4 dny volna? Oslavte Velikonoce a příchod jara odpočinkem a poznáváním

Oslavte letos příchod jara a velikonoční svátky netradičně. Rozjeďte se za kynutou bábovkou do Polska, nebo za velikonočním zajíčkem do Rakouska. Jarní pobyt si samozřejmě užijete i v nádherné české přírodě!
4 dny volna? Oslavte Velikonoce a příchod jara odpočinkem a poznáváním

Krásné čtyři jarní dny volna

O celé dva dny prodloužený víkend 29.3.2024 - 1.4.2024 čeká Čechy na Velikonoce už 9. rokem. Některé sousední státy ale na Velký pátek státní svátek nemají. Rakušané se o něj přeli v roce 2019. Nakonec ale bylo rozhodnuto, že nebude svátkem ani zčásti (návrh od 14:00 hodin se setkal s celou řadou vtípků a karikatur), stal se pouze tzv. osobním svátkem. Jen tři dny volna na velikonoční zamyšlení a slavení má také Polsko.

Velikonoční tradice

Posvěcená bábovka v Polsku

Pro věřící jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Naši polští sousedé si dokonce nechávají kousky pokrmů, na kterých si budou po čtyřicetidenním půstu pochutnávat, posvětit knězem. Někteří do kostela nosí i kus tradiční a mýty opředené kynuté bábovky, kterou byste rozhodně měli ochutnat. Jezdit za ní nemusíte ani daleko za hranice.

Polské lázeňské město Kudowa-Zdrój je z Náchoda v Královéhradeckém kraji pouhých 10 minut jízdy. Ubytujte se zde v některém z našich hotelů a navštivte třeba i skanzen ve vsi Stroužná a národní park Stolové hory. Blízko to sem budete mít i z ubytování v Orlických horách.

Správně nakynutou bábovku, neboli znamení toho, že se lidé doma nehádají, určitě objevíte i v blízkosti hotelů v Polských Beskydech. A kdybyste přece jen měli chuť spíše na beránka nebo mazanec, na Valašsku a v Beskydech o něj rozhodně nepřijdete. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm doporučujeme zúčastnit se bohatého folklórního programu.

Velikonoce

Šťastná velikonoční vajíčka a zajíček

V Rakousku se traduje, že sníst vejce, které snesla slepice na Zelený čtvrtek, přináší štěstí. Bohatou snídani budete mít zajištěnou ve většině rakouských hotelů. S výběrem pouze zelenočtvrtečních vajec ze snídaňového bufetu si ale budete muset poradit sami. Děti v Rakousku si mohou být jisté tradičním hledáním vajíček a výslužkou, kterou jim přinese Osterhase neboli Velikonoční zajíček.

Velikonoce

Za jarní česko-slovenskou přírodou i "oblievačkou"

Mnoho lidí je zvyklých zarputile sedět na velikonoční svátky doma, a tak určitě najdete volné termíny pobytů i v Česku a na Slovensku. Vydejte se za právě se probouzející přírodou třeba do Jeseníků nebo Krušných hor, kde byl hornický region Erzgebirge/Krušnohoří v létě 2019 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Tak trochu příjemnější slovenskou oblievačku, která je z Velikonočního pondělí známá i většině českých žen a dívek, si můžete dopřát při jarních pobytech poblíž termálů třeba v Podhájské nebo Bešeňové. Relaxace v bazénech s termální vodou bude rozhodně pro většinu sympatičtější než velikonoční polévaní studenou vodou.

Nedaleko Bešeňové navštivte Vlkolínec – nejzachovalejší a nejkomplexnější osadu na Slovensku. Původní lidové stavby jsou také zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Pojistit si zdraví a krásu mohou česká a slovenská děvčata také vysokohorským pobytem na čerstvém vzduchu v Tatrách.

Velikonoce

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet