Objevte to NEJ z Česka: 12 NEJkrásnějších památek zapsaných na seznamu UNESCO

Kulturní a přírodní památky patřící ke světovému dědictví UNESCO jsou skutečně unikátní a neměli byste je během svého letního putování vynechat. Jaké zajímavosti skrývají a čím jsou významné? Pojďte se s námi podívat.
Objevte to NEJ z Česka: 12 NEJkrásnějších památek zapsaných na seznamu UNESCO

Ačkoliv je Česká republika malá rozlohou, najdeme zde úctyhodných 14 památek UNESCO. Které jsou ty NEJ?

Historické centrum Prahy

1. Historické centrum Prahy

O Praze je známo, že je jedním z nejkrásnějších měst světa. Není proto divu, že je její historické centrum zapsáno na seznamu UNESCO. Pokud si chcete projít nejslavnější pražské památky, vydejte se na procházku po Královské cestě. Prohlídková trasa vede historickým centrem Prahy a začíná na Náměstí republiky u Obecního domu a končí u katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Cesta je lemována paláci, chrámy, domy a dalšími památkami. Měří necelé 3 kilometry a během ní, můžete obdivovat Staroměstskou radnici, pražský orloj s dvanácti apoštoly, Staré město, někdejší Jezuitské koleje, areál Klementina, Karlův most zdobený třiceti barokními sousošími, Kampu, Malou Stranu a konečně Pražský hrad. Cestou z hradu si odpočiňte v krásné Valdštejnské zahradě anebo se vydejte do někdejšího pražského židovského města. Abyste měli Prahu jako na dlani, vydejte se na Památník na Vítkově, na žižkovskou televizní věž anebo na Vyšehrad.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Český Krumlov UNESCO

2. Historické centrum Českého Krumlova

Symbolem města Český Krumlov je bezpochyby hrad a zámek s tyčící se věží do daleka. Spolu s historickým centrem je Krumlov zapsán na seznam UNESCO. Architektonické památky vytváří z Krumlova hodnotný celek středověkého rezidenčního města, rozvíjejícího se od 13. století podél meandrů řeky Vltavy. Nejcennější součástí areálu je zámecké barokní divadlo s téměř kompletním vybavením dekorací, kostýmů a rekvizit. Unikátní je také pět nádvoří a zámecká zahrada. Další dominantou města je chrám sv. Víta, skvost jihočeské gotiky. Projděte si křivolaké uličky s gotickými, renesančními a barokními domy. Kromě historie je Krumlov také městem kultury, umění a netradičních zážitků, čeká na vás řada muzeí, galerií, koncerty a stylové hospůdky. Mezi další nejzajímavější památky patří Radnice, Kašna s mramorovým sloupem, Kaplanka, Kostel sv. Víta, Krčínův dům, Vlašský dvůr, Jezuitská kolej a Široká ulice.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Historické centrum Telče

3. Historické centrum Telče

Historické centrum města Telč patří k nejcennějším městským památkovým rezervacím v Česku. Podle pověsti je založení města spojováno s vítězstvím moravského knížete Otty II. nad českým knížetem Břetislavem v roce 1099. Vítěz se zasadil o založení kaple, později kostela a osady, dnešního Starého Města. V 16. století přeměnili italští architekti gotické sídlo v reprezentativní zámek. Úpravy se nevyhnuly ani měšťanským domům na náměstí, bylo k nim přistaveno podloubí a průčelí se štíty, podobu si uchovaly jen některé domy, většinu z nich poznamenaly barokní úpravy. Historické jádro města, uzavřené rybníky a branami si udrželo po staletí svoji osobitou tvář. K zámku přiléhá dispozičně řešená zahrada s parkem. Uvnitř zámku zaujmou honosné interiéry s jedinečnou výzdobou, dobovým zařízením a cennými sbírkami.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Historické centrum Kutné Hory s chrámem sv. Barbory

4. Historické centrum Kutné Hory s chrámem sv. Barbory

Na seznamu UNESCO je zapsané historické centrum Kutné Hory, vrcholně gotický chrám sv. Barbory a katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci, opravený Janem Blažejem Santinim v českém stavebním slohu barokní gotiky. Město je unikátní díky řadě architektonických slohů a staveb z období gotiky, renesance a baroka. Kutná Hora byla ve středověku významným královským městem a jeho prosperita a výstavnost byly podmíněny bohatstvím stříbrných dolů. Zlatá éra města byla v době rozmachu dolování stříbra, v té době byla Kutná Hora hned po Praze nejdůležitějším městem českého království. K dalším významným památkám v Kutné Hoře patří Kostnice, Vlašský dvůr, pozdně gotický měšťanský Kamenný dům, kostel sv. Jakuba, Jezuitská kolej nebo klášter řádu sv. Voršily.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Třebíč - zámek, židovská čtvrť, hřbitov, bazilika

5. Třebíčská židovská čtvrť, židovský hřbitov, bazilika a zámek Třebíč

Ve Třebíči mezi památky UNESCO patří románsko-gotická bazilika sv. Prokopa společně s židovskou čtvrtí, Přední a Zadní synagogou. Třebíč byla významným střediskem židovské kultury na Moravě a její dochovaná židovská čtvrť je svědectvím soužití Židů a křesťanů. Hustá zástavba zahrnuje více jak 120 obytných domů, doplněné objekty židovských institucí jako jsou radnice, škola, rabinát a chudobinec. V zadní synagoze najdete expozici s dobovými informacemi o historii židovské čtvrti a přední synagoga slouží dnes jako modlitebna Československé církve husitské. Nezapomeňte také navštívit židovský hřbitov, nacházející se na svahu kopce Hrádek nad židovskou čtvrtí. K vidění je zde kolem 3 000 kamenných náhrobků a nejstarší z nich pochází z roku 1631. Součástí hřbitova je obřadní síň z roku 1903 s dochovaným interiérem a dodnes se zde mohou provádět obřady.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Zámek se zahradami v Kroměříži

6. Zámek se zahradami v Kroměříži

Arcibiskupský zámek se zdobenými sály, obrazárnou, Květnou a Podzámeckou zahradou je zapsán na seznamu UNESCO. Zahrady patří k nejkrásnějším ukázkám barokního evropského zahradního umění. Zámek je honosnou, raně barokní rezidencí, kterému vtiskli šarm italští architekti vídeňského císařského dvora Filiberto Lucchese a Giovanni Pietro Tencalla. Ze Zámecké věže, vysoké 84 metrů se vám naskytne jedinečný výhled na romantické uličky, náměstí, řadu kostelů i okolní roviny Hané. Navštívit můžete také Arcidiecézní muzeum a zámeckou obrazárnu, ve které najdete středoevropské malby z 15. – 18. století s originálními díly od Tiziana, van Dycka či Lucase Cranacha staršího. V Podzámecké zahradě na vás čeká romantický park s potoky a rybníky, minizoo a řada půvabných staveb. Dále od zámku leží Květná zahrada, ukázka zahradního umění v celosvětovém měřítku, geometricky stříhané zelené stěny, květinové ornamenty, rafinovaná symetrie a originální průhledy.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého

7. Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je jednou z nejkrásnějších a zároveň nejmystičtějších staveb. Půdorys kostela je postavený ve tvaru pěticípé hvězdy. Pět kaplí v ambitu symbolizuje pět mučednických ran Kristových a také pět hvězd, které se zjevily nad místem umučení Jana z Nepomuku. Celá konstrukce kostela je vytvořena na základě detailního symbolismu matematického i symbolicky popisného. Kostel zachvátil roku 1737 ničivý požár a již se jej nepodařilo zrekonstruovat do původní Santiniho podoby. Santiniho jedinečný a originální přístup k architektuře a čistota všech stavebních a slohových prvků byla důvodem zařazení této úchvatné stavby na seznam památek UNESCO.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Vila Tugendhat

8. Vila Tugendhat

Vila Tugendhat je stěžejní dílo funkcionalistické architektury. Byla postavena v letech 1929-1930 na objednávku manželů Tugendhatových, dle projektu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Autor je považován za jednoho z otců moderní architektury 20. století. Vila je prvním objektem moderní architektury v České republice a čtvrtým na světě, který byl zařazen mezi památky UNESCO. K vile patří i přilehlá zahrada. Nábytek v domě navrhl také Ludwig Mies van der Rohe se svými spolupracovníky. Byl sestaven převážně z trubkové a pásové oceli a z ušlechtilého dřeva. Raritou je onyxová stěna vyrobena z jednoho kusu tohoto polodrahokamu. Manželé Tugendhatovi obývali vilu pouze do roku 1938, pak ji museli jakožto Židé opustit. Následující rok ji zabavilo Gestapo a v roce 1945 zase Rudá armáda. Od devadesátých let je opět přístupná veřejnosti jako památník moderní architektury.

Otevírací doba od března do října:

  • ÚT-NE: 10:00 – 18:00 hodin

Vstupné

  • Vstupné v závislosti na okruhu pro dospělého vyjde na 350-400 Kč, pro děti a studenty na 200-250 Kč, děti od 2 do 6 let na 20 Kč.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Národní hřebčín Kladruby nad Labem

9. Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším na světě a byl založen roku 1579. Chovají se zde starokladrubští koně, jedinečné české plemeno koní, jež si dodnes zachovalo typický barokní zevnějšek. Cílem chovu koní v Kladrubech je vyšlechtit mohutného reprezentativního kočárového koně. Ve stájích uvidíte nádherné plemenné bělouše, chovné klisny, hříbátka, koně ve výcviku, sportovní koně nebo koně určené k prodeji. Národní hřebčín Kladruby nad Labem má k dispozici cca 30 plemenných hřebců a 130 plemenných klisen. V odchovu je přibližně 250 koní. Zároveň je plemeno starokladrubského koně zařazeno do Národního programu MZe ČR a vybraní jedinci jsou evidování jako genetický zdroj.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Vesnická památková rezervace v Holašovicích

10. Vesnická památková rezervace v Holašovicích

Vesnice Holašovice leží asi 16 km západně od Českých Budějovic a zachovala si středověký systém řazení budov propojených zdmi a klenutými vjezdy. V jihočeské vesnici se nachází unikátní soubor budov ve stylu selského baroka ze 70. let 19. století. Nejstaršími domy jsou dva pozdně středověké špýchary z počátku 19. století. Dochovaný středověký systém obytných domů a sýpek je propojen ohradními zdmi s brankami a klenutými vjezdy do prostoru návsi. Spolu s dochovaným štukovým dekorem na průčelí domů dodává celému komplexu neopakovatelnou atmosféru a výraz. Celý systém se skládá z 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami. Nacházejí se zde výstavné statky se špýchary, stodoly, maštale a výměnky, a dokonce i kovárna, hostinec a kaplička. Holašovice jsou se svými 140 obyvateli převážně trvale osídleny a tím tak tvoří jedinečné a živé společenství v prostředí venkovského sídla.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

11. Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Barokní sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci ve srovnání s obdobnými památníky vyniká svoji originální výtvarnou koncepcí, bohatou figurální výzdobou i samotnými rozměry. Sloup měří 35 metrů a spolu s barokními sochami v jedné skulptuře tvoří největší seskupení ve střední Evropě. Výzdobu tvoří 18 soch světců, 12 figur světlonošů, 6 reliéfů s polo postavami apoštolů, sousoší Nanebevzetí Panny Marie umístěné ve střední části sloupu a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice. Sloup Nejsvětější Trojice se nachází v historickém centru Olomouce. Byl vystavěn v letech 1716-1754 a patří k posledním příkladům vlny morových, mariánských a čestných sloupů. Město postihla morová epidemie v letech 1713-1715. Sloup byl posvěcen za přítomnosti Marie Terezie.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Hornická krajina Krušnohoří

12. Hornická krajina Krušnohoří

V horské krajině Krušnohoří najdete jáchymovské památky jako je například stará královská mincovna, štola č. 1, která je součástí naučné stezky Jáchymovské peklo, věnované politickým vězňům komunistického režimu. Za návštěvu stojí také důl Svornost, nejstarší jáchymovský důl, nejdéle fungující ve střední Evropě a první důl na světě na těžbu radia. Nyní se v něm nachází zdroj léčivých radonových vod pro Léčebné lázně Jáchymov. Pokud se chcete dozvědět něco více o radonu, tak vám pomůže radonová naučná stezka. Pozoruhodné jsou také Vlčí jámy na Blatenském vrchu, rozsedliny které vznikly propadnutím stropů podzemních vytěžených komor, důl Červená jáma a podzemní dolu Mauritius na Hřebečné. Krásný výlet nabízí také stále funkční, téměř 13 km dlouhý Blatenský vodní příkop, vybudovaný v 16. století jako přivaděč vody pro cínové doly kolem Horní Blatné. Ta je jediným horním městem v Krušných horách, které vzniklo kvůli těžbě jiných než stříbrných rud.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k památkám UNESCO opravdu kousek.


Mezi další významné památky UNESCO patří také Lednicko-valtický areál a zámek Litomyšl, o kterých se můžete dočíst zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 20. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet