Velký přehled: Kam s dětmi v zimě na hory v Česku a tipy na výlety pro celou rodinu

Hory jsou zasypané sněhem, vleky v plném proudu a vy už se také chystáte na lyže. Jenže kam na hory s celou rodinou? Poradíme vám, kde se dá s dětmi nejen lyžovat, ale také kam je můžete vzít na zajímavé výlety a sami si dopřát relaxaci.
Velký přehled: Kam s dětmi v zimě na hory v Česku a tipy na výlety pro celou rodinu

České svahy nabízejí ideální podmínky pro malé lyžaře a mají skvělé zázemí pro výuku začátečníků včetně těch nejmenších. Pokud se letos chystáte na zimní dovolenou s celou rodinou, nechte se inspirovat našimi tipy, kam na hory s dětmi.

Zima na horách v Česku

Krkonoše

Na rodiny s dětmi jsou skvěle vybaveni v oblasti Černá Hora – Janské Lázně. Komfortní kabinová lanovka, tzv. Černohorský Expres, vás vyveze na vrchol Černé Hory, kde už vás bude čekat LIVE park Černá hora. Nemusíte se sem bát zamířit ani s malými dětmi, k vybavení patří dětský koutek, přebalovací pult a sprchy. Děti do 6 let lyžují zdarma, připraven je pro ně dětský vlek s veselými pomůckami. Velkou výhodou je přenosný skipas pro rodiče, kteří se střídavě starají o nelyžující dítě.

Dětské lyžařské parky poskytují i další ski areály v této oblasti, skibusem zdarma se svezete třeba do ski areálů Duncan, Hofmanova Bouda nebo Černý Důl.

Tipy na výlety

  • Termální lázně Janské Lázně - S dětmi dopřejete wellness ve zdejším aquacentru, kde najdete bazén s protiproudem a perličkovými lůžky, vnitřní i venkovní vířivky a sauny.

  • Stezka korunami stromů Krkonoše - Na netradiční vyhlídkovou věž můžete vystoupat i v zimě a děti se dozví něco o přírodě Krkonošského národního parku.


Benecko je další lyžařská oblast ideální pro rodiny s dětmi a začátečníky. Nejen že tu najdete na deset lyžařských areálů a sjezdovek, ale možnosti vyžití se rozšiřují díky blízkému Špindlerovu Mlýnu (cca 20 km). Navíc jde o běžkařský ráj. Sníh protíná přes 100 km upravovaných tras a napojit se lze i na další, například na Krkonošskou lyžařskou cestu.

Děti čeká výuka lyžování v dětském parku, dětský koutek i Family aréna s lyžařským pásem o délce 100 m, slalomy a výukovými pomůckami. Ski areál Benecko pořádá pro rodiny pravidelné Veselé soboty.

Tipy na výlety

  • Sportovní centrum Jilemnice - Dávku sportu vyvážíte dávkou relaxace v plaveckém bazénu, sauně nebo v solné jeskyni. Součástí komplexu je také dětský bazén s vodním chrličem a děti do 100 cm výšky mají vstupné do bazénu zdarma.

  • Aquapark Špindlerův Mlýn - Zábavu si s dětmi užijete na tobogánu, v divoké řece a na dalších atrakcích. Děti do 100 cm mají vstup zdarma a v odpoledním vstupné je zahrnut i volný vstup do saun.

Ve Špindlerově Mlýně si také užijete 3 km dlouhou sáňkařskou dráhu, výlet k prameni Labe nebo bruslení na venkovních rekreačních plochách u restaurace Artex (vlastní brusle) nebo Labužník (půjčovna k dispozici).

Při pobytu v Krkonoších si nezapomeňte vyřídit regionální slevovou kartu. Chcete vědět, kdy se karta opravdu vyplatí? Přečtěte si článek tady.


Zima na horách v Česku

Jeseníky

Pobyt s dětmi zde vám doporučíme hned na několika místech. Například Ostružná je obcí, v jejímž okolí najdete více než pět dobrých ski areálů a sjezdovek. Samotný JONAS PARK Ostružná zahrnuje šest upravovaných sjezdovek, moderní dětský park s dětským vlekem a lyžařskou školou a snowpark se snowtubingem.

Kde ještě lyžovat?

Tipy na výlety

  • Jeskyně Na Pomezí - Největší „mramorová“ jeskyně v Česku je otevřená i v zimě. Prohlídkový okruh trvá 45 minut a zpřístupní vám 400 m jeskyně.

  • Ruční papírna Velké Losiny – Nahlédněte s dětmi do dějin výroby papíru i do skutečné papírny. V zimní sezóně je papírna v provozu do 15 hodin a prohlídky jsou možné každý den kromě pondělí.

  • Termály Losiny - Zde najdete dětský bazén s tobogánem, aktivní bazén s chrliči, jeskyní a divokou řekou i termální bazén k relaxaci a prohřátí organismu. Termály nabízí výhodné rodinné vstupné.

Nejvyšší horou Jeseníků je Praděd, vaše kroky by tedy rozhodně měly vést i do Vrba pod Pradědem a okolí. Přímo ve Vrbně vás čeká ski aréna s novou bobovou dráhou, která funguje po celý rok. Zdejší široká sjezdovka je vhodná pro rodiny s dětmi, navíc je k dispozici i vlek pro děti do 5 let a lyžařská škola.


Přilehlý Ski areál Kopřivná v Malé Morávce má pro děti nachystaný dětský park s překážkovou tratí a snowtubingem, samozřejmostí je i lyžařská škola. Za výhody areálu lze považovat skipas v ceně výuky a atrakci zvanou big air bag, největší doskokovou matraci v ČR pro odvážné sportovce. Skvěle si zde zalyžujete na sjezdovce o délce 1 350 m, kde funguje čtyřsedačková lanovka.

V okolí najdete i další ski areály s dětskými skiparky, lyžařskými školami a půjčovnami vybavení. Pokud si ale chcete od lyžování oddychnout, oceníte blízkost Karlovy Studánky i města Jeseník.

Tipy na výlety

  • Sportovně zábavní centrum Bělá – Centrum zahrnuje hernu pro děti do 12 let, sál Svět sportu s možností vyzkoušet si různé sportovní disciplíny a knihovnu pro dospělé. Otevřeno je denně kromě středy.

  • Priessnitzovy lázně Jeseník - Lázně v Jeseníku jsou proslulé vodoléčebnými procedurami a jedinečným balneoparkem. V zimě je v prostoru lázní také otevřeno kluziště. Bruslení začíná každou celou hodinu a vybavení lze zapůjčit.

  • Muzeum kostek a stavebnice Lega – V muzeum vedle budovy Priessnitzových lázní se nachází asi tisícovka modelů z Lega, dětský koutek a exkluzivní prodejna Lega.

Pokud chcete s dětmi vyrazit i na běžky, doporučujeme variabilní krátké okruhy Rejvízskými loukami. Zdatnější běžkaři můžou vyzkoušet stopy mezi rašeliništěm Skřítek a Malou Morávkou nebo Údolím Bělé.


Zima na horách v Česku

Beskydy

Pokud jde o zimní rodinnou dovolenou v Beskydech, jedním z nejlepších míst zde jsou Velké Karlovice. V okolí se nachází šest ski areálu pro lyžaře všech úrovní a na děti čekají dětské vleky, pohyblivé koberce a zábavní prvky na sjezdovkách. Ve Ski areál Razula mají dokonce svého maskota Razuláka a cena výuky v lyžařské škole zahrnuje i vstup do areálu dětského lyžařského zimního parku a 50% slevu do půjčovnu na Horalu. Velké Karlovice nabízí skvělé podmínky i pro běžkaře, asi 50 km běžeckých tras ve 12 okruzích, které se vzájemně prolínají.

Tipy na výlety

  • Wellness Horal - Ve Velkých Karlovicích najdete wellness s termálními bazény a saunami. Pro děti je přímo u bazénu dětský koutek, nechybí ani plavecký bazén a dětský bazén s vodním hřibem.

Další možnosti lyžování pro celou rodinu na Valašsku představuje obec Bílá na spojnici mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Frýdkem-Místkem. Nejenže můžete na výlety do obou měst, ale ve zdejším ski areálu má dítě do 6 let v doprovodu rodiče časové jízdné zdarma a čeká tu skvělý dětský park. K dispozici jsou dva pojízdné pásy, lanový a talířkový vlek, lyžařský kolotoč, zimní tubingová dráha a zábavné pomůcky, které zpestří první kroky vašeho dítka na lyžích.

Tipy na výlety

  • Valašské muzeum v přírodě – Prohlédněte si Valašskou dědinu, Mlýnskou dolinu a Dřevěné městečko a přibližte dětem řemesla, folklórní tradice a život na vesnici v polovině 19. století.

  • Aquapark Olešná - Na okraji Frýdku-Místku se celá rodina vydovádí v aquaparku s krytým bazénem, vířivkou a dětským brouzdalištěm. Otevřeno je každý den a v ceníku najdete i výhodné rodinné vstupné.

  • Technické muzeum Tatra Kopřivnice - Vydáte se po stopách slavné československé automobilové značky Tatra a děti se zabaví s pracovním sešitem Dráček Tatrováček.

Když už budete v Beskydech, nezapomeňte se zajít podívat na sochu Radegasta na hoře Radhošť a na stavby typické lidové architektury na Pustevnách.


Zima, hory, Česko

Lipno

Spousta rodin nedá v zimě dopustit na Lipno. Dětem se tu věnuje Lišák Fox, v pohotovosti je několik lyžařských škol a výuka vrcholí závody. Výukové parky Fox a Bambini jsou přístupné zdarma. Zážitků se dá na Lipně v zimě nabrat spousta. Na zamrzlé přehradě se bruslí, Stezka korunami stromů Lipno je v provozu a každého pobaví bobové dráhy Slideland Lipno. Dle libosti si také užijete wellness v místních resortech.

Z Lipna je snadné vyjet lyžovat také do Rakouska. Na dosah jsou Skiareál Hochficht, Skiareál Sternstein a Lyžařský běžecký areál Schöneben.

Tipy na výlety

  • Aquapark Frymburk - Na ploše 1 500 m čtverečních vás čeká zážitkový bazén s tobogánem a divokou řekou, plavecké dráhy a dětský bazén se skluzavkou.

  • Aquaworld Lipno nad Vltavou – V aquaparku s výhledem na Lipno je k dispozici plavecký bazén, kruhový bazén s řadou atrakcí i dětské brouzdaliště. Těšte se na vodní skluzavku, protiproud i finské sauny.

  • Hopsárium Lipno – Děti se vydovádí v prolézací věži se střílecími děly, na skluzavce i trampolínách. Všechny atrakce jsou certifikované a součástí Hopsária je i bistro s občerstvením.


Už víte, kam pojedete lyžovat? Rádi vám ještě poradíme, jak se sbalit na hory, a můžete vyrazit. Nebo byste náš seznam doplnili o další místa? Kam se chystáte na lyže s dětmi vy?

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet