Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Mariánských Lázních?

Lázeňský trojúhelník je označení pro oblast v západních Čechách, kde najdeme hned 3 lázeňské skvosty, a to Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Vypravte se sem na víkend a navštivte ta největší lákadla. Poradíme vám, kam se vydat.
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Mariánských Lázních?

Itinerář na parádní víkend v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně jsou nejmladším městem z vyhlášeného lázeňského trojúhelníku. Vydejte se sem ve dvou či třeba s celou rodinou, ať už vás lákají procházky, popíjení léčebných pramenů či relaxace v lázních, jistě si přijdete na své.

Zajímavost: Víte, že mezi významné návštěvníky města patřil například František Josef I., Richard Wagner, Mark Twain, Jan Neruda či Franz Kafka?

1. den:

  • Na hotelu se běžně můžete ubytovat od 14:00 hodin, proto je ideální vyrazit na pobyt tak, abyste se mohli ubytovat, co nejdříve a využít k relaxaci či poznávání už první den pobytu.
  • Jak lépe začít pobyt v Mariánských Lázních, než procházkou po městě a poznáváním místních lázeňských pramenů a krásných kolonád. Procházka od prvního pramene k poslednímu má příjemné 4 km, cestu zpět můžete jít také pěšky, anebo zvolit MHD.
  • Během první části procházky si užijete krásnou přírodu - lesy i louky. Prelátův pramen najdete v lese na začátku Mariánských Lázní a je u něj zbudován přírodní park s dětským hřištěm. Jedná se o nejníže položený pramen a vyvěrá z dřevěné sochy u původního pavilonu Prelátova pramene. Během chvilky pak dojdete ke krásnému Pavilonu Rudolfova pramene, který se nachází v krásné přírodě - na lukách v Úšovicích, které jsou nejstarší částí dnešních Mariánských Lázní. Kolonáda Ferdinandova pramene se také nachází v Úšovicích, takže k ní dojdete za pár minut. Alexandřin pramen vyvěrá v parku pod Hotelem Cristal a během jarní/letní sezóny je volně přístupný. Kousek od něj je další dětské hřiště.
  • Z parku se vydáte do ulic Mariánských Lázní, kde najdete i dva další prameny - Augustinův a Edwarda VII., a to přímo u Hotelu Cristal Palace. Prameny jsou na jaře a v létě volně přístupné.
  • Pokračujte po Hlavní třídě směrem ke Karolíninu prameni. Ten vyvěrá pod bývalou kolonádou pod kostelem Nanebevzetí panny Marie. Pokud krátce odbočíte, dojdete k Ambrožovu prameni, který je pod Centrálními lázněmi. Je tu také Mariin pramen, ale ten je přístupný pouze pro hosty Hotelu Maria Spa.
  • Určitě nevynechte ani krásnou Zpívající fontánu. U té najdete vyhlášenou Hlavní kolonádu. Poslední zastávkou pak bude Lesní pramen v Klasicistním pavilonu u Třebízského potoka.
  • Tato procházka se dá zvládnout během dvou hodin, ale pokud se ji rozhodnete proložit ochutnáváním lázeňských oplatek či občerstvením v místní kavárně nebo cukrárně, může se protáhnout i na tři až pět hodin.
  • TIP: Zkuste procházku dva v jednom a kromě místních léčebných pramenů poznávejte i známé spisovatele. Mariánskými Lázněmi vede Stezka spisovatelů, během té potkáte 11 panelů se zajímavými informacemi o spisovatelích. Připraven je i zábavný kvíz pro děti a dospělé, stáhnout si ho můžete zde.
  • Nezapomeňte se včas vrátit do hotelu na večeři, zpravidla se podává mezi 17:00 - 20:00 hodinami.
  • A co večer? Užijte si romantickou večerní procházku, anebo poseďte se sklenkou vína v hotelové restauraci či na terase. Většina hotelů, anebo alespoň blízké okolí, nabízí i další možnost vyžití jako je bowling, kulečník či živá hudba.

2. den:

  • Ráno se pořádně posilněte chutnou snídaní formou bufetu a pak hurá na výlet. Cílem je Park miniatur - Boheminium.
  • Chcete si užít procházku? Můžete se sem vydat pěšky. Pokud si chcete šetřit energii, anebo vyrážíte s dětmi, vyzkoušejte raději kabinkovou lanovku.
  • Na projití Parku Boheminium vám bude stačit 1 - 2 hodiny. A co potom? Vydejte se k blízké obůrce Hvozd, ve které se pasou daňci a jeleni, které si zamilují dospělí i děti.
  • Na oběd či svačinu zajděte do jedné z restaurací v hotelu či penzionu.
  • Cestou zpět do centra Mariánských Lázní nezapomeňte navštívit rozhlednu Hamelika s krásným výhledem.
  • Odpoledne si dopřejte zaslouženou relaxaci. Mariánské Lázně k ní přímo vybízí. Dokonalý zážitek nabízí Římské lázně ukryté v léčebném centru Nové Lázně a dobrou zprávou je, že jsou přístupné pro veřejnost.
  • Nebo snad máte vstup do wellness či bazénu přímo v rámci svého balíčku? V tom případě si odpočiňte v hotelovém wellness centru, anebo zajděte do městského bazénu.
  • Co by to bylo za lázeňský pobyt bez procedur? Téměř každý hotel nabízí procedury s využitím místních léčebných zdrojů - zábaly, koupele, inhalace. Určitě je vyzkoušejte. Jenom pozor, ideální je rezervovat si procedury předem - ještě před pobytem.
  • Před večeří stihnete ještě krátkou procházku kolem dvou krásných památek - Anglikánského kostela a Pravoslavného chrámu sv. Vladimíra.
  • Po chutné večeři, kterou si vychutnáte v hotelu či jedné z mnoha okolních restauracích vyrazte za kulturou. V Mariánských Lázních se pravidelně konají různé kulturní akce - Jazzové lázně, Chopinův festival, Marienbad Film Festival a řada dalších. V provozu je také městské divadlo.

3. den:

  • Je tu poslední den víkendového pobytu a s ním ještě jedna vynikající snídaně, potom už jen sbalit kufry a šup domů. Nebo ne? Byla by škoda poslední den nevyužít. Kufry můžete nechat v autě a ještě si naposledy projít Mariánské Lázně.
  • Doporučujeme zamířit do Geologického parku, který se ukrývá v lese nedaleko centra. Jen kousek od něj je pak krásná Mecséryho vyhlídka. Určitě nevynechejte ani oblíbenou Kapličku Lasky. Tato procházka vám zabere 1,5 - 2 hodiny a líbit se bude jistě i dětem.
  • Máte ještě čas? Skočte do auta a vydejte se z Mariánských Lázní k Velkému knížecímu rybníku, kde si užijete romantickou vycházku.
  • Jen o něco dál je Panská rozhledna a poutavý Židovský hřbitov.

Tip:

  • Jste v Mariánských Lázních na prodlouženém víkendu a máte tedy více času na poznávání okolí? Co se třeba jeden den vypravit do Karlových Varů?
  • Pouhých 10 km od Mariánských Lázní leží Lázně Kynžvart. Děti jistě nadchne Pohádková cesta na hrad Kynžvart, dospělé zase samotná zřícenina hradu, anebo nádherný zámek Kynžvart (pozor, ten leží na opačnou stranu od hradu). Prohlédněte si i vyhlídkový altánek, ostrůvek s dřevěnou chatkou, anebo samotné centrum dalšího lázeňského města.
  • Za výlet stojí také Bečov nad Teplou se svým krásným hradem a zámkem nebo třeba Slavkovský les.

Kde se v Mariánských Lázních ubytovat?

Levné ubytování:

  • Hotel DaVinci **** najdete na okraji Mariánských Lázní, jen kousek od vlakového nádraží a Rudolfova pramenu. Za víkendový pobyt pro dva s polopenzí, welcome drinkem a vstupem do městského bazénu se vejdete do 3 000 Kč.

Zlatá střední cesta:

  • Chcete si užít trochu romantiky a zároveň se s cenou víkendového pobytu s polopenzí vejít do 4 500 Kč? Zkuste ubytování v Hotelu Paris ***, který najdete přímo v centru Mariánských Lázní jen pár kroků od Zpívající fontány. Těšte se i na kávu s dezertem a procedury (masáž, uhličitou koupel či parafínový zábal).

Luxusní ubytování:

  • Pro milovníky přepychu je tu 5* Esplanade Spa & Golf Resort přímo v centru Mariánských Lázní. Těšte se na komfortní pokoje, snídaně formou bufetu, láhev sektu i welcome drink. Jednou si vychutnáte i romantickou večeři při svíčkách a k tomu vás čeká bazén, fitness, koupel a privátní vstup do Římských lázní.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které v Mariánských Lázních nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet