jezírku, které se pod ním utváří. Voda je v něm sice studenější (15 °C), jedinečný zážitek za to však rozhodně stojí.

Vodopád Kozjak najdete nedaleko vesničky Kobarid v malebném údolí řeky Soči. Dostanete se sem příjemnou lesní stezkou, počítejte však s malým poplatkem za vstup. Koupání je povolené, dejte si jen pozor na kluzké kameny a do vody rozhodně neskákejte ze břehu.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a užijte si letní dovolenou svých snů.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet