Objevte to NEJ z Polska: 8 míst, kde vám ztuhne krev v žilách

Polsko je země s bohatou kulturou, krásnou přírodou, a také ukrývá lokality, které vám naženou pořádnou husí kůži. Okořeňte svůj výlet a objevte nejstrašidelnější místa v Polsku!
Objevte to NEJ z Polska: 8 míst, kde vám ztuhne krev v žilách

Duchové, paranormální aktivity nebo staré babské povídačky? Ať už jste milovníci hororů, lákají vás záhadami opředená místa, nebo jenom hledáte, jak si zpestřit svou dovolenou v Polsku, máme pro vás tipy na klasické i originální výletní cíle, při kterých vám bude běhat mráz po zádech.

Kaple plná lebek

Na první pohled nenápadná kaplička na severu města Kudowa-Zdrój v sobě ukrývá neobvyklé překvapení. Interiér zdobí tři tisíce lidských lebek a základy a zdi tvoří zhruba dvacet až třicet tisíc lidských ostatků.

Historie kostnice v Čermné se datuje až do 18. století. Vybudoval ji místní farář Václav Tomášek, který se svými spolupracovníky sesbíral kosti z masových hrobů obětí válek a epidemií.

Jedná se o jednu z nejznámějších kostnic ve střední Evropě, další se nachází v Česku v Sedlci u Kutné Hory.

Vstupné

  • Běžné: 10 zlotých
  • Zlevněné:
    • Senioři: 8 zlotých
    • Děti 6–18 let: 5 zlotých

Zřícenina hradu Ogrodzieniec

Dějiny hradu se začaly psát ve 12. století, za dobu své existence zažil Ogrodzieniec několik nájezdů a vystřídal řadu majitelů. Mezi nejznámější vlastníky patří krutý Stanisław Warszycki. Správce Warszycki oplýval velkým bohatstvím a zasloužil se o rozvoj obchodu a zemědělství v okolí, nechal vystavět několik svatostánků, a stal se tak oblíbencem kněžích.

Ačkoliv byl prezentován jako zbožný člověk, jeho chování šlo proti všemu svatému. Liboval si v mučení poddaných i rodiny – svou ženu dokonce nechal veřejně bičovat. Údajně měl u hradu vybudovanou mučírnu s nástroji, jako je železná panna nebo jidášova stolice.

Jak už to u starobylých stavení bývá, i s tímto bývalým hradem se pojí několik bájí. Warszycki byl chamtivý člověk. Své bohatství chtěl ochránit za každou cenu, a tak zaprodal svou duši ďáblu. Po své smrti se měl na hrad vrátit jako černý zuřivý pes, jež dodnes hlídá ukryté cennosti.

Ogrodzieniec se nachází nedaleko Katovic v pohoří Sokolí hory a je součástí 160kilometrové trasy – Stezka orlích hnízd. Zřícenina hradu se proslavila díky seriálu Zaklínač z produkce Netflix. Právě zde se odehrála velkolepá bitva u Soddenu.


Lesopark Witkowice

Některé zdroje mluví o lesoparku Witkowice u Krakova jako o lese sebevrahů, avšak mnozí jeho návštěvníci o něm říkají, že je příjemným místem pro procházku v zeleni. Kde je tedy pravda?

Každé město má své legendy a Krakov jich má hned několik! Jednou takovou je ta o příměstském lesním parku Witkowice. Začátkem školního roku 2001 se vydalo devět kamarádů do lesa oslavit tuto událost. Jakmile na místo vkročili, pohltila je hustá mlha a studenti beze stopy zmizeli. Poslední, kdo je viděl, byl starší muž, který je před vstupem do parku varoval se slovy, že se jedná o nebezpečné místo.

Po studentech několik měsíců pátrala policie, bohužel bezúspěšně. Na místo se vydali přátelé zmizelých, aby uctili památku svých kamarádů pár drinky. Během večera spatřili podivný obrys světla, a tak sáhli po fotoaparátu se snahou záření zachytit. Tomu, co přístroj vyfotil nechtěli věřit – skrze aparát se jim zjevily postavy zmizelých mrtvých studentů.

Při snahách dopátrat se pravdy o tom, co se před více než dvaceti lety skutečně přihodilo jsme však nenarazili na žádné zprávy, které by historku o ztracených studentech potvrdily, zato jsme narazili na mnoho variant této městské legendy.

Krakov - Nejoblíbenější pobyty


Osvětim

Snad nic nedokáže člověku nahnat větší strach než to, co napáchali nacisté na nevinných lidech. Hrůzy, které se odehrály v největším nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře si asi jen stěží dokážete představit. Nejen, že vězni žili v nelidských podmínkách, někteří z nich čelili hrůzným sadistickým praktikám nebo se stali objekty nejrůznějších neetických lékařských pokusů. Mezi nechvalně známé patří experimenty na dvojčatech, všelijaké pokusy s nemocemi, plyny, jedy a mnoho dalších.


Hřbitov Powazki

Místa posledního odpočinku mají sama o sobě zvláštní auru. Ačkoliv na nich panuje klid a mír, působí mnohdy temně a ponuře. Jednou z nekropolí, která lidem nahání husí kůži je nejstarší varšavský hřbitov Powazki, na kterém je pohřbeno mnoho významných polských osobností – umělci, politici i doktoři.

Nekropole byla založena v roce 1790 a odhaduje se, že zde odpočívá přes 1 milion mrtvých. Majestátní hřbitovy, staré náhrobní kameny a velké množství detailně propracovaných soch pod korunami stromů dodávají místu nádech tajemna.

Právě sochy jsou ústředními postavami různých strašidelných historek o tomto místě. Prý totiž v noci ožívají a mezi hroby se objevují různé nevysvětlitelné úkazy.


Vila na Ďáblově kopci

Kouzelné přímořské městečko Gdaňsk je historickou pokladnicí severu Polska, ale také domovem Ďáblova kopce, na kterém sídlí strašidelná opuštěná vila. Budova se nachází na vrchu Sobotka. Podle pověstí je to místo, kde čarodějnice pořádaly seance s démony z temnot a zakázané rituály.

Koncem 19. století se ve vile nacházela restaurace Zinglers, v letech 1925 až 1933 byla ústředím sídlem gdaňské zednářské lóže a po druhé světové válce zde sídlila místní televizní stanice. Vila na Ďáblově kopci vystřídala spoustu majitelů, kteří se potýkali s celou řadou podivných událostí způsobených temnými silami.

Dům stojí na skvělém místě a v minulosti se pyšnil skvostnou architekturou. Dnes je však vila v opravdu ubohém stavu a nové majitele už asi nikdy nenajde.


Ústav Zofiówka

Půl hodiny jízdy od Varšavy, na okraji města Otwock se nachází jedno z nejstrašidelnějších míst v Polsku – nemocnice pro duševně choré Židy Zofiówka. Ústav byl vybudován začátkem 20. století díky finanční podpoře Zofie Endlemnaové. Nemocnici navštěvovali chudí nemocní, kterým se zde dostalo pomoci zdarma.

Během okupace byla Zofiówka součástí varšavského ghetta a nad ústavem převzal vládu nacistický lékař Jost Walbum. S nemocnými bylo zacházeno stejně jako s lidmi v koncentračních táborech. V roce 1942 pak došlo v ústavu v rámci akce T4 (Aktion T4) k likvidaci postižených a nemocných. Nacisté v nemocnici zavraždili přes 100 pacientů, jiní byli odvlečeni do koncentráků. Některým lékařům a sestrám se před tragédií podařilo utéct sanitkou do Varšavy, ostatní spáchali sebevraždu.

Dnes je z nemocnice opuštěná ruina, kterou navštěvují fanoušci paranormálna a vandalové. V budově ani v okolí nejsou stopy po její historii, ani žádná pamětní deska věnována pacientům a obětem války.

Mezi lidmi se traduje, že se z budovy stále ozývá křik a sténání. K nemocnici se váže také několik strašidelných historek. Mezi nejznámější patří ta o nemocné jeptišce, která po návratu z mise v Africe trpěla schizofrenií a spáchala sebevraždu. Prý se její duch na místo vracel a shazoval ze zdí obrazy, jež namalovala, když ještě žila. Zaměstnanci se báli brát noční směny, a tak si na pomoc přizvali exorcistu.


Lost Souls Alley

Ačkoliv Lost Souls Alley není opředena žádnými mýty a legendami, strach vám zajisté nažene. Strašidelný dům v Krakově patří mezi nejlepší v Evropě. Lost Souls Alley kombinuje interaktivní strašidelnou atrakci spolu s prvky klasických únikových her. Postavte se svým nočním můrám nebo prožijte vaše oblíbené hororové snímky na vlastní kůži. Podle toho, kterou variantu hry si vyberete, budete čelit různým psychicky náročným výzvám, dokonce i bolesti.

Autor článku:

Aktualizováno: 5. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet