Objevte to NEJ z Polska: 8 NEJkrásnějších kostelů, které vás uhranou svou božskou architekturou

V Polsku žije nejvíc věřících ze všech evropských zemí, a tak vás asi nepřekvapí, že tu na každém rohu stojí kostel. V rámci Polska byste jich napočítali přes 10 000! Některé jsou malé, jiné obrovské, ale které z polských kostelů jsou ty nejkrásnější?
Objevte to NEJ z Polska: 8 NEJkrásnějších kostelů, které vás uhranou svou božskou architekturou

Vybrat z obrovského množství polských kostelů osm nejkrásnějších, to není vůbec jednoduchý úkol. Přesto vám v tomto článku přinášíme výběr zajímavých církevních staveb, jejichž návštěva vás obohatí, i pokud nepatříte mezi věřící. Na které polské kostely se vyplatí zajet podívat?

1. Ikonická Wawelská katedrála s ostatky králů

Katedrála na návrší Wawel je nejen symbolem města Krakov, ale i celého Polska. Po staletí zde probíhaly korunovace a pohřby polských králů, a tak je interiér katedrály bohatě zdobený a plný významných uměleckých děl. Současná bazilika vyrostla na tomto místě ve 14. století, první svatá stavba tu však stála již v roce 1020. Společnost jí stovky let dělá krakovský hrad.

Katedrála je otevřená pro turisty každý den. Navštívit lze malé muzeum, hrobky významných polských osobností, jako je prezident Lech Kaczyński nebo královna Anna Jagellonská, nebo vystoupat na věž až k Zikmundovu zvonu.

Vyberte si ubytování v Krakově a poznejte jeho slavné památky i tichá zákoutí.

2. Dřevěný kostel sv. Paraskeva v Kwiatońi

Kostel sv. Paraskveti v Kwiatońi je nejvíc ikonickou stavbou ze skupiny Karpatských dřevěných chrámů, které jsou součástí seznamu UNESCO. Celkem 8 z 16 romantických dřevěných kostelíků najdete na polském území, zbytek poté za hranicemi na Ukrajině.

Působivý kostel se třemi různě vysokými věžičkami byl vystavěný v 18. století. Dřevěná architektura krásně zapadá do přírody v okolí, a tak se sem můžete těšit na oku lahodící podívanou.

3. Vratislavský kostel sv. Máří Magdalény s pěkným výhledem

Polská Vratislav je plná překrásných kostelů. Patří mezi ně například katedrála svatého Jana Křtitele nebo kostel sv. Kříže. Velmi zajímavou stavbu však představuje také méně známý kostel sv. Maří Magdalény, který stojí v historickém centru města hned u malebného Rynku. Tato mohutná stavba totiž skrývá jednu zajímavost – malý most spojující dvě věže ve výšce 40 metrů.

Z Mostku Pokutnic (Čarodejnic) si užijete nádherný výhled na celé historické centrum. Zábavná je i samotná cesta nahoru, která navozuje strašidelnou atmosféru připomínající pověst o líné Tekle a hodné čarodějnici Martynce. Obě bájné postavy jsou na mostku ztvárněné v podobě kovové sošky.

Vyberte si pobyt ve Vratislavi a poznejte, co vše vám může nabídnout.

4. Velkolepá katedrála sv. Petra a Pavla v Poznani

Na seznamu nejkrásnějších kostelů nesmí chybět slavná poznaňská katedrála, která je vůbec nejstarší katedrálou v Polsku. Na Tumském ostrově stojí od roku 968, dnešní gotickou podobu ale získala až ve 14.–15. století. Elegantní stavba byla jako spousta dalších polských budov značně poškozena během 2. světové války, poté však byla obnovena, a i dnes je tak jedním z hlavních lákadel města Poznaň.

Interiér katedrály je bohatě zdobený. Budete žasnout nad vitrážovými okny, 13 kaplemi i gotickým oltářem. V podzemí katedrály našli svůj odpočinek významní polští panovníci, například Boleslav Chrabrý.

Vyberte si ubytování v Polsku a poznávejte místní architekturu.

5. Modernistický kostel sv. Rocha

V Bělostoku objevíte kostel, který se zcela odlišuje od všech, které jste dosud v Polsku viděli. Nečekejte gotiku ani baroko, kostel sv. Rocha byl vystavěný až později, v letech 1927 až 1946 v modernistickém stylu podle návrhu slavného architekta Oskara Sosnowského.

Pokud si libujete v netradičních stavbách, pak byste návštěvu této architektonické rarity neměli dlouho odkládat. Nejenže budete obdivovat stavbu jako takovou, ale zároveň si připomenete historii. Kostel byl totiž vystavěný jako památník znovunabyté nezávislosti Polska.

Vyberte si ubytování v Polsku a poznávejte místní architekturu.

6. Katedrála v Gdaňsku s orlojem a výhledem

Ze všech gdaňských architektonických skvostů vystupuje Bazilika Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie, které se říká „Mariánská bazilika“. Tento monumentální římskokatolický kostel vás uhrane svou velikostí. Jde totiž o druhou největší cihlovou katedrálu na světě.

Interiér není ve velkolepém stylu. Mezi strohými bílými zdmi vyniká krásný goticko-renesanční oltář. Chloubou kostela je gdaňský orloj, který je netradičně umístěný vevnitř místo na venkovní zdi. Astronomické hodiny bijí pouze jednou denně, a to v 11:57. Dalším nezapomenutelným zážitkem je výstup na věž, ze které shlédnete na nádherné městské panorama.

Vyberte si ubytování v Gdaňsku a objevte místní památky připomínající pohnutou historii.

7. Norský kostel Wang, co procestoval svět

Jednou z nejvýznamnějších památek polských Krkonoš je kostel Wang, který dříve stával daleko za mořem. Po dlouhých 700 let zdobil tento vikingský kostel norskou vesnici. Její obyvatelé se ho však rozhodli vyměnit za kamenný a původní svatostánek prodat na dřevo.

O záchranu dřevěného skvostu se postaral norský malíř žijící v Německu Johan Christian Dahl, který ho nechal převézt do Berlína, odkud nakonec doputoval až do polského městečka Karpacz. V lázních na úpatí Sněžky si tak dnes prohlédnete dávnou skandinávskou architekturu nedaleko české hranice.

Vyberte si ubytování v polských Krkonoších, prohlédněte si kostel Wang a přírodní krásy v okolí.

8. Dominantní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Krakově

Není divu, že historický Krakov figuruje na tomto seznamu hned dvakrát. Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Krakově, který stojí na centrálním náměstí, patří mezi nejvýraznější stavby ve městě.

Rozpoznatelná je díky jejím dvěma různě vysokým věžím, které jsou vidět již z dáli. Velkolepá bazilika se třemi loděmi pochází z 14. až 15. století. Uvnitř objevíte přepychový gotický oltář s Pannou Marií s úctyhodnými rozměry 12×11 metrů.

Vyberte si ubytování v Krakově a poznejte jeho slavné památky i tichá zákoutí.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet