Saunové rituály: Malý průvodce světem zážitkového saunování

Saunové rituály a ceremoniály nabírají na oblíbenosti nejen v zahraničí, ale i ve zdejších saunách a saunových světech. Jaké zážitky můžete očekávat? A jak to celé probíhá? Vydejte se s námi za poznáním tohoto oblíbeného trendu ve světě wellness.
Saunové rituály: Malý průvodce světem zážitkového saunování

Saunování ve 21. století

Řekli byste, že historie saunování sahá až do 5. století k nomádům z oblasti střední Asie? Tento oblíbený způsob tělesné i duševní očisty tedy prošel od těchto dávných dob dlouhým vývojem. V současnosti je tohle umění rozšířené po celém světě a dovedeno snad téměř k dokonalosti. Kromě různých typů saun z technického hlediska (finská sauna, infra sauna, parní sauna, atd.) si můžete dnes už vybrat i mezi způsoby, jak svůj čas v sauně strávíte.

Existují například tiché sauny nebo naopak sauny „na kus řeči“, kde si můžete v klidu probrat radosti i starosti všedních dní se svými známými. V posledních letech se vysokému zájmu těší zejména zážitkové saunování, které díky rituálům resp. ceremoniím přináší lidem i specifický zážitek pro tělo i mysl. Co si pod tím představit se dočtete níže.

saunový odpočinek

Filozofie saunových rituálů aneb proč dělat ze sauny zážitek

Sauna podporuje především udržování dobrého zdravotního stavu, kondice, ale i krásy a dlouhověkosti. Je prokázáno, že působí blahodárně na celý organizmus, a to jak na tělo, tak i na mysl. Saunové rituály mají za cíl všechny tyto účinky ještě prohloubit a zároveň povýšit návštěvu sauny na nevšední a jedinečný zážitek. Jsou tak zajímavým zpestřením a něčím navíc. Během ceremonií se také můžete o saunování ledacos dozvědět. Tak proč to nevyzkoušet? :)

saunový mistr

Saunový mistr: odborník, co myslí na vaši maximální spokojenost

Saunovým mistrem je vyškolený profesionální saunér, který vás celým rituálem provází. Právě on rituál předem připraví a promyslí, tak aby vám přinesl dokonalý zážitek. Saunové ceremoniály připravují mistři na různá témata a za užití různých pomůcek. O to zajímavější vlastně jejich návštěva je, a to díky tomu, že vás pokaždé čeká něco jiného.

Většina zařízení disponuje seznamem saunových rituálů s časem jejich začátku a také s názvem, který vám napoví, jak bude ten který rituál vypadat. Saunový rituál začíná příchodem saunového mistra, ten účastníky přivítá a vysvětlí jim, jak bude postupovat. Nebojte se mu položit otázku, když vám něco nebude jasné nebo vás bude něco zajímat. Saunový mistr má na srdci především to, abyste si ze seance odnesli co nejlepší zážitek.

zážitkové saunování

Průběh saunových rituálů aneb co můžete očekávat

Saunové ceremoniály trvají zpravidla 10 až 12 minut, a to ve všech typech saun. Během jejich trvání není umožněn vstup dalším účastníkům, aby příchozí nenarušili atmosféru probíhajícího rituálu. Proto je na ně potřeba chodit dostatečně včas. Po příchodu saunového mistra se můžete uvolnit a nechat se jím vést. Saunér dohlíží, aby vše probíhalo maximálně příjemně a také přátelsky upozorňuje na pravidla saunování.

Z ceremoniálu se neodchází. Kdyby vám však pobyt v sauně začal být nepříjemný, nebojte se místo opustit. Pravděpodobně vás na tento fakt mistr upozorní už v začátku. O újmu na zdraví nemá nikdo zájem. :) Pro saunéra jde o fyzicky náročnou činnost, při které se zahřeje nejvíce ze všech účastníků. Proto je vhodné jej na závěr odměnit potleskem. Po saunové seanci se doporučuje sprcha a sklenice vody. Ideální je nechat účinky doznívat v relaxační zóně nebo na čerstvém vzduchu.

saunový ceremoniál

Typy saunových rituálů: čekají vás vůně, barvy, kostýmy i tanec

Tradiční saunové ceremoniály jsou ty, kdy během ceremoniálu mistr používá aromaterapii a víření vzduchu ručníkem. Jedná se o polévání horkých rozpálených kamenů vodou nebo ledem s vonnou esencí. Vůně se pak postupně z kamenů teplem uvolňuje. Během jednoho rituálu se vystřídají maximálně tři vůně, které společně vytvářejí účastníkům harmonický zážitek. Víření horkého vzduchu zvyšuje užitek sauny i pocení a také umožňuje lehčí šíření vůním. Saunér při něm provádí tanec s ručníkem. U těch nejzdatnějších se pak mávání s ručníkem mění ve skutečné pohybové umění, které ve vás zanechá přímo umělecký zážitek.

Dalším oblíbeným typem jsou meditační a relaxační ceremoniály. Ty jsou většinou prováděné v saunách s nižší teplotou. Tady se často používají zvukové efekty, nástroje nebo relaxační hudba. Můžou být doplněny i o světelné efekty. Mezi nejoblíbenější nástroje při meditačních rituálech patří tibetské misky, jejichž zvuk a vibrace navozují pocit uvolnění.

Umění zážitkového saunování se neustále vyvíjí a proto existuje již nespočet možností, jak si svůj čas v sauně můžete netradičně zpříjemnit. Mistři můžou používat i různé další pomůcky, bylinky, květiny, ledové tříště na ochlazení nebo různé kostýmy. Během rituálů můžete meditovat, poslouchat poezii nebo jemně procvičovat své tělo lehkými cviky. Saunové rituály můžou probíhat pod širým nebem, v noci nebo ve formě speciálních eventů. Fantasii se zkrátka meze nekladou.

saunový píling

Saunové rituály myslí i na krásu a zdraví pokožky

Speciálním typem rituálů jsou ty, které využívají různé produkty do sauny, zejména oleje, med a tělové peelingy. Příjemný zážitek tak můžete spojit i s péčí o svojí pokožku. To ocení především ženy, a proto jsou právě ony těmi, kdo nejraději navštěvuje právě tyto seance. Saunový mistr během ceremoniálu rozdává účastníkům mističky s peelingem, solným nebo medovým, někde se nabízí potírání bahnem a jíly, medem nebo jogurtem. To by ideálně mělo následovat po peelingu. Tyto ceremoniály probíhají většinou v parních saunách, aby se návštěvníci mohli hned umýt, zejména pokud se používá solný peeling.

Co dodat na závěr? Snad jen tolik, že návštěva saunového rituálu rozhodně nebude šlápnutím vedle. Je zbytečné mít obavy z neznámého a díky širokému výběru, si určitě každý najde to své. A co vy? Absolvovali jste již někdy saunový rituál u nás nebo na cestách po zahraničí? Podělte se o své dojmy. :)

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet