Objevte to NEJ z Vratislavi: jídlo, památky a okolí

WrocLOVE, Benátky severu nebo město trpaslíků? Ať už ji nazvete jakkoliv, Vratislav si zamilujete. Barevná metropole je domovem nespočtu trpaslíků, sta mostů a historických budov. Ochutnejte tradiční kuchyni, kochejte se památkami a navštivte tato místa!
Objevte to NEJ z Vratislavi: jídlo, památky a okolí

Ve Vratislavi si na jednom místě můžete užívat kouzlo ostrůvků, rozsáhlých parků i historických budov. K uvolněné atmosféře přispívá také řeka Odra a její čtyři přítoky, které propůjčují městu nádech Benátek.

Co musíte vidět a navštívit?

  • Tumský ostrov: Nejstarší část města je domovem těch nejstarších kostelů v celém Polsku. Za návštěvu stojí hlavně katedrála sv. Jana Křtitele a také kostel sv. Kříže a Bartoloměje – dvoupodlažní kostel, jehož jedno patro je zasvěceno Kříži a druhé Bartolomějovi.

  • Rynek: Barevné Tržní náměstí se secesními, gotickými a modernistickými domky vás jistě okouzlí.

  • Památník anonymního chodce (nebo přechodu): Sousoší mizejících a vynořujících se lidí z chodníku připomíná vstup lidí do ilegality v době stanného práva v Polsku v roce 1981.

  • Japonská zahrada: Zahrada je součástí nejstaršího vratislavského parku Szczytnicki a je považována za jedno z nejpěknějších míst ve městě.

  • Multimediální fontána: Hrající fontána každou hodinu předvádí krásnou show.

  • Muzeum současného umění v protileteckém bunkru: Mohutná kruhová stavba byla vybudována během války. Tento bunkr byl největší ve městě, později sloužil jako lazaret. V roce 2011 prošel rekonstrukcí a od té doby v něm sídlí muzeum současného umění.

  • Hala století: Budova byla postavena v letech 1912–1913 jako památník ke stému výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska. Hala byla v roce 2006 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Polsko - Nejoblíbenější pobyty

Žurek

Co musíte ochutnat?

  • Žurek: Máte-li rádi kyselé polévky, vyzkoušejte polský žurek. Tato vydatná nakyslá polévka se připravuje z žitného zákvasu, uzenin a brambor. Před servírováním se zdobí vařeným vejcem.

  • Pirožky: Tradiční polské pirožky nejde nezbožňovat. Nejvíce populární varianta je plněna masem, kysaným zelím a hříbky.

  • Pivo se sirupem: Do piva si jednoduše nalijete půldeci malinového nebo zázvorového sirupu. Na zdrowie!

Mlíčňáky: Pokud chcete ochutnat tradiční polskou kuchyni za lidové ceny, zkuste navštívit mléčné bary. Mlíčňáky mají v Polsku dlouhou tradici, první začaly otevírat okolo roku 1900 jako bezmasé jídelny, jejich boom ale nastal v 50. letech. Ačkoliv to vypadalo, že jejich čas vypršel, není tomu tak. Mlíčňáky jsou díky příznivým cenám oblíbeným místem nejen studentů.

Zoo, Vratislav

Kam se vydat s dětmi?

  • Zoo: Nejstarší a nejnavštěvovanější zoologická zahrada v Polsku je oblíbeným místem turistů zejména díky Afrikáriu, kde vám nad hlavami budou proplouvat žraloci, rejnoci a stovky dalších ryb.

  • Památník na počest jatečných zvířat: Sochy bronzových zvířat připomínají minulost ulice Jatki, na které se po dlouhá léta nacházela řeznictví. Právě maso, chléb a krupice byly základem jídelníčku měšťanů. Poslední tradiční řeznictví zde fungovala až do počátku druhé světové války.

  • Trpaslíci: Ve Vratislavi se všude po městě vyskytuje přes 600 sošek bronzových trpaslíků, a každý je originál. Najdete je s dětmi všechny?

  • Hydropolis: Ve vzdělávacím centru o vodě se návštěvníci dozví o fyzikálních vlastnostech, způsobu čištění a také o kulturním významu vody. Během prohlídky uslyšíte hučení oceánu a nad hlavami vám budou proplouvat plastiky ryb.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet