Utužte svoje zdraví - 7 efektivních tipů na posílení imunity

Se silnou obranyschopností překonáte dny útočících chřipek levou zadní a v plném zdraví. Jak nejlépe posílit imunitu a zároveň se zbavit stresu a únavy se dočtete v našem článku.
Utužte svoje zdraví - 7 efektivních tipů na posílení imunity

Lékaři a vědci se shodují, že pro správnou funkci imunitního systému je nejdůležitější zbavit se stresu. Organismus, který dlouhodobě odolává napětí, bojuje proti nepříznivým vlivům zvenčí hůře a je k nemocem náchylnější. Pokud tedy máte delší dobu starostí nad hlavu - zpomalte! A dopřejte si odpočinek dříve, než s oslabenou imunitou virózám podlehnete. Uvidíte, že po vydatné relaxaci zvládnete lépe nejen pracovní povinnosti, ale i útočící bacily.

Masáž uvolní svaly i mysl

Wellness

Ve wellness centrech si odpočinete a posílíte své zdraví zároveň. Například taková návštěva vířivky vám kromě blahodárné masáže svalů pomůže uvolnit i mysl. Podobně působí i masáž od profesionálních masérů. Během masáže se vám do těla uvolní tzv. hormony dobré nálady, které jsou pro obranyschopnost skvělou posilou.

Obzvláště žádané jsou masáže éterickými oleji s obrovským spektrem pozitiv. Dobrý masér dokáže účinky různých vůní na lidský organismus zkombinovat se speciálními masérskými hmaty. Masáž vás příjemně uvolní, odreaguje, ale i zbaví smutku, nabudí a dodá vám ztracenou energii. Aroma procedura stimuluje krevní a lymfatický systém, odstraňuje bolest svalů i kloubů. Oleje se navíc postarají o vaši pokožku a zanechají ji příjemně hydratovanou, vyživenou a hladkou na dotek i dlouho poté co masérský salón opustíte.

Vypoťte škodliviny v sauně

Wellness

Dalším neocenitelným pomocníkem při posílení imunity je sauna. Odborníci ji doporučují navštěvovat alespoň 1x týdně v pravidelných intervalech. Pro posílení imunity se doporučuje zejména návštěva té finské, svému zdraví ale prospějete i když se necháte zlákat infra, bio či bylinnou saunou. Za nejpříznivější délku pobytu v sauně se považuje maximálně 15 minut, horké prostředí střídejte s ochlazením pod ledovou sprchou a vědrem. Celé kolo si zopakujte alespoň 3x a nevynechejte ani procházku Kneippovým chodníkem. Pokud vás saunování samo o sobě nudí, navštivte speciální saunové rituály - více se o nich dočtete v našem dalším článku.

Otužování nejen pro odvážné

Otužilci na něj nedají dopustit. Střídavý pobyt v chladném a teplém prostředí pomáhá tělu lépe překonávat změny počasí a posiluje obranyschopnost těla proti respiračním virózám. Pokud ale s otužováním nemáte žádné zkušenosti, raději se do ledové vody nevrhejte hned po hlavě. Začněte zlehka - pravidelně větrejte v práci i doma a neoblékejte se do nepřiměřeně teplého oblečení (hlavu, ruce a nohy si ale držte v teple). Zkuste také střídat teplou vodu ve sprše s chladnější. I tyto zdánlivé drobnosti vám bezpochyby pomohou.

Kneippův chodník neobcházejte

Wellness

Při návštěvách wellness, lázní či aquaparků nevynechávejte také mírně šokovou, ale účinnou procházku výše již zmíněným Kneippovým chodníkem. Jedná se o hydroterapeutickou proceduru složenou z pravidelně se střídajících nádržek s teplou a studenou vodou. Procházku se doporučuje zahájit v nádržce s vodou okolo 40 °C. Zdržte se v ní přibližně 1 minutu, potom se přestupte do nádržky s teplotou cca 12 °C. Teplotní šok by však neměl trvat dlouho, ve studené vodě doporučují terapeuti setrvat jen kolem 5 - 10 sekund. Jímky několikrát vystřídejte, dokud vaše tělo nezaplaví příjemný pocit svěžesti a tepla nejen v nohách, ale po celém těle. Odměnou vám bude skvělá masáž chodidel díky kamínkům na dně, ale i pomoc s problémy studených nohou nebo dokonce s bolestmi hlavy, pokud jimi trpíte.

Vydejte se do přírody

Nordic Walking

Na vhodné oblečení nezapomínejte ani při procházce přírodou. Ta vám s posílením obranyschopnosti pomůže rozhodně více, než potulování se po městě plném lidí. V období chřipek vynechejte některé masové akce a místo do kina či na koncert vyrazte do přírody. Díky pobytu u lesa či v horách na čerstvém vzduchu si každý den užijete turistiku dle vaší chuti a sil. Rozhodně tak ale posílíte své svaly i plíce a při relaxaci v tichu zapomenete na starosti všedních dní. Domů se pak vrátíte možná fyzicky příjemně unavení, ale psychicky se budete cítit jako znovuzrození.

Utužte imunitu v posilovně

Fitness

Pokud patříte mezi aktivně založené lidi, ve sportu nepolevujte ani na dovolené. Tělo v dobré kondici se nejlépe brání nepříznivým vlivům. Během fyzické aktivity se navíc soustředíte na novou činnost a z hlavy tak vypustíte povinnosti i stres. Nemusíte se nutně každý den potit při zvedání železa. K posílení imunity stačí i 30 minut procházky denně. Pokud už ale dáváte přednost posilování, poslouchejte své tělo. Přílišná zátěž by mohla mít na vaše zdraví opačný efekt.

Dostatek vitamínů a zdravý spánek nesmí chybět

Zdravé jídlo

Doma, ani na dovolené či relaxačním pobytu nezapomínejte na zdravou stravu. A když už vás zlákají voňavé delikatesy od šéfkuchaře, za které by vás lékař nepochválil, sáhněte také po ovoci, zelenině a dalších potravinách plných vitamínů. V zimním období si vypomozte také vitamíny v podobě výživových doplňků. Nezapomínejte, že pro zdravé tělo i mysl je klíčový dostatek kvalitního spánku. Odpočatí budete snadněji zvládat nepříznivé vnější vlivy a budete mít lepší náladu, která vám vydrží během celého dne i sychravé zimy.

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet