Objevte to NEJ z Česka: 14 NEJkrásnějších zámků (nejen) z pohádek

Česko je zemí nádherných zámků. Není divu, že jsou vyhledávanými lokalitami nejen mezi turisty, ale i mezi filmaři. Podívejte se s námi na ty nejkrásnější zámky, které hrály hlavní roli v pohádkách a filmech, celkem jsme jich pro vás vybrali 14.
Objevte to NEJ z Česka: 14 NEJkrásnějších zámků (nejen) z pohádek

V Česku se nachází stovky zámků, které jsou výjimečné svou architektonickou, uměleckou a historickou hodnotou. Spoustu jich jistě znáte z pohádek a dalších filmových děl. Přinášíme tipy na nejkrásnější české zámky.

Zámek Český Krumlov

1. Zámek Český Krumlov

Hrad a zámek Český Krumlov tvoří nádherný architektonický celek a díky své bohaté kulturní tradici a rozloze patří mezi nejvýznamnější památky středoevropské oblasti. Hned po pražském hradu je u nás druhým nejrozsáhlejším komplexem. Není proto divu, že je zapsán v seznamu UNESCO. Zámek je typický pro svoji pomalovanou věž čnící nad městem, podle které již z dálky poznáte, že jste dorazili do Českého Krumlova. Věž patří spolu s Hrádkem k nejstarším částem komplexu a byla postavena již ve 13. století. O tři století později vzniklo Purkrabství. Unikátní prvkem je Plášťový most spojující Rožmberská obydlí. Nevynechejte ani obdivuhodnou zahradu s letohrádkem Bellaire a letní divadelní scénu s unikátním otáčivým hledištěm, které je slavné po celé Evropě.

Tento skvost rodiny Rožmberků funguje pro filmaře jako magnet. Natáčela se zde pohádka Z pekla štěstí, Tři životy, Pyšná princezna (ta se natáčela ještě v Hluboké a v Telči), film Řeka čaruje a mihl se i ve filmu Jen ho nechte, ať se bojí a v dalších filmech.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 50 - 280 Kč, pro seniory a studenty na 50 - 220 Kč, pro děti do 18 let 50 - 190 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


 Zámek Hluboká nad Vltavou

2. Zámek Hluboká nad Vltavou

Patnáct kilometrů severně od Českých Budějovic se nachází jeden z nejromantičtějších zámků Hluboká nad Vltavou. Sídlo je stylizováno do anglické tudorovské gotiky. Předlohou byl anglický hrad Windsor. Za tuto svoji podobu vděčí rodu Schwarzenbergů, kteří zámek vlastnili od poloviny 17. století až do začátku druhé světové války. Schwarzenbergové zde také založili rozsáhlý krajinářský park. Zámek se pyšní 140 místnostmi a 11 věžemi. Během prohlídky můžete nahlédnout do soukromých pokojů i do přepychových reprezentačních sálů s vyřezávaným obložením stěn, kazetovými stropy, elegantním nábytkem, křišťálovými lustry a bohatými sbírkami obrazů, stříbra, porcelánů a gobelínů. Navštívit můžete i věž nebo zámeckou kuchyni či jízdárnu.

Zámek Hluboká nad Vltavou se roku 1952 stal bydlištěm Pyšné princezny Krasomily a jejího otce, panovníka Půlnočního království. Na pohádkovém zámku se natáčelo také několik dílů seriálu Pan Tau.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 150 - 280 Kč, pro seniory a studenty na 100 - 220 Kč, pro děti do 18 let 50 - 110 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Konopiště

3. Zámek Konopiště

Zámek Konopiště ležící ve Středočeském kraji nedaleko Benešova proslavil následník trůnu Ferdinand d’Este se svoji rodinou a láskou k lovu. Přesto, že sám byl vegetarián a nejraději si pochutnával na ovocných knedlících, jeho posedlost lovem je vidět na všech zdech zámečku obtěžkaných trofejemi zvířecích hlav. Kromě lovu se Ferdinand věnoval panství, ze kterého vybudoval zámek v historizujícím stylu s moderními prvky. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky, které získal jednak jako dědictví po svých italských předcích a jednak svou vlastní sběratelskou činností. Kromě trofejí uvidíte na zámku zachovalé interiéry arcivévodské rodiny a dozvíte se, jak se žilo na habsburském dvoře na přelomu minulého století.

Konopiště je mezi filmaři populární. Kdo by neznal závod veteránů kolem Konopiště ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje? Točila se zde také pohádka Jak se budí princezny, komedie Jára Cimrman ležící spící a dokonce i italský kriminální seriál Chobotnice s Michele Placidem.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 10:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 240 - 330 Kč, pro seniory a studenty na 190 - 260 Kč, pro děti do 18 let 100 - 130 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Lednice

4. Zámek Lednice

Zámek Lednice sloužil jako letní sídlo, je postaven v duchu tudorovské neogotiky a od poloviny 13. století patřil rodu Lichtenštejnů, a to až do konfiskace jejich majetku po druhé světové válce. Spolu se sídelním zámkem ve Valticích jsou tyto komplexy přezdívané jako zahrada Evropy. Zámek se pyšní rozsáhlými sbírkami, úchvatné je dřevěné obložení stěn a schodiště, šlechtické pokoje s tekoucí vodou a ústředním topením. Mimořádný je i zámecký skleník, spolu s množstvím romantických staveb v anglickém parku, ve kterém najdete nejstarší minaret v Evropě, Apollónův chrám, empírový Chrám tří grácií anebo umělou zříceninu Janův hrad. Veřejnosti přístupné místnosti v přízemí zámku vynikají řezbářskou výzdobou, kterou můžete obdivovat u knihovny s vřetenovým schodištěm, impozantní vstupní haly a u krásných stropů a spodního obložení stěn Tyrkysového, Červeného a Modrého salónu.

Lednice se objevila v pohádkách Království potoků, Dračí prsten, a Princezna Fantaghiro. Zahrála si i v Moskalykově seriálu Dobrodružství kriminalistiky.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 100 - 240 Kč, pro seniory a studenty na 80 - 190 Kč, pro děti do 18 let 40 - 100 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Červená Lhota

5. Zámek Červená Lhota

Červená Lhota je dalším ikonickým zámkem, známým ze spousty pohádek a filmů. K zámku se datuje první zmínka do roku 1465, tehdy je byl pouze tvrzí. Označení Červená Lhota se objevuje v roce 1602 a vychází z barevnosti omítek tvrze. Na konci 17. století došlo k přestavbě tvrze v barokní zámeček a začal se užívat jako letohrádek. Na zámku si můžete prohlédnout interiéry v prvním patře, podkrovní pokoje a sklepení. Na návrší zámeckého parku stojí renesanční kaple Nejsvětější trojice, která zaujme původními dochovanými malbami a nápaditě řešeným dřevěným stropem symbolizující nebeský Jeruzalém. Zámek je ze všech stran obklopen rybníkem, po kterém se můžete projet na lodičce jako Jiřík v pohádce o Zlatovlásce a prohlédnout si jej z jiné perspektivy.

Jihočeská Červená Lhota posloužila jako kulisa pro mnoho krásných pohádek. Mezi nejznámější patří Zlatovláska, O štěstí a kráse a Princezna na hrášku. Natáčely se zde i filmy Svatby pana Voka a Pan Vok odchází nebo třeba Pan Tau.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:30 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 100 - 190 Kč, pro seniory a studenty na 80 - 150 Kč, pro děti do 18 let 40 - 80 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Valtice

6. Zámek Valtice

Dominantou Valtic je barokní zámek s kaplí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Valtický zámek patří mezi jednu z nejrozsáhlejších světských barokních staveb na Moravě. Na stavbě zámku se podíleli věhlasní evropští stavitelé a svoji současnou podobu získal díky přestavbám v 17. a 18. století. Dnes patří na seznam UNESCO. Veřejnosti je zpřístupněno 21 místností. Prohlédnout si můžete expozici o knížecí rodině, opravené sály a zámecké divadlo. Dle velikosti a nádhery barokní výzdoby a rokokového nábytku si můžete udělat představu o tehdejším životě bohatých šlechticů. Není divu, že zámek býval sídlem rakouského císaře Františka Josefa I. a jeho manželky Elisabeth. Mezi dalšími významnými obyvateli a hosty byl například kancléř Metternich či kníže Josef Václav Liechtenstein.

Ve Valticích se natáčela poměrně nová pohádka s názvem Sněžný drak.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 30 - 230 Kč, pro seniory a studenty na 20 - 180 Kč, pro děti do 18 let 20 - 90 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Veltrusy

7. Zámek Veltrusy

Romantická krajina, líný tok řeky Vltavy, divoký lužní les, malebné staleté stromy na skrytých loukách, zlatavá pole obilí i zdánlivě zapomenutá zákoutí se sochami, kde se zastavil čas – to vše najdete ve veltruském zámeckém parku, jednom z největších u nás. Barokní zámek Veltrusy pochází z první poloviny 18. století, později byl klasicistně upraven. Stavba je situovaná do přírodně-krajinářského parku typu okrasného statku, ke kterému patří také daňčí obora. Roku 1754 se zde konal historicky první obchodní veletrh na světě, jež navštívila i samotná Marie Terezie. Pokud pojedete na zámek z Prahy, vydejte se na kole. Areálem prochází cyklotrasa Praha – Drážďany a průvodci pořádají i cykloprohlídky zámku. Pro romantické duše doporučujeme projížďku na koňském povozu.

Zámek Veltrusy se objevil v mnoha českých i zahraničních filmech. Z těch známějších bychom mohli jmenovat Babí léto a Malou mořskou vílu. Dokonce zde natáčel i Formanův Amadeus.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 10:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 150 - 180 Kč, pro seniory a studenty na 120 - 140 Kč, děti do 18 let 60 - 70 Kč, děti do 6 let zdarma.

Zámek Orlík

8. Zámek Orlík

Zámek Orlík je další perlou mezi českými památkovými objekty. Jeho poloha na břehu orlického jezera nabízí nádherný výhled do krajiny. Dějiny zámku jsou neméně zajímavé, jelikož jsou protkány nejvýznamnějšími milníky české a evropské historie. Návštěvníky okouzlí romantické interiéry s bohatými sbírkami a slouží jako perfektní ukázka životního stylu šlechty v 19. století. Výzdobou vyniká Teskův sál svými vyřezávanými kazetovými stropy a obložením stěn. V podobném duchu je vyzdoben i rytířský sál. Na zámku můžete najít i prvky empírového stylu z napoleonské doby, a to zejména na nábytku, který si dovezl Karel Schwarzenberg z Paříže. Kolem zámku se rozkládá anglický park se Schwarzenberskou hrobkou.

Na zámku se natáčel film Alibi na vodě a Sametoví vrazi.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 200 - 350 Kč, pro seniory, děti a studenty na 200 - 300 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Trojský zámek

9. Trojský zámek

Trojský zámek se nachází v pražské čtvrti Troja, hned vedle zoologické zahrady. Jedná se o pozoruhodnou stavbu, ale spíše než zámkem by se dal nazývat vilou, poněvadž je postaven ve stylu honosných římských vil. Stavitel zámku Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka se nechal inspirovat na svých cestách. Italské vily uprostřed nekonečných zahrad mu tak učarovaly, že si z nich kousek odnesl do své rodné země. Dominantou celé stavby je velký sál, z něhož se do obou stran rozbíhá chodba s enfiládou přilehlých salónů. Po stranách stavbu vertikálně i horizontálně ukončují dvoupatrové věžovité belvedery. Impozantní je sochařská výzdoba dvouramenného schodiště vedoucího do zahrady. Monumentální plastiky znázorňují triumf antických bohů s souboj s titány.

Trojský zámek učaroval filmařům po celém světě a není divu. Natáčela se zde adaptace legendárních Bídníků a po místních chodbách se procházel Gary Oldman jako Beethoven ve filmu Nehynoucí láska.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 10:00 – 18:00 hodin, PÁ: 13:00 - 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 150 Kč, pro děti a studenty na 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Ploskovice

10. Zámek Ploskovice

Zámek Ploskovice se nachází u Litoměřic a byl postavený pro velkovévodkyni Annu Marii Toskánskou, manželku vévody Gastona III., v první čtvrtině 18. století. Naaranžovala si jej jako malé Versailles podle tehdejší zdobné módy v italsko-čínském stylu. Zámek sloužil šlechticům jako barokní letní sídlo. Jeho dnešní podoba pochází z druhé poloviny 19. století, nechal si jej upravit císař Ferdinand V. Habsburský. Zámek skýtá rozsáhlé sbírky nábytku, obrazů, skla a porcelánu. Za obdiv stojí nástropní malby od Josefa Navrátila a sochařská výzdoba od Václava Levého. V přízemí zámku se nacházejí unikátní umělé vodní jeskyně, tzv. grotty. V těchto prostorách také můžete obdivovat kašny, nástěnné malby a plastické zříceniny antických staveb.

Zámek Ploskovice je často vyhledáván filmaři a objevuje se v pohádkách, celovečerních filmech, seriálech a dokumentech. Natáčel se zde legendární Princ a Večernice, Jak si zasloužit princeznu nebo Jezerní královna. Ze zahraničních filmů stojí za zmínku Amadeus od Miloše Formana nebo Princ a já.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 50 - 170 Kč, pro seniory a studenty na 50 - 140 Kč, pro děti do 18 let děti 50 -70 Kč, do 6 let zdarma.

Zámek Litomyšl

11. Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl je zapsán na seznamu UNESCO, jelikož patří mezi jednu z nejkrásnějších renesančních staveb střední Evropy. Zámek byl postaven v letech 1568 – 1581 jako dar pro Marii Manrique de Lara, ženu nejvyššího kancléře Království českého Vratislava z Pernštejna. Zámek sloužil jako reprezentační rodinné sídlo. Na jeho výstavbě a výzdobě se podíleli převážně italští mistři a císařství stavitelé. Na fasádách můžete obdivovat psaníčková a figurální sgrafita a na hlavním nádvoří dvě velké bitevní scény. Unikátem je dochované zámecké rodinné divadlo z roku 1797. To si nechali po velkém požáru v roce 1775 vybudovat tehdejší majitelé. Jevištní dekorace namaloval vídeňský dvorní malíř divadelních kulis Josef Platzer.

Renesanční zámek s více než osmi tisíci sgrafity také nemohl uniknout pozornosti filmařů. Natáčel se zde oscarový film Amadeus, Červený Bedrník z dob francouzské revoluce anebo koprodukční film Zapomeňte na Mozarta.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 9:00 – 16:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné pro dospělého vyjde na 190 Kč, pro seniory a studenty na 150 Kč, pro děti do 18 let 80 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Sychrov

12. Zámek Sychrov

O zámku Sychrov se říká, že je květem Francie na české půdě. Zámek byl postaven v novogotickém stylu a sloužil jako rezidence pro francouzský rod Rohanů. Dnes patří k nejvýznamnějším stavbám ve stylu romantické novogotiky francouzského typu. Zámek se honosí bohatým původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky a hlavně řezbářskou výzdobou. Obrazová galerie dokonce disponuje největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Sychrovský zámek má jako jediný v České republice královské apartmá, ve kterém mohli přespávat nejvýznamnější hosté. V letní sezóně můžete vzít svoje děti na prohlídku zámku s princeznou, projít si zámek za tmy v rámci nočních prohlídek či se podívat na přehlídku sokolnictví.

Přijde vám zámek Sychrov povědomý? Nejspíš jej poznáte z pohádek Nesmrtelná teta či Zlatovláska. Natáčel se tu také Kočičí princ a Nejkrásnější hádanka.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 50 - 250 Kč, pro seniory a studenty na 50 - 250 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Raduň

13. Zámek Raduň

Perla novogotického romantismu, tak by se také dal nazvat zámek Raduň nacházející se ve stejnojmenné obci. Pro lepší představu Raduň leží 7 km od Opavy. Původně byla Raduň zemanskou tvrzí, kterou nechali v 16. století jeho majitelé předělat na renesanční zámek o třech arkádových křídlech. Za zmínku stojí cenná zámecká knihovna obsahující neuvěřitelných 16 000 svazků knih. K celé budově náleží hospodářský dvůr, pivovar, unikátní zámecká oranžerie, přilehlá okrasná zahrada a rozlehlý smíšený lesopark se čtyřmi rybníky. V parku se nachází přes sedm set cizokrajných rostlin a citrusových dřevin. Celý areál lesoparku patří mezi nejvýznamnější v Moravskoslezském kraji díky svému kompozičnímu uspořádání a dendrologickým kvalitám.

Na zámku se natáčela pohádka Vodní víla.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 10:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 60 - 170 Kč, pro seniory a studenty na 40 - 140 Kč, děti do 18 let 60 - 70 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.


Zámek Mnichovo Hradiště

14. Zámek Mnichovo Hradiště

Původně renesanční zámek Mnichovo Hradiště byl postaven šlechticem Václavem Budovcem z Budova. Po bitvě na Bílé hoře jej získal do vlastnictví Albrecht z Valdštejna. Jehož ostatky jsou dodnes uloženy v kapli sv. Anny. Rod Valdštejnů vlastnil zámek až do roku 1946. Na konci 17. století byl přestavěn na barokní areál. Interiéry zámku čítají vzácné sbírky porcelánu, kostýmů a zbraní. Rozsáhlá knihovna skýtá neuvěřitelných 22 tisíc svazků knih, mezi kterými najdete iluminované rukopisy a prvotisky. Není divu, že je tak majestátní. Staral se o ni sám slovutný Giacomo Casanova. Dalším unikátem je historické divadlo se stále funkční mašinérií a původní sbírkou kulis s krajinnými i městskými motivy a rozličnými motivy interiérů. Za zmínku stojí také obrazárna s 111 obrazy.

Zámek Mnichovo Hradiště se objevil v pohádkách Panna a netvor a Deváté srdce.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • ÚT-NE: 8:45 – 16:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 100 - 170 Kč, pro seniory a studenty na 80 – 140 Kč, pro děti do 18 let 40 - 70 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k zámku opravdu kousek.

Autor článku:

Barbora FouldováBarbora Fouldová
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet