Objevte Polsko: To NEJ z česko-polské hranice

Plánujete cestu do Polska, nebo hledáte tipy na víkendový výlet? Česko-polská hranice je posetá krásnými městy, pohořími s rozmanitou krajinou a významnými památkami. Objevte je všechny!
Objevte Polsko: To NEJ z česko-polské hranice

Polsko má s Českem mnoho společného, protože kdysi spolu země sdílely jednoho panovníka i významnou část dějin. Přestože v současnosti mají oba státy dobré vztahy, kdysi mezi nimi panovalo napětí právě kvůli česko-polské hranici, o kterou se vedly hádky i krvavé konflikty. 761,8 kilometrů dlouhá státní hranice se táhne od města Hrádek nad Nisou, přes Krkonoše až po vesnici Hrčava, a je plná zajímavých míst, jež stojí za to vidět.

Vratislav

Vratislav patří mezi nejkouzelnější polské metropole. Centrem se proplétají vody Odry, které zde vytvořily 12 ostrůvků, jež propojuje více než stovka mostů. Právě díky tomu si město vysloužilo přezdívku polské Benátky.

Bývalé sídlo pruských králů je domovem mnoha významných památek. Kromě Tržního náměstí s rozmanitými měšťanskými domky můžete obdivovat i modernější stavby – památku UNESCO Halu století, vzdělávací centrum Hydropolis nebo Muzeum současného umění v protileteckém bunkru. Mezi další oblíbené turistické atrakce patří nespočet malých bronzových trpaslíků, kteří jsou rozeseti po celé Vratislavi.

Až vám po prohlídce města vyhládne, posilněte se vydatnou tradiční polskou kuchyní v jednom z mlíčňáků. Ty mají v Polsku dlouholetou tradici. Mléčné bary jsou skvělým způsobem, jak za lidové ceny ochutnat polská jídla, třeba pirožky.

Další informace

  • Do Vratislavi se můžete pohodlně vydat po vlastní ose, nebo můžete využít hromadnou dopravu. Přímo do Vratislavi jezdí různí dopravci.

Zábavní park Energylandia

Akce, zábava a adrenalin – to je největší zábavní park v Polsku Energylandia. Na 70 hektarech a více než 123 atrakcích se skvěle pobaví celá rodina.

Energylandia se nachází v Zátoru přibližně hodinu a půl jízdy autem od Českého Těšína. Park je rozdělen do 6 tematických zón – Země pohádek, rodinná, adrenalinová, vodní park, středověký svět Drachenburg a mořský svět Aqualantis.

Spojte výlet do Polska s nezapomenutelným zážitkem. S Travelkingem získáte nejen vstupenky do Energylandie, ale i ubytování ve vámi vybraném prémiovém hotelu. Více informací naleznete zde.

Těšín a Cieszyn

Těšín leží na východě Česka v okrese Karviná a je významným hraničním přechodem. Český Těšín i polský Cieszyn mají velmi bohatou historii. Dříve tato dvě města tvořila jeden celek, ovšem po první světové válce, v roce 1920, byla hranicí rozdělena.

Rozdělené město je plné úžasných míst, která stojí za návštěvu. Na jeho unikátní atmosféře se podílely generace lidí různých národností, kultur i náboženství. Českému Těšínu dominuje pseudogotický kostel Božského Srdce Páně (též nazýván kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova) s románskými prvky, ostatní historické budovy připadly Polsku.

Historické centrum Cieszyna patří ve Slezsku mezi nejlépe dochovaná. Hned u hranic vás přivítá zámek a pozůstatky starého hradu s rotundou sv. Mikuláše a Piastovskou věží. Hlavní náměstí (Rynek) připomíná cestu do minulosti – lemují jej nádherné měšťanské domy a kousek od něj stojí Studna tří bratří, jejíž historie sahá až do středověku.

Máte-li rádi malebná fotogenická zákoutí, vydejte se do nejhezčí části města Těšínské Benátky na ulici Przykopa.

Polské Krkonoše

Ať už vás lákají zimní sporty, nebo objevování přírody, v polských Krkonoších si užijete obojí! Ačkoliv Krkonoše patří mezi nejoblíbenější turistické cíle mnoha Čechů, málokdo je zná i z polské strany.

Česká část se táhne přes nížiny a podhůří, zato polská je strmá, a dokonce ukrývá ledovcová jezera, vodopády i horská městečka. V tuzemsku jsme zvyklí, že se za vstup do přírody neplatí, a mnozí turisté dokonce rádi objevují hory i se svými čtyřnohými kamarády, které nechávají pobíhat na volno – to je v Polsku jinak. Psa musíte mít na vodítku a s náhubkem a vstup do hor je zpoplatněn.

Nejpopulárnější atrakcí českých i polských Krkonoš je Sněžka. Hory ale nabízí mnohem víc – dřevěný kostel Wang ve městě Karpacz, ledovcové kary Sněžné jámy nebo vodopád Kamienczyk.

Další informace

Vstupenky

  • Běžné: 9 zlotých

Polské Krkonoše - Nejoblíbenější pobyty

Karpacz

Polské Krkonoše ukrývají i další klenoty a jedním z nich je lázeňské a lyžařské městečko ležící na úbočí hor. Právě z Karpacze vede jedna z nejkrásnějších tras na turisty oblíbenou Sněžku. Ačkoliv je městečko malé, nabízí spoustu vyžití. Nejvýznamnější památkou je kostel Wang, který byl do Karpacze přestěhován v polovině 19. století až z Norska.

Milovníky outdoorových aktivit jistě zaujme jedinečná krajina, ve které mohou podniknout nejrůznější výlety, například na přehradu na řece Łomnice, Divoký vodopád nebo Krkavčí skály.

Ksiąz

Ksiaz je jedním z nejkrásnější polských zámků a po Malborku a Wawelu je třetím největším v Polsku. Tyčí se na skalním útesu na území chráněné oblasti Książański Park Krajobrazowy. Například z Turnova k zámku dojedete zhruba za hodinu.

Mimo impozantní architekturu je Ksiąz zajímavý i svou temnou historií, která láká turisty a badatele. Zámek obývali nacisté, kteří ho během druhé světové války přestavovali k obrazu svému a napáchali tak obrovské historické škody. Z hradu navíc odvezli skoro veškeré vybavení a cennosti. Po nacistech se na budově vyřádila Rudá armáda. Ksiąz však hrůzy přečkal a v 70. letech prošel kompletní rekonstrukcí.

Traduje se, že si zámek velmi oblíbil velitel jednotek SS a šéf gestapa Heinrich Himmler, a že se měl Ksiąz stát sídlem Adolfa Hitlera. V podzámčí jsou ukryty ohromné tunely, které kopali vězni z koncentračního tábora. Dokonce se spekuluje i o tom, že je zde ukryta jantarová komnata.

Další informace

  • Terasy jsou otevřené pouze v letní sezóně, tedy od 1. dubna do 30. září.
  • Zámek je uzavřen na Velikonoční neděli, 1. listopadu na Svátek Všech svatých, 24. prosince a 1. ledna.
  • Parkoviště je od hlavní zámecké budovy vzdálené asi 12 minut pěšky. Za celodenní parkování zaplatíte 10 zlotých.
  • Adresa: Piastów Śląskich 1, 58-306 Wałbrzych, Polsko.

Vstupenky

  • Běžné: 75 zlotých
  • Zlevněné: 65 zlotých

Otevírací doba

  • Duben–září

    • PO-PÁ: 10:00–17:00
    • SO–NE: 10:00–18:00
  • Říjen–Březen

    • PO: zavřeno
    • ÚT–PÁ: 10:00–15:00
    • SO–NE: 10:00–16:00

Národní park Stolové hory

Rozkvetlé louky, voňavé smrkové lesy a skalní útvary rozličných tvarů – to je nejkrásnější pohoří Sudet Stolové hory, které se nachází nedaleko města Hronov. Stolové hory se z velké části rozléhají mezi městy Radków, Kudowa-Zdrój a Polanica-Zdrój.

Národní park je protkán turistickými stezkami, jež vás zavedou na nejvyšší vrchol Stolových hor Velkou Hejšovinu, nebo k populárním Bludným skalám, na které se můžete vydat například z českého Machova, či již ze zmíněného města Kudowa-Zdrój. Kromě různých pískovcových útvarů jsou zde k vidění úzké chodby i malá jezírka. Při plánování výletu myslete na to, že cesta do Bludných skal je jednosměrná a zpoplatněná.

Další informace

  • Parkovat můžete přímo u Bludných skal a to od 9:00 do 18:00. (30 zlotých/auto)
  • V zimě a při silné námraze bývají některé cesty ve Stolových horách uzavřeny.

Vstupenky

  • Běžné: 12 zlotých
  • Zlevněné: 6 zlotých

Osvětim

Největší vyhlazovací tábor na světě se nachází necelé dvě hodiny jízdy od Ostravy. Koncentrační tábor byl založen na Himmlerův rozkaz z konce dubna 1940, již v červnu sem nacisté dovlekli první vězně.

O tragických osudech vězňů vypráví muzeum v Osvětimi. Z vitrín s vlasy, botami, brýlemi a kufry lidí, kteří byli umučeni a zavražděni člověku tuhne krev v žilách. Přestože nacisté vraždili systematicky po celé Evropě, nikde jinde nebylo v tak krátkém čase zavražděno tolik lidí.

Další informace

  • Prohlídka trvá tři a půl hodiny.
  • Na exkurzi nesmíte s batohy a jídlem, pití si ale s sebou vzít můžete.
  • Parkoviště se nachází přímo před vchodem do areálu. (10 zlotých/ den; 2 zloté/ hodinu).
  • Muzeum je otevřené po celý rok, kromě 1. ledna, 25. prosince a Velikonoční neděle.

Otevírací doba

  • Prosinec: 7:30–14:00
  • Leden a listopad: 7:30–15:00
  • Únor: 7:30–16:00
  • Březen a říjen: 7:30–17:00
  • Duben, květen, září: 7:30–18:00
  • Červen, červenec srpen: 7:30–19:00

Návštěvníci mohou v areálu zůstat až 90 minut po posledním vstupu.

Vstupenky

  • Obecná prohlídka: 90 zlotých

Od 10 do 15 hodin je vstup mimo hlavní budovu zdarma.

Wieliczka

Solné doly Wieliczka se nachází asi 15 kilometrů od Krakova. Unikátní místo každoročně láká davy turistů z celého světa a je také oblíbeným místem, které navštěvují zahraniční delegace. Aby taky ne, důl patří mezi nejkrásnější v Evropě a od roku 1978 je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Ukrývá komory vytesané do soli i solné sochy a skrze chodby se dostanete do hloubky 135 metrů pod zemí.

Další informace

Otevírací doba

  • Denně: 8:00–19:00

Vstupenky

  • Běžné: 126 zlotých
  • Zlevněné: 116 zlotých
  • Děti do 4 let mají vstup zdarma.

Neratov: kostel se skleněnou střechou

Malá vesnička v Orlických horách ukrývá unikátní kostel se skleněnou střechou. V 15. století byl Neratov osadou sklářů, kteří si zde vybudovali jednoduchý dřevěný kostel. O mnoho let později, v roce 1723, se ale na místě původní stavby začal stavět chrám Nanebevzetí Panny Marie. Koncem 2. světové války kostel zasáhla protitanková střela Rudé armády a bohužel vyhořel. Budova byla po požáru v bídném stavu, dočkala se však několika velmi povedených rekonstrukcí. Během jedné z nich získala v roce 2007 slavnou skleněnou střechu.

Kostel v Neratově je jediným tuzemským svatostánkem, ze kterého vidíte až do nebes. Navíc má skvělou akustiku – kromě bohoslužeb si tak můžete poslechnout i koncerty.

Další informace

  • Adresa: Bartošovice v Orlických horách, 517 61.
  • Kostel je neustále otevřený zdarma.

Vezměte prosím na vědomí, že uvedené otevírací doby a ceny vstupenek se mohou změnit.

Autor článku:

Aktualizováno: 2. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet