Travel Hacking: Jak ušetřit na vstupech v Praze, Bratislavě a Drážďanech

Chcete si prohlédnout české a slovenské hlavní město, ale bojíte se vysokých cen? Na hlavní památky a atrakce se můžete dostat se slevou, další místa nabízí vstupy zdarma. Využijte happy mondays, památkovou neděli nebo slevové karty.
Travel Hacking: Jak ušetřit na vstupech v Praze, Bratislavě a Drážďanech

Česko: Praha

Chcete vidět klasické pražské památky, absolvovat komentovanou plavbu po Vltavě, získat slevu na vstup do dalších vybraných objektů a stále na tom všem ušetřit? V tom případě se vám vyplatí Prague City Pass, slevová karta, která vám zajistí volné vstupy bez čekání ve frontách.

Slevová karta Prague City Pass: vstup zdarma do objektů Pražského hradu a Židovského muzea v Praze (4 synagogy, Starý židovský hřbitov, Obřadní síň), komentovaná okružní jízda Prahou a komentovaná plavba po Vltavě, slevy 25 % na vstupy do dalších památek, do obchodů a restaurací

Co je dobré vědět: Vstup zdarma platí do každého objektu pouze jednou. Slevovou kartu seženete ve stánku Gray Line na Národní třídě 38 v Praze nebo si ji můžete zakoupit online, vytisknout a prokazovat se u vstupu do objektů číselným a EAN kódem.

Cena slevové karty: 1 390 Kč pro dospělého a 990 Kč pro juniora.

Nejdůležitější pražské památky už znáte a rádi byste co nejlevněji objevovali další zajímavá místa? I pro vás máme několik tipů.

praha

Podle Guinessovy knihy rekordů je Pražský hrad největší souvislý hradní komplex na světě, měří 570 m na délku a 128 m do šířky. Patří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zahrady a expozice zdarma

Po celý rok si můžete zdarma projít Botanickou zahradu Univerzity Karlovy, navštívit Letecké muzeum Kbely nebo stálou expozici „Lidé a peníze“ v České národní bance. Od 1.11. do 21.3. jsou volně přístupné také venkovní expozice Botanické zahrady v Tróji.

ZOO Praha Happy Mondays

Pražská ZOO má větší návštěvnost než zdejší nejvýznamnější památka, Pražský hrad. Také se chcete s rodinou podívat na slavnou gorilí rodinku, ale nezdá se vám výše vstupného? Každé pondělí od září do června platí děti do 14 let, studenti a důchodci vstupné jen 50 Kč.

Umělecké sbírky přístupné zdarma

Každou první středu v měsíci se zdarma otevírají brány Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě. V bývalém sídle jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších českých šlechtických rodů můžete obdivovat uměleckou sbírku včetně obrazů Brueghela, Canaletta, Velázqueze, keramiky z posledních pěti století či unikátních zbraní a brnění. Každý první víkend v měsíci je pak přístupný Valdštejnský palác se stálou historickou expozicí. Dny volného vstupu má také Národní galerie, jejich přehled najdete tady.

I na Pražském hradě se ale najdou místa, která si můžete prohlédnout zdarma. Třeba přední novogotická část Katedrály sv. Víta nebo Zlatá ulička mimo otevírací dobu Pražského hradu, tedy 1.11. – 31.3. od 16 hodin a 1.4. – 31.10. od 18 hodin.

Pro děti do 16 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let platí na Pražském hradě sleva 50 %.


Slovensko: Bratislava

bratislava

K hradu patří i nádherné zahrady jako stvořené pro procházku. Z nádvoří je navíc nádherný výhled na řeku Dunaj.

Slevová karta Bratislava CARD: MHD v celém Bratislavském kraji zdarma, prohlídka města s průvodcem, zdarma vstup do 12 muzeí a galerií, přes 120 slev až 50 % do muzeí, ZOO, obchodů či restaurací.

Varianty: 24hodinová za 20 €, 48hodinová za 25 €, 72hodinová za 28 €.

Co je dobré vědět: Slevová karta je k zakoupení v turistickém informačním centru na Klobučníckej 2, více informací se dočtete tady.

Památková neděle

Mnoho muzeí a galerií otevírá zdarma každou první neděli v měsíci, určitě tedy využijte tuto příležitost. Akce se vztahuje mimo jiné na všechny objekty Slovenského národního muzea, kam spadá také Bratislavský hrad.

Bratislavský hrad pochází z 15. století, na jeho místě se však nacházela jiná hradní stavba už v dobách Keltů a Římanů. V 18. století prošel hrad proměnou v přepychovou barokní rezidenci a sloužil nadále jako sídlo uherských králů. V současné době je majestátní hrad symbolem Bratislavy a nejdete zde historické muzeum. Krásný výhled na město a okolí se vám naskytne z Korunní věže.


Německo: Drážďany

frauenkirche

Náklady na výstavbu nového kostela se vyšplhaly na 180 miliónů euro. Oproti původní stavbě byly rozšířeny podzemní prostory, kde tak vznikl koncertní sál.

Jednoznačnou dominanto německých Drážďan je barokní kostel Frauenkirche, který byl po druhé světové válce tak poničen, že musel být vystavěn prakticky celý znovu. Pouhým okem to ale rozhodně nepoznáte. Přesvědčte se sami – vstup do Frauenkirche je zdarma a jeho nápaditý interiér vám vyrazí dech. Zdarma se podíváte také do Knižního muzea v Saské státní knihovně.

Výhodným dnem pro návštěvu památek v Drážďanech je určitě pátek. Od 12 hodin máte vstup zdarma také do Městského muzea, Městské galerie a dalších muzeí. V pondělky se dospělí pro změnu dostanou do místní ZOO za cenu dítěte (tj. 8 €).

Co je dobré vědět: Slevy a vstupy zdarma se zpravidla nevztahují na svátky.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet